Last news in Fakti

2 Април, 2020 09:44 5 082 26

Успех срещу коронавируса: как се справя Виетнам

  • виетнам-
  • коронавирус-
  • китай-
  • епидемия-
  • смъртни случаи

Тоталният контрол в азиатската държава дава резултати

Успех срещу коронавируса: как се справя Виетнам - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във Виетнам, който има дълга над 1 100 километра обща граница с Китай, до момента има само 212 потвърдени заразени с коронавирус и нито един смъртен случай - по официални данни. Но дори и да подходим резервирано към тези числа, ясно е, че Виетнам досега се справя добре с борбата срещу пандемията.

Основният фактор за това е решителният подход на правителството – още в края на януари премиерът Нгуен Суан Фук обяви война на коронавируса с думите „Да се преборим с епидемията означава да се преборим с врага“.

Мобилизация по всички фронтове

Но как да се води борбата, щом не достигат средствата, а здравната система не е особено развита? Именно поради това Виетнам заложи на строгите карантинни мерки и на стриктното издирване на всички, с които са контактували заразените.

Така още на 13 февруари община с над 10 000 жители близо до Ханой бе поставена под триседмична карантина – в момент, в който в страната потвърдените случаи на коронавирус бяха едва десет. И още съвсем отрано пристигащите във Виетнам от рискови райони се поставяха под 14-дневна карантина.

Контрол и пропаганда

Вместо на съвременната медицина, Виетнам заложи на превенцията и проверките – с усилията на службите за сигурност, военните и контролните органи. Целта на въведения тотален контрол бе да бъде наложено стриктно спазване на правителствените мерки - без изключение.

Министър-председателят Фук дори прибегна до военна реторика, заявявайки: „Всяка фирма, всеки гражданин и всеки квартал трябва да се превърнат в крепост, за да удържим епидемията“. Държавните медии подеха мащабна информационна кампания, а всички жители на страната редовно получаваха СМС-и от здравното министерство с предупреждения за заболяването и съвети за адекватно поведение. Всичко това беше прието с разбиране от виетнамците, които се гордеят с обстоятелството, че Виетнам се справя сравнително добре с кризата. Вицепремиерът Ву Дук Дам, който ръководи действията в борбата с коронавируса, във Фейсбук е определян като „национален герой“.

В същото време правителството предоставя сумата от 1,1 милиарда долара в помощ на икономиката и се обърна с призив към населението за доброволни дарения. И хората даряват, защото във времената на криза вярват в правителството и в борбата срещу коронавируса.

Автор Родион Ебигхаузен


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и тия ядат прилепи и кучета

    34 7 Отговор
    Виетнам искаме не искаме са новия Тигър на Азия. Там големите корпорации са изнесли много от производствените си дейности и никой няма да ги плаши със сезонен грип.

    Коментиран от #24

  • 2 Бай Дончо Трънски

    29 8 Отговор
    Ханой е 12 млн човека и не са чували за никакви карантини и пунтамари.

    Коментиран от #13

  • 3 габровец от варна

    49 5 Отговор
    При бай Тошо ги смятахме за маймуни,ама то сега май ще се окаже обратното.

    Коментиран от #16, #17, #19, #23

  • 4 Доналт Тръмп

    29 5 Отговор
    И ще похарчат само 1,1милиарда ,що не вземат пример от БГ вече се говори за 10 след 2 седмици ще станат 20 милиарда за борба с вируса.
  • 5 КралиМарко

    32 3 Отговор
    Има държава - има народ, отговорен,работлив, единен.Решението го има и то зависи от хората и нивото им...Виждам развития КапитализЪм и Демокрация - това Ню Иорк,Милано,Париж,Лондон...трагедия.Питам се, къде и как се лъже повече, като нивото се вижда най-вече в кризисна обстановка.
  • 6 Шекспир

    10 9 Отговор
    А най вероятно няма масово изследване и за това заразените са толкова малко.Ако в Бг не изледваха случайте щяха да са 33 и десет починали.

    Коментиран от #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    11 3 Отговор
    Във Виетнам е топло и UV лъчите унищожават вируса... Най-вероятно тези вируси там са пренесени от туристи или местни пътуващи по света...
  • 9 2020 януари и февруари

    20 6 Отговор
    А през месеците януари и февруари в България се разгоря истинска правителствена битка, начело с МЗ и най-гробарката в анти-народното събрание д-р Дравидкова, срещу "мафията в бели престилки" и най-вече срещу "алчните медицински сестри".

    В същото време главният държавен здравен инспектор доцент доктор, д.м. Кунчев бодряшки ни уговаряше, че коронавирусът няма да стигне до България. Същият този главен чиновник, заедно с другите чиновници-счетоводители като здравният министър Ананиев и неговата мухлясала в МЗ заместничка Начева не само че не подготвиха държавата и здравната система за борба с биотероризма, в частност - covid-19, но и проспаха изкупуването на предпазните маски от аптечната мрежа (1маска=8ст.) от китайците в България и репатрирането им обратно в Китай - между 10 и 20 милиона маски. Така българското население беше лишено от предпазни маски от МЗ, а българските лекари (мафията в бели престилки) и българските сестри (алчните пчелички) бяха лишени от елементарни предпазни средства - предпазни маски, предпазни костюми, предпазни очила... не бяха дадени ясни инструкции за преглед, прием и лечение на болни с covid-19; не бяха осигурени запаси от лекарства и имуностимулатори.

    Чак когато започна паниката в Италия, чак тогава главочите от ГРОБ за България започнаха някакви хаотични изхвърляния за самореклама. Чак след 8-ми март... Видяхме деморализираните лекари и сестри от белодробната болница, част от Медицинска академия - сравними само с изпадна
  • 10 Вероятно

    18 3 Отговор
    Народ преживял американско нашествие нищо не може да го сломи.
  • 11 Какъв вирус бе

    25 2 Отговор
    По време на Виетнамската война, американската армия пръска 20 милиона галона на химикали , включително силно токсичния Agent Orange, над гори и земеделски земи на Виетнам и съседните страни, целта е умишлено унищожаване на хранителни доставки, разбивайки джунглата и екологията, и опустошавайки живота на стотици хиляди невинни хора. Виетнам оценява, че в резултат на дългогодишните химически атаки, 400 000 души са били убити или осакатени, 500 000 бебета са били родени с вродени дефекти, и 2 милиона са страдали от рак или други заболявания. През 2012 г. Червения кръст прогнозира, че един милион души във Виетнам са с увреждания или здравословни проблеми, свързани с Agent Orange.
  • 12 Катюша

    6 8 Отговор
    Работата тук може да управи само Великия Путин,ама ще трябва някои командващ да му се помоли..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Най логичното

    11 3 Отговор
    Демокрацията ражда недисципланирани и различно мислещи хора, комунизмът ражда дисциплинирани, послушни хора, изпълняващи препоръките ня правителството си. Това е разликата. И тя е в полза на вируса в случая.
  • 15 Сюзан

    8 4 Отговор
    Това показва че социалистическите държави се борят по успешно с вируса отколкото капиталистическите. Виетнам и Китай са социалистически държави.
  • 16 Презвитер Козма

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "габровец от варна":

    Те тогава бяха изключително бедни, след разорителна гражданска война. Сега нещата са различни.
  • 17 Гяурите във всяка епоха

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "габровец от варна":

    Са роби и изтърбушлеци😂😂😂😂😂😂😂иначе сте немали пленено знаме ама европата ви зе териториите😂😂😂😂което е добре де че иначе и тех щехте да превърнете в пустуш😂😂😂😂

    Коментиран от #18, #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гуньо от Левуново

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "габровец от варна":

    Виетнам е държава със социалистическа система на управление. Но копираха почти 1:1 китайския модел на икономика. Това им даде възможност да дръпнат само за 20 г със огромни крачки напред.Там среден и дребен бизнес е толериран ,предимно в селско стопанство, преработка на храни и съпътстващи ги производства.Стратегически важните отрасли( добив на нефт- над 10,5 млн тона, въгледобив- огромни запаси от висококачествени въглища,добив на рудни и нерудни изкопаеми,промишлен риболов и преработка) са изключително държавна собственост.Не се допускат никакви външни фирми в тези отрасли.Банковото дело също е по китайски модел.Никакви филиали на чужди майки- банки без изключение! За 20 г с 3 петилетни плана за икономически план, при население около 95 милиона се наредиха на 35 място по икономически просперитет в света.Имат БВП около 375 милиарда $, а Среден БП на глава от населението= на 7470 $.Образование ,медицински услуги се дотират на 100% от Държавата. Но нямат частни болници,училища и университети. Това са реални факти по данни на Световна банка и ООН.
  • 20 Койчо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шекспир":

    В България и ма седем хиляди направени теста , ако това е тестване здраве му кажи. И 4 хиляди са в София
  • 21 Мундир

    0 3 Отговор
    Рано или късно азиатците ще изчезнат.Безконтролна раждаемост на малка площ няма как да се случи.

    Коментиран от #26

  • 22 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ , ....... ВЪВ ВИЕТНАМ РЪКОВОДИ - ВИЕТНАМСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ !!!!! ВЯРНО Е , ЧЕ РАЗВИВА И "ЧАСТНИЯ " СЕКТОР -ПО КИТАЙСКИ ОБРАЗЕЦ , НО СТРАНАТА Е ПОД КОНТРОЛ И ЩЕ СЕ СПРАВИ !!!!!!
  • 23 JAGUARES DE CORDOBA

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "габровец от варна":

    как така маймуни бе? знаеш ли кви красиви жени имат с натурална бяла кожа и много финни ти на тва маймуни ли му викаш а? пък и Виетнам няма нищо общо с Китай понеже са от Кхмерския бранд(и имат имунитет) спечелиха всички Войни през вековете ся едно грипче ли ще ги изплаши?
  • 24 JAGUARES DE CORDOBA

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "и тия ядат прилепи и кучета":

    кучетата ги ядоха по времето на Войната сега хората там са по богати от повечето на Балканите закво да ги ядат тея кучета след като се видяха с пари и цените са евтинки там? няма смисъл
  • 25 габровец от варна

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гяурите във всяка епоха":

    Айде гласи се да ходиш на намаз и като си блъскаш простата китара в пода,гледай някой да не те уважи изодзаде.мухахахааа
  • 26 JAGUARES DE CORDOBA

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мундир":

    говориш на изуст... Виетнам има огромна територия плюс това ако стане блъсканица наблизо са Лаос и Камбоджа дето са рядко населени в Лаос живеят 7,4 милиона а в Камбоджа 17 милиона