Тема: Украйна

25 Юли, 2024 13:50 3 331 119

Европейската отбрана е в стряскащо състояние: нужни са 350 000 войници, за да бъде спряна руска атака

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • оръжия-
  • войници-
  • сащ-
  • германия-
  • европа-
  • сигурност-
  • путин-
  • владимир путин-
  • ес

Независимо от изхода на изборите в САЩ европейските съюзници ще трябва да продължат да повишават отбранителните си способности, готовността на своите сили и запасите си от боеприпаси

Европейската отбрана е в стряскащо състояние: нужни са 350 000 войници, за да бъде спряна руска атака - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната в Украйна и предстоящите президентски избори в САЩ бяха водещите теми в срещата на върха на НАТО във Вашингтон този месец, но встрани от общественото внимание военното планиране на алианса беше съсредоточено върху оценката на огромната цена, която ще струва поправянето на стряскащото състояние на европейската отбрана, пише БТА, цитирайки "Ройтерс".

Лидерите на НАТО се споразумяха миналата година за планове за осъществяване на най-голямата реформа от три десетилетия насам по отношение на отбранителните си способности на фона на нарастващите опасения от руска агресия. Оттогава, работейки извън общественото полезрение, държавните представители се концентрираха върху изготвянето на отбранителната програма минимум за изпълнение на тези планове, които според информация на анонимен военен планировчик са били разпратени на правителствата в последните седмици.

Минималните изисквания излагат на показ в подробности недостатъците в армиите на НАТО в стратегически сфери, като представят груба сметка на това колко милиарда евро би струвало решаването на проблемите, казва източникът на Ройтерс. НАТО възнамерява да превърне тези изисквания в задължителни цели за правителствата на отделните страни членки, които трябва да бъдат постигнати в Европа до есента на 2025 година, когато ще се състои редовната среща на министрите на отбраната на алианса.

Ройтерс разговаря с дванадесет военни и цивилни представители на европейски страни за секретните планове, открояващи шест сфери, където промените са определени от състоящия се от тридесет и две страни алианс като най-належащи. Разговорите на агенцията с представителите на НАТО показват, че става въпрос за недостиг в противовъздушната отбрана и при ракетите с голям обсег, в числеността на войските, при боеприпаси, за проблеми в логистиката и за липса на сигурност в дигиталните комуникации на бойното поле. НАТО не изнесе публично оценка на общата стойност на разходите по плана си.

Установеното досега показва, че на алианса предстои тежка работа, за да постигне целите си в момент, когато неговото единство може да бъде поставено на изпитание от бюджетни ограничения във водещи страни в Европа и от различия по въпроса колко войнствена трябва да бъде позицията спрямо Русия.

Ключов момент са тазгодишните президентски избори в САЩ, около които се надигат опасения, че начело на забележителната мощ на НАТО може да застане човек, критичен към алианса – бившият президент Доналд Тръмп, обвинил европейските си партньори, че се използват наготово американската военна подкрепа.

На срещата на върха във Вашингтон от 9 до 11 юли някои европейски политици публично признаха, че независимо от това кой ще спечели изборите в САЩ през ноември, Старият континент ще трябва да увеличи своите военни разходи. "Трябва да признаем, че за Америка, какъвто и да е резултатът на президентските избори, приоритетът на САЩ все повече се измества към Индо-тихоокеанския регион, така че европейските страни в НАТО трябва да поемат по-голяма тежест“, заяви британският министър на отбраната Джон Хийли в кулоарите на срещата на върха.

В отговор на въпрос на Ройтерс представител на НАТО заяви, че лидерите на алианса са стигнали във Вашингтон до единодушие, че в много случаи ще са необходими разходи над 2 процента от брутния вътрешен продукт, за да се компенсира недостигът. Той отбеляза, че двадесет и три страни членки вече са изпълнили препоръчания минимум от 2% или са го надхвърлили.

"Независимо от изхода на изборите в САЩ европейските съюзници ще трябва да продължат да повишават отбранителните си способности, готовността на своите сили и запасите си от боеприпаси“, заяви представителят на НАТО.

НАТО е в най-високата си степен на готовност от Студената война насам, като по-песимистично настроените представители, сред които и германският министър на отбраната Борис Писториус, предупреждават, че до пет години може да има руско нападение срещу границите на алианса. Докато руската икономика вече е военно ориентирана, европейските правителства могат да срещнат съпротива, ако поискат повече пари за разходи за отбрана от данъкоплатците, и без това притеснени, че се налага да свиват разходите си за живот, за да се подготвят и за война, която изглежда за мнозина далечна перспектива.

"Можем да очакваме реакция, особено ако политиците се опитат да обяснят съкращенията в други области с увеличаването на бюджетите за отбрана", отбеляза на 12 юли "Юроинтелиджънс" (Eurointelligence - бел. ред.), агенция за новини и анализи за ЕС.

ПОЕМАНЕ НА ТЕЖЕСТТА

Първата сериозна реформа в НАТО от края на Студената война ще насочи алианса обратно към защитата на Европа от възможно руско нападение, години след мисии на отдалечени места като Афганистан.

Ройтерс вече съобщи, че според планировчиците в НАТО алиансът ще се нуждае от 35 до 50 допълнителни бригади, за да устои на руска атака. Една бригада се състои от 3000 до 7000 военнослужещи, което би означавало нуждата от още около 105 000 до 350 000 войници. Това означава, че Германия ще се нуждае от 3 до 5 допълнителни бригади, или от още 20 000 до 30 000 бойци, на практика още една дивизия освен трите, по чието оборудване Берлин работи в момента. Германското министерство на отбраната отказа коментар по темата.

По примера на представители на САЩ мнозина европейски политици, включително и Хийли, вече заявяват открито, че военните разходи трябва да надхвърлят зададените сега от алианса 2% от БВП.

Туули Дюнтон, заместник-министърка по отбранителната политика в Министерството на отбраната на Естония, чието правителство е едно от най-войнствено настроените срещу Русия, предложи по време на онлайн брифинг на 2 юли (преди форума във Вашингтон), на срещата си на върха догодина НАТО да обсъди вдигането на препоръчания долен праг на разходите до 2,5 или 3 процента.

Досега най-големият принос в операциите на НАТО е на САЩ. Според оценките на алианса, публикувани през юни, САЩ ще изразходват за обрана тази година 967,7 милиарда долара, приблизително десет пъти повече от Германия, която е втора по разходи в алианса. Общата стойност на военните разходи на НАТО за 2024 г. се оценяват на 1,474 трилиона долара.

Решението на Тръмп този месец да избере за свой кандидат-вицепрезидент сенатора Джей Ди Ванс, който се противопостави на помощта за Украйна и нарече партньорите на НАТО "разчитащи на социални помощи", предизвика безпокойство в някои европейски столици.

Подполковник Чарли Диц, говорител на Пентагона, заяви, че САЩ подкрепя усилията на европейските си съюзници за повишаване на военните разходи поне до препоръчаните 2% от БВП, и посочи, че вече е постигнат значителен напредък в увеличаването на бюджета. "Плановете на НАТО за регионална отбрана включват повишена готовност и гъвкавост в целия алианс. Оставаме ангажирани да подпомогнем съществено тези усилия", заяви Диц.

Съгласно новите планове за отбрана Германия ще трябва да увеличи четворно противовъздушната си отбрана – не само броя на батареите "Пейтриът", но и на ракетите с по-малък обхват – за да защитава бази, пристанища и повечето от 100 000 военни, които се очаква да прекосят страната по посока на източния фланг в случай на сериозно напрежение или война, посочва източник от сферата на сигурността пред Ройтерс.

Германия е имала на въоръжение 36 системи "Пейтриът", когато беше държава на фронтовата линия на НАТО по време на Студената война и дори тогава разчиташе на подкрепа от съюзниците от алианса. Днес германските сили разполагат със само 9 системи "Пейтриът", след като дариха три системи на Украйна след началото на руската инвазия през 2022 г. и е необходимо значително да увеличат броя им.

Цената ще бъде значителна. Берлин неотдавна поръча четири системи "Пейтриът" на цена 1,35 милиарда евро.

Като потвърждение за бюджетните предизвикателства, които вече натежават на най-голямата икономика в Европа, Германия възнамерява да намали наполовина военната си помощ за Украйна през 2025 година. Берлин обаче се надява, че Украйна ще може да посреща основната част от военните си нужди с одобрените от Г-7 и възлизащи на 50 милиарда щатски долара заеми от приходите от замразените руски активи.

ЕВРОПА ТРЯБВА ДА "ПОКАЖЕ ЗЪБИТЕ СИ"

Специалистите по планиране в сферата на логистиката са се заели с конкретните задачи и разработват начини за транспортиране на храни, гориво и вода до войските по линията за доставки, каза високопоставен служител от НАТО, а друг служител посочи, че ще трябва да бъде организиран и обратният поток от ранени войници и военнопленници.

"Заедно със съюзниците те разработват картите в изключително подробни детайли", каза служителят. По думите му те проверяват дали например мостовете са достатъчно здрави, за да издържат тежките военни товари.

Друг източник от сферата на военното планиране очерта сценарий, в който вражески сили може да вземат на прицел американската военна база в Рамщайн, Югозападна Германия или пристанища на Северно море като Бремерхафен, през които силите на НАТО ще преминат на път към Полша.

"Как да защитим тези масирани сили, така че те да не се превърнат в ценни мишени?" пита риторично източникът. "В противен случай те ще бъдат първите и последните американци, разположени там".

По време на Студената война десетки хиляди военни от НАТО и Съветския съюз са били разположени едни срещу други по вътрешногерманската граница, но разполагането на войски сега ще отнеме повече време, тъй като фронтовата линия на възможния конфликт вероятно ще бъде пò на изток. Това ще отнеме до 60 дни, включително времето за вземане на политическо решение, по оценка на първия разработчик на военни планове.

Европа не разполага с достатъчно железопътен капацитет, за да транспортира танкове и разстоянието между релсите е различно в Германия и бившите балтийски съветски републики, което означава, че оръжията и оборудването ще трябва да бъдат претоварвани на други влакове.

Първият разработчик на военни планове от НАТО казва, че киберотбраната трябва да бъде заздравена, за да защитава от хакерски атаки, които биха могли да засегнат евентуални разполагания, например в Полша, където може да бъде блокирана железопътната инфраструктура, а това да доведе до спиране на движението на войските на изток.

Това означава, че бързото вземане на решения и надежден контролен списък с възможни проблеми са от съществено значение.

Планировчиците от НАТО са изготвили списък, съдържащ двуцифрен брой ранни предупредителни показатели на евентуални признаци на предстояща пълномащабна руска инвазия, каза за Ройтерс първият разработчик на военни планове в НАТО, без да предоставя повече подробности.

Европа ще трябва да бъде подготвена да "покаже зъбите си" и да прехвърли готови за бой войски директно до потенциалната фронтова линия в отговор на руски военни маневри, ако това е необходимо за възпиране, но в същото време трябва да е готова за бой моментално, ако напрежението прерасне във война, казва източникът, свързан с разработването на планове.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Делю Хайдутин

    40 10 Отговор
    Дядо Иван е на Дунава! Месете погачите!
  • 3 Последния Софиянец

    60 9 Отговор
    Меките китки от Запад няма и един ден да изкарат в окопите.

    Коментиран от #9, #20, #99

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЛГБТ Снайперист

    6 30 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Флаг на дъгата ще се вее на Кремъл.

    Коментиран от #47

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дельо хайдутин

    10 27 Отговор
    Аз от 1 година стоя на брега на Дунава със скъсаните шалвари и потури с погача в ръка и чакам да посрещна дядо Иван а той бил още във Вовчанск на 5 км.от руската граница. Изкопах септична яма за голяма нужда а дядя не се види никакъв. Ще взема накрая да се удавя в ямата

    Коментиран от #39

  • 14 Няма проблем

    1 20 Отговор
    Ние сме насреща. Европейска солидарност.

    Коментиран от #90

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трол

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Трябва да се включат и македонците обаче.

    Коментиран от #91

  • 18 БгТопИдиот🇧🇬

    35 1 Отговор
    350 иляди епилирани.


    Смях в залата.

    Коментиран от #23

  • 19 1945

    47 1 Отговор
    А кога ще спрем хамериканската окупация
  • 20 Историк

    15 32 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    "Меките китки" изнесоха ВСВ докато българските "партизани" обираха мандри. И секашните путинофили са наследниите на тия "партизани".
  • 21 Иван Иванов

    46 5 Отговор
    Кому е нужно да бъде спирана РУСКАТА АТАКА.???????
    Русия си иска РУСКИТЕ ЗЕМИ, населени с руснаци, за които руският език е МАТЕРИНСКИ език. Толкоз.......

    Коментиран от #117

  • 22 Аре стига бе

    38 2 Отговор
    Имаме си балтийските тигри
    македонските воеводи
    Българските пияници
    френските жабоедци дето не са печелили война от наполеоново време
    германската машина дето е с емигрантски части и само името и е германско
    кво ви трябва
    макаронаджийте даже неги броя не са мръднали и на сантиметър от мусоиновите завоевания
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тодоров

    26 1 Отговор
    Ние сигурно сме се записали сред първите доброволци. Все пак за 35 години намаляхме само наполовина, има мегдан за още ускорение.
  • 25 Чикипезе

    36 5 Отговор
    На никой не му се умира за европейските "ценности". Високия стандарт на живот за "богопомазаните" и класовото разделение са основния фактор възпиращ силната армия. Една армия е силна само тогава, когато може да вземе превес при изравнени сили и технологии с друга армия. Силна армия не може да се изгради с пари, а с време. Западния свят загуби студената война в момента, когато си помисли, че е спечелил, само трябваше време това да бъде установено. Времето подрани.

    Коментиран от #29, #58, #61, #83

  • 26 Отец Чапаев

    16 0 Отговор
    повече памперси
  • 27 Тома

    16 2 Отговор
    Май и затворниците свършиха
  • 28 А защо не си на фронта ?

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Време е да докажеш вярност и да заслужиш паричките.
  • 29 Смех в блатото

    2 12 Отговор

    До коментар #25 от "Чикипезе":

    " Една армия е силна само тогава, когато може да вземе превес при изравнени сили и технологии с друга армия."

    Ти четеш ли си писаниците? :))))

    Коментиран от #41

  • 30 Липсва ми информация

    17 1 Отговор
    С колко войници трябва да се противопостави Русия в случая на европейска атака както историята знае е имало такава четири пъти досега

    Коментиран от #32

  • 31 Урсулана

    26 1 Отговор
    Предлагам всички джендъри от ЕС да бъдат мобилизирани и изпратени в УСрайна.
  • 32 Историк

    10 9 Отговор

    До коментар #30 от "Липсва ми информация":

    Няма такова нещо като "европейска атака" и никога не е имало.

    Руснаците ВИНАГИ са били съюзници с някоя от мощните западни държави при големи конфликти.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ГАЛЯ ОТ ОНОВА МЯСТО

    15 2 Отговор
    АКО НАТУТУ НАПАДНЕ РУСИЯ МНАГО ЕВРОГЕЙОВЕ ЩЕ ПОПАДНАТ В РАЯ ,ЩЕ ГИ ТЪПЧАТЧЕЧЕНЦИ И БУРАТИ НОН СТОП
  • 35 Евроатлантик

    29 2 Отговор
    Аз искам да съм войник! Искам да стрелям по руснаци! И при първа възможност ще се запиша в армията! Но имам проблем - мама не дава. Каза им, че след като съм на 48 години, е добре да помисла за семейство - партньор, деца и т.н. И чак като си изуча децата да мисла за военна служба.
  • 36 Гошо

    23 1 Отговор
    Също е много важно на натювските войници да се купят подходящи обувки с токчета и малки чантички-несесери, за ра има къде да си слагат червилата и лубрикантните кремове че не се знае....война е все пак!
  • 37 Злобното Джуджи

    24 3 Отговор
    350 000 ще са жертвите на НАТУ за първата година.
    След 5 години ще са 1.8 млн. Заслужават ли си толкова жертви за такава малка територия като Европа, не разбирам логиката на европейците ? За НАТУ войниците и човешкия живот нямат никакво значение.
    Пълна нула ))
  • 38 БАЦЕ ЕООД

    15 2 Отговор
    на кой език ще си говори ЕВРОПЕЙСКАТА армия?

    Коментиран от #40, #55, #66

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Чикипезе

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Смех в блатото":

    Шах играл ли си?

    Коментиран от #43

  • 42 Р.К.И.

    9 1 Отговор
    350 000 било "стряскащо"? Това е по една дивизия от държава чл. на НАТО. Една дивизия ли стряска, като количество?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 БгТопИдиот🇧🇬

    17 3 Отговор
    НАТЮтУ си заминава !

    Коментиран от #48, #116

  • 45 ОБЕКТИВЕН

    26 3 Отговор
    Въпрос към форумните проксита на Западните джерита: кефи ли ви да говорите небивалици? Как ВСУ постигнали победа тук и там? Какво били свалили, унищожили и пленили? Кефи ли ви да наричате бялото черно? КАК ТОВА ПРОМЕНЯ ИСТИНАТА ЗА ПОТЪВАЩИТЕ САЩ/НАТО/УКРАЙНА??? Как вашите небивалици ще попречат на задаващата се капитулация??? Мислили ли сте по този въпрос, или гледате да си заработите форумния хонорар към вашето НПО??? Разберете, руснаците 5 пари не дават за вашите глупости, а бавно и методично смилат колективния Запад в Украйна.

    Коментиран от #51

  • 46 ТаУмВзе

    16 1 Отговор
    Кво е Нужно да се спрат Бесните Халюцинации, че Ми е Ясно и Явно, че тия са Изкуфели под краварски Диктат де.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Само с тъпа пропаганда на упадъка САЩ

    17 4 Отговор
    се занимавате! Войници не могат да ви спасят, ако тръгнете срещу страна като Русия, която може да ви бие само с ракети години наред! Но това не ви спира да лъжете, да сте агресивни, да провокирате и да се занимавате с интриги!
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 1 Отговор
    "Европейската отбрана" включва ли Европейска Турция и Европейска Русия❓
    Защото те са ПОЛОВИНАТА от Европа🤔❗
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Европейци

    8 1 Отговор
    Спокойно
    Тръмп ще ви пази

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Колю Гаубицата

    15 2 Отговор
    Ма нали завчера Запрянов каза, че 500х. натовци били готови да разчленят Русия, забравихте ли?
  • 55 Евроатлантик

    10 2 Отговор

    До коментар #38 от "БАЦЕ ЕООД":

    На френски разбира се! Дори не е необходимо да го знаем писмено. Само устно ще се справяме.
  • 56 Факти

    15 2 Отговор
    За да има войници трябва да има кауза и ценностна система, с джендъридеологията и афро-арабската миграция трудно
  • 57 Аз съм

    17 3 Отговор
    Ало, запада какво става с Ислямска държава. ИДИЛ, Толибаните, корона вируса? Напуснахте Афганистан след 20 годишно демократично присъствие за да разпалите нов конфликт? САЩ воюва не срещу една - две страни, а едновременно срещу целия свят. Байдън затова изтъкна, че може да управлява света и след новите избори.
  • 58 Демпси

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "Чикипезе":

    "Една армия е силна само тогава, когато може да вземе превес при изравнени сили и технологии с друга армия." ---- Пълни глупости! Сигурно едно време американската армия си е хвърляла Уинчестърите и Колтовете и е излизала срещу индианците с лъкове и стрели, за да докаже колко е силна. Или руската или немската армии не са се стремели към техническо превъзходство. Това"Катюши", Тигри, Т-34, щурмгевери и така нататък не са имали значение!? Да им дадат по един чифт боксови ръкавици и да се бият по правилата на маркиз Куинсбъри?
  • 59 ХАНЪТ

    12 4 Отговор
    ЕВРОПА КЕ ПАДНЕ - КАЗАХ!
  • 60 БгТопИдиот🇧🇬

    10 1 Отговор
    Ще има и АЛЯСКА СВО !

    Краварите мучЪт !
  • 61 Щото те

    6 8 Отговор

    До коментар #25 от "Чикипезе":

    Руснаците спечелиха конвертируема валута и много приятели по света Нали
  • 62 ами

    8 1 Отговор
    ха ха ха - наемете украинската армия, само тя може да се бие с русия според лудия рус британец
  • 63 Смешно

    6 9 Отговор
    При население половин милиард души в ЕС не могат да се намерят 300 000 войници ли? Ами само армията на една държава в ЕС е повече. Русия с население 150 млн. как ще се противопостави само на 2, 3 страни от ЕС, не на повече. Смешни истерии и пропаганди.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 БгТопИдиот🇧🇬

    7 1 Отговор
    Краварското ЧВК е ВСУ.
  • 66 На езика

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "БАЦЕ ЕООД":

    на любовта.

    Коментиран от #78

  • 67 Що за бред

    5 14 Отговор
    Истината е,че жалката пишман могучая не разполага със достатъчно бойни части дори за широкомащабни бойни действия срещу държава като Украйна! 700 К общо в Украйна не позволяват такива действия на 1200 км.фронт!
    Необходими са поне 800 К нови мобилизирани попълнения! Със съответната логистика, подготовка и издръжка!
    Другият основен проблем е липсата на въоръжение за тези части, и не става въпрос за лично Стрелково оръжие а за тежка бойна техника!
    А
    А за сблъсък със НАТО и то в момента е просто.... Немислимо! Необходими са поне 5 Милиона подготвена и въоръжена армия и то за кратък период от време с опция за още... толкова

    Коментиран от #72, #81

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 6374

    19 1 Отговор
    350 000 имали нужда от евроГейския съюз за да си попълнят некомплекта... ами това са точно толкова колкото са всички участници в Гей Парадите в Европа. Да ги обучат и научат и изучат как да стават войници.. да се спасяват. Ако не, да си пердашат гей парадите и занапред и после да се чудят и умуват от къде идва дефицита. Ще се спукам от тях с тая европа ейй... аз живях последните години в Азия и направо се подсмихват хората като чуят за европа... с тия гей паради, с тия мигранти които пристигат в дървени салове и лодки все едно сме 10 век и си щъкат навсякъде... я пробвай в Тайланд да влезеш незаконно. Или в друга държава в Азия където има смъртна присъда Директно отиваш в затвора. Хората си държат на езика и държавата. А не като българките да ми учи езици и да ходи по чужденци. После защо изчезваме... заради балъци дето празнуват 8 март, а за ден на мъжа не са се и сещали, че никой не им е честитил през живота. Не е лесно да си чехъл брате!
  • 71 Иван

    11 2 Отговор
    Ако искате да се стреснете.........вижте доведената "дъщеря" на Камала Харис--- еврейски трансджендър.

    Коментиран от #75

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Стига бе

    4 10 Отговор
    Русия са мъчи две години и половина с Украйна, тия ми говорят за европейската отбрана...
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 БАЦЕ ЕООД

    6 2 Отговор

    До коментар #40 от "Историк":

    Ти може и да знаеш дума, две ... ама Италиянци и Французи не . А немския акцент в английския не буди войнски дух а смех. Испанците ше закъснеят, Португалци няма да има. Личи си, колко мноооооооооооооооооооооого си пътувал
  • 77 Коя информация бе тол на упадъка САЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #72 от "Фактите говорят":

    Детската простотия и лъжи на упадъла САЩ информация ли е бе? Тъпотата на тол на упадъка САЩ е безгранична! Я покажи за какво ползва упадъка САЩ един прост тол и стани грамофон!
  • 78 бе и

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "На езика":

    аз това си викам, ама глей... цял ден го желае, а не смее
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Европейци

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "Смех в блатото":

    Ако Тръмп се оказа в несъстоятелност да ви опази
    Тогава ще ви пази
    дедо
    Или евентуално бабата която ще го замести
  • 81 Що за необходимост?

    7 3 Отговор

    До коментар #67 от "Що за бред":

    Сблъсък на Русия с НАТО? По скоро се работи за сблъсък на НАТО с Русия. И се загърби идеята за обща европейска сигурност, без НАТО. С участието на европейските страни, включително и Русия. Това е нещо като Русия в НАТО, но тя срещна отказ на предложението на Путин. И понеже НАТО хукна да оправя и изтока и въобще света, по добре е Европа да мисли за своята сигурност без НАТО. Но целта на защитата като противодействие на мнима заплаха от Русия е грешка. Така се стимулира военното производство, което пък търси причина и като такава се явява руската заплаха.
  • 82 Укр@инската посланичка

    8 1 Отговор
    ЕС има ли толко козметички да епилират и лакират тая ,,огромн@,, @рмия???
  • 83 Демпси

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Чикипезе":

    "Една армия е силна само тогава, когато може да вземе превес при изравнени сили и технологии с друга армия." --- Човекът, който е подострил една тояга или и е прикрепил каменен връх, вече е имал технологично превъзходство над този, който просто е взел тояга от земята. Това е, така да се каже, началото на производството на оръжие. Друг е въпросът, че този, който се е упражнявал предварително да се бие с тоягата има повече шансове от човек, който просто я е взел в ръце без никакви умения. Дълга е човешката история във въоръжението и тактиката.
  • 84 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "И тази нощ бе страшно":

    И къде се появиха тия кадри?
  • 85 Да само дето кадрите са

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "И тази нощ бе страшно":

    от руските телеграм канали. Не вървиш краварска подлого.И ние гледаме и виждаме,а не като теб в яростаната си русофобия ад приписваш укро загубите за руски. За денонощие 35 опорни пункта превзети,над 60 натовскиинструктора и укро офицера унищожени в Одеса,а при Харков натовските наемници офицери са над 100 парчета.

    Коментиран от #105

  • 86 Ал Йо каза

    8 1 Отговор
    Нема луди за Урсула да се бият.
  • 87 Да ама счупи укропитеците

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    и гръбнака на НАТО. Сирски се моли като вдовица за фии да се връщат укрите от чужбина,ама па те не щат ич. Та ес получава,че с все цялата натовска помощ укрите приключват курса и не напразно Сирски заяви на нагличаните да им помагат и с войници иначе в скоро време това ще им е задача номер 1,те да ес бият за територия 404.
  • 88 За последните 24 часа

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    са освободени 5 населени пункта,като около Северск се образува чувал за укрите,в Часов Яр укрите ядат кютек яко,такова е положението и в Волчанск,а при Липцьiй отнова са ги опукали руснаците при опита им за някаква атака.Като са завзети 35 опорни пункта.
  • 89 ЕВРОСИМПАТИЗАНТ

    6 0 Отговор
    Пръв на първа линия да поставим Тагаренко.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Фани едните

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Трол":

    удари другитеша паднат сите.
  • 92 Лют

    11 1 Отговор
    Преди да отидете да трепете руснаци....може леко за загрявка да се включите доброволци в гасенето на пожари в България.
    40 градусова жега плюс дим в който не се диша и пари на очите...пресечен планински терен и още по голяма жега от пламъците.
    Ако ви хареса...може да останете да спите на къра без баня и без прясна вода.
    Държавата има нужда от вас....вас ви няма.
    Заети сте да громите Русия по форумите.
  • 93 Марков Генералисимус

    6 1 Отговор
    БТА са станали на посмешище като всичко дето е клъвнало от западното малоумие. С 350 хил. дори на руския военен оркестър не могат се опря.
  • 94 Жоро

    6 0 Отговор
    Българските евроатлантици ги сложете на първа линия, те са готови да поемат първия удар!

    Коментиран от #100

  • 95 Дернев

    5 2 Отговор
    Не може да има защитна система на Европа в която да не са всички европейски страни. Такава не може да има без Русия. Само такава система може да осигури стабилност и мир в Европа. Тези анализи тука са на евроатлантиците. Те със сигурност ще вкарат Европа и света в 3СВ. Европа за европейците. НАТО вън от Европа.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 делkane

    4 2 Отговор
    Нашата пародийна армия. ще е насреща. Кой ли ще избяга пръв? Само чантаджии

    Коментиран от #112

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Ейййй беше велик българския войник🇧🇬

    7 1 Отговор
    Ето ви шанс на драскачите тука дето лаят срещу Путин 😎 айде с БОДРА КРАЧКА ПОПЪЛНЕТЕ ЛЮБИМОТО ВИ НАТО И МАРШ НА ФРОНТА ТОЛКОВА МНОГО БЪЛГАРОАМЕРИКОФИЛИ ЩЕ СЕ ЗАПИШАТ ДОБРОВОЛНО нали тъй бе те украйнците 🇺🇦 ги ловят като мишки младежите по улицата за фронта ! ама ние 🇧🇬 заруснаците още не им трябваме защото си имат голяма силна армия затова ние ще чакаме капитолацията на 🇺🇦
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 🇺🇲 статуята на свободата

    0 2 Отговор

    До коментар #85 от "Да само дето кадрите са":

    Ще дойдат още нови попълнения след това още и още... докато е необходимо

    Коментиран от #108

  • 106 СКЪПА

    3 0 Отговор

    До коментар #101 от "Вуте...":

    НИЕ ЩЕ ПРАЙМ ПАТАКЛАМАТА
    ИМАМЕ СИ И ДРЪВНИК
    В БЕЛЕНЕ Е
    ДО СВИНАРНИКА
  • 107 НИЕ ЩЕ СМЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #100 от "А вие копейките....":

    В ЗАГРАДИТЕЛНИТЕ ОТРЯДИ
    КАТО ГЕРОИТЕ ОТ АЗОВ
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Яяяяяя

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Историк":

    Много добре, тези които не знаят английски (т.е. не може да се докаже че знаят )са освободени
  • 110 Факт

    5 0 Отговор
    Джендърлъка няма шанс срещу Русия.

    Коментиран от #115

  • 111 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    8 0 Отговор
    Франция и Германия бяха гаранти по минските споразумения, превърнаха ги в недоразумения. Сега нефелните евроатлантици вместо да си признаят грешката, обидено квичат...болни, много болни комплексари.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Ха-ха-ха...

    0 0 Отговор
    ГЛУПОСТИ !!!
  • 114 😆😆😆

    2 2 Отговор
    Те горките братушки са на привършване в Украйна, какви 350 хил. трябват за да ги спират 🤣
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 ганю

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    ша си оди на кино
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 първо трябва да се уточни

    2 0 Отговор
    проблема на русия с европейските народи ли е или с европейските политици ,ако е с европейските политици нека тези политици които имат проблем да се организират и да си воюват и да не занимават хората
  • 119 Оффф

    0 0 Отговор
    Глупости
Новини по държави: