12 Октомври, 2024 15:54 2 019 29

Напрежение по границата! Полша спира даването на убежище

  • полша-
  • беларус-
  • мигранти-
  • доналд туск-
  • александър лукашенко

През юли полският парламент прие закон, който разширява правомощията на службите за сигурност да използват оръжие срещу мигранти на границата с Беларус

Напрежение по границата! Полша спира даването на убежище - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша планира временно да прекрати предоставянето на право на убежище като част от стратегията си за ограничаване на нелегалната миграция на фона на напрежение на границата с Беларус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Един от елементите на миграционната стратегия ще бъде временното прекратяване на правото на убежище“, каза премиерът Доналд Туск.

Варшава обвинява Минск, че насърчава мигранти да прекосяват беларуската границата с Полша.

„Ще поискам това, ще поискам признаване на това решение в Европа. Това е така, защото много добре знаем как то се използва от беларуския президент Александър Лукашенко, руския президент Владимир Путин... от трафикантите на хора, как това право на убежище се използва точно срещу същността на правото на убежище“, каза той на конгрес, организиран от политическата му коалиция "Гражданска платформа".

Миграцията е на дневен ред в Полша от 2021 г., когато голям брой хора от Близкия изток и Африка започнаха до правят нелегални опити за преминаване на беларуската граница с Полша. Варшава и Европейският съюз заявиха, че това е криза, организирана от Минск и Русия, припомня Ройтерс.

Русия и Беларус отричат да са отговорни за мигрантския натиск. Туск каза, че ще представи стратегията за миграция на заседание на министерски съвет, насрочено за 15 октомври.

Откакто встъпи в длъжност през декември 2023 г., Туск провежда твърда политика по отношение на миграцията – стратегия, която спечели широка обществена подкрепа, но разколеба активистите, които се надяваха, че той ще изостави подхода на предишната националистическа администрация, посочва Ройтерс.

През юли полският парламент прие закон, който разширява правомощията на службите за сигурност да използват оръжие срещу мигранти на границата с Беларус.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    54 7 Отговор
    На тез пак русията им виновна! А бре хора, ако президента ви се осери-пак Путин ли ще ви е виновен? Я стига глупости! Това че не ви стига акъла за нищо то се видя!

    Коментиран от #23

  • 2 Българка

    44 7 Отговор
    В Полша са приели закон за използване на оръжие срещу мигранти. В този дух питам българските граничари и служби -ниме нелегалното преминаване на границата не е престъплени по НК? И защо не се използва оръжие срещу нелегалните престъпници, а ги залавят, регистрират и хранят (т.е. с парите на българските данъкоплатци)?

    Коментиран от #6, #20

  • 3 Последния Софиянец

    34 5 Отговор
    Полша отдели милиарди за окопи и бункери по границата.Идва им реда.

    Коментиран от #15

  • 4 Перо

    34 2 Отговор
    Само още мигранти от Украйна, до спукване на бюджета!

    Коментиран от #9

  • 5 Българка

    34 2 Отговор
    Украинския легион» в Полша се провали: По-малко от 200 души са се записали
    Опитът за създаване на „Украински легион“ от бежанци, живеещи в Европа, се провали.
    Полските власти не успяха да намерят достатъчен брой украинци, живеещи в страната, които бяха готови да се присъединят към „Украинския легион“ и да бъдат пратени на война.Общо 196 души са пожелали да се присъединят към „Украинския легион“ в Полша.
    „Получихме 138 заявления чрез уебсайта и 58 чрез консулства и посолства“, каза Олег Куц, цитиран от телевизионния канал Polsat.
    Генералният консул посочи, че става дума за всички заявления, получени както от Полша, така и от чужбина. Според него „който е искал да воюва, вече е заминал в Украйна“.
    Припомняме, че по-рано министърът на националната отбрана на Полша Владислав Косиняк-Камиш заяви, че Варшава не е в състояние да сформира така наречения „Украински легион“ поради липсата на желаещи да служат в него.
    Да бе, представете си украинци, избягали от Украйна например в Полша, за да не попаднат фронта, доброволно от Полша да тръгнат да се записват доброволци.
  • 6 Граничар

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Така ни нареди господаря, САЩисан.
  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    24 3 Отговор
    Паляците за Н-ти път ще настъпят мотиката на Мецана слушайки кравите.
  • 8 Сатана Z

    5 3 Отговор
    Какво ни готвят подлогите и кой ще плаща масрафа?
    🇧🇬България ще стане собственик на системата за ПВО на НАТО за първи път. През октомври 2024 г. придобиването на системата за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM беше обявено от Diehl Defense. Като част от договора България може да закупи до 5 допълнителни ракети-носители SLM и една SLX до 2032 г. Част от разходите ще бъдат компенсирани от оборудване, доставено на Украйна през 2024 г. Показателно е, че преди това България отказа да прехвърли на въоръжение в Украйна системите за противовъздушна отбрана С-300, позовавайки се на липсата на други системи за противовъздушна отбрана. Сега с доставката на IRIS-T българското направление ще бъде включено в Интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана (IAMD) на НАТО, което ще разшири зоната на контрол на алианса в Черноморския регион.

    Коментиран от #14

  • 9 Полша е съседна на

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    Украйна и там се води наистина война. Какво правят чернокожи и араби на границата на Финландия и Полша? Украинските бежанци са 95% жени, деца и стари мъже за разлика от арабите и негрите.

    Коментиран от #24

  • 10 кастроли

    22 0 Отговор
    България също трябва да спре даването на убежища на чужденци от нелегалната миграция.
  • 11 Уса

    14 2 Отговор
    Поляците са едни самозванци и фукльовци за нищо не стават без някой чичко паричко
  • 12 М3 голд

    14 0 Отговор
    Ама какво дрънкат Беларус, Русия. Трябва да се сърдят на Меркел, която публично апелира към мигрантите: "елате, чакаме ви". И от там да търсите кой я накара да ги повика и да им улесни влизането в ЕС.
  • 13 Тома

    15 2 Отговор
    Номер едно по нагл.ост са поляци украинци и македонци
  • 14 М3 голд

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    И вече спокойно могат да подарят двете системи С300, с които се защитават София и АЕЦ Козлодуй. То не е ясно какво е останало, след като Тагарев подари ракетите им на Окраина. Голям фарс!
  • 15 Тука ли си за да ръсиш мозък ?

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Гледай да не изстръпнат пръстите
  • 16 Ще давате убежище

    10 0 Отговор
    Ще давате и още как. Няма САЩ да ги приема васали такива
  • 17 Яяяяяяяя

    11 0 Отговор
    А не така, демокрация трябва , пускате всички, не само които ви трябват
  • 18 Как не се сетихме до сега че

    9 1 Отговор
    трафикантите на хора, били хора на Путин и Лукашенко
  • 19 Ъхъъъъъ мозък

    11 1 Отговор
    ОТ Близкия изток и Африка минавали през Беларус. Кви хапчета се зоби тоя е пълна мистерия

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Не е толкоз трудно

    1 8 Отговор

    До коментар #19 от "Ъхъъъъъ мозък":

    дВлизат в Русия, оттам ги транспортират до границата с Полша и ги пускат. Дано съм ти бил полезен.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Защото

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    тези поляци са на един акъл с укрите !
  • 24 Какво правят чернокожи и араби на

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Полша е съседна на":

    на границата на Финландия и Полша?....... Кво ли ? Аз ще ти кажа. Със натовски самолети до различните военните бази и от там на вън. Само през Рамщайн минаха над 65000 и седмици на ред на палатки спаха на поляната
  • 25 Браво бре

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Не е толкоз трудно":

    ОТ Близкия изток и Африка през Русия до Полша.......хахахаха.......

    Коментиран от #28

  • 26 М3 голд

    4 0 Отговор
    По темата граници на ЕС аз непрекъснато пиша, но просто за мое удовлетворение. Сега също.
    През 1990 г, в действащото Народно събрание, депутатът Славчо Трънски е внесъл предложение да се премахнат граничните съоръжения. Нали ще се отваряме към света? И ще е демокрация? И освен телените заграждения по границата имаше и втора защитна бариера, на около 3 км към вътрешността на страната. И много сигнализиращи елементи в средната между двете огради. Но там земята не се обработваше. Сега, след връщане на земята нещата се промениха. Но изградената дантелена ограда от правителството на ББорисов е всичко друго, но не и ограда. Предложението ми е правителството да отпрати доклад до ЕК, да иска пари за изграждане на добра защита на външната граница на ЕС. Да приложат идеен проект и количествено стойностна сметка . Да има европейски конкурс. Никой не си мърда пръста даже. А Финландия, Полша и други работят по въпроса. Ще се пълним с мигранти, ще ги регистрираме, после ще плащаме връщането им тук и т.н. Нарочно създаден проблем, който все повече ще ни тежи.
  • 27 Ральо

    4 0 Отговор
    Ето каква гадна фалшива новина чух:
    "За да спре емигрантите по външната граница Полша щяла да минира границите."
    Много се възмутих,защото това е действие от студената война,а сега света е определено добър,демократичен и много спокоен.
    Нали?

    Коментиран от #29

  • 28 А по-лесно ли е

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Браво бре":

    от Афганистан до Германия.
    През нас.
    Май не си разбрал, че това е руска и беларуска държ. политика.
    Влизат в Русия отнякъде си, с покровителството на държ. каналджиите ги стоварват пред Полша.
    Нали се пробваха и преди войната с Украйна и смятаха, че поляците няма да приемат и украински лбежанци.
    Ама Не. Приехме ги и ние! Защото са УКРАИНЦИ!!!
  • 29 Тези действия от Студената война

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Ральо":

    бяха насочени срещу робите в социалистическите държави.
    Никой да не излиза, а да строим канибаалската система.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания