Last news in Fakti

19 Юни, 2020 09:06 2 348 14

Акад. Богдан Петрунов: Епидемията от COVID-19 още е в ход

  • covid-19-
  • коронавирус

По думите му само 8-10% от боледувалите са развили антитела

Акад. Богдан Петрунов: Епидемията от COVID-19 още е в ход - 1
Снимка: БГНЕС

Това е естественият ход на епидемията, тя продължава. Няма да може за няколко месеца да се успокои всичко и ние да си представим, че сме ликвидирали епидемията, заяви в предаването „Тази сутрин“ по бТВ акад. Богдан Петрунов.

Отново броят на заразени с коронавирус в страната е рекорден. 132 са положителните проби за изминалото денонощие по данни на Националния информационен портал. Най-много са заразените в София, Пазарджик и Кюстендил. Починали са 6-ма души.

Според акад. Богдан Петрунов сега епидемията се развива повече в отделни гнезда и региони. България обаче е малка страна и поради тесните контакти тя ще получи по-масово разпространение. 

Разпускането на мерките очевидно е свързано с увеличаването на броя на заразените, категоричен беше акад. Богдан Пертунов - председател на отделението за медицински науки в БАН. 

Според него носенето на маска в закритите обществени места и транспорта е задължително. 

„Случаите на новозаразени с COVID-19 се увеличават в цял свят, отбеляза още акад. Петрунов. Епидемията още е в ход, това трябва да стане ясно на всички. Популационният имунитет, който се мъчим да създадем, не е толкова висок“, каза още той.

По думите му само 8-10% от боледувалите са развили антитела, според проучване направено в Женева. Като цяло не е висок процентът на тези, които носят антитела, обясни ученият. Според него ваксината вероятно ще бъде решение, но и на нея не могат да се възлагат абсолютни надежди.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    5 7 Отговор
    Не разбрахте ли, че ще е в ход, докато не приемете сезонните ваксини и биометричният чип, еднопосочен билет към Казана?

    Коментиран от #3

  • 2 всеки ще преболедува греховете си

    7 4 Отговор
    Антитела? За тая настинка? То даже и кашлица не ми се разви. 2 седмици едно такова дразнене в гърлото, малко чай вечер и молитва към Бога и даже вече я забравих тая Корона. В тия болници завалиите им сложат тръбата и вентилатора и ги уморат насила за ден-два.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахаха

    4 1 Отговор
    Превеждам: ИСКА ДА КАЖЕ, ЧЕ ОЩЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ ЕДНИ ПАЧКИ .....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахаха

    2 2 Отговор
    Подгответе още кинти и още вълнички ще обявим
  • 7 Хахаха

    5 2 Отговор
    БОЛНИ НЯМА , но заразата се разширява със страшна сила
  • 8 БГ681

    5 1 Отговор
    Не мога да разбера всички онези който искат супер строги мерки и затваряне на хората по домовете им. Какъв беше резултата от всичко това, нулев, трябва да спрем да се крием , нужно е да се справяме с проблема с мерки който са логични и не пречат повече от колко помагат. Ясно вирус има но той не е със смъртност 40 или 50 % а около 1%. защо спряха да говорчт за вс останали болести да не би да изчезнаха или да ги пребориха. Знаете ли колко са болните от туберколоза от морбили който са много по- смъртоносни. Без страх и паника разум и вяра в Бог.

    Коментиран от #10

  • 9 sdfff

    2 0 Отговор
    през първите 20-тина дни на юни беше облачо, хладно за сезона, с доста валежи, т. е. доста повишена влажност - идеални условия за разпространение на вируса. с повишаването на температурите, повече слънце и по-ниска влажност вирусът ще намалее.
  • 10 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "БГ681":

    Всъщност 9% смъртност от случаите с изход. Като осредняваме и говорим в проценти. Това е статистиката от целия свят. Безспорна статистически достоверна извадка. Хистограмата с разпределението не съм го гледал, но ако започне да се гледа по държави ще излезе приблизително същото.

    Коментиран от #11

  • 11 Бла

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Нещо , много странно смятат всичко. Значи смъртноста я смятат на приключили случаи, а не на заразени/починали. Не съм математик, не искам да споря , но не ми се връзва, ако си по - наясно, моля обясни ми :)4,992,514
    Cases which had an outcome:
    4,536,046 (91%)
    Recovered / Discharged

    456,468 (9%)
    Deaths

    А реално са 8 500 000 потвърдени ?

    Коментиран от #12

  • 12 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бла":

    Ами от 8 млн случаи 50% са с изход и от тях 91% са оздравели и 9 са починали. Не е зле да дават и случаите с нарушения на органите при оздравелите също така.
  • 13 Госあ

    3 0 Отговор
    Погледнах една публикация, че повече от половината от оздравелите в изследването показват малфункции на някои органи, като тепърва ще се следи за какъв период. За справка от ТОРС много от пациентите се възстановяват още, 12 години след инфекцията. За мен това е проблем, а не че не мога да друсам гюбеци и плюскам на воля чибапчета. Освен това, това възстановяване на голям брой хора има импакт върху здравеопазването и накрая ще излезе, че сметката е много по голяма, отколкото от затворените чалгарници. Разбирате ли ?
  • 14 Мила

    0 1 Отговор
    Българина все някой го лъже, някой го мами. Целият свят лъже българина, че има вирус... Разболявайте си се, няма проблем, като оцелеете с повреден бял дроб хич няма да ви е забавно. Българина е като едно лигаво хлапе, за 20 Мин в магазина с маска и вече се задушава, ама не прави сметка, че с последиците от вируса може цял живот трудно да диша. Радвам се, че не живея вече в тая държава