1 Август, 2024 05:24, обновена 1 Август, 2024 06:54 2 011 15

Германия и Австралия призоваха гражданите си да напуснат Ливан

  • германия-
  • ливан-
  • аналена бербок

Причината е ескалацията на напрежението в региона, особено след убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания

Германия и Австралия призоваха гражданите си да напуснат Ливан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската външна министърка Аналена Бербок призова вчера германските граждани да напуснат Ливан заради ескалацията на напрежението в региона, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Бербок отправи призива си, след като лидерът на палестинското ислямистко движение "Хамас" Исмаил Хания бе убит в Техеран.

"Призовавам още веднъж всички германски граждани да напуснат Ливан, докато още могат", се казва в изявление на Бербок, публикувано от германското външно министерство в социалната мрежа "Екс".

При тази напрегната ситуация "всяко решение може да успокои ситуацията или да налее масло в огъня. Призовавам всички, особено Иран, да проявят сдържаност и да работят за деескалация в името на хората в региона", призовава външната министърка.

Иран и "Хамас" обвиниха Израел за убийството на Хания и се заканиха да си отмъстят. Ливанското шиитско движение "Хизбула" заяви, че днес лидерът му Хасан Насралла ще държи реч.

"От ключово значение е конфликтът в региона да не се разраства", каза още Аналена Бербок.

Германското правителство прави, в сътрудничество с партньорите си и посредством дипломатически канали, прави всичко възможно, за да предотврати ескалация и регионален конфликт, се казва още в изявление на германското външно министерство.

Германското ведомство пояснява, че Бербок е в тесен контакт с партньорите на Германия в Европейския съюз и с представители от региона на Близкия изток.

Австралия също призова гражданите си незабавно да напуснат Ливан, като заяви, че има реален риск напрежението между Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула" да ескалира сериозно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сега е времето да напуснете, ситуацията в сферата на сигурността може бързо да се влоши и може да имате много малко време за реагиране или въобще да не разполагате с такова", заяви австралийската външна министърка Пени Уонг във видеоклип, публикуван в социалната мрежа "Екс".

Уонг каза още, че летището на Бейрут може да бъде затворено, ако ситуацията се влоши, което би лишило желаещите да напуснат Ливан от възможността да го направят. Министърката призова австралийците в Ливан да напускат страната с търговски полети, докато такива са още налични.

В Ливан пребивават около 15 хиляди австралийци, отбелязва Ройтерс, като се позовава на австралийското външно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Положението се донапича

    15 1 Отговор
    Нещата определено отиват на още по-зле...
    Въпроса е в България дали ще има пруко отражение?

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ходи

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ей, педал":

    й удари един език.
  • 4 Ццц

    14 4 Отговор
    Бербок призова германците да поемат курс на 360 градуса, за да стигнат Германия! Причината: Израел се готви да постъпи демократично към Ливан, зачитайки суверенитета и териториалната му цялост и ние за това го подкрепяме. Не е като оня Путин дето иска да е император!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мда

    0 6 Отговор
    Ф 35 пак ще работят.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баце ЕООД

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Положението се донапича":

    Много сме си добре без правителство, ако тряа сме искрени... В тия сложни геополитически времена, не ти трябват лумпени на ставка в парламента
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аха, пак тактиката на плашилото!?

    13 2 Отговор
    Запада така действа, плаши гаргите!? Призовава хората си да напуснат Ливан, демек да плашат ливанците, че нещо страшно ще стане, но така паникьосват само своите съграждани. Разджуркат ли и Ливан, Иран вече скочи, САЩ показаха, че са гола вода, а Израел го чака голям бой.

    Коментиран от #11

  • 11 Пор

    1 14 Отговор

    До коментар #10 от "Аха, пак тактиката на плашилото!?":

    Кой ще бие израел ? Чаршафите ли ? Ядрените ракети на Израел ще достигнат иран за минути ! Ще изгарят камиларите в адски огньове!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 българина

    1 0 Отговор
    швабите пак са назад с нешата, по важно е да напуснат израел, там привидно е безопасно
Новини по държави: