Last news in Fakti

16 Юни, 2020 18:18 4 895 45

Нова заплаха! Вирусът вероятно се задържа върху замразени храни до 3 месеца

  • китай-
  • пазар-
  • ухан-
  • ковид-19-
  • карантина

По мнението на израелски специалист рискът замразената храна да разпространи патогена е крайно нисък, ако се спазват съответните предпазни мерки

Нова заплаха! Вирусът вероятно се задържа върху замразени храни до 3 месеца - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато все още не е ясен точният механизъм на разпространение на новия коронавирус от голям пазар за търговия на едро в Пекин, местните власти предупредиха да не се консумира сурова сьомга, след като патогенът беше открит на дъските за транжиране на вносната риба, предава Ройтерс.

По този повод агенцията потърси мнението на експерти дали Ковид-19 може да се разпространи посредством консумация или боравене с охладени или замразени храни. По мнението на г-н У Цзуню, главен епидемиолог в Центъра за превенция и контрол на заболяванията на КНР, вирусът може да се задържи върху замразени храни до три месеца. Неговото ведомство имало "силни подозрения", че заразени храни са предизвикали новото огнище в Китай.

Но професорът по вирусология от Хонконгския университет Цзин Дун Юн защити друго мнение. Според него заразяването с вируси от замразена храна се наблюдава при други патогени, като например при ротавируса и херпеса. Но ученият отбелязва, че SARS-CoV-2 и другите респираторни вируси заразяват, използвайки друг механизъм - дихателните пътища, а не стомашно-чревния тракт. И че са нужни допълнителни изследвания, за да бъде доказано, че Ковид-19 може да се предаде чрез контакт или при директна консумация на замразена храна.

Според Еял Лешем, директор на Центъра за тропически болести към медицинския център "Хаим Шеба" в гр. Рамат Ган, няма доказателства, че новото огнище на коронавируса в Китай е възникнало чрез храната и нейната опаковка. Преобладаващият брой заразявания се получават при близък контакт на инфектирани пациенти. Инфекции чрез прясна храна от рода на месото и рибата най-често стават факт, когато заразен кухненски работник или келнер отиде на работа и се докосне до храната, като по този начин пренася вируса.

По мнението на израелския специалист рискът замразената храна да разпространи патогена е крайно нисък, ако се спазват съответните предпазни мерки.

Сингапурският експерт по инфекциозни болести Дейл Фишър не споделя същото мнение. "Когато искаме да запазим един вирус, ние го замразяваме. Така че, ако той е наличен при пакетиран замразен продукт, си остава жизнен. Говорим обикновено за по-малко от седмица. Но е известно, че колкото е по-ниска температурата, толкова повече се удължава и животът му!", споделя Фишър.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    12 9 Отговор
    Скоро ще усетите вкуса на напоения в солена вода картон. Гладът ще ви направи свободни.
  • 2 Хаха

    11 7 Отговор
    Тафак како Сийке. Не се връзвайте на щуротии. Ушашавиа света.
  • 3 Точка Омега Последни Времена

    17 1 Отговор
    Народ загробил без причина стотици хиляди прасенца, трябва задължително да мине и през пост и молитва.

    Коментиран от #23

  • 4 оня с коня

    8 10 Отговор
    Ако наистина Вируса обича да е на студено,това значи че НИКОГА няма да си тръгне от Русия

    Коментиран от #8

  • 5 Охо Бохо

    20 3 Отговор
    Колко учени си изкараха парите само с приказки. Имаше една игра "Тука има, тука няма" та и те така с вируса.

    Коментиран от #10

  • 6 Peci kupona

    22 2 Отговор
    Значи не могат да го открият в хората, които са заразени, обаче го откриха на дъските за транжиране! Браво! Браво! Браво!
  • 7 Гость

    12 1 Отговор
    Няма вирус издържащ на висока температура от 100 градуса целзии или 373.15 келвина ако мерите в СИ.Няма вирус издържащ почистващи препарати с висока 🏇 трация на алкохол или сапуни.
  • 8 ХАВАЙ

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    ТИ МИСЛИ ЗА ХАМЕРИКАНЦИТЕ В АЛЯСКА И КАНАДА ЧЕ ЩЕ ИЗМРАТ ЗАВАЛИИТЕ ДО КРАК . САМО НЕГРОС ЩЕ ОСТАНЕ ЩОТ ОБИЧА ТОПЛО
  • 9 Пламен

    4 3 Отговор
    Значи... да купуваме пилетата на "Градус" само охладени!
  • 10 Госあ

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Охо Бохо":

    Всички математически модели се базират на досегашни събития.Само дето всяко ново събитие е различно самите вируси и от там епидемии се държат винаги по различен начин.

    Коментиран от #14

  • 11 ейййй паники...

    8 3 Отговор
    ама ние месото, все още, него ядем замръзнало или кърваво сурово... Какво значение има колко време издържа вируса в студ. Ами то мн вируси издържат на студено вкл. и тези които съхраняват за да ни ,,ръсят,, с тях. Та...ние месото си го прекарваме през термична обработка, както по горе се е изразил един колега. Значи следва че няма смисъл от безсмислени новини тип ,,открихме топлата вода,,,

    Коментиран от #12

  • 12 Краката напредь

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "ейййй паники...":

    Тоя вирус е нищо истинската опасност са прионите те от тва нема измъкване.
  • 13 Сайт мутант

    1 1 Отговор
    Умрете !

    Коментиран от #15

  • 14 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Ко речи ?
  • 15 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сайт мутант":

    Български не разбираш ли бе крадец?

    Коментиран от #16

  • 16 Дагалапнеш

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    На мути маркуча .2662
  • 17 Значи

    3 1 Отговор
    Сладолед това лято е табу..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 123456

    9 0 Отговор
    Стига вече с тия експерти ,стига вече ,засрамете се,останаха малко които ви вярват.

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Фаро

    6 1 Отговор
    Има лесен начин да се разбере и няма място за вероятности.Само бактериите издържат на минусови температури.Вирусите живеят в живи клетки.Вдигате пушилка

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 леле колко

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Точка Омега Последни Времена":

    вярващи вегани има тук. Или бъдещи вегани. В момента са пости. Спазвате ли ги, умници?
  • 24 1235678900

    3 1 Отговор
    Ми добре преди да сложа пилешките пържоли ще ги измия с 40 градусова ракия.Короната умира на 37.4 градуса нали?
    Ракията е лекарството за всички вируси

    Коментиран от #27, #28

  • 25 ТОВА СА САМО

    1 2 Отговор
    СА ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ ....НО КАКТО ЧОВЕШКИ КЛЕТКИ ОЖИВЯВАТ СЛЕД КАТО СА РАЗМРАЗЕНИ. .ТЪКА И ВИРУСА ОЖИВЯВА. .НО С ХИМИКАЛИ И ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ МОЖЕ ДА СЕ УБИЕ СОВИД 19
  • 26 Ами не вярвайте

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "123456":

    и не коментирайте. Защото нито вирусология сте учили, нито имате представа от нещо,за да си изказвате абсолютно некомпетентните мнения. Ако си направиш суши със сурова или пушена сьомга повърхностно контаминирана covid-19, aко е била обработвана на не дезинфекциран плот от заразен човек, който е кихал, кашлял, бърсал си е носа и т. н. е твърде вероятно да се заразиш. Може с висока температура и диария само, но може и с цялата палитра на симптомите на инфекцията. Мийте всичко и ползвайте отделни дъски за месо и риба.
  • 27 Унищожава

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "1235678900":

    го спирт над 65 градуса, за предпочитане 70.Пърцуцата ти не върши работа. За 4 месеца можеше поне това да научиш.

