23 Юли, 2024 15:08 1 583 6

Рекордни жеги: 21 юли става най-горещият ден в историята

  • 21 юли-
  • най-горещият-
  • ден

Горещи вълни връхлетяха големи части от Съединените щати, Европа и Русия през последната седмица.

Рекордни жеги: 21 юли става най-горещият ден в историята - 1
Снимка: Shutterstock

Неделя, 21 юли, беше най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб, показват предварителните данни на службата за изменение на климата "Коперник" на Европейския съюз, предаде "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Глобалната средна повърхностна температура на въздуха в неделя достигна 17,09 градуса по Целзий - малко по-висока от предишния рекорд, поставен миналия юли, когато беше 17,08°C.

Горещи вълни връхлетяха големи части от Съединените щати, Европа и Русия през последната седмица.

"Коперник" потвърди пред "Ройтерс", че рекордната средна дневна температура, поставена миналата година, изглежда е била надмината в неделя, според техните записи, които датират от 1940 г.

Всеки месец от юни 2023 г. насам - общо 13 поредни месеца - се класира като най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години, каза "Коперник".

Някои учени предполагат, че 2024 г. може да изпревари 2023 г. като най-горещата година от началото на записите, тъй като изменението на климата и естественият метеорологичен феномен Ел Ниньо, който приключи през април, повишиха температурите още повече тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЦЕ ЕООД

    8 3 Отговор
    глупости ... лято като лято

    Коментиран от #4

  • 2 cтрелок

    4 1 Отговор
    "Глобалната средна температура на въздуха достигна 17,09 градуса" -- съдейки по това колко мисирките лъжат и колко не, средно всички са лъжци
  • 3 Някой

    4 1 Отговор
    Да, бе! Вярваме!
    Доста по-високи температури е имало на Земята. Не трябва да забравяме и за все оте отминаващият ледников период.
    А за температурните сензори има цяло проучване от не помня коя американска организация, относно това как са разположени те. Как за последните десетилетия някои сензори от високи точки са премахнати, щото няма кой да ги обслужва, или е скъпо. А данните за тези то1ки се попълват от информация от сензори, разположени доста по-ниско. И се оказва,че температурата във високите точки е скочила рекордно. Други сензори пък се оказва, че са разположени точно над асфалтов паркинг, който преди години го е нямало. А асфалта като се нагрее лъже сензорите. Или пък се оказва, че външно тялоп на климатик духа горещ въздух в посока на сензора, разположен на само 2-3 метра.
    И после да вярваме на данни от такива сензори...
  • 4 Хахахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЦЕ ЕООД":

    Копейка, никой не ти пише за температурата в двора ти. Става въпрос за средната температура на цялата планета. А тя се повишава.
  • 5 ТИР

    0 0 Отговор
    Как пък никой не се е сетил да купи пожарни УРАЛ струваща
    40 000 евро бройката,,,,,

    Коментиран от #6

  • 6 хах

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТИР":

    "Урал" умре и "Камаз" също, китайските марки ги докараха до фалит