2 Август, 2024 14:01 2 462 10

„Неофашистите опитаха да атакуват свободата ни“: 44 години от клането в Болоня

  • sir-
  • болоня-
  • италия-
  • клане-
  • атентат-
  • серджо матарела-
  • терористи

Това е непоправима рана и постоянно предупреждение, каза италианският президент

„Неофашистите опитаха да атакуват свободата ни“: 44 години от клането в Болоня - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Терористите преди 44 години искаха да унищожат италианските ценности. Това заяви президентът на републиката Серджо Матарела по повод 44-ата годишнина от клането на жп гарата в Болоня, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa).

На 2 август 1980 година в сутрешните часове е извършен ужасяващ терористичен атентат на гарата в Болоня. 85 души са убити, а други 200 ранени. Властите обвиняват неофашистка групировка за атаката, но през годините има много теории какво се е случило, включително конспиративни.

„Мъртвите, образите на опустошената гара в Болоня, свирепото нападение срещу италианците оставиха незаличима следа на 2 август 1980 г. върху идентичността на Републиката и върху съвестта на италианския народ“, каза италианският президент.

„Паметта не е само задължение, но е съзнателен израз на това гражданско общество, изразено в конституционните ценности, които терористичното насилие искаше да атакува и унищожи“, каза още Матарела.

Неофашистката подривна стратегия се опита да атакуват свободата, завоювана от италианците, каза президентът. „Непоправима рана, постоянно предупреждение, което трябва да бъде предадено на по-младите поколения заедно с ценностите на демократичния отговор и единството на нашата общност, както и опазването на общото благо“, каза Матарела.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де

    12 21 Отговор
    А сега защо не виждате нацистите в Киев-или така ви е удобно?

    Коментиран от #7

  • 2 КАРТЕЛИРАНЕ ИМПЕРИЯ

    11 20 Отговор
    Вгодините на Студената война северноатлантическият пакт е разполагал със секретни армии и оръжейни складове в 16 западноевропейски държави, които са имали за цел да спрат разпространението на комунизма на Запад. Нерядко тези групи са работели заедно с терористи и са извършвали атентати. Гладио – тайната НАТО организация, която трябваше да държи в страх цяла Европа. Първите официални следи за случаите и най-вече за клането в Петеано ще започнат да се появяват през далечната 1984 г. Съдия Феличе Касон ще забележи няколко нередности в предоставените записи. На първо място вижда, че нито един следовател не е наличен по време на атаките. Друга интересна следа е, че използваният експлозив е C4, предоставен от НАТО на Гладио. Разследването продължава да дълбае, за да стигне до извършителя – нео-фашист на име Винченцо Винчигуера. Експлозивът е бил оставен в един от складовете на Гладио във Верона. Изправен пред съда, Винченцо ще потвърди, че е работил изцяло с италианското военно разузнаване, а самата атака е оркестрирана, за да се създаде паника, както и да се активира паника сред местното население. Стигне ли се до този етап, правителството ще трябва да вземе по-крути мерки и дори да обяви извънредно положение. Това създава още много въпроси, но те ще бъдат разкрити от италианския министър-председател Джулио Андреоти, който ще признае, че въпросната организация съществува много преди установяването на новата италианска държава.
  • 3 Анонимен

    11 20 Отговор
    Нито вижда,нито чува.Що е то?ЕС в действие .
  • 4 ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

    7 20 Отговор
    НАТО е Гладио - а те са ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА - аристокрацията - плутокрацията, за които лявото е врагът. В Латинска Америка има операция КОНДОР, за унищожение на левите, за благоденствие на олигарсите от САЩ.

    Коментиран от #8

  • 5 ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

    8 20 Отговор
    Кой създава Гладио? Отговорността се пада на сър Стюарт Мензийс. През 1949 г. с помощта на своя белгийски колега Пол-Хенри Спак – белгийски социалист и министър-председател, който по-късно ще се издигне до поста на главен секретар на НАТО, двамата ще изградят мрежата, която трябва да следи за вражеската активност и да подготви населението и разузнаването за всички неочаквани маневри от страна на врага. Информацията показва, че освен Италия и Белгия, Швейцария също не е била пощадена от официалната намеса на тайната организация.

    Впрочем е било планувано и действие срещу Аржентина, ако има някаква намеса във Фолкландските острови. Италия отнася най-големите поражения в това отношение, атентатът на железницата на Болоня през 1980 г. отнема живота на 86 души. Подобен е случаят и с Пиацата в Милано, когато 300 души губят живота си. Всеки един атентат се преписва на червените бригади, макар и те официално да не са планирали такива действия. След вдигането на тайната завеса, съществуването на тайната организация приключва с едно елементарно унищожаване на досиета. Поне такава е процедурата във Франция. В Италия става ясно, че следите трябва да бъдат премахнати много бързо и само 12 оръжейни склада на Гладио не успяват да се евакуират – те са официално 139. Италия продължава да обвинява САЩ за повишаването на напрежението, ЦРУ никога не отрича и никога не потвърждава.
  • 6 комунистче

    0 20 Отговор
    къде бяха ракетите, пак в Италия, и в Турция, където са ракетите, там са и хаоса и превратите, едва ли СССР е плащал на левите, за да възникват, и да се борят, появили са се като естествен процес, борба за работнически права, а този Спак, може да бъде обявен за най широкия възможен социалист, въобще думата социалист, е понятие със съмнително значение, в западните страни
  • 7 Теб кво те

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да де":

    бъркат някви у Киев? Що не те бъркат "някаквите" по скопско, аъ? Що ти чини акъла де не му е работата?
  • 8 копейките пак пускат лъжи

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ":

    Иди им го каже на тях, като си толкова ербап. Те ще те посрещнат както трябва.....
  • 9 Дии

    20 4 Отговор
    До атентата на гарата в Болоня, рекордът за най кръвожаден атентат се държеше от атентата в църквата Света Неделя. Близо 60 години българската комунистическа партия с помощта на СССР държаха рекорда за най кръвопролитен атентат. Слава на БКП и на нейната наследница БСП.

    Коментиран от #10

  • 10 БКП бг капиталистическа партия партизани

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дии":

    Много ни кефиш момче. Ние от БКП станахме капиталисти чрез Вашингтон, и много ни изнася антикомунизмът. Живковата номенклатура е десните и други партии, те и всички професори и медии са наши, Пеевски внук на ДС шеф, и плащат за антикомунизъм. Без нас няма да го знаеш това, ще ти платим - че го разпространяваш.. много много ни кефиш. никога ляво и народна република, нека си останем капиталистическата диктатура на България..
Новини по държави: