Присъдата на сланината беше произнесена през 1960 г., когато в САЩ обявиха война на холестерола, а тя се приемаше като основен източник на животински мазнини.
През 1995 г. обаче, когато сланината беше изцяло изтласкана от маргарините с трансмазнини, изведнъж стана ясно, че няма нищо по-опасно от тези трансмазнини.
Именно те стимулират развитието на атеросклероза, инфаркти, инсулти и някои видове рак. И тогава сякаш настъпи време за реабилитация на сланината. Но не се случи точно така, защото глобалните хранителни компании, които отначало “убиха” сланината, а след това наситиха света на трансмазнини, в крайна сметка откриха алтернатива - евтиното палмово масло.
Колкото и да е парадоксално, по съдържание на полезни и вредни мастни киселини сланината изглежда доста по-добре от палмовото масло и редица други животински мазнини. В същото време обаче отстъпва в голяма степен на някои растителни масла.
Полезните свойства на сланината обаче, не се изчерпват само със съдържанието на тази ненаситена мастна киселина - арахидоновата. Често се твърди, че в сланината има витамин F, което е грешка, просто защото стана ясно, че това съвсем не е витамин, а от групата на специфични мастни киселини.
Както и витамините, ние трябва задължително да ги получаваме с храната, тъй като човешкият организъм не ги произвежда и често са в недостатъчно количество.
Сланината съдържа освен арахидонова и линолова киселина - и двете полиненаситени мастни киселини. Те се съдържат в обвивките на всички наши клетки и от тях зависи дали могат да работят нормално или не. За разлика от палмовото масло сланината, както казахме, съдържа арахидонова киселина.
Сланината не е основният виновник за затлъстяването. За натрупване на подкожна мазнина спомагат по-скоро въглехидратите, а не мазнините. Относно холестерола в 100 г сланина се съдържа една трета от дневната норма на това вещество.
Но той не е така опасен, както собственият ни холестерол, синтезиран от черния дроб. Освен това в сланината има достатъчно много холин, който отслабва вредните ефекти на холестерола и защитава кръвоносните съдове. Друг мощен аргумент в полза на този продукт е, че той е идеален за готвене.
Проф. Мартин Грутвелд от Лестърския университет във Великобритания доказал, че при пържене полиненаситените мастни киселини от растителните масла се превръщат в много вредни окиси и алдехиди, които провокират развитие на рак, атеросклероза, ставни болести и др. Оказало се, че най-полезно е да се готви със зехтин, краве масло, гъша мас и сланина. При висока температура те са по-устойчиви, което не позволява да се образуват тези токсични окиси и алдехиди, пише zdrave.to.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пурко
17:41 29.04.2020
2 Глупости това, презветив
Коментиран от #18
17:42 29.04.2020
3 Диета с асфалт
17:42 29.04.2020
4 Хасан
Коментиран от #7
17:45 29.04.2020
5 Винету
17:46 29.04.2020
6 Пролоорпаав
17:48 29.04.2020
7 Мустафа
До коментар #4 от "Хасан":
Гола вода си Хасане аз пък имам 4-качета със сланина значи ще хапвам 2-пъти по здравословно от тебе.Коментиран от #9, #10
17:48 29.04.2020
8 Изобщо
Коментиран от #11
17:51 29.04.2020
9 Ибрям
До коментар #7 от "Мустафа":
Аз имам 6 качета със сланина и 60 буркана свинска мас17:54 29.04.2020
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Пурко
До коментар #8 от "Изобщо":
Например като ти се допие вино, какво показва?17:57 29.04.2020
12 Жоро
17:59 29.04.2020
13 ЗигЗаг
Коментиран от #30
18:23 29.04.2020
14 ААА
18:36 29.04.2020
15 Мим
Коментиран от #16, #26
18:38 29.04.2020
16 Хахахахах
До коментар #15 от "Мим":
Чесън, тиха музика и мацка е класикаКоментиран от #20
19:02 29.04.2020
17 Пелтеци и цигани разни
19:22 29.04.2020
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Мим
До коментар #16 от "Хахахахах":
Абе не го взимай на сериозно,мацката пък за талисманче и парфюмче..19:47 29.04.2020
21 Отпрана точка
20:32 29.04.2020
22 По добре младешко л... о
20:39 29.04.2020
23 габровец от варна
.
20:52 29.04.2020
24 5555
А от сланината и соде, някога си правехме сапун!
21:34 29.04.2020
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 НАПРОТИВ
До коментар #15 от "Мим":
СЛАНИНАТА ВЪРВИ С ХУБАВО ЧЕРВЕНО ВИНО НАПРИМЕР МЕРЛО.....БЯЛОТО Е ЗА РИБА........
00:14 30.04.2020
27 Алфа Ромео
06:54 30.04.2020
28 Този коментар е премахнат от модератор.
29 Ставрю
14:12 01.05.2020
30 Ооо
До коментар #13 от "ЗигЗаг":
Не бъркй сланината със свинската мас . Има разлика. Маста се прави като се топи сланина и лой. Лойта не е толкова хубава за ядене....Сланината е по-полезна. Но основен недостатък и е, че вдига също кръвното...16:01 19.05.2020
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Този коментар е премахнат от модератор.
33 мдаааа
12:03 06.07.2020