Last news in Fakti

3 Юни, 2024 18:21 2 482 20

Напрежение между Иран и Китай заради спорни острови

  • иран-
  • оае-
  • китай-
  • острови

Китай изрази миналата седмица подкрепа за усилията на ОАЕ за постигане на "мирно решение" на въпроса за островите

Напрежение между Иран и Китай заради спорни острови - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай запази позицията за три спорни острова в Персийския залив въпреки недоволството на Техеран от изявлението, че въпросът за контролираните от Иран острови трябва да бъде решен с ОАЕ, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Китай изрази миналата седмица подкрепа за усилията на ОАЕ за постигане на "мирно решение" на въпроса за островите Абу Муса, и Голям и Малък Тунб. Островите, за които претенции предявяват ОАЕ и Иран, от 1971 г. са под контрола на Иран. В рядка проява на гняв към най-големия си търговски партньор иранското външно министерство вчера призова китайския посланик в Иран в знак на протест срещу "многократната подкрепа" на Китай към позицията на ОАЕ за островите, която според него е неоснователна.

"Като се има предвид стратегическото сътрудничество между Техеран и Пекин, се очаква китайското правителство да преразгледа позицията си по този въпрос", заяви иранското външно министерство. Китайското външно министерство повтори призива си към Иран и ОАЕ да разрешат различията си чрез диалог, като определи позицията на Китай по въпроса като твърда и последователна.

"Съответното съдържание на съвместното изявление на Китай и ОАЕ е в съответствие с позицията на Китай", заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин пред журналисти. Тя добави, че отношенията между Китай и Иран датират от много години, и че Китай отдава голямо значение на развитието на стратегическото им партньорство. Китай разгневи Иран през декември 2022 г., когато се включи в съвместно изявление със страните от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), в което призова за усилия за решаване на въпроса с трите острова.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    10 4 Отговор
    Някой пак търси под вола теле, коя ли е пак за втори път, да се сетим. Нерде Китай нерде персийски залив нерде t,,,, m,,,
  • 2 Хахахаха

    8 7 Отговор
    Ааааа, как така? Тея не бяха ли в един съюз?
  • 3 Русофил

    6 8 Отговор
    Китай търси терен за военна база в този регион. Може и да се скарат с аятоласите.
  • 4 гост

    12 13 Отговор
    То само между Иран и Китай да беше , ми с Индия са във реална война от поне 6-7 години , със почти ежедневни обстрели и жертви през границата !! Скоро и с Раша ще си наплюят мутрите , като ги свият още малко САЩ и ЕС , че ще им спрат износа и финансирането , хахаха !! И това щял да е "велик съюз" , БРИКС де , дето ще събаря САЩ и ЕС , хахахахаах !!

    Коментиран от #6, #9, #18

  • 5 Абе

    7 3 Отговор
    Ама вие сериозно ли мечтаете?
  • 6 Пръц

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Бе на теб пречи ли ти БРИКС?Какъв ти е проблема,че няколко държави са в съюз.Нали си имаш Г7.Що ревеш?

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    Изобщо даже не ми пречи , даже им се радвам , като са се събрали всичките крастави магарета и тъкмо по-лесно си разнасят заразата един на друг и сами се тъпчат в калта , хахах !! И тъкмо всичките вкупом ще затънат в нея над ушите , ако вдяваш , хахахах !!

    Коментиран от #10

  • 9 Госあ

    3 8 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Китай и Индия са в такава война, че Китай е най големия търговски партньор на Индия. Индийците казват, че нямат проблеми с Китай, а със сащ. Е от време на време се случва да си спретнат някой бой с тояги, но синините минават. Относно Иран и ОАЕ се търси мирно решение.
  • 10 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Аве братчед, събрали са се страните с ресурса, А ?

    Коментиран от #12, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Ми да бе , с ресурси за краста и проказа , хахахаха !! И още с ресурси за тъпота и простотия до шия , хахаха !! И целия БРИКС барабар с ресурсите не може да мине само САЩ по бвп , да не говорим за ЕС и останалите !! И като приключат скоро с петрола и газа , на какви "ресурси" ще карат бензиностанциите ?? Хаахахахах !! Вчера ОПЕК + обяви , че вдига добива с 10 % , ама то всъщност "членките" вече са го вдигнали , ама не могат да ги спрат , та го обявяват като "решение" , хахаха !! Само гледай след 2-3 години най-много , само с 1-2 % да падне търсенето , а то ще падне с повече и как ще се избият помежду си тия с "ресурсите" , хахахахахха !!

    Коментиран от #14

  • 13 Бамбука

    4 1 Отговор
    Небесната Империя си знае , какво говори. След Иран и една друга страна ще има да се възмущава, но ще бъде късно.
  • 14 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Хахаха щом си верваш….прилъгаха ви, че с вяра всичко ставало…нема такива филми, иска се труд и акъл 😅
  • 15 Иранците

    0 2 Отговор
    да не се правят на ощипани ами да се радват че Китай не си е заплюл тези острови за свои. Щото Китай обичат така да си нарекат някой остров свой и после оди се оправяй

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иранците":

    Ако бяха населени с китайци и са били тяхна територия, най вероятно щяха да го направят. А пък американците се опитват да отцепят някои острови, които те самите са признали за китайски.
  • 17 Гориил

    1 1 Отговор
    Иран и Китай няма да присъстват на мирната среща на върха в Швейцария. Това е смисълът.
  • 18 Ха-ха-ха

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Aми то ЕС вече е свален.
  • 19 Мумбахаа

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Ресурса, а! А лада ест? Или ресурса се движи с западно возило.
  • 20 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    1 1 Отговор
    Да не са Крадевите хаджита от отровното трио, Ян Бибиткян, Ян минеткян и Ян Хаджигеновкян те постоянно се разкарваха с едни ковчези из София...