Last news in Fakti

2 Юни, 2014 11:59 1 217 0

Откриха 14 от загиналите в авиокатастрофата край Мурманск

  • хеликоптер-
  • мурманск-
  • катастрофа-
  • загинали-
  • путин-
  • мурманска област

Само двама от пътувалите на борда на машината са оцелели

Откриха 14 от загиналите в авиокатастрофата край Мурманск - 1
Снимка: Министерство на извънредните ситуации на Мурманска област

Разпознати са телата на 14 загинали в резултат на катастрофата на хеликоптер Ми-8 в Мурманска област, съобщи РИА "Новости" днес, позовавайки се на представителя на северозападното следствено управление по транспорта Андрей Солнишкин. По-рано се съобщаваше, че са открити 10 или 12 загинали.

Авиокатастрофата стана в последния майски ден на брега на езеро в Терски район. По данни на Министерството на извънредните ситуации, на борда са се намирали 17 души, а по данни на Държавния комитет за авиация – 18: 13 пътници и петима членове на екипажа, като 16 от тях са загинали, а двама са ранените. Според друг източник, от екипажа са били четирима, тъй като един от техниците не бил излетял.

Според началника на Националния център за управление в кризисни ситуации към министерството Виктор Яцуценко, съдбата на трима души остава неизвестна, според други данни - безследно изчезналите са четирима.

Двамата оживели от инцидента са заместник-директорът на Института по горско стопанство в Санкт Петербург Александър Степченко и лекарят Валерий Купцов. Те са хоспитализирани с различни травми, като състоянието им било задоволително. Продължава търсенето на останалите жертви.

Сред загиналите са вицегубернаторът на региона Сергей Скоморохов, регионалният министър на екологията Алексей Смирнов, високопоставени чиновници и топ мениджъри, които според официалната информация трябвало да „облетят“ туристическите обекти преди визитата на президента Владимир Путин в региона. Смята се, че те са подготвяли условията за риболов на височайшия гост.  

В Мурманска област 2 юни е обявен за ден на траур и днес там знамената на Руската Федерация и региона ще останат спуснати, а културните институции и тв каналите ще отменят провеждането и показването на забавни събития, съобщи ИТАР-ТАСС.

Като основна версия за крушението се приема техническа неизправност и загуба на пространствена ориентация от страна на екипажа в трудни метеорологични условия, съобщава в. „Комерсант“.

По данни на следствието, хеликоптерът Ми-8 излетял около 20 ч. в събота вечерта от град Апатита в Мурманска област, след това направил междинно кацане, като взел на борда си още няколко души и се насочил към езерото. Връзката с вертолета била изгубена около 22 ч., но заради гъстата мъгла друг издирвателен хеликоптер не могъл да излети към мястото на предполагаемото крушение.

Това станало едва в неделя. Водолази открили вертолета на дъното на езерото на дълбочина оиколо 4 м. От удара във водната повърхност летателният апарат се раздробил на 3 части.

Инициатор на полета бил генералният директор на местното предприятие „Апатита“   Алексей Григориев, който поканил представители на науката и регионалното правителство да проучат въпроса за създаването на национален парк и да се определи мястото за строителството на нови туристически обекти.

За катастрофата е повдигнато наказателно дело за нарушаване по невнимание правилата за безопасност на въздушното движение, довело до смъртта на двама или повече хора. По някои данни, до основния ремонт на падналия Ми-8 оставали 70 летателни часа, но при последната проверка състоянието му било оценено като добро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания