Last news in Fakti

24 Юни, 2024 06:28 1 743 42

САЩ: Сделката на Москва и Пхенян може да предизвика търкания с Пекин

  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • северна корея-
  • сделка-
  • отбрана

Китай отдавна е основен съюзник на изолираната страна заяви високопоставен американски военен

САЩ: Сделката на Москва и Пхенян може да предизвика търкания с Пекин - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумението на руския президент Владимир Путин за взаимна отбрана със Северна Корея може да създаде търкания с Китай, който отдавна е основен съюзник на изолираната страна, заяви снощи високопоставен американски военен, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Имаме някой друг, който сякаш се опитва да се намеси сега, така че това може да доведе до малко повече търкания между (Китай) и Русия", заяви пред репортери Генералът от военновъздушните сили на САЩ К. К. Браун, който е и председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

"Така че ще бъде интересно да видим как тези три държави ще се справят с това", добави той.

Анализатори смятат, че подписаният в сряда пакт може да подкопае влиянието на Пекин върху двете му съседни страни и че всяко засилване на нестабилността може да се отрази отрицателно на глобалните икономически и стратегически амбиции на Китай.

В четвъртък Путин заяви, че Русия може да достави оръжия на Северна Корея, което според него би било огледален отговор на въоръжаването на Украйна от страна на Запада.

Браун призна, че САЩ изпитват опасения относно сделката.

Той обаче също така посочи очевидните ограничения на споразумението и изрази съмнения, че Москва ще даде на Северна Корея "всичко", което тя иска.

Официални представители от САЩ смятат, че Северна Корея желае да се сдобие с изтребители, ракети земя-въздух, бронирани машини, оборудване или материали за производство на балистични ракети и други модерни технологии от Русия, посочва Ройтерс.

"Отзивите, които имам за споразумението - то беше широкообхватно споразумение, което не е прекалено обвързващо, което ви дава индикация, (че) те искат да работят заедно, но не искат да си връзват ръцете", каза Браун.

Договорът, подписан от Путин и Ким Чен-ун в сряда, задължава всяка от страните да предостави незабавна военна помощ на другата в случай на въоръжена агресия срещу някоя от тях.

Путин заяви, че Москва очаква сътрудничеството ѝ със Северна Корея да послужи като възпиращ фактор за Запада, но че няма нужда да използва севернокорейски войници за войната в Украйна.

САЩ и Украйна твърдят, че Северна Корея вече е предоставила на Русия значителни количества артилерийски снаряди и балистични ракети, което Москва и Пхенян отричат.

Междувременно високопоставен севернокорейски служител разкритикува САЩ заради разширяващата се военна подкрепа за Украйна, съобщи държавната медия на Севера КЦТА.

Пак Йон-чон, един от висшите военни служители на Северна Корея, заяви, че Русия има "правото да избере всякакъв вид ответен удар" в изявление, разпространено от КЦТА днес.

В изявлението си той спомена и коментарите на Пентагона от миналата седмица, че украинските сили могат да използват оръжия, доставени от САЩ, за да нанасят удари по руските сили навсякъде на територията на Русия.

Пак добави, че Северна Корея винаги ще бъде заедно с руската армия и народ в тяхната "борба за защита на суверенните права".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    9 23 Отговор
    Пхахаха.. гледам... глаза узкие- значит- руские.. Омрех от смех.

    Коментиран от #38

  • 2 Бацо Гацов

    7 18 Отговор
    Като ги гледам в очите, на братя ми мязат..
  • 3 По-скоро

    20 11 Отговор
    насирания в Сеул ...
  • 4 Не е истина.

    10 34 Отговор
    Докъде пропадна пРосия.
  • 5 Ццц

    7 26 Отговор
    Да простиш от най-бедните държава...

    Коментиран от #9

  • 6 да де

    27 1 Отговор
    И какво като предизвика търкане с Пекин нали запада на това се надява. Вместо да ръкопляскате вие сте се загрижили едва ли не това да не се случи.
  • 7 Щенка им се

    24 3 Отговор
    На САЩ
    Да има такива търкания
  • 8 Пхенян

    24 2 Отговор
    Може би щял да поиска модерни технологии и от Русия
    Ало американците нали Русия беше безаналогова
  • 9 Тя най-бедната

    42 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ццц":

    Държава през 1949 година беше 7 милиона души и България беше 7 милиона души
    Сега северно корейците които "пасат" трева са 27 милиона души имат шест милиона армия и изстрелват балистични ракети и спътници а ние сме 6 милиона ама българите не са повече от 4 милиона
    Коя е най-бедната държава трябва да се замислим

    Коментиран от #15

  • 10 Ксаниба

    17 0 Отговор
    Гладна кокошка просо сънувала!! Как са ви търканията с исраел!?!
  • 11 Мишел

    18 2 Отговор
    САЩ напразно се надяват на търкания в съюза Русия, Китай, Северна Корея, Иран.
  • 12 Механик

    17 0 Отговор
    Обичам да чета гърчовете на пропагандата. Смес от одряшки вувузели смесени с предположения и на нищо не опиращи се твърдения. Най-много обичам "предполага се, твърде вероятно, би могло, очаква се" и пр.
    Също така, много обичам когато "разкриват" какво мисли Путин или го погребват за пореден път. Или пък когато "скрават" Путин и Си и/или Путин и Ким, защо не и тримата наведнъж.
  • 13 Ами китайците

    12 4 Отговор
    Можеха да сключат същият договор с Русия. И даже за тях, това е най-доброто в момента, което могат да направят. НО, те живеят още в старият свят, който вече завинаги е изчезнал. Те се надяват, да балансират между запада и Русия, без са се ангажират сериозно обаче с никоя страна. Е, това няма как да остане дълго така. Нали са и в БРИКС? Още повече западът ги смята и тях за "голяма опасност " и "враг"! Северна Корея и Русия нямат вече никакви илюзии и за това са решителни. Всичко е ясно. Китай ще изтрезнее също, след началото на ТСВ и първите атомни взривове.

    Коментиран от #40

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Па време на соца

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тя най-бедната":

    80-те г. ние в България се сменяме даже на Китай и ги смятахме за изостанали. Ние имахме електронна промишленост, произвеждахме компютри и монитори, даже и наши процесори. И то в началото на предстоящата огромна цифрова революция. Оказа се, че нашата индустрия изчезна напълно, докато китайците извършиха огромно техническо развитие. Нас ни бяха държали в "диктатура", за да се развиваме и напредваме. Когато ни пуснаха, ние престанахме да се развиваме индустриално и зарязахме всичко. По-добре е да слугуваме на западните страни и сащ? Така стана. Ние пропуснахме огромното развитие и тръгнахме с огромна скорост назад.

    Коментиран от #18

  • 16 Механик

    3 11 Отговор
    няма по съдрано и страхливо от бункерното с токчетата

    Коментиран от #19, #22

  • 17 Надежди говежди

    16 2 Отговор
    "САЩ: Сделката на Москва и Пхенян може да предизвика търкания с Пекин"

    Това им остава на отчаяните лузъри вече. Да се надяват на Чудо!
  • 18 В МЕИТ-то беше

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Па време на соца":

    пълно 1975-1985 та г. с млади и умни български младежи. Инженерното ни образование беше едно от най-добрите в света. За нас то беше безплатно, евтини студентски общежития и стол с евтина и качествена храна. Арабите и африканците обаче плащаха да следват тука. И медицинското ни образование тогава беше също на високо световно ниво. Какво стана с нас? Вместо при демокрацията да "скочим" още по-напред, ние "скочихме" силно назад? Нали уж е свобода и всеки може да прави бизнес? Защо не успяхме като китайците поне да се задържим на средно ниво.

    Коментиран от #41

  • 19 Някои имат

    16 1 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    "токчета" в главата. Със западналите имаш много малко степени на свобода. Или си и им роб, даваш си ресурсите безплатно и им се кланяш, или те идват и ти вземат на сила всичко и те връщат с военните си в каменната ера. Ирак и Либия са примери на "непослушни "! Е, Русия също не иска да им е роб. Сащисаните обаче си вярват, че ще могат и тях да ги смачкат! Ангажираха 50 наивни страни против Русия, но ако натискат още, може всички да се върнат заедно в каменната ера? Русия е цивилизация и то силна. Докато западналите се отказаха от култура, от нормално разбиране за света, от традициите си. Няма как тогава да сплотят други, нормални около тях. Русия си запазва духовният стожер и за това е по-силна от тях.

    Коментиран от #25, #31

  • 20 Само такива "акълии" останаха в САЩ:)

    13 0 Отговор
    Затуй сами си направиха харакири!

    "Анализатори смятат, че подписаният в сряда пакт може да подкопае влиянието на Пекин върху двете му съседни страни"

    Русия и Китай действат координирано. И просто оганизират широка коалиция. И това го извърши Русия а не Китай, защото Русия няма какво повече да губи от САЩ и запада, докато Китай има все още какво да губи.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 456

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    Не използвай чижд ник. Не можеш да ни заблудиш.
  • 23 Мдаа

    2 0 Отговор
    Щяло да предизвика ТЪРКАНИЯ. !!! Ще се търкат хахахаха
  • 24 Фен

    11 0 Отговор
    САЩ започват да разбират, какво значи да си в изолация от останалият свят. В Швейцария ясно им го показаха.

    Коментиран от #29

  • 25 Такова отказване

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Някои имат":

    от "себе си" имат Франция и Германия. Защо искат да си изтрият националната култура, традиции, гордост от историята? Даже и от нормалното се отказват? Полът бил "социално поведение"? Не бил биологически факт? Е, вижте сега Франция и Германия къде са? Преди месец в Хамбург новодошлите обявиха : "Най-доброто решение за Германия е халифат!" НО немските служби не предприемат нищо и тъпеят. А това е грубо нарушение на конституцията, да искаш да отмениш демокрацията и да направиш друг обществен строй!!! Не отиват на добре, ама никак.
  • 26 Госあ

    11 1 Отговор
    Китай имаха очаквания от Европа да помогне за потушаването на конфликта в Украйна, а не за допълнителното му разпалване. Самите китайци бяха изумени как е възможно да наливаш масло в огъня в задния си двор, вместо да се опиташ да го потушиш ! Заявиха го в прав текст - че ще приветстват самостоятелна позиция на ЕС в тяхна изгода. Но това така и не се случи…

    Коментиран от #28

  • 27 шаа

    4 0 Отговор
    като не могат нищо друго да направят, сащ се опитват да всеят раздор...
  • 28 Госあ

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Според мен, дори самият Путин имаше очаквания за самостоятелна Европа с която да договори сигурността на Русия, но най важното за калинките бяха интересите на краварите. Ако ЕС отреже и китайският пазар след като отряза руските ресурси, най добре да си отреже главата…
  • 29 Бе то само

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Фен":

    Китай и Индия са половината население на планетата. Отделно за БРИКС вече има опашка от желаещи да влязат. Народите не искат някой да ги командва и притиска, ограбва и унижава. Цял свят вижда, какво става с "непослушните", но и какво става с "послушните"! Или руини и ограбена, унищожина страна, или смешен и глупав васал, готов да си унищожи индустрията, народа и държавата само и само на сащиянците да им е добре. Европейците НЕ искат сега война. Но сащиянските марионетки на власт напълно ги тикат насила в огъня. И да си васал на САЩ е фатално.
  • 30 Госあ

    0 8 Отговор
    Дори и аз съм възмутен кабаеев до къде докара алкохолния султанат, не мога да го скрия!
  • 31 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    1 7 Отговор

    До коментар #19 от "Някои имат":

    Хахахаха..Русия била цивилизация..стига ве..Омрех от смех ве.. Да ти припомня- когато е имало Търновска, Преславска и Охридски книжовни школи, угро фините на Рюрик са се бърсали с бъз и коприва из падмасковните болота, а култура, писменост и религия дължат на България. Да припомня и друг исторически факт- за Русия като за държавно и политическо формирование на политическата карта на света може да се говори от Иван Грозни насам- 1543 година..дори Америките са открити по -рано бе.. ти ми говориш за цивилизация.. Омрех от смех бе...ма Омрех бе..

    Коментиран от #37

  • 32 котьо

    7 0 Отговор
    Предизвиква търкания единствено в пробитите български г.зове. Примерно на Бонев от СгЪзи София
  • 33 Жонжибао

    3 0 Отговор
    Китай подава на Северна Корея, Севрна Корея на Русия и гол. В обратната комбинация гол за Китай срещу Тайван.
  • 34 Артилерист

    7 0 Отговор
    Всичкото развитие на т.нар. "богат Запад" е следствие на пиратство, колониални завоевания и робовладелска експлоатация. Каква е хегемонистичната им практика сега? Ами същото. Те нападат всеки несъгласен с тях, за да могат да продължат да ограбват, обвинявайки го в диктатура, неспазване на демокрацията и тн. С какво се различава това което те правят срещу Русия, от действията на Хусите? Ами те могат да си позволят да доставят оръжия на укропроксито си за да напада руснаците, оправдавайки го със "свободата на Украйна", но Хусите, които помагат на палестинците, се заклеймяват като терористи! Искам да се замислите какво значи: "ЧОВЕШКИТЕ РЕЗЕРВИ НА УКРАЙНА СЕ ИЗЧЕРПВАТ"?! Това е едно от оправданията на американците за неуспеха на укрофронта. Сякаш не става дума за ЗАГИВАЩИ ХОРА, ами за някаква неодушевена изчерпваща се купчина...
  • 35 Мишел

    6 0 Отговор
    Изявление от Китай: "Китай с радост следи укрепването на сътрудничеството между Русия и Северна Корея. То способства за увеличаване стабилността на Корейския полуостров и на безопасностита на границите на Китай. Русия, Китай и Северна Корея са дружески държави с висока степен на взаимно доверие и Китай гледа с радост на укрепването на връзките между Русия и Северна Корея. "
  • 36 РАМАДАН

    2 0 Отговор
    Ало грантаджиите, Малайзия и Тайланд са заявили влизане в БРИКС. Изявление на бивш мин председател на Тайланд: "Ние сме имали 2000 год търговски отношения с Китай и те никога не са ни завладявали. После дойдоха португалците и след 2 год ни завладяха. Така че ние се чувстваме много по-сигурни с Китай." Хенри Кисинджър: "Ако сте врагове на Америка може и да пострадате. Ако сте приятели на Америка със сигурност ще загазите."
  • 37 И аз "Омрех от смех бе..."

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    Да, всичко е така. Ние сме първите в европейската цивилизация. Имали сме доказано 681 - ва година вече държава. После Симеон, Залатен век на Българската книжнина. Иван Асен втори е бил също велик пълководец. Но, но...
    От "много акъл" 1396-та година ставаме роби на една изостанала страна, която ни задържа развитието цели 500 години. И пак казвам, от "много акъл"!
    И като имахме развита индустрия, селско стопанство, промишленост и химически заводи, напоителни системи и огромна продукция на наши си храни 1980-та г., какво стана след 1989-та г? Пак същото, нали? Отидохме пак при други, които ни задържат развитието!!! Смей се на Русия, но те се ОСЪЗНАХА, че НЕ искат да умрат и станат храна за други. А ти с твоята "цивилизация" в какво се превръщаш след 50 години, а? В индийски халифат, сори...
    Къде са ти децата, безплатната медицина, социална система, за да живеят хората ти ТУКА добре, а не да бягат да слугуват на чужди народи??? Докато НЕ осъзнаем, че СМЕ един организъм и не може едни у нас да спят на кюлчета и да се чудят, къде да ги скрият, а други да умират, че не са имали 20 лева за антибиотици, НЯМА ДА НИ БЪДЕ!!! Докато най-тъпите у нас достигат несметни богатства, а умните ни изчезват през Терминал 2, ние ще измираме.. Малко време остана да се осъзнаем!!!
  • 38 Ъ?!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хи Хи Хии 🤣🤣🤣":

    Тая галя па ли ви отпусна кристалчета? Малеее, съвсем ви е отвеяла мозъците. Да знаеш, няма после рециклиране.
  • 39 От страни

    0 0 Отговор
    Никви търкания - това е уговорено при визитата на Путин в Пекин. Си знаеше че това ще се прави. Ама Си си има проблеми с подлогите които са ориентирани на Запад. Ама добре че краварите са се сетили за Китай ама що не пишат за визитата във Виетнам което е точно срещу тях? Путин прибра и Корея и Виетнам и блокира Южна Корея да се ослушва сега деноношно и Южната изпада от антикитаския блок. Тук става големата политика.
  • 40 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами китайците":

    Хода на Путин е много хитър - той размени местата на Русия и Китай в противостоянието със САЩ. Сега вече Русия ще е маймуната която седи на клонката и гледа как двама тигри Китай и САЩ се бият долу под дървото.
  • 41 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "В МЕИТ-то беше":

    Сам го каза - "при демокрацията".
  • 42 Алекс

    1 0 Отговор
    Как сказал немцов: вова ебнутый. Так оно и есть.