2 Август, 2024 13:33 1 797 3

Папата направи изненадващо посещение в увеселителен парк

  • aleteia-
  • рим-
  • ватикана-
  • папа франциск-
  • папа-
  • деца

Папата лично разговаря с някои от децата и техните родители

Папата направи изненадващо посещение в увеселителен парк - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Папа Франциск реши да прекъсне кратката си ваканция и да посети лунапарка в крайморското градче Остия, близо до Рим, за да се срещне с пътуващите циркови артисти, предадоха Aleteia.org и Vaticannews.va.

Поводът за посещението на папата беше освещаването на статуята на Света Дева Мария, покровителка на пътуващите артисти и цирка. Гипсово изображение на Дева Мария („нуждаем се от Мадоната, която ни закриля”, казаха служителите на увеселителния парк), поставено върху колонка, пред която папата спря за няколко минути при пристигането си, като се прекръсти.

Срещата беше организирана от 81-годишната монахиня от конгрегацията на Малките сестри на Исус, сестра Женевиев Жаненгро. Вече 56 години тя, възрастната, но жизнена монахиня, заедно с една друга сестра, Анна Амелия, се грижат за групи от номади, циркови артисти и ЛГБТ+ хора.

Този път именно тя – заедно с ректора на местната енория, свещеник Джовани Винченцо Патане – прие папата сред онези, които са особено скъпи на сърцето му, тоест съвсем „последните“, онези, които остават в периферията на обществото, които обикновено остават на заден план.

Срещата се проведе в зала, предназначена за детски тържества; Папата лично разговаря с някои от децата и техните родители, изслуша всички, които пожелаха да говорят с него и благодари на ръководителя на молитвената група от майки, които обещаха на папата да се молят със светата броеница за него всеки ден. Специално за папата се представиха акробати, клоуни и жонгльори, а той изрази искрена радост и благодарност за усмивките, подарени на хората в този тежък момент на социални проблеми и войни.

От своя страна, настоятелят на местната енория благодари на папата за неговото смирение: „ние сме малки хора и можем да кажем само „благодаря“. Вие ни направихте огромен подарък“, каза свещеникът и помоли папата да се подпише на текста с молитвата към Дева Мария, майката на пътуващите артисти и цирка. Свещеникът говори за своята енория, признавайки, че работата там често създава стрес, а посещението в увеселителния парк позволява да се „вдишва радост, атмосфера на общност, малка енория, където всички се познават, където може и да се спори, но всички остават заедно“.

Един от младите мъже, присъстващи на срещата, добави: „във време, в което държавните глави ви звънят за съвет, вие не говорите с тях, а сте сред нас, дарявате ни с присъствие. Благодаря ви за смирението". Участниците в срещата изразиха и опасения, че престоят на монахините в увеселителния парк вече е под въпрос: „искат да ни отнемат сестрите, но ние няма да го позволим“, каза един от служителите в парка, а Светият Отец увери в своята подкрепа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 добър пример дава .

    0 0 Отговор
    и наште попове могат да посетят молове , плажа на морето и да се разкършат . христяните се делят на католици и православни . да не ходи в Париж .
  • 3 Еее...

    2 2 Отговор
    Мръсните джендъри се подиграха с християнството на дармадан , а на папата му е весело и се люля на люлки ! Какъв е тоя...
Новини по държави: