19 Юли, 2024 17:23 1 342 10

Дроновете могат да се окажат решаващи в стратегията за отбрана на Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • дронове-
  • инвазия-
  • сащ-
  • отбрана-
  • защита-
  • война

Тайван повишава отбранителните си способности

Дроновете могат да се окажат решаващо и рентабилно средство за потенциална китайска инвазия в Тайван, според старши сътрудник на Института Хъдсън Брайън Кларк.

Кларк твърди, че традиционната военноморска експанзия може да е непрактична поради бюджетни ограничения. Той предположи, че високата цена на защитата на Тайван, потенциално очертана в класифицирани или декласифицирани документи, може да възпре САЩ от пълен ангажимент.

Въпреки това Кларк вярва, че американският флот може да извлече ценни уроци от успеха на Украйна срещу Черноморския флот на Русия. Независимо че първоначално имаше ограничено военноморско присъствие, Украйна успя да изтласка руските сили на изток, осигурявайки морските пътища и позволявайки атаки срещу Крим.

Кларк подчерта географското положение на Тайван като особено подходящо за война с дронове. Тесният Тайвански пролив и ограничените места за кацане създават пречка, което улеснява безпилотните самолети да предотвратят китайска инвазия.

Той сравни тази стратегия с черноморската тактика на Украйна и използването на дронове.

Този подход може да набира сила в Индо-тихоокеанското командване на САЩ. Сценарият „Hellscape“ на адмирал Сан Папаро включва подобни тактики с дронове, разположени в близки страни като Филипините или Япония, за да достигнат до Тайван по време на конфликт.

Кларк и колегата му изследовател от института Хъдсън – Дан Пат изследваха потенциала на дроновете да действат като автономни мини и да се придържат към разпоредбите на Пентагона. Те ще бъдат оборудвани със сензори и алгоритми за насочване, за да функционират дори при опити за заглушаване от страна на китайските сили.

Кларк призна възможността за китайски контрамерки срещу тактиката с използване на дронове, което налага непрекъснато адаптиране от страна на САЩ и Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЦЕ ЕООД

    4 3 Отговор
    защита от майка си ли ... Китай шси ги прибере, така или иначе какъв е смисълът?
  • 2 Си получил инфаркт според

    4 6 Отговор
    руски военни блогъри точно на Третия пленум на ЦК на ККП. Китай го закъсва яко заради опитите си с шаманство да реши тежките проблеми в китайската икономика!
  • 3 да де

    4 1 Отговор
    Демек ще си мерят дроновете чии са повече и по-евтини.
  • 4 Игри на дронове

    5 3 Отговор
    Ние пак не сме в час, купуваме чертежи на самолети от 70-те години на миналия век!
  • 5 Другари, дайте да дадем!

    4 1 Отговор
    Навръх Третия Пленум, събран за да се справи с икономическите кризи, пропагандата в Китай не дава систематизирани статистики или откровено заблуждава с числата, които дава. После струпва върху манипулациите статии със заглавия като: "Как трудовете на Си са ключ към декодирането на съвременен Китай и неговата световна визия" и "Вдъхновяване на реформите в Китай с жизнерадостни метафори".

    Коментиран от #6

  • 6 Във всеки дом - говедо - лозунг

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Другари, дайте да дадем!":

    на БКП от миналото!
    В друга статия виждаме как китайската пропаганда се справя - с могъщи метафори. Например: "Длъжни сме да изкачим планината, макар да знаем, че там има тигри". Или: "Да свирим на пианото с всичките си 10 пръста", "Всяка птица има нужда от две крила, както всяка каруца - от две колела" и т.н. Изоставяйки птиците и каруците, Си ползва и вдъхновяващо индустриални метафори, като например: "Ако технологиите са двигателят на китайската икономика, то иновациите са стартерът".
  • 7 Петьо

    4 6 Отговор
    Си не е толкова прост, че да нападне Тайван. Гледа как Путин се нахендри в Украйна и доволно се подхилва. Приказките му за единен Китай са за вътрешна консумация - да демонстрира сила пред овчата маса.
  • 8 Госあ

    3 3 Отговор
    Тия б@kлучет@ не са ли виждали китайските дронове, особено на флота. Това което са показали, защото със сигурност има много непоказано. Китайците не обичат да показват всичко

    Коментиран от #9

  • 9 Кои б0клyчета,

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    руските ли??? И какво общо имат, крепостнико? 🤣🤣🤣
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.