Last news in Fakti

22 Май, 2024 11:23 3 729 67

Русия предлага ново разглеждане на границите на своите териториални води в Балтийско море

  • русия-
  • балтийско море-
  • граници-
  • териториални води

Според проекта за постановление от 21 май министерството предлага да се коригира границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград

Русия предлага ново разглеждане на границите на своите териториални води в Балтийско море - 1
Снимкa: Shutterstock

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море според проект за правителствено постановление. Това предложение предизвика критики от Финландия, която вече е член на НАТО, съобщават Ройтерс и БТА.

Според проекта за постановление от 21 май министерството предлага да се коригира границата около руските острови в източната част на Финския залив и около Калининград.

"Линията на държавната граница на Руската федерация по море ще се промени", се казва в резюме на проекта. От него не става ясно защо е необходимо да се коригира границата, как точно ще се коригира тя и какви консултации, ако изобщо има такива, са проведени с другите държави около Балтийско море, отбелязва Ройтерс.

След съобщения за предложението на руското министерство финландският външен министър Елина Валтонен, заяви, че Русия трябва да спазва Конвенцията на ООН по морско право.

Намерението на руското министерство на отбраната да промени линията на държавната граница в Балтийско море е неочаквано за Финландия, заяви председателят на комисия по външни работи във финландския парламент Кимо Килюнен, цитиран от ТАСС.

"Преди всичко трябва да разберем какъв точно е проблемът. Може би има места в икономическите райони, които трябва да бъдат преразгледани, а природните условия може да са се променили. Учудващо е, че това става на уведомителен принцип. Обикновено тези неща се обсъждат и се договарят. Сега се оказваме в малко неочаквано положение", заяви Килюнен в сутрешно предаване по телевизия Юле.

Финландия следи намерението на руското министерство на отбраната да уточни държавната граница в Балтийско море, но Москва още не се е свързала с Хелзинки, заяви на свой ред президентът на страната Александър Стуб, цитиран от ТАСС.

"Финландските власти проучват информацията на руските медии относно определянето на морските зони във Финския залив. Ръководството на страната следи внимателно ситуацията. Русия не е осъществявала контакт с Финландия по този въпрос. Финландия действа както винаги: спокойно и въз основа на факти", написа Стуб в социалната мрежа "Екс".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойна Звезда 🚩

    57 66 Отговор
    Не се правете на смели сороси, че ще пострадате тежко Руската армия е готова да ви унищожи многократно

    Коментиран от #10, #12, #23, #27, #47

  • 2 Свободен

    55 68 Отговор
    От Калининград ще тръгне пожара, който ще изпепели руснаците!

    Коментиран от #6, #45

  • 3 Факт4екър

    55 45 Отговор
    Финландия е измислена героиня от 1917
  • 4 Хаха

    46 51 Отговор
    Русия може би иска да си има работа с Големия Джак.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Новичок

    40 15 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    Те нали си "свободен" какво те притеснява???Или от посолство-ТО така ти наредиха.Пфу...

    Коментиран от #13

  • 7 Кресна

    38 44 Отговор
    На кой не е ясно още ,че балтийските държави ще станат отново част от Русия .С влизането на Финландия и Швеция в НАТО това е повече от задължително .

    Коментиран от #18

  • 8 Минало свършено време

    30 10 Отговор
    "Обикновено тези неща се обсъждат и се договарят."

    Тези неща се "обсъждаха" и "договаряха"!

    (Миналото свършено време изразява действие, което е завършило в даден момент в миналото. За действието не се знае кога е започнало, но се знае, че е завършило в момент преди момента на говорене.)
  • 9 бай Иван

    36 29 Отговор
    Че Финландия не беше ли само в уведомителен режим за НАТО спрямо Русия . А сега "моля другарко те правят лоши неща". Ако правото им позволява ,руснаците ще го направят. Бъдете сигурни .Както отрязаха Великобритания от преференциите за добива на треска от петдесетте години на миналия век.
  • 10 ти пак избяга от там,а?

    19 25 Отговор

    До коментар #1 от "Бойна Звезда 🚩":

    (не казах от къде,ама сети се,нали)руската армия с украйна не мож се справи,ти мноо бързо я дислоцира на друго място.дете,тук не е детска градина.

    Коментиран от #28

  • 11 Столтенберг

    42 43 Отговор
    Всяко преразглеждане на границите на Русия може да бъде единствено в посока свиване. Тази вопиюща наглост , и империалистични стремежи ще бъдат наказани.
  • 12 Руската

    39 39 Отговор

    До коментар #1 от "Бойна Звезда 🚩":

    армия го е закъсала в Украйна, недей се пъна. А руснаците ако продължават да лаят и подскачат за ревизиране на граници най-накрая ще настъпят НАТО по опашката и ще им се случи това дето се случи на СССР

    Коментиран от #16

  • 13 Карлуково

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "Новичок":

    Свободен е защо сутринта го изписахме
  • 14 Илия

    33 17 Отговор
    Който се интересува може да прочете, че Русия по някакъв Договор преди години, е позволила на Финландия някакви права в териториите между тях. Сега руснаците ще спрат този Договор.

    Коментиран от #17

  • 15 Швейк

    23 7 Отговор
    Понеже им е малка територията, искат да се разширяват.
  • 16 Само да питам

    27 20 Отговор

    До коментар #12 от "Руската":

    Какво се е случило на СССР освен, че Русия се отърва от м.ършата която сега ФАЩ искат да съберат ?

    Коментиран от #19, #21

  • 17 на 4мата танкисти кучето

    20 16 Отговор

    До коментар #14 от "Илия":

    Абе не знам,ама с тая безгранична руско-китайска дружба.... яе стигне само до Китайско - норвежката граница...както са я подкарали братишките.
  • 18 дфгъхуиу

    23 19 Отговор

    До коментар #7 от "Кресна":

    И за чий са му на дедо Вова прибалтийските клоуни? Да ги храни и тях ли? Там бяха общо 6млн., сега не знам дали и 3млн. маймуни са останали... Там и като територии няма нищо интересно...

    Коментиран от #20, #58

  • 19 танка Руди 102

    13 24 Отговор

    До коментар #16 от "Само да питам":

    Питай рашите, дето точат ред сълзи, ред саполи по СССРто и искат да го възстановяват.. те щи кажат най-добре..
  • 20 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    15 19 Отговор

    До коментар #18 от "дфгъхуиу":

    Хахаха..щял да ги храни.. той не може да изхрани неговите, ма щял другите да храни..стига ве....

    Коментиран от #29, #43

  • 21 само питай

    13 23 Отговор

    До коментар #16 от "Само да питам":

    откъснаха се балтийските страни,които беха в културно,в икономическо и всяко друго отношение най-добрите в ссср(ако в рсср,или рус една стока се правеше за определено време,в естония за същото време се правеха 6,или производителността веше 6 пъти по-голяма;латвия и литауен не падаха по-долу.когато се разпадна ссср и вътрешните му граници между републиките се отвориха,стотици хиляди руснаци по всякакав начин-влак,пеша,с автомобили и т.н.се натресаха в трите балтийски страни.защо ли?за по-добро жизнено ниво,В ПЪТИ ПО-ДОБРО).питай си бе,само си питай!хахаха
  • 22 Китин от Китен

    17 13 Отговор
    Театралното удивление на хората, променили границите на НАТО, от руското решение за промяна на морските й граници буди искрен смях!
    Забавна ситуация от типа "Аз само стрелях по него, той сега защо ми удря шамар?!??"
  • 23 Хахаха

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "Бойна Звезда 🚩":

    Смешник
  • 24 да взема балтика

    19 8 Отговор
    и на онези 3те джуджета насилствено изселване извън пределите им и заселване с руско население.

    Коментиран от #26

  • 25 Балтийско море

    13 23 Отговор
    Е натовско!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 АУУУУУ

    16 20 Отговор

    До коментар #1 от "Бойна Звезда 🚩":

    ЧЛЕН 5 КОПЕЙКИТЕ...... СКОРО КАЛИНИГРАД ЩЕ СЕ ВЪРНЕ НА ИСТИНСКИТЕ СОБСТВЕНИЦИ......СЪЩО ДА СЕ ГОТВЯТ КУРИЛСКИТЕ ОСТРОВИ, КАРЕЛИЯ.....А И ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ МАНДЖУРИЯ ( ВРЕМЕННО ИМЕ- СИБИР) 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #31, #36, #38

  • 28 шо го забелезваш тоя?

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "ти пак избяга от там,а?":

    той си е такъв по природа.дечко си мисли,че е в накое начално училище и приказва на учениците там.от време на време се самозабравя,дава нереждане да се трият други,неудобни нему и на другарите му пости и си драска квото му доиде в побелелата глава.използва поне 9-10 различни ника и се подвизава и от двете страни на "барикадата",реди си тъпотиите и после им се радва.в този смисъл що за форум е това и струва ли си човек да си губи времето по глупости?
  • 29 Китин от Китен

    21 7 Отговор

    До коментар #20 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    Поредният хилещ се интелект, който не знае за един от най-подлите номера на Путин: само за десет години след инагурацията си на руския престол, този император върна Русия на историческото й място като световен производител на храни. Нещото, с което не успя да се справи целия болшевишки соц, кризата, което в края на 90-те години докара РФ на прага на нов Голодомор, Путин разреши за десетина години. Заедно с това той възстанови икономиката на страната, военния й потенциал, издигна жизнения стандарт на хората до нива, които в края на 20 в изглеждаха немислими.
    Това е причината за ситуацията сега - Русия воюва с обединения потенциал на НАТОкрайна, подложена е на най-тежки санкции, всички очакваха тя да се срине за месеци, хората да гладуват, а НАТОкрайна да победи, но се случва точно обратното: икономиката на Русия / в ситуация на война/ миналата година нарасна с над 3% / в налагащия санкции ЕС е под 1,5%/, чупи армията на НАТОкрайна на бойното поле, реализира сериозен ръст в международната си търговия, влиянието й нараства, никакъв глад не настъпи и не можеше да настъпи в страна, което е един от най-големите износители на храни в света и задоволява над 90% от асортимента на храните със собствено производство.
    Това са фактите. Смеховете са за психиатрията....

    Коментиран от #34, #37, #63

  • 30 Историк

    10 15 Отговор
    Пхахаха...около Калининград.. еми нЕма такъв град. Исторически Кьонигсберг никога не е бил руски.. така че ще има да връщат.. руските навлеци по-добре да събират багажа и посока Сиберията.. там - място колкото искаш.... пък и олени има...🤣😂..па ако нема, ше си завъдят ве..ко толкоз...

    Коментиран от #32, #33, #51

  • 31 Великата Румъния

    5 11 Отговор

    До коментар #27 от "АУУУУУ":

    Бълггaрия е Тyрция, турски вилаят.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 любител

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    хахаха ти историк ли си или мъдор-к. хахаха. много знаеш беееее.
  • 34 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    9 12 Отговор

    До коментар #29 от "Китин от Китен":

    А стига ве.. пак добре че са Турция и Белорус, че ептен го беа закъсале бомжите за яйца.. а аз в момента си взимам домати по 0,65 евроцента, а не по 15 евро килото като в Магадан и Далечния Изток...

    Коментиран от #59

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 любител

    11 11 Отговор

    До коментар #27 от "АУУУУУ":

    хахах в сибир няма да отидат ама може да си забият знамето над белия дом като навремето в берлин.

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Великата Румъния

    2 8 Отговор

    До коментар #27 от "АУУУУУ":

    И България да върна на Турция и Румъния.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 🤣🤣🤣

    6 7 Отговор

    До коментар #36 от "любител":

    Стига ве... пак ли на три дня.. те по план график вече трябваше да си перат миризливите партенки у Великите езера, ма не се отвори парашюта нещо.. иначе мечтай и се надявай да падне на коня опашката..хихихихии
  • 41 любител

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Великата Румъния":

    хахаха кото си толкова смел вместо бутилка си набутай шашка тротил да ти е по густо бе ГЛУУУ---К. такива като теб хвалипръдлювци ги хапвам на закуска.
  • 42 БлядМобил

    6 5 Отговор
    А подводния Флот
    В Черно Море .

    Защо никой не казва нищо ?

    Голям Циклон имаше пак тези дни .
  • 43 хихи

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    колко реални писача има в момента тука?поне 3-4 има ли?шот другите са на един и същи писач,пишещ с големи,или малки букви.тука си е чиста загуба на време,ако изключим забавлението.инак си е добро забавление да напомниш на някой комунис,че времето му беше преди 40 години,че любимата му рус е регионална сила,че скоро и шахеди няма да има,демек отиде коня у ряката.ай да връйм да си глеаме работата.
  • 44 Дон Корлеоне

    4 7 Отговор
    Палячовската Гомнорусия,става Москалия!
  • 45 робе

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Свободен":

    Първото предложение на руснаците винаги е най-доброто!
  • 46 Киро Канадския

    9 3 Отговор
    Когато някой ти е дал нещо даром и после си го вземе, можеш да пискаш на умряло колкото искаш
  • 47 Алекс

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бойна Звезда 🚩":

    Това по време на или след СВО?
  • 48 пиночет

    5 5 Отговор
    Време е, Путин да запука палячовците от Възраждане!
  • 49 Путлер

    2 5 Отговор
    До Северно море ми стига. Засега!
  • 50 Гост

    7 6 Отговор
    Само територии има в главите на руските фашисти...
  • 51 ССС

    4 5 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    "...Исторически Кьонигсберг никога не е бил руски.. "
    "...По време на Седемгодишната война, на 11 януари 1758 г. руските войски навлизат в Кьонигсберг. До 1762 г. градът е част от Руската империя..."
    Ама и това като всичките ти други "исторически" изказвания и факти.
    Не е ли време вече да се преименуваш на .... Дурак, примерно. Поне ник-а ще отговаря на писанията ти.

    Коментиран от #57

  • 52 лакоми руски наглеци

    6 6 Отговор
    Болните руски мозъци са ненаситни!

    Коментиран от #54

  • 53 ди Бейт

    6 6 Отговор
    Ботокса търси всички възможности за конфронтация. И който търси намира. За съжаление обикновенните хорица го отнасят.
  • 54 ССС

    5 5 Отговор

    До коментар #52 от "лакоми руски наглеци":

    Поне имат мозъци. На вас мажоретките, в главите ви само липси.
  • 55 Ночко

    2 4 Отговор
    А със Силата на Сибир 2 какво стана?Кога го пускат в експлоатация?
  • 56 Харон

    4 6 Отговор
    "Преди всичко трябва да разберем какъв точно е проблемът." Проблемът е путинофашистката империя. Но РФ но проблем.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Кресна

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "дфгъхуиу":

    Има нова статия във Факти ,там ще прочетеш за какво му е .Без Балтийско и Черно море ,просто Сащ губят контрола над желанието им да обградят Русия .Нещо за което Англия е водила войни и след това е използвала Турция да се бие срещу Русия .Европа е напълно беззащитна без Балтийско и Черно море .
  • 59 Китин от Китен

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    Хиленето не е аргумент, а симптом.

    Коментиран от #65

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Сър Пичук

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Китин от Китен":

    Витанов, гледай си сметките и зарежи пропагандата. Не вярвам да си закъсал чак толкова, че да ближеш подметките на Путин за рубли по 1 цент парчето.
  • 64 ОТЛИЧНИК

    3 4 Отговор
    руснаците трябва да върнат калининград.
    Това не е руски град. Бил е в пруската империя.
    Да се върне сега на Полша.
  • 65 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "Китин от Китен":

    То за вас, близачите на руски органи, дебелоочието е по-характерно.. то и за това сте на това дередже...цъфнали, та вързали.
  • 66 ССС

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Историк":

    "...логиката ти е на умрел глист.." Аз такива изводи не правя, но пък глиста със сигурност има повече знания от тебе.
    А по твоята логика ако случайно се окажеш задържан, дори за 4 месеца, и станеш "булка" на някой тартор, ще можеш ли да твърдиш, че исторически винаги си бил хетеросексуален, и не "си бил" с мъж?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания