25 Октомври, 2024 10:10 1 417 5

$100 млн. обезщетение! Собствениците на контейнеровозa, срутил мост в Балтимор, получиха тежка присъда

  • балтимор-
  • мост-
  • контейнеровоз

Плащането ще отиде в Министерството на финансите на САЩ и други федерални агенции, пряко засегнати от сблъсъка

$100 млн. обезщетение! Собствениците на контейнеровозa, срутил мост в Балтимор, получиха тежка присъда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Собствениците на контейнеровоза, който се разби в моста Франсис Скот Кий в Балтимор, бяха осъдени да платят на правителството на САЩ повече от 100 милиона долара обезщетение. Това съобщи БиБиСи, позовавайки се на Министерството на правосъдието на САЩ.

Grace Ocean Private Limited и Synergy Marine Private Limited, компаниите, които притежаваха и управляваха кораба Dali, се съгласиха да платят, разрешавайки едномесечно гражданско дело. Плащането ще отиде в Министерството на финансите на САЩ и други федерални агенции, пряко засегнати от сблъсъка.

"Това е огромен резултат, който напълно компенсира Съединените щати за разходите, които са направили в отговор на това бедствие, и държи собственика и оператора на Dali отговорни", отбеляза Брайън Бойнтън, ръководител на гражданския отдел на Министерството на правосъдието.

Департаментът посочи, че споразумението не включва никакви щети за реконструкцията на моста Франсис Скот Кий. Държавата е предявила собствен иск за тези щети.

САЩ обвиниха за инцидента повреди в електрическите и механични системи на кораба. Твърди се, че Dali е бил неадекватно поддържан, което е причинило кораба да загуби мощност и да се разбие в колона на мост. Шестима мъже, строителни работници, поправящи дупки по моста, загинаха, когато бяха потопени във водата, след като контейнеровозът се удари в конструкцията.

Сблъсъкът на Dali замрази трафика за месеци в едно от най-натоварените пристанища в САЩ. САЩ координираха десетки федерални, щатски и местни агенции за отстраняване на 50 000 тона стомана, бетон и асфалт от корабния канал и от Дали.

Срутването на моста също причини "икономическо опустошение", тъй като корабоплаването беше спряно. Пристанището на Балтимор беше отворено отново през юни за търговска навигация. Инцидентът също така блокира ключов път за местните пътуващи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    21 4 Отговор
    ПРЕДИ СБЛЪСКА УКРАИНСКИЯ КАПИТАН
    СЕ ПРОВИКНАЛ
    " СЛАВА УКРАИНЕ !":)
  • 2 Коня Солтуклиева

    19 3 Отговор
    шофьора на воза е украинец, подчинен на Киро Буданов! :))
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пълномащабен и непровокиран сарказъм

    5 0 Отговор
    Зеленски ще поеме глобата, ако собственика прати капина за един бърз курс до Крим.
  • 5 СЗО

    3 0 Отговор
    А за 6-мата умрели, компенсация? Или тях кучета ги яли....