26 Май, 2020 11:40 3 903 32

Отчаяни ресторантьори променят менюто и свалят цените

  • чехия-
  • прага-
  • ресторант-
  • икономика-
  • пандемия

Чешката столица Прага отвори заведенията в понеделник, но туристите ги няма

Отчаяни ресторантьори променят менюто и свалят цените - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Чешката столица отвори заведенията в понеделник, но туристите ги няма. Претъпканите с чужденци улици в центъра на Прага все още са минало. Сега са почти безлюдни и на тях цари мир, който столичните ресторантьори, чийто бизнес се движи тъкмо от туристите, наблюдават с тъга, пише в репортаж чешкият информационен сайт lidovky.cz.

Макар в понеделник, 25 май да беше първият ден от облекчените мерки и гостите успяха да седнат на масите на любимите си места, столовете на много заведения в центъра на столицата останаха празни. Това е причината някои сред тях да свалят цените и да се насочат към местните клиенти.

Бира за 39 крони, обявяват табелите на много ресторанти в центъра на столицата. За някои такава цена е само една трета от оригиналната преди кризата. Така ресторантьорите привличат жителите на столицата към златната напитка. Въпреки това вчера ресторантите, които обикновено са пълни с туристи, бяха празни.

Trdelniky (кифла на клечка, която се пече на улицата - б.р.) продължават да се въртят върху горещи въглища, но цветът на повечето е доста по-тъмен от здравословния. Чужди езици се чуват от време на време, но не всички ресторанти се пълнят от чужденци. Дори чехите не са достатъчни за това. Въпреки това ресторантьорите сега разчитат на тях.

„Намалихме всичко с около 30 процента, адаптираме менюто към местните клиенти“, потвърждава Якуб Моравец за чешкия информационен сайт Lidovky.cz, който е управител на ресторант „У Тина“ на площада в Стария град. „Добавихме мезета към бирата. Класиката на чешката кухня остана, тя е универсална“, обясни той. Ако сега по обед четирима гости седят на масата в ресторанта, друг път, според Моравец, ще бъде пълно. След това около три четвърти от гостите ще бъдат чуждестранни туристи. „Надяваме се, че местните ще харесат менюто ни и ще се върнат“, вярва Моравец.

Според него местните ресторанти могат да си позволят да бъдат по-евтини, главно поради намаления наем. „Когато разходите се върнат там, където са били преди кризата, операциите биха били неустойчиви с такива цени. Ще става въпрос за компромиси“, откровен е Моравец. Ресторантът "У Тина" все още не е успял да определи количествено точните загуби. „Като се има предвид, че април и май са икономически интересни месеци, загубите ще са огромни“, добавя Моравец, който сега освен че менажира заведението и мие чинии.

Разходка из препълнената преди "Карлова уличка" в центъра, водеща до Карловия мост, сега е почти тъжна. Операторите на щандове за освежаване с trdelniky, палачинки, колбаси и собствениците на по-големи ресторанти оглеждат напразно за гости. Дори безплатно кафе с палачинка няма кого да примами. Максимум петима гости от другата страна на улицата се наслаждават на следобеден десерт.

Оптимистичният поглед вероятно не се споделя от много управители на ресторанти и хотели от другата страна на "Мала страна". Въпреки „завръщането в нормално състояние“ в понеделник, тъмнината и всички столове там останаха наопаки. Накрая попаднах на открит ресторант, принадлежащ на хотела "Под Вйези" на улица "Мустек". Голяма част от ръководството на ресторанта на съседна маса обсъжда как най-добре да коригира услугите. "Паднахме до равнище на цените извън Прага. Намалихме ги с около 80 процента. Отчаяно е", потвърди шефът на ресторанта. "Нереалистично е да разчитаме, че ще бъдем спасени от домашни клиенти", казва той насред пустото заведение.

Други ресторантьори също са скептични. Например в друго заведение в историческия център на Прага не смятат да се отказват от качество или цени. „Местните жители така или иначе няма да ни спасят. Ако сега трябваше да намалим цената или да се откажем от качеството на услугите за чешките клиенти, това би било лъжа и заблуждаваща реклама“, казва собственикът на италиански ресторант, който не пожела да публикува името си. Само няколко служители седяха в уютното заведение за обяд вчера.

„Имаме цени според разходите, така че не можем да ги променим сега. Не бихме се отказали от качеството“, казва той за сървъра Lidovky.cz. И добавя отчаяно „Ние сме в капан, не можем да се справим“.

Дали туристите ще представляват голям дефицит в продажбите на ресторанти, популярни в Чехия, предстои да видим. Въпреки че "Малостранска беседа" се намира директно на маршрута до замъка Храдчани, повечето от гостите преди кризата са чехи и посещават заведението редовно.

„Не искаме да следваме пътя на дъмпинговите цени, искаме да запазим клиентелата, която имаме“, каза Петър Йерман от "Малостранска беседа", който беше празен в понеделник, първия ден на отворените врати. Според него обаче ресторантът е изградил стабилна позиция по време на своето съществуване и дори коронавирусната криза все още не го е заплашила. „Тогава просто ни стана ясно. Хората все още се страхуват да ходят навън, истинският изпитателен срок тепърва предстои“, заключава Йерман.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    26 3 Отговор
    А във Варна ще ги вдигнат и тиммутрите с бухалки ще вкарват вътре всички преминаващи. Ха-ха!
  • 2 бургазлия

    39 0 Отговор
    А в Бургас влязох в заведение ,и като видях цените им теглих една майна за довиждане !
  • 3 Последния софиянец

    5 10 Отговор
    3 лв бира си е добре даже за тука.

    Коментиран от #10

  • 4 Абсурдистанска реалност

    34 0 Отговор
    А нашенският фирмаджия зарежда с боклуци от борсите,мери порциите с кибритена кутийка и държи хладилниците през лятото на възможният минимум и те опрасква с една цена която ти секва апетита поне за ден напред.
  • 5 Кинбо

    40 0 Отговор
    Хората свикнаха без кафенета, ресторанти и разни кръчми и сега вече не им се дават излишни пари да хранят и рантутят такива като нашият кръчмар от сайта "Последния софиянец " най хубаво си е на домашно -ядеш и пиеш домашна храна и домашен алкохол и си правиш мезетата както ти е по вкус и не ядеш боклуците които предлагат по кръчмите.
  • 6 Русенски цени

    1 7 Отговор
    120гр.хайвер в сити хаус е 13лв.
  • 7 Болярин

    13 5 Отговор
    Ако има безплатен полет до Прага ,ще се възползвам веднага от магията на града.За мен си остава най-туристическага столица с дъх на романтика в Европа!Прекрасно място в което винаги се връщам с любов.

    Коментиран от #11, #15

  • 8 High

    10 0 Отговор
    Сега качеството ще удари ново дъно
  • 9 Бойкот за ресторантите

    25 2 Отговор
    Гответе си и си яжте боклуците ако щете и с 1000% надценка.
    Лято е,имаме си BBQ на двора.И двамата с жената готвим и да ходя да му пълня гушата алчна докато той се чуди как ако може и въздуха да ми касира.

    Коментиран от #12, #29

  • 10 Кинбо

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Ей го де е и нашият софиянец иска да продава по три лева бирата дето му я карат дистрибуторите на крака за 0,70 ст. 2,30 печалба от една бира няма ли да ти дойдат много няма ли да се задавиш ?

    Коментиран от #16, #18

  • 11 Komapak

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Болярин":

    И аз така ама Копенхаген 😊
  • 12 Кинбо

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бойкот за ресторантите":

    Браво...👍👍👍 👏👏👏
  • 13 Али Реза Текин

    1 8 Отговор
    Бил съм шест години в Португалия и осем в Германия. Казвам се Алли.

    Коментиран от #24

  • 14 Име

    14 2 Отговор
    А като се сетя на колко места в Прага месните бяха написали с графити по стените ТУРИСТИ ВЪРВЕТЕ СИ У ДОМА, че им беше довило от навалица, а сега реват за тях....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шекспир

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Кинбо":

    Не че цените са ниски но 3лв за бира е добра цена.За 70ст си я пии на пейката пред кварталния магазин.Големите надценки са в ястията.Миналата година ядох 4 сафрида с главите за 12лв.Мерси ще карам само на бира

    Коментиран от #17

  • 17 Кинбо

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Шекспир":

    Няма да пия бира за 0,70 ст пред магазина много са 0,70ст.за мен затова си купувам от големите вериги мгазини предната седмица си пих "Леденика" на 0,37ст.и половина, продаваха литровки по 0,75ст бройката а мезето беше домашен заек.
  • 18 Последният селянин

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Кинбо":

    Май ти казва че намалената 3 пъти цена 39 крони са 3 лв. ... демек толко си е и тука... 😉
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ром в кухнята.

    11 0 Отговор
    Отказах се от кръчмите още преди години като видях това нещо ром в кухнята и то главен готвач, във много кръчми и ресторанти това е вече нормална гледка мерси въпреки че някой зевзеци разправят че ромите готвели ной вкусно защото не си миели ръцете и по тоя начин манджите и ястията се овкусявали и ппидобивали страхотен вкус..ХА ХА ХА
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Значи

    10 0 Отговор
    Продукт репички - производител,пакетаж, транспорт до база, транспорт до заведение, приемане, почистване, миене, рязане, разпределяне по чинии, носене до маса. Това са стъпките за всичко което не е топлинно обработено и почти всички те се извършват от бразилци. А знаем какво е нивото на хигиена сред етноса. Е, как да седнеш в ресторант особено по курортите.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ром в кухнята.

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Значи":

    Прав си миналата година видях какво чудо е в "Албена" готвачи и помошник готвачи и кухненски персонал в болшинството са бразилци, понеже в Албена заплатите са малки и няма кой да се хване и затова ги наемат даже отделно вземат ученици 12 клас от Украйна които си карат стажа им работят без пари осигуряват им спане и храна и толкова.
  • 26 препис

    0 1 Отговор
    1 Чешка крона е равна на
    0,072 Български лева.
  • 27 тортиля

    2 2 Отговор
    Бира за 39 крони, обявяват табелите на много ресторанти в центъра на столицата. ИЛИ ЕДНА БИРА Е 2 ЛЕВА И 80 СТОТИНКИ.
  • 28 зелен петел

    1 2 Отговор
    И да не е ром в кухнята значи кайсийките в Кауфланд са от Испания. Един килограм в пластмасова кутия е 2,99 лева.
  • 29 Шпек Салам Народен

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бойкот за ресторантите":

    На двора си е готино,но има моменти,когато се ходи и на ресторант(кръчма).И понеже тези моменти при повечето българи са все по-разредени,на кръчмите масите са им празни.Не са високи цените,хората си имат разходи,наеми,осигуровки и.т.н...няма да бачкат без да им остане нещо,разбира се .Просто нашите приходи са недостатъчни. Българинът по принцип си обича мохабет,ресторанти,барове,да излезе,да види хора,а и него да видят.Излизайте по-често,харчете си парите,че иначе се осакатява много бързо!
  • 30 Шпек Салам Народен

    3 0 Отговор
    Оскотява написах.Ама то си е като осакатяване един вид.
  • 31 Йозеф

    1 0 Отговор
    По кръчми след месец-два, да изхвърлят замразените продукти от преди извъредното положение. Следва правене на нови менюта.и вдигане на качеството с 50% намалени цени. В едно заведение надценките са 300-400%.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Тъй е! Няма ги тълпите от руснаци и китайци...