20 Септември, 2024 09:51 510 8

Първото активно участие на Украйна в учения за борба с безпилотни самолети в Нидерландия

  • украйна-
  • безпилотни самолети-
  • учения-
  • нидерландия

Целта на тези учения е да се провери способността на наличните в търговската мрежа системи за борба с дронове да работят безпроблемно заедно

Първото активно участие на Украйна в учения за борба с безпилотни самолети в Нидерландия - 1
Снимкa: БГНЕС

От 10 до 20 септември 2024 г. НАТО и страните-партньори провеждат учения за борба с безпилотни самолети в Нидерландия. В събитието участват над 450 участници от 19 държави, включително Украйна, съобщава УНИАН, цитирано от Фокус.

Целта на тези учения е да се провери способността на наличните в търговската мрежа системи за борба с дронове да работят безпроблемно заедно, подчертава пресслужбата на Алианса. За първи път Украйна участва в изпитанията, заедно с представители на частния сектор и научната общност.

Ежегодното учение на НАТО за оперативна съвместимост на безпилотни летателни апарати (C-UAS) тества повече от 60 системи и технологии за противодействие на дронове, включително сензори, системи за насочване, устройства за заглушаване и киберпрехващачи в реални условия.

"Първото активно участие на Украйна в тези учения е част от Пътната карта за сътрудничество в областта на иновациите между Украйна и НАТО, одобрена от лидерите на Алианса и Украйна на срещата на върха във Вашингтон. Учения като C-UAS TIE предоставят уникална възможност за съвместно справяне с неотложни проблеми, свързани с автономността и оперативната съвместимост на безпилотните самолети, както и за изучаване на бойния опит на Украйна в борбата с малките безпилотни летателни апарати“, се казва в изявлението.

Интегрирането на технологиите за борба с дроновете в Интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана (IAMD) на НАТО е ключово за укрепването на способностите за възпиране и отбрана на Алианса.

"На срещата на високо равнище във Вашингтон през 2024 г. членовете на Алианса предприеха стъпки за по-нататъшно подобряване на готовността, реакцията и интеграцията на НАТО за IAMD и се съгласиха да подкрепят разработването и прилагането на интегрирана архитектура за въздушна и противоракетна отбрана за Украйна“, добави пресслужбата на Алианса.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    0 2 Отговор
    Украйна помоли Румъния да сваля руски безпилотни самолети.
  • 2 Путин

    4 7 Отговор
    Много съм кафяв с моя кафяв памперс. Стигнах Киев, обкръжих го, но Сорос се развика и ние избягахме с подвити опашчици.
  • 3 Прекалиха

    3 5 Отговор
    Пак минават червените линии на гнома.
  • 4 Потресс копейки

    2 4 Отговор
    Путлер отдавна не е между живите. Евреите кукловоди на западната "демокрация" си правят гаргара с Русия и копейките с разни двойници, които дори не напомнят стария оригинален Путлер.
  • 5 Банг банг

    3 2 Отговор
    Къде е Путин? Едни лоши чичковци го търсят да го бият.
  • 6 К.О.Т.арАК 😺

    5 0 Отговор
    Милион санкции, милион учения, трилиона в оръжия и долари ,и,и,и.......🤣🤣🤣🤣 Нато и сащ искат да си възвърнат самочувствието след бягането от талибаните, ама.....гредЪ.....поредната гредЪ🤡🤡🤡🤡
  • 7 Коко

    2 0 Отговор
    Докато се върнат ... я камила я камилар
  • 8 Някой

    0 0 Отговор
    Гледах видео, където от пикап в движение, руски войник свали квадрокоптер/дрон веднага с Калашников. Така че срещу дронове - Калашников! ;)
Новини по държави: