22 Септември, 2024 19:37 1 531 30

Дясната партия „Действие на недоволните граждани“ спечели изборите в Чехия

  • чехия-
  • действие на недоволните граждани-
  • избори-
  • прага-
  • андрей бабиш

Въпреки тежката обстановка, породена от природната стихия, правителството реши да не отлага гласуването

Дясната партия „Действие на недоволните граждани“ спечели изборите в Чехия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Чешката дясна популистка опозиционна партия "Действие на недоволните граждани" (АНО) на бившия премиер Андрей Бабиш печели убедителна победа на регионалните избори в средноевропейската страна, произведени само броени дни след големите наводнения там, показват обявените днес официални резултати, цитирани от ДПА, предаде БТА.

АНО ще бъде първа политическа сила в 10 от 13-те областни парламента, сочат данните, огласени от Чешкия статистически институт, който осигурява преброяването на вота. На европейско равнище формацията на Бабиш е част от групата "Патриоти за Европа", включваща още унгарската ФИДЕС, френския Национален сбор и Австрийската партия на свободата.

Избирателната активност на двудневния вот, който се произведе в петък и събота, беше ниска - 32,9%, а причината за това бяха наводненията. Бедствието отне живота на четирима души и причини големи щети. Въпреки тежката обстановка, породена от природната стихия, правителството реши да не отлага гласуването, аргументирайки се със законови основания.

Партиите от управляващата либерално-консервативна коалиция на премиера Петър Фиала печелят само в областите Южночешка, Южноморавска и Либерецка. Макар и резултатът да не е победа, не е и разгромно поражение, каза министър-председателят.

"Трябва да бъдем по-добри, по-силни и по-успешни", заяви той и определи изборите като важна проверка на обществените нагласи преди парламентарните избори догодина. АНО увеличи броя на мандатите си в 13-те областни парламента от 178 на 292, но се очаква да не намери коалиционни партньори.

Регионите управляват училищата, болниците, социалните домове и разпределят европейските субсидии. Прага има особен статут, затова не беше включена в изборите. На двудневния вот избирателите гласуваха и за 27 нови сенатори в 81-местната горна камара на парламента. Тези избори, на които се обновява една трета от състава на Сената, се произвеждат на всеки две години.

Петима кандидати събраха пълно мнозинство от гласовете и бяха избрани още на първи тур. Изходът от останалите надпревари ще се реши на балотаж след седмица. Сенатът участва в законодателния процес и може да блокира конституционни промени. Според анализатори тези избори са били най-странните от разпадането на Чехословакия и създаването на отделна чешка държава през 1993 г. Предизборната кампания остана напълно в сянката на наводненията. Много от традиционните места за гласуване бяха наводнени от придошлите води, а същевременно много хора са загубили документите си за самоличност. Вътрешното министерство изпрати екипи със спални чували и електрогенератори в най-тежко пострадалите райони, за да се осигури правилното протичане на вота.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    72 3 Отговор
    Щом са недоволни и искат по добър живот ги обявяват веднага за популисти.

    Коментиран от #11

  • 2 Делю Хайдутин

    33 6 Отговор
    При тия наводнения е нормално да спечели Партията на недоволните.
  • 3 ТаУмВзе

    40 4 Отговор
    И тия са ги подкарали краварите и сорос на писта де!
  • 4 виктория

    40 0 Отговор
    кви са тия епитети бре маре!!
  • 5 Някой

    52 3 Отговор
    И що да е популистка? Щото не тъче на стана на сбърканяците и на американците? Хайде по-сериозно!

    Коментиран от #9, #26

  • 6 ГЕРБ=ДПС=БСП

    19 4 Отговор
    Все повече се убеждавам, че в цял свят партии и политици са да хванеш елините па да удариш другите.

    Навсякъсе боклук, до боклука и по среда ляво-десен отпадък.
  • 7 Факт

    7 16 Отговор
    Чехия е бита карта.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Варненец

    4 33 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Партията е дясна, не е лява, кАпейко. Ще го ... На путлера.

    Коментиран от #13, #27, #30

  • 10 Ха ха ха а така

    34 1 Отговор
    Браво и чехите се събуждат от либералистичноувредения сън .
  • 11 Предпоследният Софиянец

    3 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Популистите винаги ловят балъци в мътна вода !
  • 12 Безпристрастен

    38 0 Отговор
    Либералите изтичат в канала на историята в цяла Европа.Последните им издихания са в днешният сформиран Европарламент. Там ще сготвят със шайката на Акушерката,доста горчиви каши за всички,но в самите държави- членки ще бъдат пометени през избори.Следващият Европарламент ще има дъвсем друга структура, включително и Еврокомисията.Но това са цели пет години.Дълъг период,в който сегашните ще ни вкарат в голямо блато.
  • 13 Някой

    26 1 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    И какво като е дясна? У нас няма ли десни партии? Да не би всички десни партии из Европа да са на Путин. Това означава ли, че в Европа управляват само леви партии? Социалистически строеве ли са на власт в Европа? А пробито, но незаслужено центче?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да да

    27 0 Отговор
    Нещата отиват към своят нормален завършек за сорската демокрация.
    И току-що завършилото предаване на Светослав Иванов 120 минути Сочи точно този проблем.
  • 16 Ха, Ха

    17 1 Отговор
    Атлантистите сега яко ще вият на умряло. Кеф
  • 17 Факт

    3 10 Отговор
    Немският васал Чехия е зле Поляците са добре.
  • 18 Харесвам Бабиш

    9 0 Отговор
    Успех на балотажа!
  • 19 ЖЕКО

    13 0 Отговор
    И ЧЕХИТЕ ИЗГОНИХА ФАШИСТИТЕ, В БЪЛГАРИЯ КОГА ЩЕ ГИ ИЗГОНИМ ,ВРЕМЕ Е

    Коментиран от #25

  • 20 Механик

    8 0 Отговор
    Що ми се струва, че евреите (давоските), дето уж били богати понеже са умни се казаха не до там умни?
    Камари праи наляха в цветни революции, майдани, промивки на мозъци, тролеферми, разни "локални конфликти", ковиди и пр. а сега май ще гризнат дръвцето от към дебелио край?
  • 21 ежко

    8 1 Отговор
    Платените либералите май ги громят яко.Принципно, при нас събитията настъпват със закъснение, но до 2-3 години кьорав либерал няма да остане по нешите земи!
  • 22 нашия

    7 0 Отговор
    в днешно време нео-либералната преса нарече някоя партия "дясна популистка" ,значи е партия на трезвомислещите хора....вижте с кого са ЕП....кое е дясно популистко..?!
  • 23 Русофил

    2 4 Отговор
    РУСОФИЛИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ - ОБЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!

    Коментиран от #28

  • 24 Точен

    8 1 Отговор
    Колегите и съидейниците на Възраждане печелят изборите и в Чехия. Добре е това. Национализмът, а не джен-дъризмът е бъдещето на Европа.
  • 25 НИКО

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЖЕКО":

    НЯМА НИ ЕДИН ЗАСВЕТА ВОДАЧ НА КОИТО ДА СЕ ДОВЕРИМ НЕГЛАСУВАЩИТЕ БЪЛГАРИ, ДАНО СЕ ПОЯВИ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ПРЕЗ ЗИМАТА
  • 26 Европеец

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Прав си...... Всички парти, които не се съгласни със сегашната политика ги обявява за популистки...... но противно на това те печелят...... народа му писна от сегашното управление на Европа и на отделните държави......Според мен е време за Възраждане на България..... На предстоящите избори ще гласувам за партия Възраждане, пък до и нея да наричат популистка.....
  • 27 Ти не си

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    варненец, ти и си от Каменар или кменарец
  • 28 Европеец

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Русофил":

    Въпреки, че не си русофил, лозунга който си написал ми харесва..... Възможно е и това да се случи.....
  • 29 Е,вие

    2 0 Отговор
    русофобите нали се обединихте,що па да не се обединят русофилите
  • 30 Абе сбърканяк

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Варненец":

    До скоро ни викате "Аре у лево" и се правихте на "десни СДСари", а сега прегърнахте лявото, марксистите и инернационализма и почнахте ни наричате "крайно десни популисти". Знаеш ли значението на думата "популизъм" и защо новите интернационални марксисти заедно с нашите комунисти в Брюксел, я направиха "мръсна дума" както до всичко което се докоснат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания