12 Септември, 2024 15:50 3 497 39

В Европа цъка демографска бомба

  • европейски съюз-
  • пенсионери-
  • социална система-
  • мигранти

Според доклад на Европейската комисия през 2070 г. в ЕС на всеки 10 неактивни души над 65 години ще се падат 14 работещи спрямо 22 през 2022 година

В Европа цъка демографска бомба - 1
Снимка: Shutterstock

Непрестанният спад на броя на хората в работоспособна възраст в Европа ще оказва все по-силен натиск върху социалната система и публичните финанси в страните членки на ЕС, сочи доклад на мозъчния тръст "Брьогел", който ще бъде в центъра на дебатите по темата утре и в събота в Будапеща, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Докладът е подготвен за представители на финансовите ведомства и централните банки на страните членки, които се събират в унгарската столица. В него се изтъква, че застаряването на европейското население намалява броя на хората, които работят и плащат данъци, и увеличава броя на пенсионерите и нуждаещите се от здравни грижи.

Дори и имиграцията в ЕС да продължи със сегашните темпове, което е неприемливо за много европейци, както показва растящата подкрепа за крайнодесните партии, тя няма да е в състояние да компенсира спада на трудоспособното население, посочва докладът.

Унгария, която ще бъде домакин на дискусията, е твърдо против увеличаване на имиграцията в ЕС и се очаква да предложи други лекове за демографската криза като, например, повишаване на раждаемостта чрез подкрепа за младите семейства и засилване на трудовия пазар.

Според "Брьогел" при липса на нетна миграция броят на хората на възраст между 20 и 64 години в Европа до 2050 г. ще спадне с около една пета до 207 милиона души спрямо 264 милиона през 2022 г.

Ако 450-милионният ЕС приема по малко повече от милион мигранти годишно, колкото са били те средно в периода 2016-2020 г., това ще забави спада на трудоспособното население едва наполовина, посочват от мозъчния тръст.

В доклада като възможни решения на демографската криза се посочват и по-доброто управление на здравните грижи, както и реформа на пенсионната и здравната система.

Според доклад на Европейската комисия през 2070 г. в ЕС на всеки 10 неактивни души над 65 години ще се падат 14 работещи спрямо 22 през 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Решение

    33 5 Отговор
    Решението е да имаме по най-малко 3 деца.

    Коментиран от #3, #7, #9, #24, #29

  • 2 Последния Софиянец

    51 8 Отговор
    В България цялата икономика се крепи на работещите пенсионери.Като вече не могат да работят пенсионерите -край!
  • 3 Хмм

    32 12 Отговор

    До коментар #1 от "Решение":

    Не бе, така не е прогресивно. Решението е да внесем колкото се може повече африканци и хора от близкия изток. Те са също толкова умни, креативни и работливи като европейците...
  • 4 Опорка

    40 5 Отговор
    "Ако 450-милионният ЕС приема по малко повече от милион мигранти годишно, колкото са били те средно в периода 2016-2020 г., това ще забави спада на трудоспособното население едва наполовина, посочват от мозъчния тръст."

    Тия олигофрени продължават да пеят фалшиво тая идиотска мантра
  • 5 Тома

    48 2 Отговор
    При нас тази бомба цъка от 25 години но нашите управляващи се справят много успешно като на 3 месеца вдигат депутатските заплати
  • 6 честен ционист

    33 6 Отговор
    ЕС е старчески дом.
  • 7 На теория е така

    38 3 Отговор

    До коментар #1 от "Решение":

    Но на практика кой ще ги ражда и още по важното кой ще ги запложда? Епилираната веждооскубана младеж ли?

    Коментиран от #16

  • 8 Уса

    28 2 Отговор
    Няма страшно нали си внесохте диваци те ще ви издържат,както цял живот соцлагера ви издържаше.Нивото ще е много по ниско и няма да сте доволни,но и преди и сега никога не сте били доволни
  • 9 Сеч

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Решение":

    Решението е друго, онези от единия процент да бъдат изтръскани, а не прасето да е депутат и да представлява 10000 отрудени тютюнджии.
  • 10 Ами нормално

    25 1 Отговор
    Много е скъпо всичко в ЕС. Докато се събудят сутрин и започват да плащат. Какви деца. Те не знаят дали ще могат да платят наема или вноската по ипотечния кредит в края на месеца.... Икономиките им са неконкурентноспособни - скъпи продукти и услуги, дето никой не ще.

    Коментиран от #19

  • 11 Ако

    18 1 Отговор
    ги няма т.нар "финансови пазари" ЕС е гола вода. Само тази индустрия се развива от десетилетия
  • 12 Бла бла

    5 26 Отговор
    Най-ниска раждаемост в Русия от 1999 .Половината русначета не знаят кой ги е правил.

    Коментиран от #38

  • 13 Децата

    19 2 Отговор
    Изискват някаква минимална житейска предвидимост. С тези "динамични" цени на енергията в ЕС не е ясно дали дори ще могат да ги отопляват... Твърде скъпо им е за да правят и деца
  • 14 Горно Уйно

    17 1 Отговор
    Не бойте се, Урсула сичко че упраи.
  • 15 Много

    11 1 Отговор
    скоро ще трябва и от тирамисуто д се откажат. Неприятно е, но това е пазарната икономика. Китай и целия изток настъпват, без да мислят много много за планетата Земя
  • 16 Е как кой?

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "На теория е така":

    Нгуно-Нгуно от Зимбабве и Мохамед от Йемен ще заплождат, а Гретхен и Пенелопе ще раждат, за израждането ще се погрижи Урсула, тя е акушерка.
  • 17 Боли ма за европа и бегето

    12 9 Отговор
    Живота е затвор и робство аз деца нямам и няма и да имам щото живота е измама бачкам квото бачкам събирам активи и ше ям и пия дорде съм жив пък кат умра умра ше се отърва от тоя измислен свят

    Коментиран от #34

  • 18 БгТопИдиот🇧🇬

    9 0 Отговор
    Френдовете от Да-во.)с са приели директива за увеличаване на стадото с нов внос.

    По възможност най-некачствено и най-неинтегируемо за да не се разбере че самите те (френдовете ) са виновни за всичките проблеми.
  • 19 Най-висока раждаемост

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ами нормално":

    има в "богатите" Нигер, Чад, Бурунди, Ангола, Сомалия, Уганда...Афганистан на 34 място, първите 33 са в Африка. Отзад напред са "бедните" Хонконг, Япония, Германия, Италия, Гърция. Ние не сме последни, у нас смъртността и най-вече емиграцията е голяма.
  • 20 На тия глупаци

    1 9 Отговор
    не им ли дойде в ума, че по-малко народ, по-малко потребление. Едни от най-богатите държави са с малко население - Исландия, Люксембург, Норвегия, а бедни са големите Индия, РФ, Бангладеш, Бразилия, Китай, Нигерия, Конго...

    Коментиран от #23

  • 21 ьааььаьаь

    7 1 Отговор
    Спокойно решение има казва се Covid 29. Трепе 100% всичко над 40 години. ИИ генериран вирус за маниамулация числеността на масите на населениепо.
  • 22 Буха ха

    5 1 Отговор
    А в БГ цъка етническа бомба.
  • 23 Буха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "На тия глупаци":

    Руанда и Бурунди богати ли са?
  • 24 Ивелин Михайлов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Решение":

    Аз имам 4
  • 25 Тираджия

    4 1 Отговор
    Айде бе, я кажете колко роботизирани линий на пройзводство има, колко други са без работа от ИИ . , скоро ще пуснат и камиони, таксита влакове и какво ли още не??? Къде да работят тези хора?
  • 26 Факти

    3 1 Отговор
    Абсолютно същото се случва в Китай, но там няма входяща имиграция, с която да се запълни липсата от работещи. Защо мислите, че пуснаха короната? Целта беше да поразчистят възрастните, че няма достатъчно млади да ги хранят.
  • 27 паси идиота

    5 1 Отговор
    Къде е мало...умната лицемерна предателка А.Меркел която беше вечно намусена и два пъти съм я видял да се усмихва -- веднъж при посрещане на Сирийците емигранти доволна , доволна се усмихваше защото това го искаше Задокеанският господар тъй като е назначена от тях да изпълнява техните заповеди от обикновена Секретарка да се издигнеш до Канцлер на Германия не е така лесно..
  • 28 ампер метър

    3 1 Отговор
    Целта е да се намали световното население а не да се увеличава. Ресурсите на планетата се изчерпват. За това ще ядем месо и плодове отглеждани в лаборатория както и насекоми. Да не говорим че всяка пролет и лято ни пръскат от горе със самолети. Значи от една страна ти казват да се размножаваш а от друга страна бавно но сигурно те унищожават, А кажете ми къде е истината.Така че тия да ги приказки за застаряващото население да ги разправят на някой който им вярва.
  • 29 Решението е да гласувате!

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Решение":

    На територията, ограбена от комунистите, да имаш деца е лукс. Те не се интересуват от прираста, а само от територията. Имат си и машина за гласуване.
  • 30 Тото 1 и Тото 2

    0 0 Отговор
    Наистина ли ? Бомба ? Демаграфска !? Дано не е вярно !
  • 31 Швейк

    1 1 Отговор
    България и Русия от десетилетия са изправени пред демографска катастрофа.

    Коментиран от #32

  • 32 Остап Бендер

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Швейк":

    Особено Русия, където населението всяка година намалява с около 350 000 души, а в последните три години и с доста повече.
  • 33 Детската тема

    1 1 Отговор
    Лоша работа Странното е,че никой не се сеща как да стимулира майките, дали пък да не вдигне платеното майчинство или пипне малко детските надбавки , а защо не да стимулира финансово семействата.Явно тази политика е целенасочена.Може би просто политиците не обичат децата.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Луд

    2 0 Отговор
    Да вкараме 200 000 000 кози
  • 36 Сократ

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Детската тема":

    Какви деца? Задачата на нашите политици е да изчистят населението от територията. В изостаналата и бедна Русия, вече е абсолютно нормално едно семейство да има поне 3 деца. Вече много семейства имат по 4-5 и повече. Но това се прави с яката подкрепа от държавата. Тук само на сиганите им се дават всички екстри. Българските жени и деца да го дуат.
  • 37 Налудник

    2 0 Отговор
    На кантар са нещата. Африканските "доктори" и "инженери" като заколят мъжете, изнасилват дъщерите и жените им, дори групово, за да е сигурно, че ще има зачатие. Грижат се за популацията, не се притеснявайте, няма опасност от демографска катастрофа.
  • 38 Стрелата

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бла бла":

    За руснаците не знам ама като ти гледам акъла си плод на пиянска екия и събран с лъжица от Килима.
  • 39 Коко

    0 0 Отговор
    Тия се усетиха чак, когато им останаха няколко секунди?!
Новини по държави: