29 Януари, 2021 19:44 2 363 17

Ето каква е ефективността на ваксината на Johnson & Johnson

  • ваксина-
  • сащ-
  • ефективност-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • johnson & johnson

Компанията планира да поиска разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата

Ето каква е ефективността на ваксината на Johnson & Johnson - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американската компания Johnson & Johnson заяви в петък, че нейната еднодозова ваксина е показала 66% ефективност за предотвратяване на COVID-19 в голямо проучване срещу множество варианти на коронавируса на три континента, съобщава Ройтерс.

В проучването на близо 44 000 доброволци нивото на защита срещу умерен и тежък COVID-19 варира от 72% в САЩ, до 66% в Латинска Америка и едва 57% в Южна Африка, откъдето се разпространява най-тревожния вариант на коронавируса, предаде БНР. Това е доста под високата летва, която поставиха ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna, които показаха ефективност от над 90% за предотвратяване на симптоматично заболяване в основните проучвания на компаниите, при които се прилагат по две дози.

Тези изпитания обаче се провеждаха главно в Съединените щати и преди да се появят нови варианти на коронавируса. Основната цел на J&J беше предотвратяването на умерен до тежък COVID-19, като ваксината на американската компания беше ефективна на 85% при спиране на тежки заболявания и предотвратяване на хоспитализация във всички географски райони и срещу множество варианти на коронавируса 28 дни след имунизацията. "Това потенциално ще защити стотици милиони хора от сериозни и фатални последици от COVID-19", заяви Пол Стофелс, главен научен директор на J&J, по повод резултатите от проучването, които се основават на 468 симптоматични случая.

J&J планира да поиска разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата през следващата седмица. Служителите на общественото здравеопазване разчитат на ваксината J&J, за да увеличат така необходимите доставки и да опростят имунизационната кампания в САЩ.

Нито един от имунизираните в проучването на J&J не е починал от COVID-19, в сравнение с 5 смъртни случая в групата с плацебо, според Националния здравен институт, който каза, че има общо три смъртни случая в групата на ваксините, но нито един не е определен да е бил в следствие на коронавируса. Това се сравнява с общо 16 смъртни случая в групата изследвани, на която е било дадено плацебо. За разлика от ваксините Pfizer / BioNTech и Moderna, ваксината на J&J не изискват поставянето на втора доза след първата, нито самата ваксина да се държи замразени при много ниски температури, което в крайна сметка я прави силен кандидат за употреба в части на света със слаба транспортна инфраструктура и недостатъчно хладилни съоръжения.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    13 0 Отговор
    Сиреч и без нея ще се мине
  • 2 Хитър Петър

    5 1 Отговор
    Идеята ква е 79% глпаци се ваксинират а умните не се ваксинират и си гледат кефа.
  • 3 Овчарник

    3 1 Отговор
    Станичните ефекти са нещо за което е рано да се говори..ИГРАЯТ СИ СЪС ТЪРПЕНИЕТО НА ХОРАТА.
  • 4 Дъртият отива до 🚾

    5 2 Отговор
    И десет хиляди лева кеш да ми подарят няма да се ваксинирам.

    Коментиран от #7

  • 5 Дъртият отива до 🚾

    3 1 Отговор
    Искам да бъда председател на подвижна избирателна комисия срещу заплащане от по две хиляди лева ставам за тази работа имам антитела ще работя без защитно облекло маски и калцуни само по костюм и вратовръзка и обувки хуго бос къде да подам документите си?
  • 6 324

    10 1 Отговор
    Щом е на Джонсъ и Донсън въобще не трябва да и се има доверие! Сигурно сте забравили за няколко процеса срещу тази фирма от жени с рак на яйчниците изток вали пудрата им, при което се стигна до извън съдебно решение и болните бяха обещетени с милиони. Не купувам нищо от тази фирма.
  • 7 честен ционист

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дъртият отива до 🚾":

    А ако ти вземаъ 2000лв под формата на запор на пенсии, дали пак няма да се ваксинираш. Иначе johnson 33 & johnson 33 ще са достатъчно ефективни, не се съмнявайте.
  • 8 Asdfg

    12 0 Отговор
    От “Coca Cola” няма ли да има ваксина? А от
    “Бочко”?!?
  • 9 А бе

    6 0 Отговор
    Тея не произвеждаха ли памперси?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 нещастници

    2 0 Отговор
    по принцип шанса без ваксина е 50 на 50!!! не щастни краварски ко е та! на пфайзер е открадната европейска
  • 12 Та то така да взема

    4 0 Отговор
    И аз да направя една ваксина с 70 процента защита и да не гарантирам за сигорноста и че пак може да те хване вироса

    Коментиран от #16

  • 13 Пфффф

    3 0 Отговор
    Тези 66% са много малко.
  • 14 Дидо

    2 0 Отговор
    А нашите учени от БАН нали и те правих някаква ваксина. Кога ще е готова. Меркел да звъни на Борисов да му се моли да му прати от нашата ваксина.
  • 15 ррр

    1 0 Отговор
    "Ефективността на ваксината ""Епиваккорона" на клетъчен имунитет е близо 100%"! И сега какво правим с умните и красивите?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А бе

    3 0 Отговор
    Като знам какъв боклук е бебешката им козметика, от тях и витамини не бих приемал камо ли ваксина. Пфайзер не знам дали е на Бил Гейтс, но джонсън е на евреите банкери Ротшилд и компания.