Last news in Fakti

10 Февруари, 2014 13:47 3 699 0

Природни стихии на три континента

  • бури-
  • пожар-
  • австралия-
  • великобритания-
  • португалия-
  • сащ

Северна Америка, Австралия и Европа се борят с природни бедствия

Природни стихии на три континента - 1
Снимки АП/Синхуа/БТА

Страховити природни бедствия връхлитат цял свят през последните месеци. През уикенда силните горещини предизвикаха десетки горски пожари из цяла югоизточна Австралия като изпепелиха повече от 30 постройки  и над 40 000 хектара растителност. В същото време силна атлантическа буря удари Великобритания и Португалия като огромни вълни заляха крайбрежните части на двете страни. В Северна Америка пък снежна буря остави без електричество десетки хиляди домакинства.

Десетки горски пожари бушуват в югоизточния австралийски щат Виктория. Огънят е изпепелил повече от 40 000 хектара горски масиви, както и 20 къщи и други сгради, съобщава АП.

До момента няма данни за загинали в стихията, но местните власти съобщават за няколко ранени пожарникари. В гасенето на пламъците участват стотици огнеборци и доброволци. Работата им е затруднена заради силните ветрове. Очаква се ситуацията да започне да се подобрява в средата на седмицата, когато метеоролозите прогнозират дъждове.

Въпреки това властите се страхуват, че стихията трудно ще бъде овладяна. Едно от най-страшните огнища е възникнало в отворена въгледобива мина в долината Латроб. Там пожарникарите са принудени да копаят, за да спрат разрастването на огъня.

Министър-председателят Тони Абът заяви, че правителството "ще направи всичко по силите си, за да гарантира, че хората ще получат необходимата помощ".

АП съобщава, че континентът е изправен пред най-тежката огнена криза от 2009 г. насам, когато горски пожари убиха 173 души и унищожиха повече от 2000 домове във Виктория за малко повече от ден.

Силни ветрове, проливни дъждове и огромни приливни вълни връхлетяха атлантическото крайбрежие на Европа като едни от най-засегнатите страни са Великобритания и Португалия.

Лошото време порази португалското крайбрежие в неделя вечерта със скорост на вятъра над 100 км/ч., и вълни свисочина до 10 м. Властите издадоха предупреждение от най-високата – "червена", степен за цялото крайбрежие и предупредиха, че времето се влошава.

Бурята наложи отмяната на десетки  полети, а редица други бяха отклонени. Наводнени са пътища, прекъснат е и железопътният и водният транспорт.

Мачът между двата футболни клуба от Лисабон, Бенфика и Спортинг, бе отменен в последния момент, след като части от покрива на стадион "Луш", паднаха върху терена и трибуните. 50 хил. зрители бяха евакуирани от полицията.

Югоизточна Англия прекара нощта в готовност заради лошото време. Британската армия укрепва дигите по поречията на реките, чиито корита на много места са на сантиметри от преливане или са прелели, съобщава телевизия „Скай нюз“.

Река Темза също излезе от коритото си в графство Съри, като заля околностите. Над 180 предупреждения за наводнения са издадени из цяла Великобритания.

„Подсилваме укрепленията с чували с пясък, тъй като рискът от нови наводнения остава висок. Ако падне и малко дъжд, околните села ще бъдат залети”, обясни военният Бенджамин Клеър.

Заради бурята възрастна жена е била отведена в болница със сериозни наранявания, след като дърво падна върху колата й в Бирмингам. 7-годишно момче пък загина, а родителите му са били откарани в болница в тежко състояние след инцидент е събота. Смята се, че детето е починало в резултат на отравяне с въглероден оксид, след като неговото семейство се опитало да изпомпа водата от дома си с индустриална помпа.

Западната част на страната е напълно откъсната откъм железопътен транспорт, което е принудило автобусните компании да пуснат още междуградски автобуси.

Британският премиер обяви допълнителни помощи за засегнатите райони.

Кодове червен и оранжев за опасно лошо време са обявени днес за Северна Испания, Португалия и Италия, където се очаква проливните валежи и ураганни ветрове да продължат.

Силни снеговалежи пък продължават да се сипят на Съединените щати.  Заради  бурни ветрове без електричество останаха повече от 40 000 абонати в няколко щата по източното крайбрежие. Най-тежко е положението в щатите Пенсилвания, Мериленд и Ню Джърси. На места снежната покривка надвишава 10 см. Заледените пътища в страната станаха предпоставка за десетки катастрофи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА