Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юни, 2024 23:00 2 753 74

Защо Западът не се страхува от ядрения шантаж на Путин

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • ядрено оръжие-
  • владимир путин-
  • джо байдън

И могат ли действията на НАТО да провокират световна война, която мнозина смятат за почти неизбежна след пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна?

Защо Западът не се страхува от ядрения шантаж на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заплахите от страна на Русия трябва да се разделят на виртуални и реални, което Западът все повече прави. Въпреки че Путин не е готов да хвърли ядрена бомба, той си остава достатъчно опасен, смята Иван Преображенски.

Президентът на САЩ Джо Байдън оценява като "малко вероятна" възможността страната му и нейните съюзници от НАТО да бъдат въвлечени в пряка война с Кремъл, тъй като са позволили на украинската армия да използва западни далекобойни оръжия на руска територия. Германия не желае да коментира сериозно и неотдавнашното откровено изнудване от страна на Владимир Путин, който отново заговори, че не трябва да принуждават Русия да използва ядрено оръжие.

Означава ли това, че заплахите на Кремъл не трябва да се приемат сериозно? И могат ли действията на НАТО да провокират световна война, която мнозина смятат за почти неизбежна след пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна?

Заплахите на Путин и реакцията на Запада

Володимир Зеленски "обикаля света, опитвайки се да въвлече колкото се може повече страни във война, довеждайки конвенционалния конфликт на Русия с Украйна до глобална ядрена война", повтарят руските пропагандисти, като се започне от Владислав Сурков, явните и скритите съюзници на Путин на Запад като унгарския премиер Виктор Орбан и накрая обикновените граждани на западните страни, които нито искат, нито са готови да воюват. Путин подхранва тези страсти като открито заплашва да използва атомна бомба и спекулира с гъстотата на населението в европейските страни в контекста на евентуален ядрен удар, както и като припомня ядрената доктрина на Русия, която позволява превантивното използване на такива оръжия в случай на заплаха за суверенитета на страната.

Тези заплахи обаче имат толкова по-лош ефект върху западните и украинските политици, колкото по-често се повтарят. Приемете сериозно нашия президент, руските дипломати почти се молят, но усилията им изглеждат напразни. Тук действа една проста логика: ако Русия не използва ядрени оръжия, когато можеше да обърне хода на войната, и не ги използва, след като Украйна започна да нанася удари по Крим и Черноморския флот, къде е "червената линия", която наистина не би оставила на Путин избор?

Дали това е десант в Москва или удар по Кремъл? Може би, но Западът нито ще го направи сам, нито ще позволи на Украйна да предприеме такива стъпки сега, както ясно заяви Джо Байдън. И ако това е така, възможно ли е заплахите на Русия да бъдат просто отхвърлени?

Хибридни заплахи от страна на Кремъл

В действителност Кремъл все пак трябва да бъде приеман сериозно. Москва води война в Европа, най-голямата след края на Втората световна война. Русия е майстор на хибридните заплахи, като атакува Запада в Централна Африка и Персийския залив с помощта на различни "пълномощници" и "зелени човечета".

Във Франция, близо до летище, е арестуван вероятен руски боец от Донбас със самоделна бомба. Полша провежда една след друга операции за арестуване на руски диверсанти с паспорти от различни държави. Една след друга западните разузнавателни служби предупреждават за заплахата от руски саботажи. И накрая, Кремъл флиртува с терористи като Хамас, афганистанските талибани или йеменските хути - и изрично заплашва, че ще им доставя оръжие.

Владимир Путин може да направи всичко това, за разлика от използването на ядрена бомба на този етап от войната. И точно тези заплахи властите на западните държави наистина трябва да оценят като сериозни, като най-накрая убедят населението на своите страни, че войната с Русия не се намира в някакво далечно бъдеще, а вече се води. Няма значение дали те искат или не - важното е, че Путин действа именно по този начин.

Това обаче не означава, че Западът трябва да спре да действа. Стратегията за оказване на натиск върху противник, който разбира само от сила, е най-правилната. Още повече, че всяка промяна в стратегията открива нови възможности.

Принуда за възстановяване на границите

Решението на западните държави да позволят на Украйна да нанася удари по самолети и военни съоръжения на "местна" руска територия има и друга, не толкова очевидна последица. По този начин Съединените щати, Германия и други съюзници от НАТО принуждават Владимир Путин да признае, че все още има територии и, което е по-важно, граници с различен статут - безусловни и относителни.

От много месеци Кремъл търпи удари по Крим и Севастопол, да не говорим за постоянни военни операции в териториите, окупирани от руската армия след 24 февруари 2022 г. Сега, повтаряйки за пореден път, че няма да търпи бомбардировки със западни оръжия далеч отвъд руската граница, Владимир Путин лично уверява, че въпреки фалшивите референдуми дори самият той не смята окупираните земи за своя суверенна територия.

Независимо дали руските власти го искат или не, това прави претендирания от тях суверенитет не само над Донецка или Запорожка област в Украйна, но дори и над Крим, относителен и предмет на преговори. Това означава, че не е трудно да се предвиди следващата неизбежна стъпка: предложение към Кремъл да предложи обсъждане на възможността за връщане на откраднатите територии в замяна на неприкосновеността на международно признатите територии на Русия в рамките на мирните преговори.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава на Русия

    43 16 Отговор
    без прошка и само напред

    Коментиран от #5, #55, #70

  • 2 почина прокурор

    21 1 Отговор
    работил за нотариуса

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил

    14 37 Отговор
    Руската пропаганда пробива само лузърите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сбъркал

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "почина прокурор":

    си статията.
  • 7 Готино нищо

    36 7 Отговор
    Стига е центаджии, хората съвсем загубиха доверие в телевизии и официални медии!

    Коментиран от #68

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 микрон наполеончето

    26 2 Отговор
    Френски гражданин почина от обезводняване, докато се опитваше да влезе незаконно в космодрума Байконур.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сатана Z

    29 8 Отговор
    Бля,бля,бля.А Зеленски е построил последното гробище в Украйна с площ от 68 хектара което е 680 000 кв.м.
  • 14 Защо така квичат

    29 5 Отговор
    ШвабскитеСвине и КозякМастиите?!
  • 15 Бийк

    8 30 Отговор
    Щото заплахите на путинката са пунта мара
    Запомнете едно за технологичните възможности на московското блато
    Що е то ?
    Голямо тежко и не бръмчи
    Руска машина за бръмчене ...
    Та толкова за ядрените им възможности

    Коментиран от #17

  • 16 Ти не си бай

    18 5 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    А ПП-ДБпедал!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Смех в блатото

    8 24 Отговор
    Защо?

    Защото Ботоксьо е един хорничен страхливец, който налита само на по-слаби. :)))

    Затова и се прави на мачо, да се крие каква е мишка по характер :))))

    Коментиран от #59

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Фокси

    23 5 Отговор
    Американските престъпници искат да въвелекат колкото се може по голям кръг от държави в техна война с Русия.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Майна

    21 5 Отговор
    Междувременно Джейк Броу, бивш офицер по ядрени и ракетни операции от ВВС на САЩ, заяви на X в неделя, „Руснаците по държавната телевизия в Кремъл вчера заявиха, че Мексико е техен военен съюзник и искат да поставят своите ракети на мексиканска територия, за да може Мексико атакуват Съединените щати."
    Та не се страхуват САЩ, ?
  • 24 Уса

    25 6 Отговор
    Запада живее с тая мисъл,която ги хвърля в дивужас от близо 100 години.Знаете ли колко американци са на успокоителни цял живот само от страха да не ги нападнат руснаци или марсианци?Тези хора са психично болни
  • 25 Уса

    15 1 Отговор
    Най-лошото е,че единственото лечение,което ползват са успокоителни наркотични вещества.Лечение срещу лудата крава няма мозъка бавно става на пихтия и живеете като подобно на зомби докато спрат двигателните функции.После набързо ви "оправят" в болницата,но само финансово,като ви обещават лечение в замяна на спестяванията или имотите
  • 26 В Дойче Стил

    9 1 Отговор
    Защо? - Защото Защо, завършва на "о"
  • 27 Анонимен

    12 1 Отговор
    Според "добрите сили" Путин е луд,но същевременно не е луд...
  • 28 Аха

    19 3 Отговор
    Като искат западните елити да воюват с Путин да пращат войски и да пробват дали ще използва атомно оръжие, но не лицемерно да казват ние ви даваме оръжие вие воювате за нашите ценности. Украинците все повече виждат това и нещата много бързо могат да се обърнат.
  • 29 Умник

    7 7 Отговор
    Щото са решили да има атомна война и властта има подготвени места, където да се скрият. Аз така си мисля.

    Коментиран от #31, #51

  • 30 ханс

    11 3 Отговор
    Вмирисано зеле - Жалки нищожества!
  • 31 Абе умник

    13 1 Отговор

    До коментар #29 от "Умник":

    И като се скрият кво? Ще излязат след няколко милиона години ли? Къде ви намират такива бе.
  • 32 Поп

    7 2 Отговор
    Много сте жалки, мъчно ми е за вас
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Правоверен Евроатлантик

    15 2 Отговор
    Вкисналото зеле се изхвърля лятно време. Дезинфекцията на вонята може да стане и по ядрен път. Да продължавата да дърпат мечката за опашката, нищо че вече разбраха, че е стръвница.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Майна

    8 2 Отговор
    Хич не се страхуват..
    Само са се н@с, рали..
    ,,Според Newsweek множество анализатори на разузнаване с отворен код са казали, че САЩ са разположили въздушни и военноморски средства край източното крайбрежие на Флорида, за да „следят“ руски военни кораби. Това се случва, тъй като се очаква руски военни кораби да пристигнат в Куба тази седмица преди военните учения в Карибите.,,
  • 37 Майна

    6 1 Отговор
    ,,OSINT анализаторите на X не бяха наясно коя от групата от четири кораба на Русия, съставена от фрегатата "Горшков", атомната подводница "Казан", нефтеният танкер на флота "Пашин" и спасителният влекач "Николай Чикер", преминава транзит в международни води край р. крайбрежието на Флорида. Все пак те публикуваха данни за проследяване на полети, които показаха, че поне един Boeing P-8 Poseidon кръжи отгоре. ,,

    Коментиран от #74

  • 38 Хохо Бохо

    4 11 Отговор
    А защо Западът не използва ядрен шантаж срещу Путин и да го питаме дали се страхува?
    Само той ли има ядрено оръжие?...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Всич не се страхува Запада

    14 2 Отговор
    А пък ние не се страхуваме от отработеното ядрено гориво на АЕЦ- а и за това не питаме къде го сложиха нали ? ... Да си тъп и смел са две различни неща. Явно бая тъпи се навъдиха последните 35 години

    Коментиран от #42

  • 41 Какво ще предложат на Русия

    12 3 Отговор
    след са я лъгали толкова пъти? По-горе написаното е отговор на едни опорки с други опорки. Наистина ли искат да проверят дали Русия ще посегне към ядрения бутон, като я предизвикват все повече и повече? Тъпи ли са, луди ли са, не мога да разбера. Току-що прочетох, че американският флот, дето щеше да следи бойните кораби на Русия в Карибите, изведнъж изгубил ядрената подводница "Казан" и няма представа къде се намира в момента. Очевидно Русия разполага с някакви скрити козове, които за цялото човечество няма да е хубаво да бъде принудена да извади.
  • 42 Братчеда го бухна

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Всич не се страхува Запада":

    У един БТР и замина за Украйна. Да се оправят
  • 43 именно

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Това е риториката на НПО.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Че пък защо

    8 4 Отговор
    на Хамас, афганистанските талибани или йеменските хути да не им доставя оръжие ? И в Мексико, Колумбия, Боливия доста желаещи има също, че и в самата Америка даже
  • 46 Име

    5 3 Отговор
    Защото знае, че Украйна ще загуби!
  • 47 И какви точно

    7 4 Отговор

    До коментар #44 от "Историк":

    козове държи запада, че не се сещам ? Че населението им на 75 -78% е събрано като овце на заколение в големи мегаполиси сигурно ? Или щото някой им е казал че ядрен чадър имат и да не се плашат и за това от години параноя ги гони и дупки-убежища с минерална вода и консерви пълнят и само сирена да чуят или СМС да получат и се посиратТ от стрес
  • 48 Ъхъъъъъъ мозъци

    13 3 Отговор
    Западът не се страхува от ядрения шантаж на Путин докато не почнат сателити да изчезват и мобилните комуникации да отказват една по една и да гасне всичко на ред. То нека да почне па ще ви питам от къде въобще ще разберете дали Западът се страхува или не се страхува....
  • 49 Слава на Великият Путин

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сатана Z":

    Той ще ви върне оригиналния пол!!!😂😂😂
  • 50 Каза вика Хау и се метна от балкона

    5 8 Отговор
    ======Владимир Путин лично уверява, че въпреки фалшивите референдуми дори самият той не смята окупираните земи за своя суверенна територия.======== И кой го казва това и къде точно го прочете? Така ли пише в конституцията им и в указите на Путин гласувани в Думата ? Или пише че са суверенна руска територия присъединени чрез референдуми и заявления от законно избран суверен
  • 51 НЕ да има атомна война

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Умник":

    А само една две бомбички по Киев !
  • 52 За "Запада" не знам

    7 2 Отговор
    Но какво заяви Бойчо знам !
    =====Пази Боже тук и нас да ни стрелят с тежка артилерия, ракети и самолети, може да има смели тук в залата, но и аз включително ще хвана нанякъде, без да се правим на големи войводи”, (коментира "премиерът" )=======Нали помните? Цитата е точен ...... Само трябва някое журнале да го попита къде точно ще "хване нанякъде" ....
  • 53 Стефан коцев

    5 1 Отговор
    Защото молят че всичко е шега немогат Дани управляват хора които цяла нощ са по клубове и като им се избистря главата на другия ден да определят съдбата.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 🇺🇦🇧🇬

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Русия":

    ...към фалита!

    Коментиран от #57

  • 56 Гориил

    9 2 Отговор
    След изборите за Европейски парламент десните и крайнодесните партии в Германия и Франция показаха безпрецедентен ръст на популярност. Обърнала се надясно, Европа все още не е обърнала лицето си към Русия. Тя показва гърба си на Америка.
  • 57 Да да

    9 1 Отговор

    До коментар #55 от "🇺🇦🇧🇬":

    ПП-ДБпедали като теб към гроба.
  • 58 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    🖕🖕🖕🖕🖕
  • 59 Смех в краварника

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Смех в блатото":

    Скоро ще има барбекю
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 И накрая като

    7 1 Отговор
    Се появят ядрените гъби, няма да има умници които да пушат тук тия "умни" анализи.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ти за Бахмут така говореше, преди

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Това за Мариупол, Наскоро за Авдеевка пак така блееше...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Точен

    3 0 Отговор
    Стигнах до Дойче веле и спрях да чета.

    Коментиран от #66

  • 66 Толкова, кво да му четеш

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Точен":

    на другото.
  • 67 Гертруд

    0 0 Отговор
    Защото са отписали Украйна. Сега НАТО пази Русия по няйакъв начин, без да иска. Край с майданите в бившите съветски републики.
  • 68 ХАРОН

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Готино нищо":

    Нормално! Виж рекламата за НАТО. 20 години- цветя и рози, а последни по всичко и от всякъде!
  • 69 Чочо

    1 0 Отговор
    Тези от ЕС,първи ще се скрият в бункерите.
    Да ,страхуват се, защото ги предизвикват.
    Само луд не би се страхувал от 3 последна война, защото след нея ще остане едно нищо.
  • 70 Кой не се страхува?

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Слава на Русия":

    Народът се страхува, защото няма къде да се скрие. А западните елити са си издълбали бункери надълбоко. Затова им се струва, че няма нищо страшно.
  • 71 Един

    0 0 Отговор
    DW - Украйна !?
  • 72 Яяяяя

    1 1 Отговор
    Колко милиона руснаци живеят и работят на запад. В Берлин има цели квартали с руснаци. И Путин го знае. Не че му пречи да ги избие. Те са предатели за него, но все пак са превзели запада с руската "култура" по точно руската свинщина отвътре. За него игарта е всеки ден да плаши с копчето за да не му пречат да си завладява каквото си иска. Стига да не посяга на старата Европа.
  • 73 Бай Благой

    1 0 Отговор
    Само РУСИЯ напред!!!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.