21 Май, 2024 10:12 1 809 17

Франция подкрепи Международния наказателен съд за заповедта за арест на Нетаняху

  • франция-
  • бенямин нетаняху-
  • арест-
  • международен наказателен съд-
  • заповедта-
  • подкрепя

В понеделник прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан каза, че е поискал заповеди за арест на Нетаняху

Франция подкрепи Международния наказателен съд за заповедта за арест на Нетаняху - 1
Снимка: БГНЕС

Френското външно министерство обяви, че страната подкрепя Международния наказателен съд (МНС) и "борбата срещу безнаказаността", след като прокурорът на съда поиска заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и други за предполагаеми военни престъпления, свързани с войната между Израел и Хамас, предава Ройтерс и News.bg.

В понеделник прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан каза, че е поискал заповеди за арест на Нетаняху, израелския министър на отбраната Йоав Галант и трима лидери на Хамас, включително неговия ръководител Яхя Синвар.

Ако обаче бъдат издадени такива заповеди, членовете на съда, който включва почти всички страни от Европейския съюз, могат да бъдат поставени в дипломатически трудно положение.

"Франция подкрепя Международния наказателен съд, неговата независимост и борбата срещу безнаказаността във всички ситуации", се казва в изявление на френското външно министерство късно в понеделник.

Докато президентът на САЩ Джо Байдън нарече правната стъпка срещу израелски служители "възмутителна", френското външно министерство зае различна позиция.

Париж повтори както осъждането си на "антисемитските кланета" на Хамас на 7 октомври, така и предупрежденията си за възможни нарушения на международното хуманитарно право от нахлуването на Израел в ивицата Газа.

"Що се отнася до Израел, досъдебната камара на съда ще реши дали да издаде тези заповеди, след като проучи доказателствата, представени от прокурора...", казаха от министерството.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    27 0 Отговор
    Са да видим кво ще им Спретне моше Резко! Колкото и Путин го арестуваха, толко и Биби ще го арестуват. Куклите си правят Ветър, щото са у Будна Кома и тва е. ХАХАХАХАХАХ
  • 2 САЩ..САЩ..

    18 2 Отговор
    Това е демокрация за всички...
  • 3 ти да видиш

    27 2 Отговор
    Франция подкрепя, но утре Макарон може да се озове и той със заповед, защото избива канаките в Нова Каледония!
  • 4 Бендида

    37 1 Отговор
    Хубаво, сега да го поканят в Париж на официално посещение, пътьом да го арестуват. Ако откаже визитата, да скъсат дипломатическите си отношения. Всичко останало е международна пунтамарация.
  • 5 Объркано Атлантиче

    31 1 Отговор
    Комедията около МНС, САЩ и Израел е най-добрата илюстрация на настоящия уродлив „световния ред, основан на правила“. Триумфът на оруелския Ангсоц е в още по-гротескни форми, отколкото в книгата на Оруел.
  • 6 Даааа....

    22 1 Отговор
    Бенямин Нетаняху и Министъра на Отбраната Йоав Галант са в един списък с активисти на Хамас нали ? И е редно както политическото крило на Хамас беше обявено за терористична организация сега и престъпната държава Израел по същите критерии да бъде обявен за терористична организация и държава със всички произтичащи от това последствия ...
  • 7 Даааа.....и

    12 1 Отговор
    Външният министър на Йордания Айман Сафади призова за международно разследване на „военни престъпления“, извършени по време на войната на Израел срещу Газа
  • 8 да де

    18 0 Отговор
    Сега остава мошетата да обвинят макарона в антисемитизъм.
  • 9 Познайте кой ще охранява

    5 0 Отговор
    Олимпиадата във Франция колеги ?...... Няма да се сетите даже за подобно нещо ! ...... Комитетът по сигурността на Катар се среща с френски служители преди Олимпийските игри в Париж 
    Мохамед Елтайеб .....23 април 2024 г.......====Съгласно това споразумение катарските сили за сигурност трябва да играят жизненоважна роля в гарантирането на сигурността на Олимпиадата в Париж, обхващайки различни аспекти като пеши патрули и националния оперативен център до монтирани патрули, наблюдение с дронове, обезвреждане на взривни боеприпаси, анализ на киберсигурността, кучета за откриване на експлозиви, усилия за борба с тероризма и контрол на безредици.=====

    Коментиран от #10

  • 10 Познайте кой ще охранява...... !!!!!

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Познайте кой ще охранява":

    Подписан договор от министъра на вътрешните работи на Катар и командир на силите за вътрешна сигурност (Lekhwiya), шейх Халифа бин Хамад Ал Тани, и неговия френски колега Джералд Дарманин, документът очертава стратегическа пътна карта за покритие на сигурността по време на Париж 2024 г.......

    Съгласно това споразумение катарските сили за сигурност ще играят жизненоважна роля в гарантирането на сигурността на Олимпиадата в Париж, обхващайки различни аспекти като пеши патрули и националния оперативен център до монтирани патрули, наблюдение с дронове, обезвреждане на взривни боеприпаси, анализ на киберсигурността, кучета за откриване на експлозиви, усилия за борба с тероризма и контрол на безредици.......... Не е шега впрочем а факт !
  • 11 Механик

    7 1 Отговор
    Съдът създаден от евреи, за да се разправят с неудобните им, никога няма да осъди евреин. НИКОГА. Запомнете това добре!
    Ако все пак някой евреин нещо нагази много, просто другите евреи ще си го свитнат. Ама така ,че няма дори да се усетите, че това е убийство. Царе са.
    Навремето нашия Грашнов, дето беше на МобилТел, отиде в Израел по покана на "партньорите си". Посрещнаха го хората, нахраниха го, напиха го и го сложиха д спи в луксозна резиденция, на луксозно легло. Само дето под леглото светела една лампа. Ама светела рентгеновия спектър. Забравили да я изгасят мошетата.
    Та, дойде си нашия, весел и доволен от сключените сделки, а на 3-тия ден легна и не стана. Някаква "мистериозна болест" го бе хванала. Отиде си за 2 седмици и то в страшни мъки. Жив-полуразложен....
  • 12 Това добре за Натаняху

    5 1 Отговор
    Ама требва и ментора му байдъню да окошарят...

    Коментиран от #14

  • 13 Госあ

    4 2 Отговор
    Евала ! Най накрая да прочетем нещо адекватно от Франция !
  • 14 Механик

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Това добре за Натаняху":

    Как не разбрахте най-накрая. Не Байдън е ментор на Биби, а точно обратното.
    В същност, не Израел са хора на САЩ, а е точно обратното.
    Целия проект САЩ, като и проекта СССР, а сега и ЕС, са еврейски проекти.
    не виждате ли ,че в САЩ управляват евреи? Та те от всичките президенти имата само двама дето не са евреи. И то, единия го убиха, а другия не е сигурно, че не е евреин.
    В СССР, същата работа. Само дето се появи оня мустакат грузинец и разрина мошетата почти от всички посотове и върхове. А те за това го и убиха накрая.
  • 15 Реалист

    3 0 Отговор
    Тази заповед за арест е кьор фишек заради Олимпиадата след нея соросите ще я отменят
  • 16 Дебил

    1 1 Отговор
    Каква Франция бе 😄 Мама Африка е там. Правят се на "солидарни", че чалмите ще ги изколят за една нощ.
  • 17 Пак ще има размирици в Париж

    1 1 Отговор
    франсетата ще бъдат насметени от краварите