18 Юни, 2024 13:59 2 540 18

Китай отправи критики срещу изказване на генералния секретар на НАТО

  • китай-
  • критики-
  • нато-
  • генерален секретар на нато-
  • йенс столтенберг-
  • изказване

"Призоваваме (генералния секретар на НАТО) да спре да обвинява другите и да сее раздор, както и да не налива масло в огъня", заяви Лин Цзян, говорител на китайската дипломация

Китай отправи критики срещу изказване на генералния секретар на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Китай отправи критики срещу изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който призова Пекин да си плати за предполагаемата подкрепа за войната на Русия в Украйна, предаде Франс прес и БТА.

Китайският президент Си Цзинпин се опитва "да създаде впечатлението, че стои настрана в този конфликт, за да избегне санкциите и да запази търговските потоци", заяви Столтенберг по време на посещение в САЩ, които са водещият военен поддръжник на Украйна.

"Но в действителност Китай подклажда най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война и в същото време иска да поддържа добри отношения със Запада", каза Столтенберг. "В някакъв момент, ако Китай не промени курса си, съюзниците трябва да накарат да си понесе последиците. Трябва да има последствия".

"Призоваваме (генералния секретар на НАТО) да спре да обвинява другите и да сее раздор, както и да не налива масло в огъня", заяви Лин Цзян, говорител на китайската дипломация. Вместо да обвинява Китай, Столтенберг по-добре "да направи нещо конкретно за политическо уреждане на кризата", предложи Лин на редовна пресконференция.

Китай твърди, че е неутрален в този конфликт. Пекин така и не осъди нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., а руският президент Владимир Путин е посещавал няколко пъти страната. Китай редовно призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, но настоява също да се вземат предвид опасенията на Русия, свързани със сигурността.

Китай не участва в мирната конференция за Украйна, организирана в Швейцария през изминалия уикенд, главно заради отсъствието на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Споко СИ

    45 5 Отговор
    Тоя е кукла на конци само джафка нищо независи от него длъжноста му е формална и скоро ще го разкарат

    Коментиран от #6

  • 3 ах тея китайски подаръци

    24 4 Отговор
    Фалшив титан: Китайски компании продават фалшив метал на Boeing и Airbus.

    Коментиран от #5

  • 4 да де

    30 4 Отговор
    Много харесвам бивши комунисти и социалисти като тоя сега да са върли натовци. Това е доказателство, че приказката за келепира не важи само у нас.
  • 5 титан

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "ах тея китайски подаръци":

    екстра качество и идваше от Русия но явно няма вече
  • 6 любител

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "Споко СИ":

    прав си пич столчо не само е краварска марионетка но е умен и колкото боко тиквата. хахаха
  • 7 Виктор

    17 3 Отговор
    Нормално е да не присъства защото бе място на слабаци където се правят на юнаци.6924
  • 8 Ханс Д.

    20 1 Отговор
    Тънка,удобна шия,на която ще прилича едно корабно въженце.Този натовски ид.от,побесня да тича по света и да насъсква част от държавите,да се противопоставят на Русия.Куче на дъртият Джо,ще отговаряш персонално за гадните си постъпки по отношение на един славянски народ,близък на българският.
  • 9 Смех в блатото

    3 12 Отговор
    С други думи чайника не е отрекъл твърденията на Столтенберг, а само е изнаглял :))))
  • 10 На тая секретарка

    6 2 Отговор
    И се поддуха устните от говорене на глупости
  • 11 Госあ

    0 3 Отговор
    чефудски НПО’та като ес и нато провалят Европа. Би трябвало Европа и Китай да движат света, а не американските и руски хазари да си разиграват коня
  • 12 Генералният секретар на НАТО

    2 9 Отговор
    Просто е изрекъл НА ГЛАС, това което и другите си мислят! И ако това е неговото "прегрешение" то нека Китай да не се самозаблуждава, в днешния поляризиран свят си или със запада и споделяш неговите ценности, плюсове и минуси или си на другата страна на барикадата.няма как да се седи едновременно на два стола!

    Коментиран от #16

  • 13 дядото

    5 0 Отговор
    какво да говорим.за десетки сфери на работа,професии и пр.е задължително предоставяне документ,че лицето не се води на отчет като психично болен.в най-важната област обаче на обществения живот -политиката няма такова изискване.и народите,държавите,света плаща и ще плаща прескъпо за безумията на психично болни хора.
  • 14 Анономени

    2 0 Отговор
    Първо казва,после наказва.
    Чуйте думите му.
  • 15 Правилно

    0 0 Отговор
    Тоа оти не земе едно пушкало и да оди да пука нече само якъл да дава...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Столтенберг

    2 0 Отговор
    Дреме ми! Тъй или иначе до месец ми изтича мандата и мога да си дрънкам каквото си искам.
  • 18 Ционист

    1 1 Отговор
    Вярно е - долните чайници хем лицемерят, за да не губят търговията и технологиите, хем подкрепят скрито Маскалията
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания