Last news in Fakti

16 Февруари, 2014 13:21 1 071 0

Мохамед Морси отново на съд, този път за шпионаж

  • мохамед морси-
  • египет-
  • шпионаж-
  • тероризъм-
  • дело-
  • мюсюлмански братя

Ако бъде осъден той може да получи смъртно наказание

Свален Египетският президент Мохамед Морси е пристигнал в съда за нов процес, този път по обвинение в шпионаж и заговор за извършване на терористични актове, съобщава Би Би Си.

Бившият президент бе доведен в Кайро в неделя сутрин с хеликоптер от затвора Бурж ал Араб, където той пребивава.

Заедно с него пред съда  застанат още 35 лидери на ислямистите, включително духовният наставник на "Мюсюлмански братя" Мохамед Бадиа.  Всички те са обвинени, че са работили и заговорничели с ливански и палестински групировки (сред които Хамас, Хизбула и Иранската революционна гвардия)  по извършване на нападения в Египет и "разгласяване на военна тайна на друга държава", което застрашава отбранителната способност на страната.

Ако бъде осъден Морси може да получи смъртно наказание.

Ръководството на ислямистите е заподозряно и във финансиране на тероризма, военна подготовка на активисти за изпълнението на задачи, възложени от международната мрежа на "братството" и в редица други действия, засягащи суверенитета и териториалната цялост на Египет.

Бившият египетски президент е подсъдим по още 3 други дела, включително за убийства и измъчване на демонстранти по време на безредиците пред президентския дворец в Кайро през декември 2012 г. и масово бягство на затворници по време на януарската революция от 2011 г., един от които е бил Морси.

Той беше свален от военните през юли миналата година след като стотици хиляди излязоха на мащабни улични протести срещу него. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА