Last news in Fakti

12 Юни, 2014 12:22 2 099 6

Ислямистите в Ирак настъпват към столицата Багдад (обновена)

  • ирак-
  • мосул-
  • екстремисти-
  • ислямски-
  • „ислямска държава в ирак и леванта“-
  • идил

Съветът за сигурност към ООН остро осъди вземането на турски дипломати за заложници

Ислямистите в Ирак настъпват към столицата Багдад (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Съветът за сигурност към ООН осъди нападението на ислямски екстремисти над втория по големина иракски град Мосул и поиска незабавно освобождаване на всички заложници, пленени в турското консулство, съобщи АП. Съветът потвърди своята подкрепа за народа и правителството на Ирак, като подчерта, че нито един акт на насилие и терор няма да попречи на установяването на мир и демокрация в страната.

В ООН приветстваха плановете на Багдад в борбата срещу тероризма. Вчера похищението на турските дипломати осъди и генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който призова иракското правителство, страните от Близкия Изток и международната общественост да настояват и съдействат за освобождаването на служителите от мисията и за понасяне на отговорност от виновниците.

Вчера бойци от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), която преди няколко месеца се отдели от „Ал Кайда“, взеха за заложници в консулството на Турция в Мосул 48 служители на мисията и членове на техните семейства, включително 3 деца. Сред пленниците е и генералният консул Йозтюрк Йълмаз. По този повод Турция настоя за свикване на извънредно заседание на страните членки на НАТО. То се проведе снощи.

Ислямистите, превзели северните иракски градове Мосул и Тикрит имат намерение да поставят под свой контрол и столицата Багдад, твърдят анализаторите от групата SITE. Представители на ИДИЛ призоваха за това в аудиопослание в Туитър, в което се казва: „Битката още не бушува, но ще бушува в Багдад и Кербала“. В него правителството е обвинено в некомпетентност да ръководи армията. В плен на екстремистите, искащи да създадат ислямска държава на територията на Ирак и Сирия, вече са и много иракски военни, които на практика не са оказали никаква съпротива.

Кюрдски военизирани формирования са установили контрол над град Киркук в Северен Ирак и по техни данни там не са останали военнослужещи от редовната армия, която отстъпва на юг под натиска на бойците от ИДИЛ, предава „Ройтерс“.

САЩ, чиито войски бяха въведени в Ирак преди 3 години, признаха, че ситуацията в страната изключително много се е усложнила за последните денонощия и Вашингтон е готов да увеличи помощта за Багдад за борбата с тероризма.

Премиерът Нури ал Малики заяви, че причина за поражението на иракската армия е заговор в нейните редици и призова парламента да въведе извънредно положение. Решението за това обаче не можа да бъде гласувано днес поради липса на кворум.

Властите също така се обърнали негласно към администрацията на президента Обама да изпратят срещу екстремистите ударни американски безпилотни самолети. Иран също е предложил помощ на съседите.

Бойците на „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ се намират на около 100-150 км северно от Багдад. През нощта са се водели боеве в района на град Самара на 125 км от столицата.

В същото време днес се появи информация, че иракската армия е сдала позициите си в района на границата със Сирия в провинция Анбар, където в продължение на месеци не успяха да отблъснат сунитските бойци, предаде ИТАР-ТАСС.

Самара е родното място на „емира“ на групировката ИДИЛ, 43-годишния Абу Бакра ал Багдади, или Абу Дуа, когото наричат „изгряваща звезда на глобалния джихад" и новия Бин Ладен. Неговите хора в последните години участваха в гражданската война в Сирия и след като претърпяха поражение от режима на Башар Асад, се върнаха в родината си с цел да завземат властта в Ирак и да установят там радикален ислямски режим, като свалят шиитското правителство. За главата на Абу Дуа американските власти са обявили награда от 10 милиона долара.

Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки е съобщила, че САЩ ще окажат допълнителна военна помощ на Ирак в размер на 1 млрд. долара.

Турция от своя страна заплаши екстремистите с най-сурови мерки в отговор на вземането на нейните дипломати за заложници. По данни на турския външен министър Ахмед Давутоглу общо около 80 турски граждани се намират в плен в Ирак. Той заяви, че никой не трябва да се опитва да поставя на изпитание търпението и силата на неговата държава.

По информация на иракския тв канал „Ал Иракия", по-късно армейски части са си върнали от ислямистите главната административна сграда в Тикрит, унищожавайки около 20 тероисти. Иракската армия междувременно си е вдърнала и контрола над град Байджи, засилвайки охраната на подстъпите към столицата Багдад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    И к*во правиха хамериканците толкова време там...

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Mercedes-Benz

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Почистваха им почвата от една мръсна черна течност
  • 3 мечока

    0 7 Отговор
    Е са че им е.е м....та Ердогана !

    Коментиран от #6

  • 4 мечока

    0 9 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Много плоски ти станаха коментарите ! Що така нямате мислители русофилите ?

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечока":

    Останахме без мисъл и думи, възхитени от твоите коментари...
  • 6 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "мечока":

    Хайде малко общообразователно за повишаване IQ-то на мечо Пух. Не е Ердоган, а Ердооан, това "Г" , което четеш, пишеш и произнасяш е т.н. "юмушак" g, което в турския език не се произнася. То удължава гласната пред него...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания