4 Септември, 2024 17:53 3 679 62

Има ли Бил Гейтс нещо общо със смъртоносния вирус ЕЕЕ

  • бил гейтс-
  • вирус-
  • конспиративни теории

Дълбокият скептицизъм на обществото към елита е една от най-типичните причини, пораждащи фалшиви новини

Има ли Бил Гейтс нещо общо със смъртоносния вирус ЕЕЕ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В американският щат Масачузетс взимат мерки срещу комари, които разпространяват едно рядко смъртоносно заболяване. В социалните медии се появиха твърдения, че зад новата епидемия стои Бил Гейтс. ДВ провери фактите.

В средата на август здравните власти в американския щат Масачузетс обявиха, че са регистрирали първи случай на пациент, заразен с Източния конски енцефаломиелит (Eastern equine encephalitis - EEE). В края на месеца беше регистриран и първи смъртен случай - в съседния щат Ню Хемпшир.

Болестта Източен конски енцефаломиелит се предава от някои комари, обясняват американските здравни власти. В 30 процента от случаите болестта завършва с фатален край. Онези, които я прекарат, често остават с неврологични оплаквания. Към момента няма ваксина или лекарства за нея. Затова и няколко американски щата вече взеха мерки, за да намалят риска от ухапвания от комарите преносители - на някои места бяха въведени ограничителни режими за хората и се използват пестициди за контрол на комарите.

Има ли Бил Гейтс нещо общо със случаите на Източен конски енцефаломиелит в САЩ?

Твърдение: Много потребители в социалните мрежи правят връзка между случаите на Източен конски енцефаломиелит и генетично модифицираните комари на компанията “Окситек”, в която дялово участие има и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Един потребител в Х пише: “Бил Гейтс финансира компания, която е получила експериментално позволение да създаде милиони генетично модифицирани комари и да ги пусне в различни американски щати, така че хората да бъдат ваксинирани чрез ухапвания от комари. Сега в САЩ има Източен конски Eastern equine encephalitis, kurz EEE) ”. Във Фейсбук друг пише: “Източният конски енцефаломиелит се предава от комарите. Бил Гейтс инвестира в генетично модифицирани комари. Какви са шансовете да има пандемия в САЩ преди изборите?”.

Проверка на фактите: Невярно.

Комарът е едно от най-опасните насекоми в света. Женските комари са единствените, които хапят и пренасят болести. Всяка година над 700 хиляди души по целия свят умират от болести, пренасяни от комари. В опит да се пребори с този проблем фондацията на Бил и Мелинда Гейтс подкрепя фирмата “Окситек”, която получи официално позволение да тества генно модифицирани комари във Флорида. Целта е да се намали популацията на комарите.

“Мъжките комари са генетично модифицирани, така че да са стерилни. Ако женска се чифтоса с такъв мъжки, няма жизнеспособно потомство. С течение на времето намалява популацията на комарите и това се използва успешно в Бразилия”, казва Амеш Адаля от Центъра за здравна сигурност към университета “Джон Хопкинс”. Такива изследователски методи се изучават от известно време, като се използват и други стерилизирани животни, например облъчени червеи в селското стопанство.

Само женските комари пренасят EEE, защото само те хапят

На запитване от “Окситек” потвърдиха, че в Масачузетс не са пускани генетично модифицирани комари. Последното пускане на такива е било във Флорида през ноември 2023 г. - така че генетично модифицираните комари едва ли могат да бъдат свързани пространствено или по време с настоящото огнище на болестта. И тъй като модифицираните комари са само мъжки и не хапят, те самите не биха могли да пренасят енцефаломиелита.

Вирусът е съществувал и много преди използването на генетично модифицирани комари. “Ние знаем за вируса от 90 години. Периодични огнища се появяват от време на време, когато са налице подходящи климатични условия. Тази година имахме влажно и топло лято, което е идеално условие за размножаване на комари, особено на комари, които пренасят вируса на Източния конски енцефаломиелит“, казва Филип М. Армстронг, научен директор на отдела по ентомология в Центъра за векторна биология и зоонозни болести в Кънектикът.

Бил Гейтс - големият злодей в десетки конспиративни теории

Бил Гейтс често е обект на дезинформация и конспиративни теории. Потребители в социалните мрежи подозираха, че генетично модифицираните комари на “Окситек” стоят зад епидемията от денга в Бразилия по-рано тази година и зад случаите на малария в САЩ миналата година. По време на пандемията от коронавирус основателят на “Майкрософт” беше обвинен, че тайно е имплантирал на хората микрочипове с ваксина срещу Ковид-19. В Индия пък се разпространи фалшива новина, че той е съден за незаконно тестване на ваксини срещу полиомиелит върху деца.

Всъщност Бил Гейтс е един от най-богатите хора в света. Фондацията “Бил и Мелинда Гейтс”, основана от него и бившата му съпруга, е най-голямата частна фондация в света. От основаването си през 2017 г. тя е инвестирала десетки милиарди евро в хиляди проекти и организации в сектора на здравеопазването по света, като например програми за ваксиниране и изследвания на ваксини.

Всъщност голямото влияние на Гейтс върху световното здравеопазване е едно от нещата, което кара много хора да гледат на него с подозрение и подхранва многобройни фалшификации. Милиардерът е изключително подходящ за “злодей”, поради което става обект на множество конспиративни теории. Дълбокият скептицизъм на обществото към елита е една от най-типичните причини, пораждащи фалшиви новини.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко, не!

    95 3 Отговор
    Освен, че го произвежда и разпространява, няма нищо общо!🙄🙄🙄🤑🤑🤑
  • 2 Щом Дойчевелето казва, значи лъже

    89 8 Отговор
    Сигурно е точно обратното на това, което пропагандната медия твърди.

    А ние дори не им го четем, хихи
  • 3 Бат Били е нвеинен, той случайно

    74 2 Отговор
    Приказката за лъжливото овчарче, но в световен мащаб.
  • 4 пешо

    68 2 Отговор
    от тоя по смъртоносно нещо няма

    Коментиран от #16

  • 5 Има има

    32 1 Отговор
    То бунак продажен
  • 6 Добрият чичко Бил

    42 4 Отговор
    Ами нормално е да се погрижа за вирусите(ако трябва и фалшиви) ако искам овцете да се набодат с моите "ваксинки", тествани и безопасни.....хи хи хи
  • 7 Ковидарите

    85 4 Отговор
    Нали помните, как по същия начин точно DW ни убеждаваха, че ковида е "естествен" и че същия този и3род БилГей без извинение нямал нищо общо с неговото създаване и "вакси ите" за него, а се оказа точно обратното!!!
    Сега четете и знайте, че DW отново ви лъжат истината винаги е обратно на това, което казват!
  • 8 Читател

    61 3 Отговор
    Проклет рептил.Господ да го накаже.
  • 9 Сталин

    55 3 Отговор
    В хода на Съвета по Евгенетика в рамките на СЗО през 2009 година Хенри Кисинджър каза:
    "Когато стадото приеме ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА и ПРИНУДИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, ИГРАТА Ще Бъде ЗАВЪРШЕНА! Те ще приемат ВСИЧКО -Насилствено Донорство на Кръв или Донорство на Органи- и това всичко за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Ние можем Генетически да Модифициране ДЕЦАТА И ДА ГИ СТЕРИЛИЗИРАМЕ-- за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Контролирайте ума на овцете! И Вие ще може да Управлявате Стадото!Производителите на Ваксини ще Заработят Милиарди,и Много от Вас ,присъстващи днес в тази зала ще бъдете Инвеститори! ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПЕЧЕЛИВШ ХОД! Ние ще разредим Стадото -А ТЕ ЩЕ НИ ПЛАТЯТ ЗА УСЛУГАТА ПО ТЯХНОТО УНИЩОЖИНИЕ."

    Коментиран от #13, #14, #15, #44

  • 10 Гост

    30 3 Отговор
    Напълно съм убеден, че ДВ говорят истината, само истината и нищо друго, освен истината. Мда.
  • 11 Чак сега разбрах

    4 33 Отговор
    от какво е болен Лавров.
  • 12 АУУУУУ

    5 34 Отговор
    Турция, Шантажира международната общност! Ако напусне икономическата зана на ЕС, трябва да затвори всички заводи от ЕС, които са отворени! Бизнеса от ЕС, който е инвестирал в Турция, ще трябва да се премести! Турската лира още повече ще се срине! Ще се присъедини ли към БРИКС Турция? Не, просто Блъфира! Видео🤣🤣🤣🤣🤣
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Дай линк
  • 15 Гост

    37 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Няма недосегаем рептил. И те са хора, въпреки, че не са човеци.

    Коментиран от #40

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Айде Капейките

    6 49 Отговор
    Пак изтрещяха.

    Хахаха

    Чакаме и Мангъров и оня Другия
    Луд Витанов
    Да почнат да Лаят .

    Хахаха
  • 18 МЗ предупреждава:

    16 6 Отговор
    "Педофилите са опасни за вашето здраве! Колкото сте по-близо до блата, толкова е по-голям рискът да се заразите с мозъчни отпадъци".
  • 19 коментар

    38 3 Отговор
    Гейтс инвестира част от печалбата си от Ковид във фирми за медицински тестове.

    Следва всяване на паника на база на обилна информация за поредната смъртносна болест. Отчитане на много "безсимптомно" заболели на база на папая тестове , леко политическо побутване на местно, национално или международно ниво, още паника и накрая стигаме пак до желаното от елита:
    "...на някои места бяха въведени ограничителни режими за хората..."

    С новите електронни здравни досиета не ви мърда домашен арест и спрени електронни пари, ако не слушате.
  • 20 Търновец

    27 3 Отговор
    Преди месеци главният прокурор на щата Канзас заведе съдебно дело срещу фирмата за ваксини срещу Ковид 19, а една огромно банка от Британия притежава патенти за Ковид и направи планина пари. Не биваше срещу Ковид да се действува така. А ако пръскат водоеми и тревни площи комари няма да има

    Коментиран от #24

  • 21 Хем БРИКС им казва,

    4 34 Отговор
    че не е вярно, копейките пак се напъват от безсилна злоба.
  • 22 Може ли

    1 0 Отговор
    източник, брой, дата?
  • 23 След квиченето

    4 28 Отговор
    на копейките Бил Гейтс се стресна и си го премести.
  • 24 Може ли

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Търновец":

    източник, брой и дата?
  • 25 Да знаете

    16 3 Отговор
    Всички самолети
    Които минават да България
    Пръскат новия вирус .

    Хахаха

    Всички Бели Дири и следи зад тях
    Са новия Вирус .

    Хахаха

    Гответе се
    Путин ще убие и Този Вирус .

    Хахаха
  • 26 Болестта

    3 22 Отговор
    на Лавров е силно заразна.

    Коментиран от #54

  • 27 Kaлпазанин

    22 2 Отговор
    ДЗ пита ,🤔🤔🤔🤔ти да видиш ,ами питайте и Урсула нищо че много добре знаете и отговора
  • 28 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    24 2 Отговор
    Абе нема ли кой да го очисти тоя ненорманик бе..

    Коментиран от #30

  • 29 Превръщането на насекоми

    28 2 Отговор
    в оръжие и разпространители на вируси е стара парадигма. Има страхотни материали по темата, включително и на българска журналистка. Колкото до ДеБил, няма начин да не е замесен. Евгениката и редукцията на гоите е основна цел на сатанистите...

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Грую

    20 2 Отговор
    Гузен, не гонен бяга! Истината е винаги в противоположното на това, което твърди ДВ!
  • 33 Оптимист

    7 0 Отговор
    Има, има!
  • 34 Баба Яга

    23 2 Отговор
    Тоя гърчав сатана командва такива разработки с цел преполовяване броя на човечеството. В Укра е имал над 10 лаборатирии, които бяха закрити на 24 ІІ 2022. Съмнения в разработката на Ковид-19. и други епидемии срещу русолявите хора в РФ. Менгеле, без да е доктор... Да му бият инжекция вече.
  • 35 лекар

    9 0 Отговор
    Има разбира се!
  • 36 Нормално е, пак идват избори.

    18 2 Отговор
    Хората трябва да бъдат затворени и да се гласува пак по пощата.

    Ироничното е че преди заглушаваха DW но ние тайно го слушахме за научим истината. Сега така се извъртяха нещата, че ежедневно ни навират лъжите на DW, а ние им се смеем и пак намираме иформация за истината.

    Коментиран от #39

  • 37 Да ама не

    17 2 Отговор
    Правят генно модифицирани комари, за да намалят популацията на комарите?!? Я пак... Някой май ни взима за по-глупави, отколкото сме...
  • 38 Име

    7 2 Отговор
    Има една повест от Михаил Булгаков. Фаталните яйца!
  • 39 ДВ провери фактите.

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Нормално е, пак идват избори.":

    Проверка на фактите: Невярно.
    Бил Гейтс - големият злодей в десетки конспиративни теории
  • 40 Всеки

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    когато му дойде времето, ще се изправи пред СЪДИЯТА и ще отговаря пред Него за делата си. Нищо, че сега живеят в непокорство съдът за тях е приготвен.
  • 41 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "По-лесно им е":

    Ша ми очистят те, дядова. Язе съм безсмъртен бе... аланкоолу! Ко знайш па ти ..иначе много си са омешал. Я не моем да станем мосхал с мачка на оране да е
  • 42 ЕВРОНЮЗ

    12 1 Отговор
    😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 Ей тука вече ГЬОБЕЛС ВЕЛЕ удариха дъното. 😂 😂 😂 😂 😂 😂
  • 43 Някой

    17 2 Отговор
    Имаше в Бразилия случай да се раждат деца с малки глави. Не помня името на болестта. Но то било следствие на предаване от комари. А точно там пускали ГМО комари, за намаляване на популация. Самите те го спират, че считат, че е неуспешно намаляването на популацията.
    Иначе СПИН се появил от ваксина за детски паралич в Африка правена от западняци, където са ползвали извлеци от маймуни и са прехвърлили маймунски вирус. Точно където са ваксинирани се е разпространил СПИН. Официалната версия за ловец ял маймунско, е абсурдна. Разпространява се супер бързо и какъвто и да е полов атлет, не може така да се разпространи. Като в една и съща държава, където е слагана ваксината е имало СПИН, а друга част където не е слагано, няма СПИН. Разпространява се поголовно за някоя друга година - примерно 2-4 години. Това в май в 3 съседни държави. Че е от ваксината го доказва английски журналист.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Баба Гица

    16 2 Отговор
    А кой проверява проверяващите фактчекъри дали и те не са на хранилката при байБИЛ
  • 46 Гост

    9 2 Отговор
    Виц.Черната овца Пепа, разказва на овцете в стадото че хората ги хранят не от любов,а да им изядат децата като пораснат.Бееее, конспиративни теории,изблеяло стадото.
    Очаквате истината от Дойче зеле?
  • 47 Мечката

    16 2 Отговор
    Бил-и Гейтс е един бавноразвиващ еврейски психопат, който безупречно и безпрекословно изпълнява заповедите на Сорос, който пък от своя страна е еврейскто отроче на еврейския банкер Ротшилд.
    Е, те така функционира при тях, никога не можеш да разбереш, койседи зад всичкото зло на тази планета.
    Същото се отнася и за Бесос, Мъск и всичките шизофренични "милиардерчета".
    Зад всички тях, прозира ПЕЧАТНАТА МАШИНА НА РОТШИЛД.
    ..... Хубаво си го знайте.

    Коментиран от #59

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Глобалистката

    8 2 Отговор
    говорилня Дойче Веле твърди че глобалистът Бил Гейтс нямал нищо общо с вируса 🤣
  • 50 ха ха

    4 1 Отговор
    всеки който е откраднал над милион от населението да се разболее , а ?
  • 51 Ха ха ха ха

    3 2 Отговор
    Щом компанията е казала, че няма такоз нящо, начи е тъй?! Ма верно ли?! Няма проверки на документи и лаборатории, и верваме на честна дума?! А стига бе! А БилГей е отдавна известен с престъпното си мошеничиство, на международно ниво. Отдавна доказано. Старши слуга на рогатия.
  • 52 Дааа бе

    6 2 Отговор
    А някой спомня ли си за "онези вЪксинки" де ги набоде в Африка и Азия на млади жени, в детеродна възраст, за против рак на матката? Не бе много отдавна. И каво се оказа накрая? Набодените били стерилизирани. Някакси набързо го потулиха в международната преса. Е като се знае чия собственост са, няма какво да се чудим. А на бил Гейчото някак му се размина. И не е за първи път. А за изкуственото месо, а "протеините" от бръмбари и червейчета, чия "гениална" идея са?! Колко пъти се е изтървал да каже, че населението на земята трябва да се редуцира? И във "ваксините" за ковида има пръст. И много, много такива "филантропски" прояви има. Той и шорош са най - големите "филантропи" на планетата. Така са се самообявили. На дойче нефелето ще вярваме?!

    Коментиран от #57

  • 53 Факт

    7 1 Отговор
    Само като му видиш мазната физиономия ти е ясно че е той просто защото е той.
  • 54 Дааааааам

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Болестта":

    А глупостта е неизлечима. Даже рецидив дава. Ще си съжителствате до края. Да си соросороб е диагноза.
  • 55 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 1 Отговор
    Да!
    Определено Да!
  • 56 Прекалено късо име

    0 1 Отговор
    М не бе! Той е чист като сълза
  • 57 Извинете,

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Дааа бе":

    сънища се споделят при психотерапевт, а фейкове - в Телеграм.
    Сбърксли сте мястото.
  • 58 Умирам от смях

    1 4 Отговор
    Плоскоземните копейки отново го удариха на конспирации и езеха пак да се плашат едни други.
    Да, наистина са редуцирани.Мозъчно.

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Стрелата

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Умирам от смях":

    Чиии маа до вчера ходеше с ПАРЦАЛА на устата..... От гнили кравари ко очакваш...
  • 61 Щом

    0 0 Отговор
    ДВ казва , че е невярно значи 100 безполовото същество гейЦ има пръст в това. Кой изобщо вярва на фактчекъри ?
  • 62 Коко

    0 0 Отговор
    Щом ДВ се застъпва , то тогава той е виновен най вероятно