Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2024 09:45 4 596 126

Френските изтребители Mirage 2000 срещу руските орди

  • мираж 2000-
  • ф-16-
  • изтребител-
  • украйна-
  • русия-
  • нато

От формална гледна точка обаче той няма предимства пред руските самолети, а освен това значително отстъпва на F-16 по отношение на стандартното въоръжение

Френските изтребители Mirage 2000 срещу руските орди - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

F-16 не са единствените: Украйна ще получи френски изтребители Mirage до края на годината. Поне това е твърдението, което френският президент Еманюел Макрон направи пред украинците. УНИАН описва характеристиките на френските самолети и "могат ли те да променят ситуацията на бойното поле".

В четвъртък (6 юни) вечерта изявлението на френския президент Еманюел Макрон за прехвърлянето на бойни самолети Dassault Mirage 2000 на Украйна дойде като гръм от ясно небе.

"Утре ще стартираме нова програма за сътрудничество и ще обявим доставката на серията Mirage 2000-5 - френски бойни самолети, които ще позволят на Украйна да защитава своята земя и въздушно пространство. От утре ще стартираме програма за обучение на пилоти и ще предадем тези самолети до края на годината", заяви Макрон.

Той не уточни броя на самолетите, като добави, че програмата за обучение на украински пилоти ще започне това лято.

"Необходими са ни 5-6 месеца, за да ги обучим във Франция, така че да са готови до края на годината", посочи френският президент.

"Френският F-16", или добър самолет за времето си

Новината предизвика буря от емоции сред обикновените украинци. Всъщност от чисто психологическа гледна точка дългоочакваното прехвърляне на западни самолети в Украйна е събитие с огромно значение, което дава увереност в победата. Практическите ползи от това обаче не са очевидни: поне не и ако сравним техническите характеристики на френския изтребител с тези на руските самолети.

Нека да разгледаме какво представлява Mirage

Mirage 2000 извършва първия си полет през 1978 г., т.е. преди почти половин век. Същата година, в която Съединените щати въвеждат в експлоатация изтребителя F-16 Fighting Falcon. Година по-рано, през 1977 г., за първи път лети съветският МиГ-29, който все още е гръбнакът на бойната авиация на украинските военновъздушни сили.

Казано по-просто: Mirage 2000 е един от най-ранните (макар и не първият) изтребител от четвърто поколение. Трудно е да го сравняваме със самолетите 4+, които се появяват в началото на века, тъй като те принадлежат към едно и също поколение само формално. Струва си да се добави и фактът, че Франция никога не е разполагала с ресурсите на САЩ и СССР, поради което ѝ е било трудно да се конкурира със самолетостроителите на най-мощните държави в света.

Като цяло Mirage може да се опише като компромис между цена и бойна ефективност: той е своеобразен бюджетен аналог на американските изтребители от 70-те години на миналия век. Подобно на F-16, французинът има един двигател, доста ограничен обсег на действие и добра маневреност. По отношение на бойната ефективност базовата версия е по-близо до МиГ-29, отколкото до F-16, въпреки че съветският самолет е с два двигателя.

Mirage 2000 участва в бойни операции, макар и не толкова активно, колкото F-15 или F-16. Съобщава се, че през август 1995 г. един от тези самолети е свален от сърбите с помощта на ПЗРК "Игла", а през следващата година гръцки Mirage 2000 сваля турски F-16 над Егейско море. Mirage е използван в конфликта в Каргил през 1999 г. (граничен конфликт между Индия и Пакистан), по-специално за атакуване на наземни цели.

Mirage 2000: радарно оборудване

Заслужава да се отбележи, че Mirage 2000 е цяло семейство бойни машини, които понякога се различават доста съществено една от друга. Например Mirage 2000D е не толкова изтребител, колкото специализиран ударен самолет. На свой ред Mirage 2000-5 (който Украйна ще получи) е модернизирана експортна версия, разработена в началото на 90-те години на миналия век, с обновени бордови системи.

Mirage 2000-5 се задвижва от двигател Snecma M53 и развива максимална скорост от 2300 км/час. Таванът на самолета е почти 17 000 метра, а обсегът на действие - приблизително 1 800 км.

Тези характеристики сами по себе си няма да ви покажат много: същата максимална скорост е практически безполезна в съвременната война. Това, което е наистина важно за Mirage 2000-5, е новият радар Radar Doppler model Y (RDY), който може да открива цели с размерите на изтребител на разстояние 120-130 км. По този показател френският самолет е малко по-добър от руския Су-27СМ/СМ3, но губи от по-модерните изтребители, най-вече от Су-35С.

Известно е, че радарът H035 "Ирбис" на Су- 35С е способен да открива цели от типа на изтребителите на разстояние 300 км. Някои източници съобщават за обсег от 400 км, но това очевидно са много големи цели, които могат да бъдат открити само при "идеални“ условия.

В допълнение към Су-35С един от най-масово произвежданите руски изтребители е Су-30СМ. Той има радар H0011M "Барс" с много по-скромни характеристики. Според открити източници Барс може да открие изтребител МиГ-29 на разстояние около 140 км.

Въоръжение "въздух-въздух": на какво е способен Mirage?

Още по-важен е въпросът за въоръжението: тук разликата между Mirage 2000-5 и новия руски самолет става още по-голяма.

Тъй като Mirage е малък едномоторен самолет, неговият полезен товар е сравнително "скромен" - 6,2-6,3 тона. Въпреки че това е значително повече от МиГ-29, той е много по-малък от гореспоменатите Су-35С и Су-30СМ (приблизително 8 тона).

Но основното предимство на последния е не в броя на оръжията, а в номенклатурата. Ако не вземаме предвид ракетите с малък обсег на действие, които загубиха "еволюционната борба“ и сега практически не се използват, основната ракета на Mirage 2000-5 е MICA (Missile d'Interception de Combat et d'Autodéfense), която е приета на въоръжение през 90-те години на миналия век.

Ракетата е оборудвана с термовизионна глава за насочване (MICA-IR) и активен радар (MICA EM). Заявеният максимален обсег на ракетата е 80 км. Де факто това е аналог на ранните версии на американската ракета AIM-120 AMRAAM, появила се в началото на 90-те години. По онова време MICA би отговаряла на всички тогавашни изисквания, но през 2000 г. нейните характеристики се оказаха недостатъчни.

Самите американци създадоха подобрени версии на базата на AMRAAM, по-специално AIM-120D с обсег на действие 160-180 км. Възможно е те да бъдат интегрирани (или вече да са интегрирани) в F-16, които ще бъдат доставени на Украйна. Ракетата AIM-120 не е интегрирана в Mirage 2000.

Що се отнася до руските самолети, те отдавна са оборудвани с ракети "въздух-въздух" с голям обсег, които значително превъзхождат по обхват не само MICA, но дори и последните версии на AMRAAM. Става дума за ракетата Р-37М, създадена на базата на Р-33, с деклариран обсег на действие 300 км. Въпреки че на практика той вероятно е по-малък, това не отменя заплахата, която представлява.

Със сигурност се знае, че Р-37М може да се използва от Су-35С, Су-30СМ2 (подобрен Су-30СМ) и прехващач МиГ-31БМ, което означава, че общият брой на носителите на новата ракета може да бъде приблизително 150-200 изтребителя. Но дори и тази цифра да е по-ниска, ефективността на Mirage 2000 пак няма да е същата, както преди няколко десетилетия.

"Когато говорим за руски самолети като Су-35, които могат да носят ракети с голям обсег на действие, базирани на Р-33, с обсег на действие 200 километра и радари, които виждат на няколкостотин километра, е рисковано да се използват Mirage 2000 срещу тях. Френският самолет има обхват на локатора от 120 километра и обхват на ракетите от 80 километра. Така че, във всеки случай, това не е самолет за въздушен бой. Оптималната схема на използването му е мисии като носител на крилати ракети Storm Shadow/SCALP-EG, както и унищожаване на вражески крилати ракети и "Шахед", е заявил пред УНИАН Сергей Згурец, ръководител на информационно-консултантската компания Defense Express.

Единствената ракета "въздух-въздух", за която е гарантирано, че превъзхожда руските модели, е MBDA Meteor, която има реактивен двигател с директен поток, който ѝ позволява да поддържа висока скорост на полета по цялата траектория, но от друга страна увеличава инфрачервената видимост на ракетната атака. Обхватът на Meteor е приблизително 200 км.

Само шведският JAS-39 Gripen, "паневропейският" Eurofighter Typhoon и френският Dassault Rafale могат да носят тази ракета. От всички тези самолети само Gripen имаше шанс да стигне до Украйна, но наскоро шведите дадоха да се разбере, че няма да доставят Gripen. Поне докато първите F-16 не бъдат доставени на Украйна.

(Не)подходящият самолет: ще помогне ли Mirage 2000 на Украйна?

Но можем ли наистина да кажем, че Mirage 2000-5 е "лош“ изтребител? Всъщност, не. Той все още е боеспособна машина, която е значително по-добра от МиГ-29, който е остарял във всяко отношение.

Нещо повече, съществува мнение, че характеристиките на руските изтребители са надценени и следователно Mirage ще бъде по-ефективен, отколкото може да се очаква.

"Mirage 2000-5 е снабден с обновена радарна система, която е значително по-добра от системите, с които разполагат руснаците.

В действителност има въпроси относно тактическите и техническите характеристики на тези самолети. Както виждаме, руските самолети се унищожават от украинските сили за противовъздушна отбрана, така че считам тези характеристики на руските радари за пропаганда", е заявил пред УНИАН експертът по авиация и заместник-генерален директор на компания за електронна война Анатолий Храпчински.

...Като цяло Mirage 2000-5 не е лош вариант за Украйна, който дори може да остави своя отпечатък във войната. От формална гледна точка обаче той няма предимства пред руските самолети, а освен това значително отстъпва на F-16 по отношение на стандартното въоръжение.

Следователно доставката на Mirage ще има смисъл само ако има значителен брой такива самолети. В противен случай това само ще усложни логистиката и поддръжката на флота на ВВС, който в крайна сметка ще се състои от практически унифицирани съветски и американски изтребители.

Според открити източници общият брой на построените Dassault Mirage 2000 е около 600 единици: това включва всички версии на самолета, много от които отдавна са на скрап. Самата Франция има на въоръжение 27 самолета Mirage 2000-5F от 2024 г. Ако всички те бъдат прехвърлени на Украйна, това ще бъде значително подсилване на украинските ВВС.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    90 11 Отговор
    Могат да помогнат само, ако при всеки полет хвърлят по пълнител патрони на войниците.
  • 3 Бмх

    154 12 Отговор
    Някой прочете ли този чаршаф?

    Коментиран от #103, #112

  • 4 КОТарАК 🐱

    28 72 Отговор
    само изчакайте РФ космическите войски да приключат с Вейдър , и почват целият запад ,и силата ще бъде с тях и Йода с Армата

    Коментиран от #15

  • 5 Рицар

    27 149 Отговор
    Руските монголски орди трябва да бъдат изритани обратно в степи и блата,а ресурсите им трябва да бъдат усвоени от Европа и САЩ те не ги заслужават за триста години никакъв напредък само яко крадене.

    Коментиран от #12, #20, #35, #45, #94

  • 6 да питам

    19 121 Отговор
    Не е ли по-уместно вместо руските орди - руският башибозук ?!

    Коментиран от #29, #95

  • 7 Мда

    134 14 Отговор
    Миража ще си остане мираж !
  • 8 СПРАВЕДЛИВ

    114 14 Отговор
    РУССКИТЕ СМЕЛЧАЦИ СРЕЩУ ИЗВРАТЕНИЯ - МАКРОН
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Миража 2000

    99 7 Отговор
    Нямал предимства ми кво го рекламирате тогава то по-добре дронове?!
  • 11 Тото

    105 13 Отговор
    Обучение на екипажи 12-18 месеца ,летища от къде да излитът във Украйна почти няма !!!! 😂😂😂 Макрон просто иска да унищожи тези самолети които има и да поръча нови естествено от американски производители за сметка на френският народ!!!! НАТО не може да победи без пагобни последици за себе си !!! Ако можеха отдавна да са измислили поредната лъжа и да са нападнали Русия!!!!!!

    Коментиран от #34

  • 12 БгТопИдиот🇧🇬

    84 9 Отговор

    До коментар #5 от "Рицар":

    Балдуине къде си тръгнал без глава ?!?!

    Коментиран от #51

  • 13 да де

    79 11 Отговор
    Колко украински камикадзета ще успеят да обучат, за фЪ-тата успяха да обучат цели 10 и то за еднопосочен билет.
  • 14 ха ха хааа

    34 9 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Шахеда къде го бе , ТОП ГЪН .. 🤭

    Коментиран от #24

  • 15 Тото

    64 7 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК 🐱":

    Престани със тези холивудски фантастики ,виждаш че не ти влияят добре!!😂😂

    Коментиран от #26, #75

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Внос на алуминий

    52 8 Отговор
    От франсетата за русия.нарушени са санкциите.
  • 19 Малиеей...

    76 8 Отговор
    "От формална гледна точка обаче той няма предимства пред руските самолети, а освен това значително отстъпва на F-16 по отношение на стандартното въоръжение"

    От неформална гледна точка франсетата ще избушат укросите с едни кинти да един тара.ля.сник.
  • 20 Няма кво да чакаш,

    43 9 Отговор

    До коментар #5 от "Рицар":

    Направо отивай още сега и почвай да ги риташ, не само да ми умничиш от дивана.
  • 21 БгТопИдиот🇧🇬

    74 10 Отговор
    Френските изтребители Mirage 2000 срещу руските орди.

    Френските баболюби HASAN 2000 срещу руските oрли.
  • 22 Неслучайно

    85 8 Отговор
    Сащисаният Микрон става все по-безразсъден. След боя в Африка.
  • 23 малиии

    26 14 Отговор
    Руzzнаците сигурно вече са ги свалили .. 🤭😁
  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха хааа":

    Виж ком N:21

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КОТарАК 🐱

    11 28 Отговор

    До коментар #15 от "Тото":

    ти за Армата фантастика ли говориш?ами най-новите СУ 9999 ,старфайтъри?ами ПОСЕЙДОН , звездата на смърта?

    Коментиран от #38

  • 27 ха ха хааа

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Виж ком. 14
  • 28 Блогър от Москва. Крим е Руски завинаги.

    41 10 Отговор
    Орбан каза че за натовските войски в украйна е решено. Стягайте мешките...
  • 29 Стрелата

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "да питам":

    Да попитам скоро да са таОПЪВАЛИИИИИ

    Коментиран от #41

  • 30 М3 голд

    47 6 Отговор
    Дълга статия, голяма реклама на Мираж. Но вижте по сайтовете колко украински летциса необходими, колко и до кога могат да обучат - във Франция, а за F16 - и в Холандия и Англия. Излиза, че самолетите ще си идват с пилотите, екипи за сервиз и обслужване, както и на въоръжението. Интересно къде са им летищата. Ами в Румъния и Полша, най вероятно. И от там ще е прецедент. Но все пак, нека премерят сили в бойна обстановка. Този тест е за страните и за света. И за пазара най вече.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Зв.Лалов

    34 5 Отговор
    Френските пилоти се готвят 4-5 години.
    Та кой ще кара тези птички?
  • 34 Сандо

    38 9 Отговор

    До коментар #11 от "Тото":

    Че нали янките трябва на някого да си пробутат Ф-35,боклуците от които те сами се отказват?Европейските глупаци са на линия,а останалите колонии са винаги готови.А колкото до миражите:съвършен самолет няма,така и с тях - едни ще паднат храбро в боя,други ще отидат на ремонт,а най-разумните няма изобщо да излетят.Едно обаче е сигурно:ще летят ковчези от изток на запад.
  • 35 Зв.Лалов

    30 9 Отговор

    До коментар #5 от "Рицар":

    Англосаксонска мечта още от началото на 19-ти век.
  • 36 Безмислена статия показваща безсилие

    42 5 Отговор
    набляга се на предимствата над миг 29 колко такива руски летят над украйна дали има и 5бр. но украйнците имат от тях както и бг ввс където са основни изтребители демек жабчовците се отървават от безполезна техника играещи ролята на благодетели лицемери
  • 37 Мираж на хоризонта

    48 8 Отговор
    От това, което прочетох, тия самолети стават само да пръскат посевите
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ха ха ха

    31 9 Отговор
    Таралясниците едномоторни ф 16 и Мираж са отишли предварително на кино от 6 до 5
  • 40 Ехааааааа

    36 7 Отговор
    Макарончето прилича на пиенде което където и да отиде , каквото и да каже все си търси боя !!!!
  • 41 да питам

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Стрелата":

    Изчерпа се , а ? 🤭
  • 42 Му ха ха ха

    24 5 Отговор
    Смешковци безпомощни сте нищо не може да направите 🤣
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Червената шапчица

    23 5 Отговор
    Аман от глупави вицове...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Калоян е отрязък тлавата

    24 5 Отговор
    на граф дьо Бой
    За отмъщение французите ни карат да подпишем Ньойският договор в предградието Ньой
  • 47 Здрасти

    9 5 Отговор
    Хахахахха, мисирки приемете, че ще ядете и пиете накрая.
  • 48 мдаааа

    8 13 Отговор
    СУ 57 Ще ги схрускат .. ще , ще , ще
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 КОТарАК 🐱

    6 13 Отговор

    До коментар #38 от "Русофил":

    чакай ся малко..ние 2 войни бяхме срещу САЩ , съюзник на СССР..сега сме със САЩ и се предполага РФ да е с нас -те никога не са воювали помежду си , нямат обявена война , както ние обявихме на щатите и се черпиха с пилешки бутчета и картини Айвазовски...пффф , обърках се

    Коментиран от #59

  • 51 Б Алдуин

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Главата ти е вътре ,след малко целия
  • 52 БРАВО

    24 7 Отговор

    До коментар #9 от "Макарон":

    ТЯ УБАВИЦАТА НА ТОЯ ЖАБАР Е ПО ДЪРТА ОТ БАБА МИ СТРАННА ЛЮБОВ??? МОЖЕ ТОВА ДА Е ЦЕЛТА АКО Е С КАСТАЛЕТИ....
  • 53 БеГемот

    12 4 Отговор
    Смешно беше! Много!
  • 54 Ей Канада

    23 8 Отговор
    Надъхвате омраза.Но за ордите сороски и грантаджийски,кокоркировски.
  • 55 Абе ,

    8 15 Отговор
    Днес да не е Ден на Колхозника ?! Много крестяни тука бе ..
  • 56 Дълго_Име

    31 7 Отговор
    Коректното заглавие на пуба следва да е: Су-шки на рашките срещу френски орди от Миражи! То и името им такова - не самолет, а само "въображение" (mirage) на самолет!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Мираж

    14 10 Отговор
    Срещу руските орди,колко точно
  • 59 Русофил

    15 5 Отговор

    До коментар #50 от "КОТарАК 🐱":

    Пълен буламач ти е в главата. Всичко е от незнание на историята. Ти си пръв с тоя промития мозък за фронта

    Коментиран от #65, #71, #120

  • 60 леле

    5 4 Отговор
    Колко многи аки...
  • 61 Русофил

    1 3 Отговор

    До коментар #57 от "Механик":

    Импше едет, викаха им Абрам, нали?
  • 62 Симо

    34 6 Отговор
    Интересна статя в която автора е принуден да си смучи от пръстите хвалби за един явно отдавна остарял и не е фективен самолет и същевремено да се опитва да омаловажава способностите на съвремената руска техника. Трудно е да си автор на подобни статийки в които трабва да изпълниш поръчка от началниците на "свободната" и "обективна" преса.
  • 63 Мишел

    24 6 Отговор
    Поредният епизод от пълната излагация на оръжията, които се изпращат в Украйна.

    Коментиран от #66

  • 64 И ето

    18 5 Отговор

    До коментар #38 от "Русофил":

    Такива като него дето не са минали военна подготовка да ги пращат първи като много знаят. И си много прав, ако руските самолети и оръжия са анимация досега Нато да бомбардират Москва
  • 65 КОТарАК 🐱

    4 9 Отговор

    До коментар #59 от "Русофил":

    много ти се моля , преди да отида на фронта , да ми обясниш с кой трябва да дружим , и щом сме били 2 световни срещу САЩ , не сме ли пръв приятел на РФ , или те пък май бяха съюзници , ама май се скараха...абе отивам на фронта ,събираме се при Брест ,някои разправят че тука РАША била капитулирала , ама били съюзник на щатите и не било точно така...последно срещу САЩ или РФ да се бием?

    Коментиран от #67

  • 66 Херсон

    7 13 Отговор

    До коментар #63 от "Мишел":

    Айде все така да се излагат до пълното прогонване на окупатора
  • 67 а бе

    9 3 Отговор

    До коментар #65 от "КОТарАК 🐱":

    мацурано, да не си дишала валериан та така си се превъзбудила😜
  • 68 432

    20 6 Отговор
    Самолет с един двигател е като човек с един крак . И най остарелия двумоторен самолет е по добър от най съвременния едномоторен.Тия ги разправяйте на тъпите си соросоиди почитатели само те могат да се вържат на подобни пропаганди .

    Коментиран от #69

  • 69 Българин

    9 15 Отговор

    До коментар #68 от "432":

    "Самолет с един двигател е като човек с един крак ."

    Руския чорап Радев знае ли го това?
  • 70 Идеални са и точно на време идват

    16 6 Отговор
    за второкурсниците от авиошколите в РуZия.
    Перфектна занимавка в час по практика.
  • 71 Не, не

    7 1 Отговор

    До коментар #59 от "Русофил":

    Буламач. Вакуум е точната дума!
  • 72 Цар Орк 🧌🧌🧌

    9 15 Отговор
    Преди блатните територии ги владееше златната орда сега ги владее Zлата орда 💤
  • 73 Фродо

    8 8 Отговор
    МОРДОР ЩЕ ИЗГОРИ!!
  • 74 Анани

    23 5 Отговор
    На 50 години съм. Тия самолети бяха хит кога тръгвах на училище.

    Коментиран от #116

  • 75 Роскосмос

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Тото":

    Като му свалят сателита, от където гледа порно, ще завие на умряло.
  • 76 Хахахаха

    22 5 Отговор
    франсетата да не забравят да изпратят на усръинсите стотина
    Guillotine
    Ще им трябват като почнат да подстригват хунтата в киийюф и депутатите от радата

    Още новини от усръйнъ !!!?

    Коментиран от #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Хараламби

    2 2 Отговор

    До коментар #76 от "Хахахаха":

    Дъли ша ги пострижат скоро?
  • 79 Някой

    20 6 Отговор
    Миражите ще си останат просто мираж. Нищо такова няма да пробва да влезе в Украйна. Просто Микрон се дуе - прави се на нов Наполеон. Докарва го някак си - поне по болни амбиции и ръст. Но и краят му ще го докара същия - руснаците пак ще викат "бьiстро" в ресторантите из Париж...
  • 80 Франкофоб

    20 6 Отговор
    Този дъргел с аеродинамика на ютия, ще копае добри дупки като се забива заедно с жабарчето в земята.
  • 81 Чудо големо!

    17 4 Отговор
    Русия сваля всякакви кочини.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Вие сте бунаци!

    11 3 Отговор
    Какво пискате?Тъкмо ще разберем руските или френските самолети са по-добри.Аз мисля че НАТО трябва да изпробва всичкото си оръжие във войната.Така ще знаем от опит какво върши работа и какво е пропаганда.Аз съм любопитен. От това зависят бъдещите оръжейни поръчки.
  • 84 Порно

    15 5 Отговор
    Преди две години се опитаха да ни ги пробутат по цена от над 100 милиона долара бройката. Първото съобщение беше, че и на 404 ще ги продадат. Далавера. А нашите Су 25 и зенитните ракети заминаха даром, дори и доставката платихме.
  • 85 Ксаниба

    21 3 Отговор
    Срещу руските орди звучи доста по хитлеристки. Дьо гол се върти като пумпал от щастие!!!
  • 86 Сюлейман Безумни

    18 5 Отговор
    Тъй,тъй, анджак! Анадънму? Руските орди ми навиха чалмата на обратно на Шипка:((( Възгеч!
  • 87 Злобното Джуджи

    21 5 Отговор
    "...което дава увереност в победата..."

    За три години производството на ковчези в Украйна се е увеличило десеторно. Ако до 2022г са се проивеждали 50000 ковчега годишно, днес количестата надминават рекордните 500 000 бр. Украйна действително върви към победа и своеобразни рекорди.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 факуса

    14 6 Отговор
    поредното нахъсване на останалите укри,а то нема кой да ги кара тез самолети,и ефките не додаха,няма и додат и тез няма и шведски няма,ама тъпите укри ще настъпват мотиката докаизмрат всички,или не се усетят накъде да тръгнат всички вкупом,преди да е изкупил всички вили и замъци в запада
  • 93 Иоб

    10 19 Отговор
    Характеристиките на руските изтребители и всевъзможни оръжия са надценени, видяхме им възможностите и характеристиките в Украйна - гола вода, ядрените им оръжия са още по зле и пропагандата и дезинформацията не им помагат

    Коментиран от #109

  • 94 факуса

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Рицар":

    ха ха рицарче без броня,не ви се получи на времето когат пак одихте да крадете и ви наритаха,а сега ще ви оставят по бели гащи,щот се разбра,че няма да мирясате,няма да е зле да послугувате малко и вие
  • 95 факуса

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "да питам":

    докат питате и драскате укрото си мре
  • 96 Зеленко Белоносков

    11 4 Отговор
    Идваааа, Идваааа... Победата идваааа!... Опаааа.... То било "Мираж", бе... И не идва, ами падаааа...
  • 97 Слуга на дявола

    10 5 Отговор
    време Путин да изпрати малко жълти жилетки в Париж отдавна мълчат Франсетата
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Путин не обича педалите

    12 4 Отговор
    представям си как малкия Макрончо се крие под полата на баба си когато долетят първите подараци от Русия

    Коментиран от #102

  • 101 🐘🐘🐘

    2 7 Отговор
    Най голямото му предимство е че Франция има ресурс да обучи пилоти . Гърция използва и Ф 16 и Мираж , явно двете платформи се допълват , а колкото до руската техника , ако пише 300 , да се чете 120 и то с някои условности.
  • 102 Смех в блатото

    4 9 Отговор

    До коментар #100 от "Путин не обича педалите":

    Осъзнаваш ли, че величаеш 70 плюс годишен старец и се пъчиш със сексуалността му на някой, който е с 20 години по-млад от него :)))
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Емко Бабин

    6 3 Отговор
    Аз на баба Бриджи под полата се крия и без да ме плашат.
    Пък като ме уплашат, направо целия се нахлузвам... Добре, че съм мъничък...
  • 105 От много

    9 3 Отговор
    "помощ" и на кой му е най голям, накрая да не останем без планета.
  • 106 Много текст, може и късо

    6 2 Отговор
    Нямат шанс. Едно излитане и край.
  • 107 Арман Бабичкиям

    4 8 Отговор
    Това е началото после ще има и по модерни ако Путин не се осъзнае ,че няма да остане жив рашист от колкото да превземе Украйна
  • 108 Мда

    13 4 Отговор
    Самолет измислен преди 50г. и модернизиран преди 35г.да се включи в активни бойни действия?!? Обучение на пилоти за 5-6 месеца?!? Май франсетата искат да се включат в усвояването на бюджетите за Украйна, хвърчат едни милиарди и всеки иска да намаже, горките укри...

    Коментиран от #110

  • 109 ехаа

    8 3 Отговор

    До коментар #93 от "Иоб":

    Видял бил, само ланцета и то преди модификация, направи натювската скраб разногледа..видял бил.
  • 110 Лили

    4 9 Отговор

    До коментар #108 от "Мда":

    Незнам кой ще намаже, но знам кой ще размаже наглите Орки

    Коментиран от #113, #114

  • 111 Кой ще лети на Мираж 2000 над Украйна???

    9 5 Отговор
    Френски пилоти или ще започне обучение на Украински??? Нищо подобно няма да се случи! Фейкове и маниполсции!!
  • 112 Само заглавието

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бмх":

    Статията е за джендъри който се мокрят като е прочитат Руските орди хахааха попиляха цяло НАТО барабар с инструктори
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 До Лили рибката

    5 4 Отговор

    До коментар #110 от "Лили":

    Мило мое момче в женско тяло моля спри хормоните не си ти когато ги приемаш за смяна на пола

    Коментиран от #122

  • 115 Абе,

    4 1 Отговор

    До коментар #90 от "Бесен-_ Язовец":

    така си е , Москва 408 е най най, ама ние не вярваме. Сега се мъчиме с разни таратайки.
  • 116 То тогава

    3 1 Отговор

    До коментар #74 от "Анани":

    и колата ти беше нов модел. Нали ?
  • 117 Циник

    4 3 Отговор
    Орди са тия, които са правили автора на статията.
  • 118 космическо око

    3 2 Отговор
    А ток за летищата от къде ? А забравих , то и летища вече няма!
  • 119 гостгост

    5 6 Отговор

    До коментар #90 от "Бесен-_ Язовец":

    Русия не може и не знае как да прави изтребители.Кой си мислиш,че ще излъжеш с тоя евтин и платен подбор на думи ? Ф-35 е най-технолгоичния изтребител създаван някога,като само няколко броя от него са достатъчни да унищожат цялата руска авиация.Реално Русия няма нито един изтребител с който може да застане срещу американски изтребител.Дори френския Рафал е по-модерен от всяко руско хвърчило.Русия първо трябва да се опита да настигне Европа,пък после да мисли за недостожима хапка като САЩ

    Коментиран от #126

  • 120 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Русофил":

    Остави човека,той се бори да е пръв във Ведомостта.
  • 121 ЗАПАДНИ НЕЩАСНИЦИ

    4 2 Отговор
    И НАКРАЯ ПАК ЩЕ СЕ СТИГНЕ ДО АТОМА АКО ПРОДЪЛЖАВАТ С ТЕЯ ПРОВОКАЦИИ ЕВРОДЖЕНДЪРИТЕ
  • 122 СТАРАТА ЛИЛИ

    3 1 Отговор

    До коментар #114 от "До Лили рибката":

    И АЗ ТАКА И ГОВОРЯ НО ТЕЗИ МЛАДИ УРУСПИИ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ГОВОРЯТ ОТ НАРКОТИЦИТЕ Е
  • 123 Тагараненков

    0 0 Отговор
    Да се изпратят и самолетите до Омуртаг на шосето
  • 124 ДА ПРОДАВАШ САМОЛЕТИ БОКЛУЦИ

    2 0 Отговор
    НА УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ Е МАРОДЕРСТВО !НИЕ НЕ ЗНАМ НО УКРАЙНА СКОРО ЩЕ СЕ ОСЪЗНАЕ ...........АКО ТОВА НЕ СТАНЕ , ЩЕ ЗАПОЧНЕ АРМАГЕДОНА И ПОСЛЕ УКРАЙНА ЩЕ ........... ПОБЕДИ !
  • 125 НЕКА МИНЕ ЯДРЕНАТА НОЩ

    0 0 Отговор
    И ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕМ ЧИИ САМОЛЕТИ СА ПО - ДОБРИ !
  • 126 Бреххх

    0 1 Отговор

    До коментар #119 от "гостгост":

    Какъв капацитет. Де те криха до сега бре???
Новини по държави: