15 Юли, 2024 13:36 21 210 30

Осем години след преврата!

  • турция-
  • фето-
  • фетхуллах гюлен-
  • реджеп ердоган

Мюсюлманският проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара стои зад неуспешния пуч през 2016 г., живее от дълги години в американския щат Пенсилвания

Осем години след преврата!  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция ще отбележи днес със серия събития в цялата страна осмата годишнина от неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., организиран според Анкара от мрежата ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

При неуспешния пуч, при който бяха атакувани ключови локации в столицата Анкара, Истанбул и на други места, загинаха 251 души, а над 2200 бяха ранени.

По-късно турският парламент прие закон, според който годишнината от опита за преврат се отбелязва като Ден на демокрацията на националното единство.

Централната възпоменателна церемония ще се състои в парламента, където ще бъдат поднесени цветя и венци на мемориал, разположен в бомбардираната по време на преврата зона.

Също така редица исторически обекти, включително кулата Галата в Истанбул, три моста над Босфора и Музеят на републиката в Анкара, ще бъдат осветени в цветовете на националния флаг.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще посети гробището на мъчениците в истанбулския квартал Едирнекапъ, след което ще присъства на церемонията в парламента. Вечерта Ердоган ще произнесе реч по време на програма на площад "Къзълай" в Анкара.

От президентството заявиха, че събитията ще покажат "епичната съпротива на турския народ срещу коварния опит за преврат чрез защитата на своята независимост и демокрация", като целта на серията от прояви е да се "запази духът на 15 юли".

Говорейки за организаторите на преврата на събитие в Истанбул през уикенда, Ердоган заяви: "Те извършиха всякакви подли дела, за да сломят съпротивата на нацията, но не успяха да осъществят коварните си и кървави амбиции. Те смятаха, че ще окупират Турция и ще подчинят волята на нацията, но 40 години планиране и подготовка пропаднаха само за няколко часа".

Същевременно министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви в интервю за Анадолската агенция в навечерието на годишнината, че след успешните операции срещу ФЕТО, която е обявена за терористична организация в Турция, голяма част от дейността на мрежата е изнесена в чужбина.

Той каза, че около 16 процента от укриващите се в чужбина членове на ФЕТО се смята, че се намират в САЩ, а 23 процента се предполага, че са в Германия.

Издирваните лица се опитват да избягат нелегално в чужбина, казва той и подчертава, че организацията се стреми към международно инфилтриране, като използва институции като училища, медии, групи на гражданското общество и предприятия.

По думите му, благодарение на решителната борба на Турция срещу ФЕТО организацията вече не може да функционира в пределите на сраната.

"Благодарение на проведените в нашето министерство разследвания 44 444 лица бяха уволнени от различни звена, а за 849 души предпазните мерки продължават", заяви министърът.

Йерликая подчерта, че усилията ще продължат със същата решителност, докато и последният член на терористичната група не бъде изправен пред съда.

"По време на мандата на този кабинет при 6025 операции, насочени срещу членове на ФЕТО, бяха задържани 9738 лица, 1697 бяха арестувани, а на 2036 лица бяха наложени мерки за съдебен контрол", добави той.

Мюсюлманският проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара стои зад неуспешния пуч през 2016 г., живее от дълги години в американския щат Пенсилвания. Турция отдавна настоява за екстрадицията му, но американските съдебни власти не са одобрили това искане, напомня Анадолската агенция.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Допълнение

    76 77 Отговор
    Осем години след американския преврат
  • 2 Превратът на Ердоган

    58 26 Отговор
    Беше успешен! Колко юристи, политици, учени- ама не като нашия сапун Денков, хора на културата, ги натика в затворите?
    Турска демонстрация на демокрация!
    ДПС- Бог ще го съди!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    45 53 Отговор
    ПРЕВРАТ
    или САЩински ОПИТ за такъв 🤔🤔🤔
  • 4 Някой

    53 53 Отговор
    Преврата като нищо бе сътворен от САЩ. Само че на никой не е изгодно да излезе и да има директен конфликт.
  • 5 1234

    57 41 Отговор
    Бай Реджеб сам си го направи, за да си разчисти сметките!

    Коментиран от #7

  • 6 ИНЖ1

    55 12 Отговор
    Преврат??? Мижи да те лажем!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Правоверен Евроатлантик

    35 53 Отговор
    Опит за преврат имаше. Мисля, че Москва тогава помогна на Ердоган, затова и отношенията между двете държави са доста нормални предвид, че Турция е втората сила в НАТО.
    А султанът използва удалата се възможност, за да разчисти конкуренцията. Горе долу това се случи. Като цяло добре си изигра картите на международната сцена и взе максимума от всички, като удържа на натиска на САЩ веднъж за F-35, веднъж за Ц-400, веднъж с инфлацията, абе май неведнъж. И Турция е къде по-добре от нас. Интереса клати феса е при тях. Тяхното си го пазят и се грижат за него, чуждото ще вземат, ако не ги цапнат през ръцете. На нас ни взеха 4 км от устието на Резово и Костов официално им ги подари.

    Коментиран от #11, #24, #28

  • 9 Ердо

    57 12 Отговор
    Наистина доказа че го бива да прави
    Театър .
    Не може да се отрече ,
    Хубав Сюжет се получи и с един замах
    Вкара всички конкуренти и противници в Кауша .
  • 10 И на

    52 27 Отговор
    Прозззтите Капейки
    Пак
    Американците им виновни .
    Хахаха

    Коментиран от #12, #13, #21

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 58 Отговор

    До коментар #8 от "Правоверен Евроатлантик":

    Ами да ❗
    Първо, Путин намери канал чрез роднини на Ердоган да го предупреди❗
    Второ, след като САЩко спря комуникациите над Турция , Русия осигури канал за комуникация на Ердоган с войските му ❗
    Трето- изпратеният, за стрелба по хотела в който бе Ердоган, самолет бе прихванат от руските системи и предупреден, че ако не се върне без стрелба ще бъде "елимиран" 😉❗

    Коментиран от #25, #29

  • 12 Галин

    7 32 Отговор

    До коментар #10 от "И на":

    В случая са прави..

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 32 Отговор

    До коментар #14 от "БЪЛГАРИН":

    За да видиш цялата гора, не е нужно да си вътре‼️
    НЕРАЗБИРАЩ ‼️
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ти пък винаги

    4 33 Отговор

    До коментар #14 от "БЪЛГАРИН":

    Си там .
    Даже и в троянската война си бил копиеносец .
  • 21 Те прости

    9 32 Отговор

    До коментар #10 от "И на":

    Но ти си им учител по простащина .
    Тичкай до Козяк , караулния ще ти даде двайсете цента.
  • 22 Ти май

    31 3 Отговор

    До коментар #12 от "Галин":

    Сам си пускаш одобрителни коментари .
  • 23 Перо

    7 3 Отговор
    Гюлен е мюсюлманския Сорос!
  • 24 Експерт

    5 9 Отговор

    До коментар #8 от "Правоверен Евроатлантик":

    ПО ВРЕМЕТО НА ЕРДОГАН, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОТАЛНСТА ИНФЛАЦИЯ ВЕЧЕ 6та година И ДЕВАЛВАЦИЯТА НА ЛИРАТА ДОХОДИТЕ НА ТУРЦИТЕ СА С 25% ПО-НИСКИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ, КОИТО СА НА ДЪНОТО НА ЕС.
    МНООГО Е ВЕЛИК ЕРДОГАН... НАПРАВИ ИМ НАЙ-ГОЛЯМОТО ЛЕТИЩЕ И ПЪТИЩА В ЕВРОПЕЙСКАТА ЧАСТ, А НА ЮГ ТУРЦИТЕ И КЮРДИТЕ ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ!!!

    Коментиран от #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Биби Кинг

    3 0 Отговор
    У Фатмакиа тоже правиха пембеньаците преврат! Един ден на Дон Дуков че показваме мумията на Пембен,ка главен превратажиа у Фатмашка Республика Бойковина! Внетен ли сме?
  • 27 българските турци

    2 1 Отговор
    често попадам на таксист-турче у нас в бг,млад човек(и обикновено момчета-работари,отрудени и смачкани от живота в бегето).никога не е казвал добра дума за анадолския(оня горе на снимката,опуления).а,да не казвам друга дума.хихихи
  • 28 Бенямин Нетаняху

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Правоверен Евроатлантик":

    Русия профилактично през годините натиква турците към родните им територии.
  • 29 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Русия не може да осигури собствената си комуникация тръгнала турската да осигурява! Турските армейски комуникации са доста модерни, даже и по американските стандарти!
  • 30 Истината

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Експерт":

    Даже и в югоизточна Турция, където са кюрдите имат по - добри пътища и болници от европейска България!
Новини по държави: