Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юни, 2024 17:07 1 894 59

Една разрушена страна: как ще бъде възстановена Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • изюм-
  • разрушение-
  • военни престъпления-
  • възстановяване-
  • берлин

Дотук войната на Русия е нанесла на Украйна щети за стотици милиарди долари. Цели квартали и градове тънат в разрушения, а държавата няма средства за възстановяването им.

Една разрушена страна: как ще бъде възстановена Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Тук най-добре се виждат пораженията от руския въздушен и артилерийски обстрел: в Северна Салтовка, квартал на Харков в Източна Украйна, повечето къщи са разрушени – частично или изцяло. „Градските власти искат, но не могат да помогнат много, защото целият квартал е сринат", казва в репортаж на германската обществена телевизия АРД Татяна Викторовна, жителка на Харков. Къщата на възрастната жена е тежко пострадала. В районите с по-малко разрушения хората се опитват да възстановят щетите - сменят счупените стъкла и са благодарни за помощта, която получават от градската управа, пише изданието.

Разрушени училища и детски градини

Същата картина се разкрива и в градчето Изюм, на 120 километра югоизточно от Харков, се казва по-нататък в репортажа на АРД. Преди година това населено място беше освободено от украинската армия, но и до днес разрушенията си стоят. Възстановяването на града е основната ни задача, казва пред германската обществена телевизия кметът на селището Валерий Марченко.

„Много са щетите, някои сгради са повредени на 80 процента. Училищата, детските градини и сградите на администрацията са разрушени. Трябва да възстановим тази инфраструктура. Това е основната ни задача сега", добавя той.

Междувременно в част от сградите отново има ток, вода и отопление. Но без чужда помощ силно пострадалият сграден фонд трудно може да бъде възстановен, се казва още в репортажа на АРД.

Русия унищожава електроцентралите

Държавата няма пари, а общините са останали почти без собствени приходи заради разрушенията. Затова Украйна сега възлага надежди на конференцията за възстановяване в Берлин, включително в областта на енергийната сигурност. Това е важно, тъй като чрез целенасочени руски въздушни удари почти напълно беше унищожена енергийната система на Украйна, казва пред АРД Георг Цахман от института „Хелмхолц“. Засегнати са и резервните мощности, като старите въглищни електроцентрали, допълва той.

Експертът посочва, че руснаците са променили стратегията си: ако преди са атакували основно електропреносната мрежа, сега те са взели на прицел самите електроцентрали. „Повечето от тях са извън строя и ако не се вземат бързо мерки, ни очакват трудно лято и още по-тежка зима", казва Цахман пред АРД.

Щетите възлизат на стотици милиарди долара

Много хора в Украйна се надяват сега на конкретни резултати от конференцията за възстановяване, провеждаща се в Берлин. Вътрешнополитическите напрежения в Киев обаче могат да спънат усилията за възстановяването на страната. Вчера (понеделник 10 юни) оставка подаде шефът на Украинската агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата Мустафа Найем, който обясни решението си с това, че украинското правителство възпрепятства работата на неговата агенция.

"От ноември екипът на агенцията се сблъсква с постоянна съпротива и създаване на изкуствени пречки", написа Найем във Фейсбук.

Оставката му беше предизвикана от отказа на премиера Денис Шмигал да разреши командировката му за конференцията по възстановяването на Украйна в Берлин. Според съобщения в медиите голяма част от екипа на Найем също напуска, което поставя под въпрос бъдещата работа на агенцията.

Смята се, че войната на Русия срещу Украйна, започнала преди повече от две години, дотук е нанесла на страната щети на обща стойност няколкостотин милиарда долара.

Автор: Ребека Барт (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    82 1 Отговор
    Който плати майдана 2014 година да плати сега и щетите.

    Коментиран от #11, #18, #23

  • 2 честен ционист

    47 1 Отговор
    По вкус на презокеанските хазари, как си мислехте?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Делю Хайдутин

    61 1 Отговор
    Путин ще я възстанови с труда на каторжниците Бандеровци.
  • 5 Шадола

    49 1 Отговор
    ФАЩ подстрекателите трябва да плащат обаче ме съмнява, че ще го направят.
  • 6 ХАХАХА

    51 1 Отговор
    Ще се възстанови тази част ,която си е руска и Русия си я прибере. За останалата зъби тичат "приятелите " и.

    Коментиран от #27

  • 7 Пич

    43 0 Отговор
    Както реши Русия! Байдън - син стана бивш земевладелец !!!
  • 8 Само да питам

    62 1 Отговор
    НАТО плати ли на Ирак, Сърбия, Либия, Сирия, Афганистан щетите?

    Коментиран от #19, #32

  • 9 тц тц

    30 9 Отговор
    Eми, нали искаха да ги освободят, реално ги освободиха от домовете и инфраструктурата им. Сега са свободни да отидат някъде другаде. А всеки който подкрепя това е идиот. Утре може да решат и нас "пак" да ни освободят и ще питам тогава Ганя дали ще е на същото мнение като му взривят панелката и голф 4-ката пред нея.

    Коментиран от #56

  • 10 Калпазанин

    45 1 Отговор
    Един Ирак една Сирия една Либия една Палестина поробена прогонена и завладяна от избягали евреи, и вие питате за укрия???!!!! Как да не ви нарече нормален човек, лицемери
  • 11 Рошко

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    С какво????!! Щото скоро шумата им няма да струва
  • 12 а дали ще остане

    35 0 Отговор
    нещо от Украйна.
    да побарзат за мир или няма да има нужда от
    съниране
  • 13 Професора

    41 0 Отговор
    България да иска репарации за ВСВ от САЩ и Великобритания за бомбардировките над София.
  • 14 Ганьо

    37 1 Отговор
    Те американците ги спасяват. Ще им откраднат минерални запаси за 10-12 трилиона . долара и ще избягат...
  • 15 Иво

    41 1 Отговор
    Отвратителна статия!! Историята се помни 2009 година американските акули нахлуха чрез Майдан преврат ,настаниха се на тази територия и я направиха военен полигон срещу руснаците !! Питайте зеленият наркоман ,кои са американските собственици на земите им ,украинските момчета са пушечно месо за кефа на краварите!!
  • 16 САЩ

    33 1 Отговор
    Ние ще осигурим 1 трлн. долара за възстановяване. Трябват ни само седмица, за да ги напечатаме. С тях ще изграним нова Украйна. А лихвите ще бъдат супер-изгодни. За нас.
  • 17 Сандо

    31 2 Отговор
    Тая страна,за която Западът толкова се е разтревожил,я построиха Руската империя и СССР.През 1991 година и дадоха независимост и като започна едно рушене,дори и ние сме като комсомоска бригада в сравнение с тях.И за да я унищожат съвсем и да я предоставят като гола поляна за стопанисване от новите и собственици,и спретнаха и една война.Хем и Русията ще могат да я посъсипят,ако не успеят и нея да я унищожат.Гениален план,който още се изпълнява.
  • 18 Който

    3 28 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    извърши разрушенията той ще плати. Демек "асвабадителя"
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СЧУПИ КУПИ

    3 28 Отговор
    ПУТИН ДА МУ МИСЛИ
  • 21 Сталин

    37 0 Отговор
    Американските компании Cargill,Dupont и Monsanto притежават 17 милиона хектара земеделска земя в Украйна,а това е 52,31% от територията на страната ,като главните акционери на тези американски компании са Vanguard, BlackRock и Blackstone ,които контролират основните световни банкови и финансови институции.
    Други крупни собственици на украинска,земя са американската NCH Capital ,френската AgroGeneration и саудитската компания SALIC.
    Само някой с половин мозък още не може да разбере войната в Украйна,укрите и като българопитека са най тъпите парчета на света ,цялата ни икономика е в ръцете на западните мародери,индустриален ,финансов и производствен капитал а също ни грабят и природните ресурси,а ни обясняват по техните ционистки медии че Русия е виновна за това ,само някой някой с IQ колкото стайна температура може да вярва на това
  • 22 Софийски

    2 26 Отговор
    Украйна ще цъфне с нов план маршал, а България ще тъне в руска мизерия

    Коментиран от #24

  • 23 Ночко

    0 16 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Платена е празната ти глава!
  • 24 Русофил

    18 6 Отговор

    До коментар #22 от "Софийски":

    Ще цъфнат налъмите на урите...
  • 25 нннн

    23 0 Отговор
    Виктория Нюланд ще раздаде курабийки.
  • 26 Злобното Джуджи

    22 1 Отговор
    За пореден път гладната кошка просо сънува, че дори и някоя тлъста трица. Като гледам оголтелите, прегладнели Бандери, радвам се че съм Българин и сме на ти с Братушките. А който не иска да е на Ти, прав му път в Окраината.
  • 27 Ночко

    0 19 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Объркал си се,ще стане Китайска,както Владивосток и околностите,а Путин ще бъде в стойка партер ,а отзад ще се движи с 200 другаря Си

    Коментиран от #36

  • 28 Доколкото

    18 0 Отговор
    е известно никой не се занимава да възстановява Афганистан или Сирия... Същото ще бъде и с Украйна. Освен разбира се, ако цялата страна не стане част от Руската федерация, но това не е необходимо на никой.
    За подобни работи се мисли отрано.
  • 29 Кратко и ясно

    12 0 Отговор
    Никак .
  • 30 Ами

    16 0 Отговор
    Като няма ток, какво да се възстановява. Има земя за оране и това е...
  • 31 Анонимен

    17 0 Отговор
    Спокойно....руснаците ще възстановят всичко.Също като в Мариупол.
  • 32 Калпазанин

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само да питам":

    Плати,,,,,,, още краде оттам, и защото цъфнаха и вързаха Европа се напълни с емигранти, те от хубаво бягат, пренаситени
  • 33 Украинец

    20 0 Отговор
    "как ще бъде възстановена Украйна"

    Ха ха ха по същия начин както бяха "възстановени" Ирак, Либия, Сирия, Судан, Югославия, Афганистан, Сомалия. Както и ние бяхме "възстановени" след като унищожиха над 2500 предприятия, унищожиха земеделието и животновъдството, унищожиха армията ни, унищожиха образование и здравеопазване.

    Пък Украйна вие ако се наложи да я възстановявате ще е по-зле и от гореизброените държави но Украйна ще е част от РФ и ще бъде възстановена много бързо както възстановиха Мариопул - сега почти не се вижда че там са се водили бойни действия.
  • 34 Не ми пука

    20 1 Отговор
    За Украйна!
    Вълнува ме в момента, как българите допуснаха турците да са втори на тези купени избори!

    Коментиран от #47

  • 35 Кирчо

    12 0 Отговор
    ще им прати една заплата
  • 36 ХАХАХА

    18 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ночко":

    Глупости не ми се коментират . Явно смениха ви старите грамофонни плочи и сега ви набиват как Сибир ще стане китайски , заради отказа на Китай да слуша ФАЩ ,за отношението на китайците към марионетките му от ЕС да не говорим , Сибир ще стане кога на байгън му ц фнат налъмите.

    Коментиран от #43, #48

  • 37 От страни

    14 0 Отговор
    Брей как са се загрижили Зелето за Украйна - споко русняците ще я направят по хубава от преди. Вижте Мариупол днес. Так ще бъде цяла Украйна.
  • 38 Двоен евроатлантически аршин

    18 0 Отговор
    Освободените територии в украинско от Русия моментално се възстановяват даже по-добре и от преди, а в Газа израел напротив - изравнява с булдозери всичко
  • 39 Никакъв проблем няма да има

    16 0 Отговор
    Русия, Китай и Турция за нула бройки ще я възстановят.
  • 40 Възмутен

    13 0 Отговор
    От дойче зеле защо не се притесняват как ще бъде възстановена Газа че цялата е в руини - сигурно евреите ще почнат да дават пари на арабите - да го видя няма да го повярвам. Изобщо не ги притесняваше как ще бъдат възстановени Ирак, Либия, Сирия и Афганистан. Краварите като бяха 20 години в Афганистан нещо да са построили за възстановяването им.
  • 41 Швейк

    2 13 Отговор
    Репарации,брато, репарации !

    Коментиран от #49

  • 42 Кресна

    14 1 Отговор
    Робското мафиотско правителство и държавата Сащ стоят зад всичко това ,обърнете се към тях и най вече към американския конгресмен който иска да присвои 12-те трилиона долара от земите на Украйна .Те може би ще я възстановят или просто ще я оставят бедна като Северна Македония и разрушена като Картаген.
  • 43 Ночко

    1 13 Отговор

    До коментар #36 от "ХАХАХА":

    А тогава кажи защо във Владивосток живеят повече китайци от руснаци?

    Коментиран от #50, #52

  • 44 А можеше

    6 1 Отговор
    Просто да не ги бутат към НАТО-то. Сега нищо не могат да измислят, а тепърва ще става по-зле. Ромите щяха да се справят по-добре, ако им бяха харизали държава...
  • 45 Rускиня

    6 0 Отговор
    Мр. Давид Камерън има разрешение на въпроса, така както съветваше Зелински да старт войната вместо преговори!
  • 46 незнайко

    8 1 Отговор
    1/5 от Украйна е под прицел и това не значи цяла разрушена страна ! Да са мислили украинците през 2013- 2014 година какво вършат под ВЕЩОТО ръководство на САЩ ! Сега изобщо не ги мисля ! Вече са ВАСАЛИ на САЩ и ЕС !
  • 47 Сократ

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Не ми пука":

    Как как? Като не гласуват. Ето така.
  • 48 Запознат

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "ХАХАХА":

    "и сега ви набиват как Сибир ще стане китайски"

    То това е стара опорка но нашите козячета не се отказват от нея - но нека си мечтаят че друго не им остана. То скоро и Тръмп ще дойде и ще им спрат паричките така че за последно може да си помечтаят. В ЕС един след друг подлогите на краварника губят властта като почнеш от Макрон, през Шолц и свършиш с наш Киро.
  • 49 Украинец

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Швейк":

    "Репарации"

    Е така е победения плаща репарации на победителя а като гледам Украйна трябва да плаща яки репарации но тя няма пари а само заеми така че ще плаща със земя - цялата минава към РФ. Пък господарите ти ще пият една студена вода.
  • 50 ХАХАХА

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ночко":

    Влез в сайта владивосток ,или хабаровск новости и виж що китайци има там.

    Коментиран от #53

  • 51 ДАЙТЕ НОВИЯ МАРИОПУЛ

    6 0 Отговор
    И ДРУТОТО РУСИЯ ЩЕ СИ ГО ВЪЗСТАНОВИ - НЕ РЕВЕТ НА ЧУЖДИ ГРОБОВЕ !ЗАГРОБИХТЕ БЪЛГАРИЯ !
  • 52 Антитрол

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ночко":

    "във Владивосток живеят повече китайци от руснаци?"

    Ами те и в САЩ живеят повече китайци от "американци" - общо взето чужденците са мнозинство в краварника. Да вземем да го разпарчетосаме - част на латиносите, част на негрите, част на китайците, част на гърците, част на италианците и може да остане малка част за тези които се чувстват "американци".

    Много ви плоски разсъжденията - в кой клас си.

    Коментиран от #57

  • 53 456

    5 2 Отговор

    До коментар #50 от "ХАХАХА":

    Това не са китайци. Виж повече в нета и не се излагай
  • 54 Зеленски

    1 1 Отговор
    Меня не интересует
  • 55 факуса

    4 0 Отговор
    който възстанови и сърбия, кога сащисаните я разбомбиха и почнаха с електроцентралите мостове пътища църкви,може се поразровиш ребе ако те вълнува
  • 56 факуса

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "тц тц":

    мани голфът,и си купи лада,нема да те целят
  • 57 Ночко

    0 5 Отговор

    До коментар #52 от "Антитрол":

    В САЩ е едно,демокрация и свобода на мисленето,страна на неограничени възможности......а каква е русия?Изпаднала,изостанала с народ от клетници,няма свобода на духа,на мисълта имаш само едно задължение-да умираш ти и синовете ти заради тези малоумници които са на власт!С една дум-Блядь

    Коментиран от #58

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Да викат още

    1 0 Отговор
    “Путин хуйло”, после да се чешат по репите откъде им е дошло. Кой, каквото си надроби.
Новини по държави: