Last news in Fakti

18 Май, 2014 12:35 6 035 0

Наводнението на века на Балканите: десетки жертви в Сърбия, Босна и Херцеговина (обновена)

  • сърбия-
  • босна и херцеговина-
  • обеновац-
  • наводнение-
  • валежи-
  • река сава

Броят на загиналите може да се уточни едва след спадането на водата

Наводнението на века на Балканите: десетки жертви в Сърбия, Босна и Херцеговина (обновена) - 1
Така изглежда залетият от водите град Обреновац на 30 км югозападно от столицата Белград. Снимка: АП/БТА

На Балканите бушува най-голямото за последните 120 години наводнение: заради проливните дъждове са прелели от бреговете си реките в Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина, а също и в Румъния, предаде „Евронюз“. В Сърбия и Хърватска е обявено извънредно положение, а точният брой на жертвите ще може да бъде съобщен, едва след като водата спадне. По данни на местните медии те са вече най-малко 44 души, докато сутринта се говореше за поне 20: 12 загинали в Босна и 8 в Сърбия. Най-много загинали има в сръбския град Обреновац на 30 км от Белград - най-малко 12. В Босна са вече 27, има и поне един в Хърватия.

В града е и най-голямата електроцентрала в страната, която захранва половината страна с електроенергия и властите правят всичко възможно да яспасят от заливане.

Сръбският министър-председател Александър Вучич нарече случващото се най-голямата катастрофа: „Това наистина е трагедия с библейски мащаб. И не говоря само за човешките животи. Всички проблеми носи със себе си река Сава. Такава разрушителна природна катастрофа в историята на Сърбия досега не е имало“, заяви той.

Ръководителят на сектора по извънредни ситуации към сръбското Министерство на вътрешните работи Предраг Марич днес на пресконференция е потвърдил, че още един загинал е бил открит при спасителните акции в град Обреновац, който е сред най-пострадалите от стихията. „Не знам какво ни чака, когато водата спадне“, изразил е опасения за нови жертви той.

В Сърбия над 15 000 души са евакуирани. В спасителните работи и по укрепването на бреговете на реките с чували пясък са задействани не само полиция, пожарникари и военни, но и доброволци. На територията на страната действат и 28 български спасители, руски също са пристигнали с два самолета на Министерството на извънредните ситуации и са евакуирали около 2000 души.

По преценка на метеоролозите, за три дни в региона е паднал дъжд, равняващ се на тримесечната норма. Само от град Биелина в източна Босна след разлива на река Сава са евакуирани около 10 000 жители. В някои населени места нивото на водата се е вдигнало до втория етаж на къщите и хората там биват евакуирани направо от по високите етажи или покривите с помощта на хеликоптери.

Бедствията са предизвикани от започналите в сряда в региона проливни валежи, които предизвикаха преливане на реките, които наводниха огромни територии, включително градове и села. Десетки населени места са откъснати от външния свят, а около 100 000 домакинства са без електрически ток. За съжаление, прогнозите на синоптиците не са утешителни – според тях дъждовете няма да спрат още няколко дни.

ххх

Тази сутрин над Белград и околностите грее слънце, но хората продължават да се борят с последиците от наводнението. Въпреки усилията на спасителите и доброволците, все още има хора, които са блокирани в домовете си. На места водата е над 2 метра, съобщи Нова ТВ в свой репортаж, донасяйки и добрата новина, че нивото на Сава там е паднало с един метър след нощта.

Продължава и ваденето на загиналите в наводненията.

Почти цялата централна част на град Парачин потъва под водата за броени минути. Река Църница излиза от коритото си и поглъща улиците и къщите. Борбата със стихията се оказва непосилна задача за местните противопожарни и аварийни служби. Дори армията, която подаде ръка още в първите часове, не можа да овладее потопа.

Българската спасителна група е първата чужда помощ, на която градът разчита, за да се върне към нормален начин на живот. Почти 30 опитни пожарникари, техника и специални автомобили участват в спасителната мисия.

След потопа основният проблем на близо 25 хилядното население на Парачин са наводнените приземия и подземни етажи на повечето сгради.

Местното дружество за водоподаване временно осигурява чиста вода чрез цистерни, за да се предотврати всяка възможност за избухване на зарази.

Българите са разделени на няколко екипа, които помагат в най-критичните точки. Една от тях – голям подземен гараж с електрическа подстанция. Водата тук е над 2 метра. Подобно електрическо съоръжение е под водата и в един от централните хотели на Парачин. Друг български екип е впрегнал няколко помпи, за да помогне на хората да влязат там.

14 европейски държави помагат опустошена Сърбия да си стъпи на краката след незапомнените наводнения. Самолети, хеликоптери, лодки, и спасителни екипи вече обикалят най-засегнатите райони. Всички те, както и Българската група, работят по разпореждане на кризисния щаб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА