18 Юли, 2024 13:33 4 898 45

Деспина Ванди е поискала да свалят турското знаме в Измир за неин концерт

  • деспина ванди-
  • гърция-
  • ататюрк-
  • турция-
  • турско знаме-
  • певица-
  • измир-
  • концерт

Закупилите билет за концерта са били уверени, че парите ще им бъдат възстановени

Деспина Ванди е поискала да свалят турското знаме в Измир за неин концерт - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцката певица Деспина Ванди е отказала да изнесе планиран концерт в Измир, Западна Турция, след като организаторите не се съгласили да изпълнят искането ѝ да свалят от сцената турския флаг и портрет на Ататюрк, съобщиха турски медии, цитирани от БТА.

Концертът е бил организиран в егейския курорт Чешме, окръг Измир, в рамките на турне на световноизвестната гръцка певица по случай 30-годишната ѝ музикална кариера.

Според информациите Ванди е поискала да бъдат свалени от сцената турското знаме и плакат на Ататюрк с мотив, че организаторите са ги поставили без предварително уведомление или съгласие, придавайки политически контекст на музикалното събитие, посочва "Дейли сабах".

Концертът, организиран от Турската образователна фондация (TEV) в Измир, е трябвало да се проведе вчера на сцена на открито в Чешме. За проявата са се събрали огромен брой зрители, но в един момент представител на организаторите излязъл на сцената и обяснил, че певицата няма да може да изнесе представлението поради непредвидени обстоятелства. Закупилите билет за концерта са били уверени, че парите ще им бъдат възстановени.

По-късно Деспина Ванди обясни в социалните мрежи решението си, като посочи, че организаторите са превърнали събитието в "неприемлива и несъгласувана политическа проява".

Град Измир е наситен с историческа символика и за двете страни. Именно в Измир (Смирна) се разиграва последната сцена от гръцко-турската война от 1919 - 1922 г. През пристанището на града в началото на септември 1922 г. се евакуират гръцките войски от Мала Азия след поражението си при Думлупънар, като при превземането на града от турските сили на Мустафа Кемал Ататюрк голяма част от него е опожарена, а хиляди гръцки и арменски бежанци загиват. Падането на Смирна е трайна травма в историческата памет на днешна Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да си спомним

    51 21 Отговор
    Черен ден за България - преди 631 години Баязид I Светкавицата превзема Търново. През пролетта на 1402 г. Тамерланд/Тимур/ разбива армията на Баязид. Баязид е затворен в клетка, а жена му Деспина Лазаревич обслужва гола гостите на масата на Тамерланд.

    Коментиран от #8, #15, #27

  • 3 това е да имаш топки

    78 50 Отговор
    браво на момата!!!

    Коментиран от #21, #37

  • 4 Българин

    68 46 Отговор
    Браво, така се прави!
  • 5 гост

    55 8 Отговор
    От времето когато градът е бил населен с предимно гърци е останала само часовниковата кула на пристанището. Посетих бивше гръцко село между Измир и Селджук - център на лозарство и винопроизводство където в сградата на училището има музей половината на гръцкото минало, а другата на турското. Къщите същите като в Мелник, жителите в момента - турци от Македония, с възрастните що-годе можеш да се разбереш на македонския диалект на българския език.

    Коментиран от #9

  • 6 ооооо

    32 30 Отговор
    Вече съм И фен
  • 7 Злобното Джуджи

    40 53 Отговор
    Грозна като гъркиня, не бих отишъл на неин концерт пари да ми дават. Но за Много пари бих, бих се прежалил ))

    Коментиран от #19

  • 8 гост

    40 14 Отговор

    До коментар #2 от "Да си спомним":

    А самия Баязид е затворен в златна клетка и след няколко дена починал, не от болка, а заради това, че са го "обидили" пред цялата му армия - също "обидена".

    Коментиран от #13

  • 9 Гост1

    69 13 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    А моите прадядо и баба са били изгонени от гърците от Гюмюрджина. Избягали са с една бохча.
  • 10 Чата

    13 6 Отговор
    Гледайте ,,Смирни му, агапимени" и никой няма да се чуди защо...!
  • 11 Емо

    40 4 Отговор
    Събитието е типично за двата народа, даже когато става дума и за отделни граждани, а даже в случая певицата губи доста пари от атказа си зарада тази проява на патриотизъм. Това в България и в българите много рядко може да се види, даже напротив тук съм чувал в кафене да пускат една песен на английски "Македония е гръцка"эпрез 90-те години. А факт е че, турската армия в онази война е ръководена по-добре и победа във войната се оказа твърде голям залък за гръцката армия. Съюзниците на Гърция в ПСВ им казаха оправяйте се сами с Турция, и това е, от трите средния.
  • 12 Безпристрастен

    82 10 Отговор
    В личен план,аз много по уважавам турците,от другите ни съседи- византииците.Били са такива в миналото,такива и до днес.Все да изкяри,да те хлъзне,преметне.При истинския турчин,едно ръкостискане е по силно от договор на хартия с печат.Турчина е в пъти по гостоприемен от гърка.Без значение,дали е заможен,или не.Помага по човешки,без да търси компенсация.В пъти по състрадателен.Ако те приеме,че си негов приятел,те третира като член от фамилията му.
  • 13 някой

    25 18 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Баязид е починал около година след битката при Анкара. Тимурлан може би е нямало да бъде толкова жесток с него, но преди битката е вървяла доста обидна и заплашителна комуникация от двете страни . След победата Тимурлан влиза в султанският харем , и пред очите на Баязид , прави там каквото прави с жените му. И за да е унижението пълно , го затваря в златна клетка , и го вадят от там само когато Тимурлан е трябвало да се качи на кон , Баязид е заставал на 4 крака , Тимурлан е стъпвал на гърба му , и така се е качвал на коня.

    Коментиран от #16, #31

  • 14 Гражданин

    73 10 Отговор
    До всички коментари, а вчера на пожара освен турските пожарникари, кой дойде да помогне.
  • 15 Гюро Михайлов

    25 20 Отговор

    До коментар #2 от "Да си спомним":

    А за 500 те години кога сте обслужвали агите нещо да кажеш?
  • 16 Анна Мила

    21 16 Отговор

    До коментар #13 от "някой":

    Господине Къде ги Четете Тези НЕЩА или си фантазираТЕ Еротично

    Коментиран от #22

  • 17 истината

    52 25 Отговор
    Тъпата гъркиня иска да пее в Турция,но не иска да вижда турското знаме !!!
  • 18 Дурхан

    7 1 Отговор
    Как ще е падане !? Вероломно нападнали и окупирали
  • 19 Нещо си се объркала!

    21 16 Отговор

    До коментар #7 от "Злобното Джуджи":

    Лично бях на неин концерт в Атина! Глас тяло лице 6 по шестобалната система! И не съм "баровец" просто бях с камиона там/тир/. Не можах да взема автограф за жената и тя я харесва.........

    Коментиран от #26

  • 20 ТО ПАК ДОБРЕ

    52 19 Отговор
    ЧЕ НЕ Е ИЗЯЛА ЕДНА ГОРА БОЙ. ФАСОНИТЕ В ГЪРЦИЯ,В ТУРЦИЯ НЕ ВЪРВИШ.ПЕЕШ ВЗИМАШ СИ МАНГИЗИТЕ И БЕЖ ДА ТЕ НЕМА.АКО БЕШЕ В БГ НАШИТЕ ГЛУПАЦИ ЩЯХА ДА СВАЛЯТ ТРИКОЛЬОРА ЩОТО ГРЪЦКАТА ГАРГА ТАКА ПОЖЕЛАЛА. ДА АМА ПРИ АГИТЕ НЕ ВЪРВЯТ ВИЗАНТИЙСКИ ФАСОНИ.
  • 21 Викаш момата ама с

    38 19 Отговор

    До коментар #3 от "това е да имаш топки":

    флага на дъгата.Няма по-голяма наглост да гостуваш на чужда територия и да искаш сваляне на държавни символи. Моме с топки и флаг на дъгата в ръката,обирай си крушите и пайдьом в свой дом.

    Коментиран от #34

  • 22 Мюфтията

    15 20 Отговор

    До коментар #16 от "Анна Мила":

    Скъпа, това не е всичко. След като оправил харема, опънал и евнусите и накрая Баязид. А на следващия ден подхванал и великия везир и всички слуги. Ей така, за назидание

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анна Мила

    10 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мюфтията":

    Господине Престанете че сеПодмокрих

    Коментиран от #29

  • 25 До Гюро Михайлов

    43 10 Отговор
    И аз мислех като теб докато не прочетох за първия концлагер в Европа създаден от гърците за български военопленници след една от войните в началото на миналия век , всички са били жестоко избити . А да не говорим за избиването в Северна Гърция където е имало много българи . Ако се разровиш в нета ще намериш информация за концлагера и ще разбереш че турците са повече за уважение .
  • 26 От снимката се

    23 10 Отговор

    До коментар #19 от "Нещо си се объркала!":

    вижда че е кон вълча порода,та не ти знам вкусовете. Но определено не лови окото,освен за закъсал тираджия на магистралата.

    Коментиран от #28

  • 27 Ибрик 1923

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да си спомним":

    Ама сигурно ли е,че Баязид е превзел Търново? Или Търново е превзето през управлението на Баязид? Не,че е толкова важно,но фактите са си факти а не фатки!
  • 28 ЕвнухчеНЦЕ

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "От снимката се":

    Ела ти щом си по–Убав!! Ще те зарадвамЕ с колегите "закъсали на магистралата"!
  • 29 И после

    7 6 Отговор

    До коментар #24 от "Анна Мила":

    Опнал коня му ,кучето ,две лели и един онбашия ,който бил избран за мис аскер 2 ,бил си е гьотеерен. Специално подбрана котка го драскала по м@д...е докато си почива между кучето и коня, пиейки коняк.
  • 30 АрМенти

    29 12 Отговор
    Защо в статията се споменава че при оттеглянето на гърците от Измир градът е опожарен но неволно или умишлено не се споменава че това е сторено от самите оттеглящи се АРМЕНЦИ и ГЪРЦИ.

    Коментиран от #40

  • 31 НякоиСиКерим

    14 5 Отговор

    До коментар #13 от "някой":

    А как е починал Темерланд след 2,5 години.
    Вижте и тогава драскайте.

    Коментиран от #39

  • 32 Дааааа

    24 7 Отговор
    След като тя поискала да свалят турското знаме организаторите са и казали да изчезва докато публиката не разбере условието и и тя моментално изчезнала

    Коментиран от #33

  • 33 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Дааааа":

    В чалга клубовете трябва да слагате портрети на Цар Киро, Соломон Паси, Килъри Клинтън и Бенямин Нетаняху.
  • 34 Иван

    5 8 Отговор

    До коментар #21 от "Викаш момата ама с":

    Портрета на Тодор Живков е национален символ на България......като дойдат англичани, американци, турци, шведи, французи, холандци в България, да изнасят концертите си под Портрета на Тодор Живков, Стефан Караджа, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Сава Раковски и знамето на Опълченците на връх Шипка!!!

    Коментиран от #35

  • 35 ИхВАН

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Иван":

    Ако ви тежат топките ще го направите.
    Но днешните хора с модерни дънки са им мънички.
    Не е като на онези дето ходят с потури.
  • 36 МаКак

    22 5 Отговор
    Тая добре е знаела че ще пее за Асоциацията на Турските Възпитатели какво иска тая разбира се че че има турско знаме и портрет на Ататюрк.
    Къде е бляля когато се е договаряла.
  • 37 Тая на снимката с тая адамова ябълка

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "това е да имаш топки":

    Нищо чудно да има и топки 😂😂😂
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 НеКойси

    8 5 Отговор

    До коментар #31 от "НякоиСиКерим":

    Тимурленг умира в началото на 1405 година при поход за превземането на Китай.

    Умира от ужасни болки на мускулите които се свиват до последно и не могат да се отпуснат каквото и да стори човек. Ужасно преживяване.

    Дали това не е било божие наказание за стореното?

    Коментиран от #44

  • 40 МатРак

    16 4 Отговор

    До коментар #30 от "АрМенти":

    Това не е единствения опожарен град от арменци и гърци оттеглящи се към Гърция през 1922.

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 НемаВреме

    9 1 Отговор

    До коментар #40 от "МатРак":

    То арменците са правили не само такива палежи а и други поразии било то оттеглящи се не само към Гърция а и други страни като Грузия, Русия дори Сирия, Ирак и Иран. За Азербайджан трябва ли да споменавам какво са вършели същи като гърците са.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ний ша Ва упрайм

    1 0 Отговор
    жената е наследнник на понтийсите гърци претъпели апокалипсиса като българи, арменци от ордите орки
Новини по държави: