Тема: Украйна

18 Юли, 2024 14:46 6 138 122

Ще фалира ли Украйна?

  • украйна-
  • фалит-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • възстановяване-
  • мвф-
  • кредитори

Украйна има отложени задължения към частни кредитори, които трябва да плати през предстоящия месец. Киев обаче не разполага с тези пари. Какви са вариантите пред Украйна?

Ще фалира ли Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Времето тече: след по-малко от две седмици Украйна би трябвало да плати около 20 милиарда долара, дължими на частни кредитори. Причината е, че тогава изтича двегодишният мораториум за плащането на лихви върху заемите, взети заради войната.

Преговорите за преструктуриране на дълговете, които се проведоха през юни между Украйна и кредиторите, не се увенчаха с успех. Разговорите след това са продължили, но решение така и не е намерено. При това положение Украйна е заплашена от държавен фалит. Но има сценарии, които могат да предотвратят това, информира АРД.

Анулиране на украинските дългове

Една от възможностите, по която Украйна вече преговаря с частните кредитори, е анулирането поне на част от дължимите суми. Тази идея се подкрепя и от Международния валутен фонд – един от важните кредитори на Украйна.

По данни на "The Economist" Украйна е предложила на частните кредитори намаляване с 60 процента на сегашната стойност на дълговете. Те обаче са отхвърлили предложението и са приели максимална редукция от 22 процента. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" описва друго предложение на Украйна – за замяна на старите облигации с нови, при което лихвеният процент постепенно ще се увеличава от един до шест – но това се е оказало недостатъчно за кредиторите.

"Възможно е двете страни да се срещнат някъде по средата", казва за АРД Марио Холцнер, ръководител на Виенския институт за международни икономически сравнения. Между 30 и 40 процента от задълженията вероятно ще трябва да бъдат отписани, тъй като в противен случай няма никакъв шанс Украйна изобщо да изплати нещо.

Германската обществено-правна медия припомня, че държавите от Г-7 се договориха да отпуснат на Украйна кредит от 50 милиарда долара благодарение на лихвите върху замразените руски държавни капитали. Но тези пари няма да дойдат веднага или в следващите седмици, има нужда от време, посочва Холцнер.

Възможен е следващ дългов мораториум

Също така е възможно дълговият мораториум да бъде удължен още веднъж и плащанията да се наложат на по-късен етап. В случая с Украйна това вече е ставало няколко пъти, посочва АРД, като някои от дълговете са още отпреди началото на войната. Заради нея Украйна и частните кредитори се договориха за двегодишен дългов мораториум.

Такъв има и по отношение на държавните кредитори като Германия, САЩ, Канада, Франция, Япония и Обединеното кралство – той е в сила до края на март 2027.

Според Марио Холцнер обаче не е реалистично да се смята, че например след две години Украйна ще е в състояние да изплати дълговете си. Тъй като само разходите за възстановяване се оценяват на 500 милиарда долара. По украински данни само през тази година ще са необходими 15 милиарда долара за неотложни възстановителни работи.

Опция ли е държавният фалит?

Ако Украйна не се споразумее с частните кредитори, би могло да се стигне до държавен фалит, т.е. вече да не може да плаща дълговете си, пише АРД. Това всъщност не би било толкова трагично за Украйна в краткосрочен план, казва Холцнер. "В момента Украйна така и така не може да разчита на кредити от свободния пазар, тъй като ситуацията е твърде рискова за кредиторите." Големите рейтингови агенции вече снижиха рейтинга на Украйна с голяма вероятност от неплатежоспособност.

В дългосрочен план обаче Украйна ще има проблеми, ако не покрие дълговете си през август, посочва Холцнер пред АРД. Тъй като така след войната на страната ще ѝ бъде трудно да се сдобие с пари на международните капиталови пазари. Но има и държави, които са се справяли в такива ситуации – Аржентина например получи нови заеми след фалита през 2001 г. Кредиторите обичайно компенсират риска от неплатежоспособност с по-високи лихви.

Холцнер отбелязва, че ако не помогнат на Украйна в борбата ѝ за оцеляване, частните кредитори са заплашени да навредят на имиджа си. "Тъй като не става дума за някакви дребни кредитори, а за големи инвестиционни компании като "Blackrock" и "Pimco", които могат да си позволят това." Западните правителства също настояват за по-голям ангажимент от страна на частните кредитори.

Дени Шен, експерт по Украйна в рейтинговата агенция "Scope", казва пред ФАЦ, че "не е нито в интерес на Украйна, нито в интерес на кредиторите Украйна едностранно да прекрати обслужването на дълговете си". Страната има нужда от кредиторите за финансирането на войната и за възстановяването. Като цяло обаче цялата ситуация около дълговете към частни кредитори показва колко напрегната е икономическата ситуация в Украйна поради войната. Затова Холцнер препоръчва да се помисли за допълнителна финансова помощ за страната - възможно най-бързо.

Паскал Зигелков (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    12 172 Отговор
    НЯМА как да стане това/между другото тук има и интелигентни ,,тро лчен ца,, които много добре осъзнават , че РФ стратегически загуби войната , но си лаят срещу запада-на тях не им обръщам особено внимание , защото затова им плащат , такава им е работата//интересни са ми останалите ,,русофили,,дето превъзнасянето на Матушката се е превърнало в инстинкт някакъв , създаден от 45г. руско робство...на тях не им пука че сме вражеска за РФ държава , че ни разсипа икономиката и обществото-те упорито не искат да си спомнят за КОРЕКОМ и когато за един виц те пребиваха МИЛИЦИОНЕРИТЕ ,съветвам ги да се изселят в РФ , въпреки че са на пенсия повечето-бутат по 2 колички от КАУФЛАНД и пак плюят ЕС /ТАМ В РАША ще си припомните много неща , и режима на тока ТОЖЕ , че май имало и недостиг на ел. енергия , освен на яйца...или още заблуждават освен себе си и младите , че ако не беше дошъл СССР , щяхме да сме на свещи още , и без пътища...като-ами като опустошеното от войната ФРГ

    Коментиран от #6, #13, #15, #25, #28, #35, #44, #45, #114, #118

  • 2 ФАЛИРА И ОЩЕ КАК

    128 4 Отговор
    КАТО СЛУГУВА НА ФАТАЛНИ ЛИБЕРАЛИ ДЕМОНОКРАТИ.

    Коментиран от #39

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 провинциалист

    117 3 Отговор
    Не ще, тя вече е.
  • 5 Анализатор

    6 167 Отговор
    Докато целият цивилизован свят е зад Украйна няма как да фалира!!!

    Коментиран от #11, #12, #20, #21, #34, #40, #55, #75

  • 6 провинциалист

    90 5 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    " създаден от 45г. руско робство." - я се опомни, бре, според твоите единоверци в България за 13 века робство не е имало.

    Коментиран от #14, #19

  • 7 Име

    35 0 Отговор
    Нов нюанс!
  • 8 да де

    134 1 Отговор
    Хаха ще фалира ли Украйна, тя отдавна е фалирала и западняците вече са наясно, че никога няма да могат да си върнат парите.

    Коментиран от #16, #38

  • 9 От това по голем фалит

    109 2 Отговор
    здраве му кажи.Демографска катастрова и поне 5-6 поколения ще плащат лихвитна ционистите евреи в САЩ.

    Коментиран от #62

  • 10 Бе КЪК?

    117 1 Отговор
    Нали от козяк 16 непре4къснато ни уверяват, че Русия пропада, а окраината й се въздига до въз БОГ?
    Защо въртите палачинката?

    Войната в Украйна в момента е в задънена улица и нервността от потенциален руски пробив нараства. Едно второ президентство на Тръмп би създало ясни рискове за алианса на НАТО и международната търговска система. Това от своя страна би застрашило бъдещия просперитет и сигурност на Европа.

    Зеленият клоун е качеството си на какъв пътува? В демократична окраина имало ли е избори!?! Или то е диктаторче, ама демократично!!??
    Зеленски е с изтекъл мандат, окупирал държавата и поддържан от западния тероризъм.
  • 11 Да знаеш

    88 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Зад Украйна е, ама за да я клати!

    Коментиран от #67

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Костурът под Аспаруховия мост

    49 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Чакам те!
    Бордюр ще намериш на място.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1551

    8 37 Отговор

    До коментар #8 от "да де":

    ,Ще си ги върнат не ги мисли.Какво са няколко милиарда за да си къпиш полвин държава с тая територия...

    Коментиран от #70

  • 17 Географ

    72 2 Отговор
    Въпроса е кога ще си го признае, барабар с всичките подръжници. Защото и България е гарант за плащанията/прие да погасяват при невъзможност от страна на украйна/
  • 18 12343211

    60 1 Отговор
    Бедните хорица когато разберат истината ще вземат властта...!
  • 19 а ти защо обръщаш внимание

    52 1 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    на толкова непроверен и нефе-лен за разсъждения уличен котак?
    Ало, фактиТЕ, не ми трийте поста!

    Коментиран от #26

  • 20 пешо

    39 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    кой свят бе АНАЛизаторе
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мишел

    56 2 Отговор
    Изброените възможни варианти за отлагане плащанията по украинския дълг бяха отхвърлени.
    2025 г. Украйна е фалирала.
  • 23 Перо

    66 1 Отговор
    Кредиторите ще духат супата, ако ЕС и НАТО не платят безвъзмездно заема с парите на данъкоплатците, които ще стягат колана заради превратаджийския, ционистки режим, провокирал войната!
  • 24 Пояснение

    32 1 Отговор

    До коментар #21 от "От "циволован" да те е страх":

    Цивилован е подигравателно на цивилизован ....да си знае анализатора.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 провинциалист

    25 1 Отговор

    До коментар #19 от "а ти защо обръщаш внимание":

    Защото упражнявам демократичното си право на мнение, когато е от мрежа, от която не могат демократично да ми забранят коментарите.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Атина Палада

    41 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Писанке,кой ти е написал този пасквил....не е особено умен и интелигентен...Един първолак би написал коментар с далеч по добър словоред..
    Един безплатен съвет от мен..
    Не го просвай отново тук...:))))
  • 29 Правоверен Евроатлантик

    49 0 Отговор
    Дойче зеле задава реторични въпроси. Не е ясно защо е бъдещето време. Украйна Е фалирала. Но ние храбрите евроатлантици ще даряваме заплати за Украйна, докато ни гори чергата.
  • 30 !!!?

    42 0 Отговор
    Фактисаните от една седмица само за 404 пишат и луди фейкове разпространяват, явно козяк са в шок и ужас, хихихи
  • 31 Тръмп

    28 0 Отговор
    Да се оправят, аз за фашисти плащам!
  • 32 Софиянец

    45 0 Отговор
    Тя е фалирала! Още 2014, когато започнаха да палят живи хора и да убиват за краварските интереси!
  • 33 Неправилно зададен въпрос,защото

    40 0 Отговор
    Украйна е отдавна 404,фалирала,разрушена и унищожена територия или сравнена е мъртвец в биологична смърт за който са закачени системи и жички опитвайки се да го върнат от онзи свят.
  • 34 Правоверен Евроатлантик

    58 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    "Цивилизованият свят" разруши Ирак, Афганистан, Либия, частично Сирия и Югославия. Цивилизованият свят използва детски труд и робски практики в страните от Третия свят. Цивилизованият свят унищожава и замърсява природата на банановите републики с марионетни правителства ограбвайки ресурсите им за жълти стотинки.
    Цивилизованият свят подкрепя Саудитска Арабия където жените имат права на камили и дето убиха и нарязаха журналист.
    Цивилизованият свят подкрепа израелския геноцид над палестинското и ливанското население, което си е антисемитизъм, защото и те са семитски народи.
    Мога още да изреждам, ама това ти стига за сега.

    Коментиран от #85, #111

  • 35 Като гледам как всеки ден

    41 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    "губи"РФ завземайки все нови и нови населени пунктове и праща от над 2 месеца по 2000+ укри при Бандера и Шухевич. Та миражите си ги запази за дружките по чашка в кварталното кръчме.
  • 36 Злобното Джуджи

    2 40 Отговор
    Чакай да видя в долапа, комай някъде да ми се свираха едни 50 милярда непотребни парици.
    Абе каква още се гугкат с ру3ките 300 милярда ? Да ги взимат и разпредерят, на Дypaк пари му не трябват, Дуряк или ще ги открадне или даде на Ким. Дypaк твърде сла6, само ще изрази Загриженост 😁
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 456

    41 1 Отговор

    До коментар #8 от "да де":

    Частните кредитори ще си върнат заемите който са от пуснали на Осрайна. Не са тАпи Блекрок, но от Осрайна нищо няма да остане. Всичко ще е тяхно - и земи, и заводи и прочие. На играха се осраинците. Просто се продадоха.

    Коментиран от #53, #92

  • 39 1944

    0 35 Отговор

    До коментар #2 от "ФАЛИРА И ОЩЕ КАК":

    фалира матушката ви кат започна тридневното сво преди 876 дни.
  • 40 Атина Палада

    37 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Абре вие ш.орошчетата кога ще се ограмотите поне малко?
    Лично на теб съм ти писала ,че такова понятие като " цивилизован свят" няма! Има различни цивилизации!
    Вчера на един мой коментар относно химическите гиганти в Германия,твой съмишленик - шорош ме репликира,че Германия нямала химическа промишленост;)) Такива химически заводи нямали :)))Само аспирина в Леверкузен си работел;))))
    Не му отговорих,защото онемях :)))

    Коментиран от #51

  • 41 Биби Кинг

    0 32 Отговор
    Глупости,че фалирва!? До ка има савецки денги у западни банки нема фалиране! Внятен ли сме?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Айсамани

    31 0 Отговор
    Натам отиват нещата.Не само към фалит ами и безусловна капитулация.

    Коментиран от #48

  • 44 Чорбара

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    ТъпАК
  • 45 БАЦЕ ЕООД

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    хахахахахахахахахахахаха ... Жалко коте . Жалко .
  • 46 абе

    26 0 Отговор
    Те държава няма да имат скоро, къв фалит ?!
  • 47 Опорка

    25 3 Отговор
    Споко, евроатлантическите финансови корифеи ще изнудят частните кредитори да забравят за парите си. След кражбата на руските пари и сега фактическата кражба на парите на кредиторите, доверието в западната финансова система ще се увеличи още повече.

    Коментиран от #49, #58

  • 48 изобщо

    22 0 Отговор

    До коментар #43 от "Айсамани":

    заличаване на всякаква държавна дейност ... Дори туристите по плажовете си говорят това
  • 49 това

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "Опорка":

    просто не е вярно . дано да си саркастичен
  • 50 КОТарАК 🐱

    18 1 Отговор
    Разбира се че фалира ,тя отдавна е фалирала
  • 51 456

    26 0 Отговор

    До коментар #40 от "Атина Палада":

    Всъщност донякъде е възможно да се окаже прав. Баесеф се изнасят към ФАЩ. А и други големи фирми напускат пазара в Германия. Та не знам, какво ще остане тук.

    Коментиран от #54, #57

  • 52 Атина Палада

    24 0 Отговор
    "Черен камък" да пият една студена водичка и тва е.....:)))) Кинти от Украйна никой няма да види.....

    Коментиран от #88

  • 53 да де

    20 0 Отговор

    До коментар #38 от "456":

    Ще си ги върнат ако изобщо има усрайна иначе на кукуво лято.

    Коментиран от #64

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ако са такива тъпигьоси се тоа

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    не сте цивилизован а субцивилизован свят.
  • 56 САЩ..САЩ..

    12 0 Отговор
    Дайте сичката пара на нашиюо човек..он знаие шо да работи...ели ке стане ели бееде...ки го баде сипуването на мангизиту...
  • 57 Атина Палада

    20 0 Отговор

    До коментар #51 от "456":

    Точно за това ме репликира...Аз написах,че химическите гиганти от Германия се изнесоха в Китай,а бяха едни от най големите данъкоплатци в Германия...Мерцедес също се изнасят за Китай,като Мерцедес затвориха и офис централата си..
    Но за по кратък коментар,този път не изписах. Basf ,а той ми отговаря с:-
    " Пишеш глупости.Германия никога не е имала химически заводи...Мерцедес си работят,и аспирина в Леверкузен си работи";)))) Онемях:)))
    Най г.луповатите ш.ороши драскат тук.
  • 58 456

    22 0 Отговор

    До коментар #47 от "Опорка":

    Прочети пак какво си написал. Нима ти ще подариш на някой, който не ти е никакъв милиарди? Така ли?
    Те кредиторите, особено Блекрок нямаше да са богати, ако по този начин работеха.
    По-скоро има вероятност някоя държава да опрости дълг /и то пак срещу нещо/, отколкото частник, а за Блекрок забрави. И лихвите ще им скочат на Осрайна. С много лош кредитор са се хванали.

    Коментиран от #63, #68

  • 59 Край на наливане на средства

    21 0 Отговор
    Украйна е фалирала отдавна, но евроатлантиците вият-нееее това не вярно, парите ще ни ги върнат, оръжието ще ни платят(е да ама не) . Това е една бездънна яма, в която само някой безмозъчен може да си хвърля парите, но нали парите са на данъкоплатците, а не лични го правят.
  • 60 Тома

    18 0 Отговор
    Не тя няма да фалира ами направо ще изчезне казаха от блекрок
  • 61 Европеец

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нормален човек":

    Прав си..... Прочетох глупавото заглавие и погледнах автора, за да видя кой е тоя умник и какво се оказа, авторът е зелето, когото много от отдавна не чета..... Та въобще не четох статията....
  • 62 Бивш канадец

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "От това по голем фалит":

    А, има изход. Окропия влиза в състава на РФ като нова държава - да речем - Покрайна. И кредиторите ще останат с пръст в гз, защото юридическият субект, който им дължи пари, не съществува. Още повече,че няма да се притесняват за възстановяването - руснаците ще се оправят с това.
  • 63 Опорка

    5 3 Отговор

    До коментар #58 от "456":

    Айде да видим кво ше стане.
  • 64 456

    17 0 Отговор

    До коментар #53 от "да де":

    Да, така е. Само ако Русия се смили и остави някаква територия. Ако ли не... Блекрок и сие ще пият студена вода
  • 65 гОСТ

    18 0 Отговор
    Бих да информирам особено надарените фенове на Украинските (не)плащания към кредиторите че днес тяхната Рада прие закон за замразяване на плащанията по държавните кредити и облигации до октомври.
    Така де, не е фалит, но почти)))
  • 66 не знам ама знам

    13 0 Отговор
    че ада ви чака всички които сте с дявола!
  • 67 Ама те и него тъй клатят ама

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да знаеш":

    нали е субцивилизован не го знае.Точно такива са удобни на западналиет убитаци и краварите.
  • 68 Атина Палада

    16 0 Отговор

    До коментар #58 от "456":

    Нито черен камък,нито някой друг на Запад ще видят кинти от Украйна..;))))А съм убедена в това...

    Коментиран от #89

  • 69 стоян георгиев

    0 16 Отговор
    Украйна няма да фалира.кредиторите.ще си вземат парите.

    Коментиран от #83, #104

  • 70 Ша ги върнат ги

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "1551":

    пръдне гугутка.С връщането приключиха с последното предложение на Путин за спиране на войната за винаги и приемането на сегашните териториални граници ,но те отказаха и сега цяла територия 404 ще е под руски контрол.
  • 71 ООН

    18 0 Отговор
    Според Върховният комисариат на ООН за бежанците към момента Украйна са напуснали 37,7 милиона души!!!! ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ МИЛИОНА..... По последното преброяване от 2011-та населението е около 45 милиона! Нека всеки сам да си сметне... Така, че не парите и липсата на оръжия са големия проблем. По-голямата част от тези хора няма да се върнат - ако още някоя година поживеят и си уредят живота навън.
  • 72 404

    14 0 Отговор
    Окарина вече отдавна е фалирала, а част от нея е собственост на бляк рок и други корпорации. Само си представете какъв вой щеше да бъде, ако Путин беше отменил изборите в Русия...
  • 73 Далавераджия

    16 0 Отговор
    "Тъй като не става дума за някакви дребни кредитори, а за големи инвестиционни компании като "Blackrock" и "Pimco"

    Ясно "Blackrock" е купила половината Украйна и сега ще им дадат и останалата половина и дългът е уреден - Украйна цялата става собственост на "Blackrock" а украинците ще са нещо като крепостни - ще трябва да плащат за да си построят къща или да зясеят нещо в земята собственост на "Blackrock". Добра сделка направиха пак еврейчетата - купиха си държава за 300 милиарда долара - даже и една трета от територията да остане пак са на далавера по сегашните цени на земята.

    Коментиран от #82, #106

  • 74 Кредиторите

    19 0 Отговор
    като виждат на къде отиват нещата,ще се опитат да си върнат поне част от вложеното,защото ще останат на сухо!То се видя ,че най плодородните земи с най много полезни изкопаеми ще са част от Русия,така че блекрок ще си искат парите! Всъщност войната се води именно за това!

    Коментиран от #80

  • 75 Евгени Минчев

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анализатор":

    Много ми е сехси, когато някой да стои зад мен. Разбирам ги Окраинците колко им е гот "цивилизования свят" да ги "крепи" одзадЕ!.
  • 76 факуса

    17 1 Отговор
    хи хи,няма как да фалира златната кокошка на сащ,зелю ще връчи сметката на ес и останалите гаранти по дълга,воглаве с милионер ганьо,дет гаси пожарите с лопати ама инак ларш,раздава техника и пари на алоизмамниците
  • 77 зеленчук

    14 0 Отговор
    Кръв повръщам , пари не връщам ! Да не сте им давали ! Се3га пийте по една студена вода !
  • 78 456

    13 1 Отговор
    Не знам дали Осрайна ще фалира или не и какво ще стане с нея не ме интересува. Но, знам, че Урсола отново е избрана за шеф на ЕК, което автоматично поставя Европа от риск от война или най-малкото свиване на икономиката, губене на работни места и следователно понижение на жизнения стандарт на живот за населението.
  • 79 Доктор

    12 1 Отговор
    Тя отдавна е фалирала.
  • 80 Кредитор

    16 0 Отговор

    До коментар #74 от "Кредиторите":

    "ще се опитат да си върнат поне част от вложеното"

    Нищо не са вложили "кредиторите" - заемите дадени на Украйна са само на книга дадени на нея а реално са отишли за оръжия които същите кредитори са доставили на Украйна с огромна печалба и произведени в заводите собственост на тези кредитори с огромна печалба. Та над 80% от парите вече са се върнали при кредиторите но Украйна дължи цялата сума че и лихвите по нея. Ето така се става "най-богатата" държава.

    Коментиран от #91

  • 81 Талибан

    8 0 Отговор
    Имали бол пари- дали.Да пият една студена вода щото на босия не можеш да вземеш цървулите.
  • 82 Атина Палада

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "Далавераджия":

    И Русия ли така вика?:)))
  • 83 Стойенчоооо,

    11 0 Отговор

    До коментар #69 от "стоян георгиев":

    Кредиторите ще си върнат парите само при едно условие, ако до края на годината продадат Окраинската земя на Русия. Предложението важи до 31.12.2024г. След това Русия ще си вземе Окрайна насила. Без значение дали на някой това му харесва или не.

    Коментиран от #87

  • 84 защо

    12 0 Отговор
    Не се бойте сладури, сега като изберем една Фон и ще вземем от едни загубеняци по 1% от БВП. Ще ви оправим. Вие само стреляйте.
  • 85 Само една поправка,

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Правоверен Евроатлантик":

    Саудитска Арабия не е нарязала нищо,нарязаха ги такива които да лепнат петното на СА,както пилот на Фи 16 от турските ВВС подлога на краварите който свали руският самолет без въоръжение,като след това се разнищи случая,този капут продупчен е бил привърженик на Гюлен който искаше да завземе властта на сила но ядец.
  • 86 Ганьо

    14 0 Отговор
    Само не разбрах, ние на фалирала държава ще продаваме или ще ПОДАРЯВАМЕ атомните реактори от АЕЦ Белене? И с дупе ли ще ги платят? Щото язе дупе не сакам.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 факуса

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Атина Палада":

    само гарантите ще разберат от демокрацията,най вече ние
  • 89 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #68 от "Атина Палада":

    Ти си убедена в много неистини.така.че.си последния тук дето може да дава акъл.украйна ще върне всичко до долар.

    Коментиран от #93

  • 90 ДрБр

    7 0 Отговор
    Окрайна умря
  • 91 Атина Палада

    5 1 Отговор

    До коментар #80 от "Кредитор":

    Това,което си описал за Украйна,много преди Украйна го направиха със страните от Еврозоната .През 2015 г при кризата в Гърция и идването на Сириза тогава на власт...правителството извика разни финансисти от цял свят да намерят къде са отишли тези 300 млрд..Как така за 5 години Гърция от 50 млрд дълг ,скача на 300 млрд.
    След цялата проверка ..излезе схемата описна от теб...Тогавашния гръцки премиер говори пред европейският парламент.Излъчваше се директно по гръцките телевизии .Гледах го! Той разказа това,което пишеш ти и допълни,че разполага с документални доказателства
    Та,така....всичко се покри после...ЕС даде на Гърция още 82 млрд подарък...

    Коментиран от #94

  • 92 Чудно ми е как ша стане тъз работа

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "456":

    при положение че всичко ще е руско до границата с Полша,Унгария,Словакия и Румъния. Предложените он Путин бе отхвърлено и всичко се решава вече на фронта ,а там запада и укрите губят.
  • 93 Атина Палада

    5 0 Отговор

    До коментар #89 от "стоян георгиев":

    Не така мисли Русия ,драги ми СтаЕнчо...А нали знаеш,че там тя решава ..
    Айде,бегай у л.ево..:))))
    Русия и Украйна има да ви премятат и на лягане и на ставане,толкова сте г.луповати...

    Коментиран от #95

  • 94 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #91 от "Атина Палада":

    Демек гърция е взела 300.млрд .ама е върнала под масата 200?хахха ей ти си много умна .сигурно е от гюроса а?хахаха ...да прецакаш грък с кредит е доста интересна история не мислиш.ли а? Хахаха ,и кво взели гързите 250 млрд.ама сириза доказали че не са ги взели?хахаха...само да те питам моме ,кой мислиш.че.кредитира гърция украйна америка?някакви такива като теб с две леви обувки ли? Кой има свободни 300 млрд.долара? И дали е после лесно да му говориш глупости а?хапни и пак опитай да помислиш...хахахах

    Коментиран от #97

  • 95 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #93 от "Атина Палада":

    Бегам аз,ама от моето бегане ти пак не ставаш умна за съжаление.та да повторя украйна ще върне парите до цент.другото са щуротии.
  • 96 путин ще плаща

    1 6 Отговор
    Агресора ще плаща дълговете на Украйна!
  • 97 Атина Палада

    3 0 Отговор

    До коментар #94 от "стоян георгиев":

    СтаЕнчо ,не ми се четат твоите простотии...Бегай ти казах:))))
    Взела 300 върнала 200:))))
    Като си шошон и няма как да разбереш ,поради умствения си капацитет ,трай си:))))

    Коментиран от #101, #108

  • 98 Радо

    6 0 Отговор
    Щатите и те са фалирали отдавна, та какво остава за една миризлива Украйна.
  • 99 зли копейки

    1 7 Отговор
    Само злите копейки подкрепят злото жуже Агресор Убиец путин!?!?
  • 100 дядото

    7 0 Отговор
    спокойно,преди да фалира украйна страните от ес и нато ще фалират
  • 101 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #97 от "Атина Палада":

    Аз затова питам да ми обясниш.как са е прецакала гърция и е взела 250.милиарда.дето обаче не ги е взела и после като е доказала че не ги е взела им върнали 82.ей това те моля да ми го обясниш още веднъж.много е интересно...хахахаха

    Коментиран от #109

  • 102 Механик

    8 0 Отговор
    Абе аз не знам дали ще фалира Украина, ама видях как Украина фалира САЩ и ЕС. При това много успешно ги фалира.

    Коментиран от #103

  • 103 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #102 от "Механик":

    Къде го видя това.в някой съветски филм предполагам.откакто.почна войната ес и сащ се къпем на реката ,нямаме ток и хляб...хахахаха!
  • 104 Въпроса е от

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "стоян георгиев":

    кой или този въпрос не си го задаваш?
  • 105 УдоМача

    8 1 Отговор
    Хей, умници! Западната част на Украйна от бая време вече е продадена на Blackrock!

    Коментиран от #119

  • 106 Ами това е при положение

    5 1 Отговор

    До коментар #73 от "Далавераджия":

    че остане от територия 404,като това предложение го отхвърлиха западналяците и краварите и решиха да водят война до края. Та вариантите са два или безуславна капитулация на територия 404 и губят всичко или директен сблъсък НАТО Русия с употреба на ЯО,при което се губи много и от двете страни дори краварника няма да остане незасегнат а директно унищожен и пак се губи всичко но с милиони човешки жертви за кратко време и последици несъвместими с живота на планетата.С най-силната ядрена държава не е шега да се воюва,та такива компании въобще не са от значение в световната политика когато стане много,мнооого горещо и се стигне до пряк двубой,който със сигурност няма да спечелят..
  • 107 не може да бъде

    5 1 Отговор
    Много интересен въпрос,но има и интересен подвъпрос -има ли значение дали Украйна трябва да плати сега или по-късно!?Не е ли фалирала вече като имаме пред вид щетите нанесени не само на финансовата и ситема ,а на цялата икономика ,въоръжените сили и човешкия потенциал!?Поднася ни се всеки ден в нашите медии информация какви удари нанася Украйна на Русия и в какво тежко положение е поставена руската армия и цялата руска държава!?Но като се погледне внимателно въпреки санкциите ,въпреки замразените активи ,въпреки страховитите украински удари ,финансите и икономика на Русия се развиват прилично или задоволително ,ВПК работи на пълни обороти,човешките им загуби не са критични като украинските,нанесените от украинците удари са само козметични -това поне казват видни експерти,които са изпуснати да могат да си кажат думата!?А кандидатът за вице президент на САЩ Ванс само слага черешката на тортата!?
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Толкова си тъп че

    4 1 Отговор

    До коментар #101 от "стоян георгиев":

    чак и си объл.Не стига че са замели следи ,ами са им дали още 82 милиарда,които пак не са видяли и енса влизали в Гърция. Но то схемите не са за твойто субмозъчно ниво.

    Коментиран от #110

  • 110 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #109 от "Толкова си тъп че":

    Ясно аз съм тъп а ти си умна и знаеш как се прецакват структури дето дават 300милиарда на заем.как постигна този интелект? Гюроса ли ти помогна?хахаха ...
  • 111 Истина е

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Правоверен Евроатлантик":

    Прати написаното от от теб, като поздрав на урсула ( пиша я с малко у,щото не заслужава)Да прочетете написаното, като уводна реч пред ЕС за избралите я демократи, и тогава да ръси мозък с неините идеи. За нея съд,затвор,а на теб с чисто сърце ти пожелавам, здраве и дълаг живот. Не всичко е загубено, време е за разплита и да си върнем НРБ.
  • 112 Колкото дали, двойно взели!?

    3 0 Отговор
    САЩ уж дава помощ на Украйна, но тя ще ги върне пак в САЩ на военните им капиталисти!?
  • 113 Украйна Длъжник

    3 0 Отговор
    Как стана така ? Нали подарихме БТР и , Ф-16 ,
    заплати , АЕЦ ? А имало лихвари и кредитори
    които се клеха че ще помагат.
  • 114 Отреазвяващ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Котарак ли си котак ли си? Не знам,но си оправи центровката!.Пишеш глупости от сутрин до вечер.Ту за едните,ту за другите.Фурнаджииска лопата.
  • 115 Ха,ха,ха

    3 1 Отговор
    Що за въпрос? Ако и спрат инжекциите тя умира още сега.
  • 116 Сключват мирен договор с Русия

    1 1 Отговор
    И руснаците плащат задълженията на Украйна като жест на добра воля
  • 117 Харон

    2 1 Отговор
    Не може да фалира. Много е голяма....
  • 118 Никога повече СССР!

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Ще им се, но ще фалира колкото фалира Гърция.
  • 119 Не е много сигурно

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "УдоМача":

    Тя е Русия се кланя на Монголия, какъвто е Путин.
  • 120 1914

    2 0 Отговор
    Подарявайте им реактори,даже цялата АЕЦ им подарете,те ще я "платят естествено" ..тая отдавна фалирала държава,крепяща се единствено на милиардите от ЕС и САЩ....Парите им са обикновени хартийки,но изкуствено им поддържат няква легитимност за да воюват.
  • 121 дончичо

    0 0 Отговор
    Безродник си котьо,и баща ти е калифорнийски заек и не ти ще определяш на къде да се изнасям
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: