Last news in Fakti

3 Юли, 2024 15:42 1 760 17

Куба изгражда нова радарна система до американска военна база

  • куба-
  • сащ-
  • база-
  • радарна система-
  • радар-
  • сантяго де куба-
  • гуантанамо-
  • китай

Вашингтон "наблюдава отблизо" присъствието на Китай в Куба

Куба изгражда нова радарна система до американска военна база - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Куба изгражда нова радарна база, от която вероятно ще може да се шпионира намиращата се в близост военноморска база на САЩ в Гуантанамо, установи вашингтонски мозъчен тръст, базирайки се на сателитни снимки, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е най-новото подобрение на способностите на Куба за шпионаж, за които от дълго време се твърди, че са свързани с Китай, предаде БТА.

Радарната базата, която е в процес на изграждане от 2021 г., се намира източно от град Сантяго де Куба в близост до Ел Салао, заяви Центърът за стратегически и международни изследвания в доклад, публикуван в понеделник и по-късно цитиран от в. "Уолстрийт джърнъл".

Заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио отрече Куба да е укривала развитието на китайски военни интереси на острова. Близостта на Куба до САЩ и разположените на юг американски военни бази го прави подходящо място за Китай - най-големия стратегически съперник на Вашингтон, да опитва да събира разузнавателни сигнали. Центърът за стратегически и международни изследвания нарече новия обект "мощен инструмент", който, след като започне да функционира, ще може да шпионира въздушната и морската дейност на американските военни, отбелязва Ройтерс.

Радарното съоръжение е с диаметър приблизително от 130 до 200 метра и може да проследява сигнали на разстояние от 3000 до 8000 морски мили (5500 до 14 800 километра), се посочва в доклада на изследователския център.

Говорителят на Държавния департамент Ведант Пател отказа да коментира доклада, но заяви вчера на брифинг, че Вашингтон "наблюдава отблизо" присъствието на Китай в Куба. "Знаем, че Китайската народна република ще продължи да се опитва да засилва присъствието си в Куба, а Съединените щати ще продължат да работят, за да възпрепятстват това", уточни той, без да дава допълнително подробности. Съветът за национална сигурност към Белия дом и Министерството на отбраната на САЩ не отговориха на запитването за коментар във връзка със случая.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амиии

    61 2 Отговор
    Създава се антиамерикански блок.

    Коментиран от #5

  • 2 Робинята Изаура

    52 2 Отговор
    Каквото търсят ще си го намерят кравите.

    Коментиран от #15

  • 3 Сатана Z

    46 1 Отговор
    Вероятно Китай и Русия са обещали Флорида да се присъедини към Куба където и е мястото в близко бъдеще.
  • 4 РоКоКО

    43 1 Отговор
    Ще хвърчат говежди
    рога, копита и козина.
  • 5 3тиЗакон

    42 0 Отговор

    До коментар #1 от "Амиии":

    3-ти закон на Нютон, нали бяха от умните не можаха ли да се сетят, че ще се стигне до това - със свота наглост и безкруполност.
  • 6 долу сащ

    35 1 Отговор
    първо не е ясно какво прави американска база на кубинския остров? о на нея ще й дойде времето
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    32 1 Отговор
    И когато някоя руска подводница надникне с перископа от тази база, кравите във Флорида ще мучат тревожно!
  • 8 Дфдфдф

    23 0 Отговор
    Разкажете за тайнствата които се случват в райската градина Гуантанамо. Краварския рай.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тея управници на куба

    1 28 Отговор
    Нямат дори ток обаче вече ше следели с фносен радар кво ставало в американска база🤣🤣🤣🤣куба ако не беше така оглупяла да прави съюз със ссср ами със сащ щеше да е перлата в региона и хората да живеят подобаващо...обаче сбъркания фидел революция ше правил е наплави я и си останаха в каменната ера🤪🤪🤪

    Коментиран от #13, #17

  • 11 Гост

    32 0 Отговор
    Военни бази е необходимо да има навсякъде около САЩ.За да им е хубаво.
  • 12 Антитрол

    31 0 Отговор
    "Знаем, че Китайската народна република ще продължи да се опитва да засилва присъствието си в Куба, а Съединените щати ще продължат да работят, за да възпрепятстват това"

    Какви се явяват краварите че да определят кой с кого да е приятел - според нашите козячета Украйна имала правото да решава сама дали да е в НАТО или не и дали да има американски бази и оръжия на нейна територия, обаче явно Куба няма правото сама да решава дали да е в съюз с Русия и Китай и дали да има китайски бази на нейна територия - защо така бе господа козячета - защо пак с двойни стандарти.

    Второ руснаците били нападнали Украйна и завладели територии, но когато американците нападат Куба и завладяват територии за да си направят базичка това не се вижда. Не се вижда и когато американците завладяха територии от Сирия също да си направят базичка и да точат петрола. Нищо не се вижда че очите и ушите запушени с долари.

    И да знаете те американците изобщо не се месят във вътрешните работи на суверенни държави - те само руснаците го правят.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Съдията Дред

    15 0 Отговор
    На кубинците им трябват пари, на китайците - да разузнават цялата територия на щатите, и ето - имаме сделка.
  • 15 Защо на кравите

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Робинята Изаура":

    винаги са им насълзени очите?

    Всеки ден ги дърпат за ци..те (вимето), а бик виждат веднъж в годината. И то ако не дойде ветеринаря.
  • 16 Иго

    10 1 Отговор
    САЩ забравят как са заченати и преди колко години !!! Жалко авантюристи и жестоки империалисти!! Убиха достойният си президент Кенеди , хвала на Кенеди младши ,но там е деменцията и неговата кобра ,които бранят синчето си ,украинските богатства с цената на хиляди жертви !! Краят им идва !! Куба е достойна ДЪРЖАВА !!
  • 17 Хи хи хи

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тея управници на куба":

    Че тя, Куба де, до 1 януари 1959 беше перлата на проституцията и хазарта на сащ.