    Коментиран от #38

  • 28 Има много хора, които

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "1235678900":

    нагъват суши със сурова риба. А ти пък откъде знаеш колко често си мият ръцете готвачите в един ресторант... От рибата може и на салатата да се озове. А тя обикновено не се вари, нито се пече и пържи.
  • 29 ХА ХА

    3 0 Отговор
    Един експерт казал нещо , друг експерт казал точно обратното и става ясно , че на никой нищо не е ясно . Важно е заглавието да е стряскащо !
  • 30 Не е вярно

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Фаро":

    Вирусите се РАЗМНОЖАВАТ в живи клетки. Но в мъртви тъкани от животни ОЦЕЛЯВАТ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ.

    Коментиран от #32

  • 31 Ами по тази логика

    0 1 Отговор
    всички храни се пакетират от човек. Какво става например с киселото мляко?

    Коментиран от #35

  • 32 В замразени

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Не е вярно":

    може и безкрайно дълго време. Като се разтопят ледниците може да се сдобием с вирусчета и бактерии от времето на динозаврите.

    Коментиран от #36

  • 33 Рибарче

    6 0 Отговор
    Вчера хванах шаран , видя ми се , че има температура . Не знам дали да го ям
  • 34 Ако това е така

    1 2 Отговор
    Ако това инфо е вярно , това означава че ВИРУСИТЕ СА В РИБАТА И СВЕТОВНИЯТ ОКЕАН Е ЗАМЪРСЕН ДО ЕНТА СТЕПЕН. ВСЯКО ЕДНО МЕСО ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ОБРАБОТВА ТЕРМИЧНО. ЗАБРАВЕТЕ СУШИТО. ТРЯБВА ДА СЕ ИЗСЛЕДВА РИБАТА ЗА НОСИТЕЛСТВО НА ВИРУСА. ЗА ВТОРИ ПЪТ ТРЪГВА ОТ ПАЗАР ЗА МЕСО - СЪЩО ТАКА ТОВА ОЗНАЧАВА И ЧЕ ВИРУСЪТ Е ЕСТЕСТВЕН. НО НЕ Е ОТ ПРИЛЕПИТЕ.

    Коментиран от #37, #41

  • 35 Пакетира се от

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ами по тази логика":

    машини, а не от човек. Човек го нарежда по рафтовете в магазина. Ако те е страх си мий кофичката с веро и топла вода, бърши и тогава в хладилника.Ама чак толкова престараване... Въпреки, че познавам хора, които вече 3 - 4 месеца го правят.
  • 36 Дааа

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "В замразени":

    Известно време НЕ означава Безкрайно дълго време. Прочети си инфо в учебниците по вирусология и епидемиология. Лесно е.
  • 37 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ако това е така":

    Затова си яж прилепи , ние сме на риба

    Коментиран от #39

  • 38 Е няма нужда

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Унищожава":

    Топлинната обработка е Напълно Достатъчна за унищожаване на вируса. Но ръцете, с които си пипал суровото месо - трябва добре да се измият.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 123

    3 0 Отговор
    Щом е казано от Ройтерс значи че не е вярно.
  • 41 Сьомгата е от развъдници

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ако това е така":

    в 90%от случаите. Дивата сьомга е малко и много скъпа и няма да се появи в нито една верига супермаркети у нас. А ако се появи ще е на цена, която малцина ще си позволят. Ако видите как се отглежда и сте малко по-гнуслив няма да куснете сьомга до края на живота си.
  • 42 Сьомгата няма как да е

    0 0 Отговор
    с коронавирус. Този, който я разфасова и обработва обаче може да е. И да има по плота, дъската ако е кихал и кашлял. Ама това важи не само за сьомгата, а и за всички останали продукти.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ВалентинХристов

    0 0 Отговор
    Здравейте.Поредният гадател на хоризонта.Брей,тези хора сигурно по професия почти не работят,защото от писане на глупости ,на дали му остава време и за работа.Абе,докторче,вече и малките деца знаят ,че вирусите не са жив организъм,и могат да съществуват само в приемник и за което са създадени.Три-месеца,30 секунди не мгат да съществуват,той Три-месеца.Що за глупост,уж от образован човек.
  • 45 ЛЕЛЕЕ МАЛЕЕЕ

    0 0 Отговор
    Оляхте са