Last news in Fakti

29 Април, 2020 17:37 18 400 33

Знаехте ли за тези полезни свойства на сланината?

  • сланина-
  • полезно-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • холестерол

Въпреки че основно се смята за вредна, сланината също има своите добри качества

Знаехте ли за тези полезни свойства на сланината? - 1
Снимка: Shutterstock

Присъдата на сланината беше произнесена през 1960 г., когато в САЩ обявиха война на холестерола, а тя се приемаше като основен източник на животински мазнини.

През 1995 г. обаче, когато сланината беше изцяло изтласкана от маргарините с трансмазнини, изведнъж стана ясно, че няма нищо по-опасно от тези трансмазнини.

Именно те стимулират развитието на атеросклероза, инфаркти, инсулти и някои видове рак. И тогава сякаш настъпи време за реабилитация на сланината. Но не се случи точно така, защото глобалните хранителни компании, които отначало “убиха” сланината, а след това наситиха света на трансмазнини, в крайна сметка откриха алтернатива - евтиното палмово масло.

Колкото и да е парадоксално, по съдържание на полезни и вредни мастни киселини сланината изглежда доста по-добре от палмовото масло и редица други животински мазнини. В същото време обаче отстъпва в голяма степен на някои растителни масла.

Полезните свойства на сланината обаче, не се изчерпват само със съдържанието на тази ненаситена мастна киселина - арахидоновата. Често се твърди, че в сланината има витамин F, което е грешка, просто защото стана ясно, че това съвсем не е витамин, а от групата на специфични мастни киселини.

Както и витамините, ние трябва задължително да ги получаваме с храната, тъй като човешкият организъм не ги произвежда и често са в недостатъчно количество.

Сланината съдържа освен арахидонова и линолова киселина - и двете полиненаситени мастни киселини. Те се съдържат в обвивките на всички наши клетки и от тях зависи дали могат да работят нормално или не. За разлика от палмовото масло сланината, както казахме, съдържа арахидонова киселина.

Сланината не е основният виновник за затлъстяването. За натрупване на подкожна мазнина спомагат по-скоро въглехидратите, а не мазнините. Относно холестерола в 100 г сланина се съдържа една трета от дневната норма на това вещество.

Но той не е така опасен, както собственият ни холестерол, синтезиран от черния дроб. Освен това в сланината има достатъчно много холин, който отслабва вредните ефекти на холестерола и защитава кръвоносните съдове. Друг мощен аргумент в полза на този продукт е, че той е идеален за готвене.

Проф. Мартин Грутвелд от Лестърския университет във Великобритания доказал, че при пържене полиненаситените мастни киселини от растителните масла се превръщат в много вредни окиси и алдехиди, които провокират развитие на рак, атеросклероза, ставни болести и др. Оказало се, че най-полезно е да се готви със зехтин, краве масло, гъша мас и сланина. При висока температура те са по-устойчиви, което не позволява да се образуват тези токсични окиси и алдехиди, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 58 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    72 3 Отговор
    Червено вино с джумерки
  • 2 Глупости това, презветив

    4 25 Отговор
    Тихо майко да не чуват

    Коментиран от #18

  • 3 Диета с асфалт

    45 3 Отговор
    Без да чета статията– Бащицата наш отдавна го е казал, но с "лекия" пропуск, че сланината "расте" на прасетата, а не по магистралите.
  • 4 Хасан

    39 5 Отговор
    Аз имам две качета със сланина, значи ще хапвам здравословно.

    Коментиран от #7

  • 5 Винету

    43 5 Отговор
    "Играех със скъсани гуменки и ядях филия с мас"
  • 6 Пролоорпаав

    50 4 Отговор
    Сланината не е вредна.Ако прекаляваш с нещо то тогава всичко е вредно-дори и водата...Правилно посолена сланина е супер вкусна.В Финландия съм ял такава и в едно село Каменица когато бяхме на лов.Един дядо ни черпи сланина-еми няма такава наслада.
  • 7 Мустафа

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Гола вода си Хасане аз пък имам 4-качета със сланина значи ще хапвам 2-пъти по здравословно от тебе.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Изобщо

    26 5 Отговор
    и никога не слушам кой какво смята за полезно и вредно , а само моя организъм , който безпогрешно ми показва от какво се нуждае ! Така дух (психиката) и тяло са в пълна хармония !

    Коментиран от #11

  • 9 Ибрям

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Мустафа":

    Аз имам 6 качета със сланина и 60 буркана свинска мас
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пурко

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Изобщо":

    Например като ти се допие вино, какво показва?
  • 12 Жоро

    14 2 Отговор
    Аз имам сланина с праз лук
  • 13 ЗигЗаг

    14 2 Отговор
    Ганьо от Банкя много обича свинска мас.

    Коментиран от #30

  • 14 ААА

    11 2 Отговор
    Еми знаех , но за съжаление свърши. За което много помогнаха и моите "правоверни" приятели .Догодина пак ще има.
  • 15 Мим

    15 2 Отговор
    Много е полезна с бутилка изстудено бяло вино, чесънче и тиха музика,може и с някоя мацка..п

    Коментиран от #16, #26

  • 16 Хахахахах

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мим":

    Чесън, тиха музика и мацка е класика

    Коментиран от #20

  • 17 Пелтеци и цигани разни

    5 4 Отговор
    Изчезвайте ми барабар със старите си сланини, само зло ми докарахте на главата...!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мим

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хахахахах":

    Абе не го взимай на сериозно,мацката пък за талисманче и парфюмче..
  • 21 Отпрана точка

    1 4 Отговор
    Най обичам палмова мазнина , ям я с лъжицата
  • 22 По добре младешко л... о

    5 1 Отговор
    Отколкото палмова мазнина, че ще станеш още по разтурена, отколкото си...! (Идиотщината не прощава...!)
  • 23 габровец от варна

    9 1 Отговор
    Ухааа сланинка на тънко,габровска сливова и сгодна компанийка..
    .
  • 24 5555

    3 3 Отговор
    А бе, я си опечете месце и си наточете кана домашно вино...
    А от сланината и соде, някога си правехме сапун!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 НАПРОТИВ

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мим":

    СЛАНИНАТА ВЪРВИ С ХУБАВО ЧЕРВЕНО ВИНО НАПРИМЕР МЕРЛО.....
    БЯЛОТО Е ЗА РИБА........
  • 27 Алфа Ромео

    7 1 Отговор
    Високия холестерол не е от храните, при висок холестерол според малцина лекари трябва да се търси възпаление в организма, по Хитлерово време хората в концлагерите масово са имали висок холестерол а са гладували на практика. Сланината, маста и мазните меса не са вредни, маргарина и някои растителни мазнини да, зърнените храни са вредни но за съжаление тук хляба е основна храна.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ставрю

    3 0 Отговор
    Аз имам сланина да изкарам три карантини на Мутафчиискиие с цръвен пипер като си нарежа едно домаъче по големо и сланинка с мек хлеб па върти върти.
  • 30 Ооо

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЗигЗаг":

    Не бъркй сланината със свинската мас . Има разлика. Маста се прави като се топи сланина и лой. Лойта не е толкова хубава за ядене....Сланината е по-полезна. Но основен недостатък и е, че вдига също кръвното...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 мдаааа

    1 0 Отговор
    Статията като цяло е вярна с изключение на това,че зетхтина е полезен,но не бива да се използва за пържене.При пържене зехтина също се разлага на гореспоменатите вредни съставки.За пържене най-добре 100% краве масло или мас.С маслото рабира се излиза доста по-скъпо,но не е вредно.При маста недостатъка е,че трябва да се яде докато е топла храната,тъй като като изстине просто не е юривлекателна за ядене,но е безвредна.