10 Юни, 2024 14:24 1 899 24

Армията на Беларус се включва във втория етап от руските учения, разпоредени от президента Путин

  • беларус-
  • русия-
  • владимир путин-
  • руски учения-
  • армия

Първата фаза на ученията се проведе миналия месец в Южна Русия

Армията на Беларус се включва във втория етап от руските учения, разпоредени от президента Путин - 1
Снимкa: БГНЕС

Армията на Беларус се включва във втория етап от руските учения, разпоредени от президента Владимир Путин за упражняване на разполагането на тактически ядрени оръжия, съобщава Ройтерс, цитирано от News.bg.

Първата фаза на ученията се проведе миналия месец в Южна Русия. Според ядрени анализатори това е предупредителен сигнал от страна на Путин, за да възпре Запада да навлезе по-дълбоко във войната в Украйна.

Беларуският министър на отбраната генерал-лейтенант Виктор Хренин заяви, че ученията са проактивна мярка за "повишаване на нашата готовност да използваме т.нар. ответни оръжия".

"Сега, повече от всякога, сме решени да отговорим на всякакви заплахи както за нашата страна, така и за съюзната държава" между Русия и Беларус, подчерта той.

Той не уточни къде се провеждат ученията нито какви видове оръжия са включени. Беларус граничи с три страни от НАТО - Полша, Литва и Латвия.

"Нямаме за цел да създаваме каквото и да е напрежение по въпросите на регионалната сигурност. Ние не проектираме съответни военни заплахи за трети страни или за някой друг", поясни Хренин.

"Ние сме мирна държава, не заплашваме и не търсим конфронтация с никого, но ще пазим барута си сух!", изтъкна той.

Миналата година Путин и беларуският лидер Александър Лукашенко обявиха, че Русия ще разположи част от своите тактически ядрени оръжия в Беларус. Става въпрос за бойни глави, предназначени за използване на бойното поле, за разлика от стратегическите оръжия с голям обсег, предназначени за унищожение на цели вражески градове.

Някои западни анализатори смятат, че тактическите ядрени оръжия са придобили по-голямо значение в мисленето на Москва от началото на войната в Украйна, където нейните конвенционални сили се сражаваха през първите две години.

На теория използването на такова оръжие би могло да бъде зашеметяващ шок за Запада, без непременно да предизвика пълномащабна ядрена война, въпреки че рискът от задействане на цикъл на ескалация би бил огромен. От първия ден на войната Путин многократно е предупреждавал Запада за размера и мощта на руския ядрен арсенал.

Първата фаза на ученията се проведе миналия месец в Ахтубинския район в Южна Русия и включваше ракети "Искандер" и "Кинжал".

Миналия месец руското външно министерство изрази надежда ученията да "охладят горещите глави в западните столици", след като френският президент Еманюел Макрон изложи възможността за изпращане на европейски войски да се бият с Москва в Украйна, а британският външен министър Дейвид Камерън обяви, че Киев има право да използва оръжия, предоставени от Лондон, за да нанася удари по цели в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я го знам!

    9 6 Отговор
    Беларус е жокера на Путин плюс батальоните от главорези на Кадиров. Запада няма шанс, камо ли Покрайнината.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Книжния тигър НАТЮ

    8 6 Отговор
    Трепери от една малка
    държава като Беларус !!!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Военен

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Знаеш ми дедо ВИЯ":

    Ха ха ха аз още чакам 200 рубли за долар, чакам Русия да се разпадне и Путин да умре за пореден път, чакам зеления да си пие кафето в Севастопол и да изтласкат руснаците. Цялото НАТО срещу Русия и не могат да я победят а Китайците даже не са се включили да им помагат.

    Коментиран от #10, #21, #24

  • 8 Избирател

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    "Достатъчно се изложихме на изборите"

    Ами така е всички евроатлантици и натовци се изложихте и не само при нас а в цяла Европа се изложихте. А пък русофилите имат по-висок резултат което значи че ставаме повече.
  • 9 Факт

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ъхъ.....":

    Плана "Боа" на ЦРУ, не сработи, защото Путин ги завря в кучи г. з! Много им се искаше на САЩ, да разколачват РФ. Ама, като гледам там ще има гражданска война.

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Антитрол

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ъхъ.....":

    "Балтийските ИМПЕРИИ"

    Ха ха ха искаш да кажеш балтийските пудели нали - лаят си но никой не им обръща внимание както се полага на пудели. Особено когато господаря им е до тях може и по мечка да лаят но ако господаря го няма почват да скимтят.

    Нещо като нашите козячета.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Реалист

    8 5 Отговор
    Белоруската армия може да строши полската армия за няколко дни.

    Коментиран от #17, #22

  • 14 Военен

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Знаеш ми дедо ВИЯ":

    Веднага след като зеления си изпие кафето в Севастопол - 7 часа се броят от тогава.

    Коментиран от #16

  • 15 Зевзек

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданската война в П едерацията":

    "Цял свят пее песента:"

    Явно за козячетата целия свят означава само тези под цветовете на дъгата.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Смех

    1 1 Отговор
    Включили запада инскуствен интелект да видят какво мисли Путин. Отговора бил - "Идвам"!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Паравоенен

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Военен":

    Щом 20 танка и 12 himars са "цялото НАТО" според теб ще кажа ,че може би си прав като работеща прост...тУттка.Иначе много ме радват "православни" християни как се кефят на коZzoеби и съм сигурен че определено имат хомосексуални наклонности колкото и да отричат. Ду-хаj-goo баце.
  • 22 Паравоенен

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Както руската армия щеше да е за две седмици в Берлин 😁🖕
  • 23 да си го кажем

    0 1 Отговор
    Беларус е единствения съюзник на Русия и Беларус вече е вкаран във войната.Радвайте се ,че нямаме нищо общо с руските терористи,че сега вече щяхте да сте на фронта,а България щеше да е вкарана във войната.
  • 24 да си знаеш

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Военен":

    Украйна сама преби като мръсно nce военната мижитурка наречена русия и то барабар с Иран,Северна Корея,Беларус и Чечня...Смятай ако НАТО дойде какво ще стане.Масква ще падне за един час.Всички знаеха,че Русия е едно джудже във военната сфера,ама никой не е очаквал да е толкова жалка,безпомощна и слаба.Колкото до Китай ,китайците никога няма да тръгнат да спасяват руските миджети.Много по-вероятно е Китай да бъде на страната на запада в такъв конфликт.
Новини по държави: