17 Март, 2021 12:45 3 940 32

Проф. Петрова: Българската ваксина срещу COVID-19 най-вероятно ще действа срещу всички варианти

  • ваксина-
  • българия-
  • проф. пенка петрова

Причината България да не може да създаде своя ваксина бързо се дължи на това, че в останалите страни са налети много милиарди в разработките

Проф. Петрова: Българската ваксина срещу COVID-19 най-вероятно ще действа срещу всички варианти - 1

Работата по българската ваксина срещу COVID-19 продължава и в момента се правят изпитания с лабораторни мишки, които на следващия етап ще бъдат изпратени в Института „Пастьор“ в Шанхай. Там те ще бъдат заразени с коронаврусна инфекция и ще се проведат изследвания, които да покажат доколко е ефективна ваксината ни. Това заяви пред БГНЕС проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към Българската академия на науките. Тя разкри, че предстои и разработването на втори прототип, който този път ще бъде финансиран от фонда „Научни изследвания“, с който предстои съвсем скоро да подпишат договор.

Причината България да не може да създаде своя ваксина бързо се дължи на това, че в останалите страни са налети много милиарди в разработките, а учените са получили сериозна държавна подкрепа.

От думите проф. Петрова стана ясно още, че нашата ваксина най-вероятно ще бъде под формата на спрей.

„Принципът на българската ваксина е протеинова ваксина. Тя залага на части от различни белтъци от коронавируса. Освен около 70 парченца от спайковия протеин, ние залагаме и на още 77 парченца от други протеини – от вирусната обвивка, нуклеокапсида, различни гликопротеини. Тя най-вероятно ще действа срещу всички варианти, защото ще е мулти епитопна ваксина“, заключи проф. Петрова.

Надеждите, които се свързват с ваксините са оправдани, но за съжаление, в българското общество се създаде една психоза във връзка с ваксинирането. Има твърде много емоции. За момента няма доказателства, че човек може да почине след ваксиниране, заяви прод. Петрова.

„Няма нито един доказан такъв случай. Емболии, тромби и различни сърдечно-съдови проблеми се появяват със същата честота сред населението както при ваксинираните, така и при неваксинираните. Леталният край може да се дължи на стечение на обстоятелствата, но е възможно и стресът да оказва някакво влияние. Има една психоза сред населението дали да се ваксинира, дали са постъпили правилно. Прекалено много емоции се внесоха във ваксинирането, за да могат тези хора да бъдат спокойни. Хора припадат след ваксинирането, единствено от стрес“, каза тя.

Проф. Петрова категорично опроверга слуховете, че е възможно да се заразим, когато ни ваксинират.

„Няма връзка между ваксинираните и новозаразените. Ваксините не гарантират, че вие няма да се заразите, след като сте ваксинирани. Всички производители обаче гарантират лекото протичане на заболяването, че няма да има по-голям брой хоспитализирани и тежко прекарване на заболяването“, обясни тя.

България не стои добре в сравнение със света по темп на ваксиниране. До момента сме ваксинирали с две дози едва 60 000 души или 0,85% от населението, отбеляза проф. Петрова.

Според нея масовата ваксинация у нас е трябвало да се извършва от личните лекари, които познават пациентите си, а не във ваксинационни центрове.

„Това е първата истинска световна пандемия през XXI век. Математическите модели предвидиха нейното развитие, предсказаха първата, втората и трета вълна, на които сме свидетели. Човечеството реагира адекватно. Надеждите, свързани с ваксините бяха оправдани. Започнахме масово да ваксинираме населението“, каза проф. Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 viki

    14 0 Отговор
    И пропусната че ще бъде готова бг.ваксината есента на 2022 година.
  • 3 Теория

    16 3 Отговор
    на вероятностите !
  • 4 бечев

    21 2 Отговор
    Както винаги сме на принципа пари нема,действайте!
  • 5 Рошко

    5 2 Отговор
    Да сигурно, биеш си я и ще живееш до 130 минимум
  • 6 Ха ха ха ха ха ха

    16 6 Отговор
    Ма как бе,няма съмнение.
    От тази хубава държава като гледам к'ва кочина сте направили, една ваксина ли ще ви се опре.
    И да не забравите да гласувате,че що да се ограничаваме само с 30 години геноцид спрямо бг.данъкоплатец.
  • 7 Yee

    9 9 Отговор
    Ма много учените бе,хората от цял свят немогат да я измислат нашите,могат ама най вероятно ще е към 2050,когато няма да има нуждс от нея :d
  • 8 хахахаха

    14 2 Отговор
    Нероден Петко а?

    Куба започва масово производство на втора ваксина срещу коронавируса
    25.02.2021

    А бантускотовете си бъркат в носовете.
  • 9 На гол тумбак чифт пищови!

    9 7 Отговор
    Българска му работа казали турците от Бионтех!
  • 10 Кокорчо🙄

    10 6 Отговор
    Още един професор,.като е готова и извънземните щели да идват за нея
  • 11 хахахахаха

    8 9 Отговор
    И още нещо бантускотчета... Вие нямате капацитета да си одобрите/поръчате чужда ваксина.
    Какво остава да си разработите сами?

    Коментиран от #13, #14

  • 12 истина е

    16 4 Отговор
    Ама шайката не иска да има БГ.ваксина ,защото няма да може да прибира евра от ЕС. !!

    Коментиран от #25

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "хахахахаха":

    Чорбанов работи по ваксината от самото начало .Ти имаш нещо против него ли ? В този сайт Чорбанов /доцент или професор не зная какъв е в момента / е на пиедестал.

    Коментиран от #17

  • 15 Да бе

    7 1 Отговор
    няма никаква връзка между ваксините и смъртта, но за сметка на това има пряка зависимост между всяка смърт и ковид, дори и смъртта от катастрофа пак е следствие на ковид, просто човека от високата температура и бил със забавени реакции, заради това е станала катасрофата! Общо взето всичките "светила" прокарват този лайт мотив в пропагандата си.
  • 16 Проф. ПЕТРОВА?? КАКВА Българска ваксина

    6 3 Отговор
    Нали знаете, че в БАН продължават да търсят Формулата!! Изгубена е някъде??? Трябват още пари ЗАДА е намерят!!! Редовно да им се дават пари докато е Намерят!!!!
  • 17 Нашия

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Чорбанов не излиза от ТВ студиата. Къде я прави тази ваксина?
  • 18 Такава

    1 2 Отговор
    Чорба ще ви забърка Чорбанов, бедна си е фантазията.
  • 19 АМОН

    6 0 Отговор
    Когато се работи с теория на вероятностите какъвто е не само в нашият , но и при останалите случаи резултатът е, че се превръщаме в опитни мишки подписали ДЕКЛАРАЦИИ лишаващи от отговорност създателите на тези генетични експерименти.

    ЗАЩО ВМЕСТО ВАКСИНИ НЕ РАЗРАБОТВАТЕ ЛЕКАРСТВА БЕ ?!!

    ЗАЩОТО ДА БИЕШ ВАКСИНА В ПЕРИОД НА ПАНДЕМИЯ Е ВСЕ ЕДНО ДА ДАВАШ НА ЗАРАЗЕНИЯ ДОПЪЛНИТЕЛНА ДОЗА ЗАРАЗА !!!

    Не разбирам проумяват ли го тези бълващи мозък доктори негодници, че ВАКСИНА СЕ БИЕ ПРЕДИ ДА Е НАСТЪПИЛА ПАНДЕМИЯТА , а не В РАЗГАРА Й!!!

    ИМАМ УСЕЩАНЕТО, ЧЕ ЖИВЕЯ В СВЯТ ОТ ДЕБИЛИ И ИДИОТИ, КОИТО НЯМАТ ПРЕДСТАВА КАКВО ПРАВЯТ.
  • 20 боко ПКП

    8 1 Отговор
    Световната сила във вирусологията България. Ще е от производно на сливова и гроздова!

    Коментиран от #22

  • 21 Крис51

    2 1 Отговор
    Поредният огромен срам за страната ни. Тази ваксина се разработва по договор с института "Пастьор". Българската държава не е дала един лев, повтарям нито един лев, за българската ваксина. За сметка на това се раздават милиони за стадиони в села със затихващи функции, за пътища, които се разбиват за месеци /по качество на пътната инфраструктура сме след няколко африкански страни, по официални световни данни/. Това е направо престъпление към българските граждани. Ако ги бяха подпомогнали, можеше да са напреднали доста с изпитанията и сега да не чакаме на чужди доставки, а да използваме своя ваксина за желаещите и дори да изнасяме /тоест се губи и печалба най-вероятно/. За ББ науката е мръсна дума. Няма държава, която да е постигнала нещо без приоритеризане на науката и образованието.
  • 22 БГ МАФИЯ В МС

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "боко ПКП":

    В книгата „Зад завесата: Големия брат“ цитирам писмо на архиепископ Вигано до президента Тръмп. Вигано е бивш папски нунций (посланик) на Ватикана в САЩ, а писмото е изпратено в края на миналата година, в разгара на президентските избори.
    Папският нунций твърди, че е в ход план, наречен „Голямото нулиране“, чиято цел е налагането на здравна диктатура, която да провокира световна икономическа криза. В някои държави той е одобрен и финансиран, в други е на по-ранен етап. Между тях са Италия, Франция, Испания, дори Ватикана.
    „Планът ще се активизира в първото тримесечие на 2021 година. За тази цел се планират допълнителни блокировки, които официално ще бъдат оправдани от втора и трета вълна на пандемията „Ковид-19″. Огромни средства са хвърлени за всяване на паника и легитимиране на драконовски ограничения на индивидуалните свободи. Бизнесът ще пропада, магазини ще се затварят, хората ще бъдат възпрепятствано да живеят, пътуват, работят и се молят.“
    А при нас-и да гласуват.
  • 23 гост

    2 2 Отговор
    По-скоро ще си инжектирам 100 дози астра зенека и всякакви знайни и незнайни китайски ваксини отколкото българската ваксина.
  • 24 Мама мия

    2 0 Отговор
    Нашия щял да ваксинира мики и щял да ги прати в Китай, Китайците да ги заразявали с Корона вирус.
  • 25 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "истина е":

    Истина е, че не си си пил лекарствата по обяд. Виж не ги пропускай.
  • 26 Дядо Иван

    0 0 Отговор
    Стига с тази Българска ваксина това е Френска ваксина с Българско участие .За това оня професор някой си обикаля телевизиите и само плюе другите ваксини и мерките защото не са до никъде.Най вероятно до есента всички компании ще си подобрят ефикасността
  • 27 въпрос

    0 0 Отговор
    Нали от Витоща по-високо нЕма и от Искъро по-дълбоко нЕма?
  • 28 мангъродер

    0 0 Отговор
    Какви мишки бе. Я колко комунисти има във Факти. Направо върху тях дя изпробват каквото искат. И без това са напълно безполезни, че и опасни като национални предатели предатели по дефолт. Оцелелите след експеримента, да ваксинират с руската зооваксина и да ги пращат в червената кочина, да си ги копат там. Тук място, дори за гушнали букета комунисти няма.
  • 29 копи пейст

    2 0 Отговор
    "...........Тoвa e химиoтeрaпeвтичeн aгeнт, кoйтo e гeннa тeрaпия. Тoвa нe e вaкcинa. Кaквo прaви вcъщнocт? Изпрaщa вeригa oт cинтeтичнa РНК в чoвeшкoтo тялo и прeдизвиквa cъздaвaнeтo нa cпaйк прoтeинa S1, кoйтo e пaтoгeн. Тoвa e тoкcин у хoрaтa. Тoвa нe caмo нe ви прeдпaзвa oт рaзбoлявaнe, a кaрa тялoтo ви дa прoизвeждa тoвa, oт кoeтo ce рaзбoлявaтe...." (Д-Р ДEВИД МAРТИН)
    ПРОФЕСОРКЕ, НЯМA ДA E ЗЛE ДA ПРOЧEТEШ ТOВA/ИМA OЩE ДOCТA/
  • 30 Другия с коня

    1 1 Отговор
    Аз и моето Семейство ще се ваксинираме с Българската Ваксина....Бойко Борисов,не обикаляй Европа...Финансирай ваксинатасъздадена в България от Българи..!!!!
  • 31 лаборант

    0 0 Отговор
    Западната част от човечеството реагира абсолютно неадекватно на "първата истинска световна пандемия през XXI век", за разлика от далекоизточната част. През лятото даже ще има олимпийски игри в Япония, а Европа ще продължава да прави "математически" модели за 15-та, 16-та и т.н вълни.
  • 32 7226

    0 0 Отговор
    Поредната книжна професорка.
    Първо прототип на лекарство и/или ваксина няма. Прототип е модел и се прилага в машиностроенето и информационните технологии.
    Второ фирмата Санофи е прекратила разработката на ваксина срещу Ковид. Трето книжната професорка може би не е запозната с нормите и изискванията за трансконтинетално транспортиране на животни в т.ч. и лабораторни. Дори и многото изискуеми документи да бъдат набавени транспортирането лабораторни животни (мишки) не е фаскулска работа. Те се транспортират в товарния обсег на самолети, където температурите са доста различни от тези в салона. Мишките са топлокръвни животни и при полет от над 10-12 часа (до Китай) вероятността за пристигнат мъртвни е сигурна. Може би г-жа книжната професорка има идея заедно с мишките да бъдат командировани (за сметка на държавата) всички служители от Института по микробиология за да се грижат за опитните животни. Поредната глупост от хора които са се отлепили от земята. Не е ли по-лесно, бързо и практично да бъде изпратена чрез куриер нужното количество от "прототипа" до съответната лоборатория и там на място да се приложи върху опитните животни. Навякъде по света има мишки. Този и редица други "научни" институти на БАН трябва незабавно да бъдат лишени от държавни пари. Професор е университетска титла на преподавател. На кого преподава г-жа професора. През последните 60 години този институт не е дал нищо на държавата, освен професори. Последния такъв е проф. Чорбанов (биолог