Last news in Fakti

2 Юли, 2024 10:18 2 891 35

Двойно поражение за президента Еманюел Макрон

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • марин льо пен-
  • габриел атал

Хазартният ход със свикването на предсрочни избори, който не беше разбран от никого, доведе до възможно най-лошия резултат

Двойно поражение за президента Еманюел Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Резултатът от първия тур на парламентарните избори във Франция донесе двойно поражение за президента Еманюел Макрон, пише в редакционна статия испанският в. "Паис".

Сплотената около президента коалиция от партии се класира на трето място на изборите с 20% от гласовете - разочарование за тези, които бяха първа сила в досегашния парламент. Хазартният ход със свикването на предсрочни избори, който не бе разбран от никого, доведе до възможно най-лошия резултат, отбелязва испанското издание.

Макрон аргументира решението си за предсрочните избори с необходимостта да бъде "изяснена" политическата ситуация във Франция след загубата от крайната десница на европейските избори на 9 юни, но сега обстановката е по-сложна от когато и да било - президентът ще трябва да се справя с един изпаднал в политически блокаж парламент или да води съвместно съеществуване с правителство, което се отнася враждебно към идеите му. Макрон си мислеше, че с решението си за предсрочните избори ще смути политическите си опоненти, ще стресне системата и ще мобилизира избирателите си, но вместо това понесе най-тежкото поражение в кариерата си, пише "Паис". С идването си на власт през 2017 г. с победа срещу Марин Льо Пен Макрон си постави за цел да попречи на крайната десница да се доближи до властта, но днес крайнодесните са по-близо до нея от когато и да било.

Като се вземе предвид, че политическата ситуация във Франция понастоящем е по-неясна, че центристките и проевропейските сили загубиха и че има възможност "Националният сбор" да управлява, трябва да се признае, че Макрон се провали. Собствените му поддръжници стигнаха до същото заключение и се дистанцираха от него. Някои, като например бившият му премиер и кандидат да го замести на политическата сцена Едуар Филип, заявиха, че президентското мнозинство е мъртво и че самият президент е виновен за смъртта му.

За макронизма, това хетерогенно, либерално и проевропейско движение, което не е нито ляво, нито дясно, ще бъде трудно ще преживее изборната загуба и последиците от нея, изтъква "Паис".

Въпреки това не всичко е загубено за френския президент, пише испанското издание.

Някои казват, че той трябва да подаде оставка и този въпрос неизбежно ще бъде дебатиран след нощта на втория тур на парламентарните избори. По закон обаче на Макрон му остават три години на власт - той разполага с време, за да спаси наследството си, което в икономическо отношение оставя Франция с огромен дълг, но същевременно направи страната по-динамична, съкрати драстично безработицата и привлече повече чуждестранни инвестиции.

Най-належащият въпрос сега за всички французи, които по думите на Макрон, се усещат "демократи и републиканци", е да попречат в неделя на това "Националният сбор" да спечели абсолютно парламентарно мнозинство. Според "Паис" тази задача е изпълнима, ако на втория тур умерената десница, центристите, социалдемократите, еколозите и радикалната левица се споразумеят във всеки избирателен район да подкрепят кандидата, който има най-големи шансове да победи кандидата на Льо Пен.

Веднага след като резултатите от първия тур на парламентарните избори станаха ясни, няколко партийни лидери подчертаха необходимостта от мобилизиране срещу "Националния сбор", пише френският в. "Монд".

"Нито един глас повече, нито едно място повече за "Националния сбор", призова основателят на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон.

"Монд" изтъква, че един от начините за успешно противопоставяне на "Националния сбор" е именно стратегията с оттеглянето на кандидати на втория тур в името на обединение около претендента, който има най-голям шанс да надделее над кандидата на "Националния сбор" в съответния избирателен район.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макарончо

    58 0 Отговор
    Спането с баба е вредно за здравето!

    Коментиран от #3, #26, #31

  • 2 ТаУмВзе

    67 0 Отговор
    Падението на соросоидчетата започна!

    Коментиран от #5

  • 3 В грешка си

    39 2 Отговор

    До коментар #1 от "Макарончо":

    той е дядо, ама с дилдо
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ти да видиш

    0 50 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    И от утре Франция ще вземе да стане на като руската външнклозетна империя.

    Коментиран от #28, #32

  • 6 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    47 0 Отговор
    СЛЕД КАТО ПОДПАЛИ ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА
    СЕГА БАНКА РОТШИЛД ПАРИЖ ЩЕ ПОДПАЛИ
    ФРАНЦИЯ
    . ...
    ОЧАКВАТ НИ МНОГО ИНТЕРЕСНИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ ...
    .... :)

    Коментиран от #8

  • 7 Гай Турий

    49 1 Отговор
    Декоративният геронтофил макарончо, шушумига на Ротшилдите по бабугерска линия, се пърчеше да става наполеонче, да напада Русия, да накаже лично Путин и даже нямаше усет какво комично чучело представляваше. Сега на кривото макаронче му снесоха истината в картунката, изправиха му гребена откъм под човката. Това бостанско плашило, способно да ни вкара в ТСВ, омръзна на робеспиерова Франция. Айде чупката завинаги.
  • 8 Мда

    3 31 Отговор

    До коментар #6 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Путиновата Олимпиадата в Казан беше върха.

    Коментиран от #35

  • 9 Иво

    38 2 Отговор
    Макарона американски храненик ,Украино фашистки поклонник ,Джендър по природа , продажник ,заслужава пълен крах!! Дано тъй наречените бедни и миролюбиви леви ,не се продадат на американците!! Марин льо Пен да не я представят крайно дясна " фашистка" ,тези либералите се оказаха фашисти ,войните са в техните глави!! Марин льо Пен е за самостоятелна държава ,а не придатък на краварите!!
  • 10 Копейки,

    3 21 Отговор
    Франция ще приеме рублата.Радвайте се.

    Коментиран от #30

  • 11 анон

    16 3 Отговор
    стотна статия за жабите, само дето не разбрах туй как засяга нас българите

    Коментиран от #16, #17

  • 12 Въйййй ни дейте ....

    21 2 Отговор
    ( в икономическо отношение оставя Франция с огромен дълг, но същевременно направи страната по-динамична, съкрати драстично безработицата и привлече повече чуждестранни инвестиции.) .......
  • 13 Блез Паскал

    34 0 Отговор
    2024 е годината на Истината!
    Много маски ще паднат!
    Много Истини ще излязат на Бял свят!
    Много Лъжци и Престъпници ще бъдат Разобличени!
  • 14 нннн

    30 0 Отговор
    Няма ляво-дясно. Има либерали - глобалисти и консерватори - националисти. Макрон е от най- вредните глобалистии и трябва да бъде изгонен с камъни.
  • 15 бен Ходжа

    22 1 Отговор
    Десни, леви и либерали се обединяват на втори тур срещу националистите. Уж са големи противници, ама хоп - веднага се обединиха. А дано не им се получи този път.

    Коментиран от #18

  • 16 ю ка ка

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "анон":

    Макарон натисна герб дпс ппдб да признаят македонския език и обеща, че повече никакви провокации от маке страна няма да има. Гарантира го! А какво стана... Сега отново искат да предоговаряме, все едно ние сме фалшивата нация.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бунак,

    0 22 Отговор

    До коментар #15 от "бен Ходжа":

    Макрон е играч!

    Коментиран от #29

  • 19 И да паднем и да бием

    14 2 Отговор
    Пак за погрома над Украйна ще се напием
  • 20 Напротив, няма нищо случайно

    7 1 Отговор
    Не се лъжете или по-скоро не се оставяйте да бъдете подвеждани
  • 21 Тез на снимката що са с маски бре

    15 1 Отговор
    Пак ли Ковида дойде а?

    Коментиран от #34

  • 22 Абе що толкова бързо избори във

    17 1 Отговор
    Франция се правят от вчера за днес а в България не може?
  • 23 Икономическите показатели на Франция

    22 1 Отговор
    са потресаващи. Никога по лоши не са били на практика
  • 24 С машини ли

    11 1 Отговор
    гласуваха франсетата ? Имаше ли купуване на гласове ? А?
  • 25 Емко Бабин

    10 1 Отговор
    Ши ма ядоса и ша си подпиша оставката...на баба на кюлотите...
  • 26 Така ли

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Макарончо":

    Спането с който и да е не вреди толкова колкото самозабравата. Когато си мислиш че си "по-голям от хляба" и не се съобразяваш със собствения си народ, когато си мислиш че личната ти банкова сметка и собственото ти его са над държавата в която живееш и работиш, логичния резултат е точно този. Това очаква и нашите полици. И на нашите последни избори се видя резултата - избирателна активност 24%, а тези в парламента си мислят че народа ги е избрал. Ще разберат че не е така но по "трудния начин".
  • 27 плевен

    13 1 Отговор
    Поредната глупост на БТА. Резултатите от изборите бяха очаквани. Те целяха да се създаде съюз между Макрон и третата сила - Народен фронт. Какво е Народният фронт? Това са анархистите на Меланшон, комунисти, социалисти и всякаквадруга лява сбирщина от защитници на африканската инвазия във Франция. Вижте спечелените проценти от тази коалиция, и ще разберете, че на десните ще им е трудно да победят. Плюс това във Франция вече започнаха уличните погроми , целящи да уплашат нормалните хора. Това сме го гледали многократно. Дали ще го нарекат Майдан, Цветна революция или нещо друго ще видим. Но в никакъв случай не е автогол на Макрон. Резултатът е непредвидим и това е максимумът които може да постигне глобализмът. В момента на Макрон не му пука, че ще провали Олимпиадата, с която толкова се хвалеше.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 дончичо

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бунак,":

    на дама,капия
  • 30 И ЩО НЕ

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Копейки,":

    Русия в момента е най печелившата икономика в света
  • 31 Механик

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Макарончо":

    Спането с баба е вредно, още повече когато баба е дядо.
    Но не мисли, че това има нещо общо с положението на Макрон и Байдън. Тук има някаква много скрита игра.
    ОНИЯ нещо са замислили. Инак нямаше да допуснат да се случи така.
    Нищо не е просто така за съжаление.
  • 32 Механик

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ти да видиш":

    Ми няма нужда да става "руска външноклозетна империя".
    Първата причина е, че Франция вече не е империя (няма колконии).
    После, няма как да стане руска, понеже отдавна е МАРОКАНСКА и каква ли не.
    Трето, не им трябват външни клозети, щото местното население, предимно ръждиво на цвят, не ползва тоалетни, а върши нещата където му дойде.
    Ти скоро ходил ли се у франсето? Щото аз до 2008-ма съм пребивавал там (цели 9 години) и още тогава Франция беше един голям, общ и външен кИнеф.
  • 33 любител

    7 0 Отговор
    ами така е макарончо кофти работа който е тръгнал с краварите срещу великата рус винаги губи.
  • 34 любител

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тез на снимката що са с маски бре":

    прав си пич стара снимка защото сега ще го посрещнат с развалени яйца и домати. хахаха
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: