1 Юни, 2024 14:57 1 230 31

Бенямин Нетаняху: Планът за прекратяване на войната все още включва „унищожаване“ на "Хамас"

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • план-
  • хамас-
  • газа

В същото време Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че поне 36 379 палестинци са били убити, а 82 407 са били ранени от началото на израелската офанзива през октомври

 Бенямин Нетаняху: Планът за прекратяване на войната все още включва „унищожаване“ на "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес предупреди, че „условията“ на Тел Авив за постигане на „постоянно прекратяване на огъня“ в Газа не са се променили и включват „унищожаване“ на „Хамас“, както и „освобождаване на всички задържани заложници“, предаде Франс прес и БТА.

„Условията на Израел за спиране на войната не са се променили“, каза в изявление кабинетът на Нетаняху, ден след като президентът на САЩ Джо Байдън представи израелската пътна карта за мир, почти осем месеца след началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение.

Канцеларията на Нетаняху спомена като такива „унищожаването на военния и управленския капацитет на „Хамас“, освобождаването на всички заложници и гаранции, че Газа вече няма да представлява заплаха за Израел“.

„Според предложението Израел ще продължи да настоява тези условия да бъдат изпълнени, преди да се стигне до трайно прекратяване на огъня“, се казва още в текста, написан на английски език. „Идеята, че Израел ще се съгласи на трайно примирие, преди да бъдат изпълнени тези условия, е обречена на неуспех“, добави същият източник.

Вчера американският президент, който е съюзник на Израел, представи израелския план за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаване на заложниците - нова пътна карта, окачествена от „Хамас“ като „положителна“.

„Не можем да пропуснем тази възможност за споразумение в Газа“, каза Джо Байдън. „Време е тази война да приключи“, добави той.

Според Байдън първият етап ще включва пълно прекратяване на огъня, като израелските войски ще се изтеглят от „населените райони на Газа“ за период от шест седмици.

Той добави, че прекратяването на бойните действия ще бъде придружено от освобождаването на някои израелски заложници, по-специално жени и болни хора, отвлечени по време на бруталната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, както и от освобождаването на палестинските затворници, държани от Израел.

Временното прекратяване на огъня би могло да стане „трайно“, ако Хамас „спазва ангажиментите си“, добави президентът, избран от Демократическата партия. Следващата фаза на плана ще включва освобождаването на всички заложници, които все още са държани в плен в ивицата Газа.

В същото време Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че поне 36 379 палестинци са били убити, а 82 407 са били ранени от началото на израелската офанзива през октомври, предаде Ройтерс.

Около 95 палестинци са били убити, а 350 ранени през последните 24 часа, добави Министерството. Според изявлението, хиляди други мъртви най-вероятно все още са затрупани под отломките на разрушените сгради в анклава.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЛАВА ИЗРАИЛЬЯ

    10 21 Отговор
    СЛАВА... СЛАВА
  • 2 НО Мърси

    7 17 Отговор
    За терористите маскалски, Чаршафите, Козеловърите брадати и амуджите рогати

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гювеч

    9 11 Отговор
    защо трябва да ни пука за палестинци, израелци, украинци, руснаци и какви ли не други народи. Защо не ни пука че България копае дъното

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тома

    11 9 Отговор
    Някой мислили че евреина прави всичко сам.Без ценните съвети на фаш за унищожаване на жени и деца.

    Коментиран от #17

  • 9 Българка

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гювеч":

    Пука ни, защото сме хора. Явно не всички..........

    Коментиран от #25

  • 10 Бай Дън

    9 4 Отговор
    Значи нямат план.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 като фашист

    11 6 Отговор
    иначе корумпираният Натаняху прави категорично изявление, без да съобразява как стоят нещата в действителност. Първо, самите евреи знаят МНОГО ДОБРЕ какво значи отношение към тях по време на ВСВ и концлагерите. Кой ги освободи - съветската армия, на която, между другото, благодари Блинкен, че са спасили баща му.. И никога не съм мислила, че ще правят същото към други народи.
    Те отидоха през 1948 г. на тези земи, след като хилядолетия никой не ги искаше по своите земи. и те бродеха. ТРЯБВА да проявявт колаборация. СЕДЕМДЕСЕТ и ПЕТ години не могат да определят територията си и да признаят Палестина!!!!! Естествено, че ще се появи някоя организация да ги защитава - проучете молря кой създаде ХАМАЗ.
    Дори в името на световния мир и спокойствие не предприемат конструктувни мерки, а избиване на стотици хиляди невинни хора, като за основание споменават ХАМАЗ.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сврети

    8 4 Отговор
    Унищожаване на Хамас,а също така и на Израел.
  • 16 Швейк

    8 13 Отговор
    Евала на Нетаняху !
    Железен !!!
  • 17 Механик

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тома":

    Кога най-послеще разберете, че не евреите правятвсичко което каже САЩ, САЩ правят каквтоо кажат евреите.
    Разбетете, че САЩ и СССР (в началото), бяха и са еврейски проекти.
    САЩ имат само 2-ма президента, за които не може категорично да е докаже, че са евреи. Всичкото останало са юди.
    В ранния СССР всички комндващи и на високи места са били евреи/хазари. Просто там нещата за еврите са се объркали много рано, поради идването на Сталин. За това и евреите впрегнаха всички усилия да разрушат СССР. ВСВ е пак тяхно дело и пак с горната цел. А когато виждат, че протежетата им-немци губят и има опасност да загубят цяла Европа, те наредиха на САЩ да отворят втори фронт. И тоя фронт не му е била работата да трепе нацисти, а да е наблизо и ако РККА (Червената Армия) тръгне да взема франция и англия, те да е намесят.

    Коментиран от #21, #31

  • 18 Герган Ценов - писател и музикант

    11 4 Отговор
    След Рафах няма никаква разлика между Израел и Третия райх. Срам за САЩ и всички, които са съучастници в този жесток геноцид .
    След това, което израелската армия извърши в бежанския лагер в Рафах, не искам никога да имам нищо общо с държавата Израел. Никога през живота си не искам да стъпвам на територията на тази държава, защото аз лично се страхувам от нейните жители, които в огромното си болшинство фанатично поддържат един режим на апартейд, етническо прочистване и геноцид.
  • 19 джако

    8 2 Отговор
    Още ли не сте разбрали че тая държава си е една секта .
  • 20 Град Козлодуй

    7 3 Отговор
    Нетаняху е Диктатор
    Войно любец
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Щом са евреи може

    6 2 Отговор
    Планът за избиване и разселване на палестинците в Газа продължава. А в Сребреница за същото му викат геноцид
  • 23 пфф

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Реалност":

    дан си губя времето с такива като тебе ти давам: Първо израелскта държава е създадена от бившия съветски съюз с помощта на англичаните след втората световна и земята им е била 1/15 от палестинската държава, а сега е на опаки. Второ има малко забранена история за Киев 2014 година от която загиват 1 милион българи и не само. Какво излиза, че добрия убиец е жертвата нали или?
  • 24 Този

    6 4 Отговор
    нацист престъпник и американският ястреб Блинкин ,кухият Байдън ,наркомана украински ,заслужават да ги дерат като животни на живо !! Стотици,милиони жертви по света ,заради геноцида над народите ,които вършеха и продължават с цялата си жестокост !!!
  • 25 Гювеч

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    в Индия има поне 5 милиона деца които не се хранят ежедневно. бъди човек, подслони и храни няколко индиичета вместо да насъскваш стрелба и смърт във война
  • 26 Според

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Реалност":

    Американското разузнаване Израел е убил само около 30-35% от бойците на Хамас,както и че Хамас е вербувал хиляди нови бойци в резултат на израелската атака.След като идеята за трайно примирие не включва признаването на палестинска държава няма гаранции от израелска страна за отказ от претенции към територията Газа.За повече от 7 месеца Нетаняху не се е доближил до заявените цели в този конфликт.Остават не заявените,които се постигат във времето - да се избият или прогонят палестинците.
  • 27 Асен

    7 3 Отговор
    На този 21 дето СССР е в главата му , нека освен медиите на мисирките прочете и погледне чужди медии, многократно руснаците повториха на 24 май ,че създателите на кирилицата са КИРИЛ и МЕТОДИ !! Жалко лъжци!
  • 28 Боб марли

    2 2 Отговор
    Дано да е взаимно.
  • 29 Тттт

    1 5 Отговор
    Чифут.а иска да каже до избирането на всички палестинци...което се нарича геноцид
  • 30 Сопола

    1 3 Отговор
    Някой да не каже, че Натеняху е терорист?
    Той е демократ, досущ като Хилърито и Сорос.
  • 31 Да знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Имаш един "+" от мен. Добре ме развесели. Продължавай все така.