19 Май, 2021 10:19 1 372 6

Оповестиха реда за коригиране на сгрешени данни в сертификатите за ваксинация

  • сертификат за ваксиниране-
  • ваксина-
  • коронавирус

Всички лечебни заведения и РЗИ трябва да изпълняват заповедта на министъра на здравеопазването

Оповестиха реда за коригиране на сгрешени данни в сертификатите за ваксинация - 1
Снимка: Shutterstock

Във връзка със зачестилите сигнали на граждани за допуснати грешки в електронните удостоверения (сертификати) за поставена ваксина срещу COVID-19, от Министерството на здравеопазването изпратиха официална информация какъв е редът за коригиране на сгрешени данни.

Всички несъответствия, за които министерството е сезирано, ще бъдат отстранени до 21 май. Става дума за грешно изписани имена, изписани на латиница за гражданите с ЕГН и ЛНЧ.

В случаите, когато граждани, установят несъответствия в издадените сертификати (сгрешено име, дата на поставяне на ваксина, ЕГН, адрес или др.), трябва да подадат сигнал до временния имунизационен пункт, в който е поставена ваксината или до съответната регионална здравна инспекция, на територията, на която се намира пунктът.

Сигналът е в свободен текст, съдържащ трите имена на лицето, данни за контакт, за поставените ваксини и описани подробно констатираните несъответствия. При необходимост към сигнала се прилагат копия на документи.

В случаите, когато лице подаде сигнал до имунизационния пункт, в който му е поставена ваксината или необходимостта от промяна е установена от страна на медицински специалист, директорът/управителят на лечебното заведение попълва и подписва заявка -декларация по образец за корекция на данни или за анулиране на запис в НЗИС и изпраща документа до РЗИ. След положително становище на РЗИ заявката се подава за изпълнение в МЗ.

В случаите, когато ваксината е поставена от РЗИ или структури към МЗ, гражданите подават сигнал в РЗИ и при установяване на основания за извършване на корекция, РЗИ попълва заявка-декларация по образец, която се изпраща в МЗ за изпълнение.

Министерството на здравеопазването създаде и възможността при несъответствия в имената, изписани в сертификат за ваксинация, гражданите да сигнализират и директно МЗ, като изпратят имейл на следната електронна поща: [email protected]. В имейла трябва да бъдат приложени копие на сгрешения сертификат и посочени вярно изписаните имена на лицето.

В Националната здравно-информационна система, модул е-Имунизация, са разрешени корекции единствено на следните данни: дата на администриране на ваксината; код на заболяване, срещу което се извършва имунизацията; дата на следващата доза при серийни ваксини; предходната имунизация от серията е поставена преди съществуването или извън системата НЗИС (ако ваксината изисква повече от една доза); национален референтен номер (НРН) на предходната имунизация от серията (ако ваксината изисква повече от една доза); настоящ адрес на пациента (всяко от полетата вътре); националност на пациента по ISO 3166-1 alpha-2; социална група на пациента (лекари, учители, общи работници, пенсионери и т.н.); телефон за връзка с пациента; имейл за връзка с пациента; телефон за връзка с лекаря; имейл за връзка с лекаря.

За всяка корекция, извън описаните по горе, записът трябва да се анулира, чрез подаване на заявка-декларация.

Всички лечебни заведения и РЗИ трябва да изпълняват заповедта на министъра на здравеопазването, с която е регламентирана стандартната оперативна процедура за промяна на данни в Националната здравно-информационна система, модул е-Имунизация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    5 3 Отговор
    Имунизация..било, защото това не са ваксини...
  • 2 Майна

    5 4 Отговор
    УМИШЛЕНО НАПРАВЕНА ,,ГРЕШКА,, ....ТОВА СА ГЕННИ ТЕРАПИИ В ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК , А НЕ ВАКСИНИ...ДАНО ВЛЕЗНЕ В ТЪПИТЕ ВИ ГЛАВИ
  • 3 Опа

    5 2 Отговор
    Чипираните оФсе ги връщат на границата с Гърция ли ? Какво неуважение!
  • 4 Коментар

    6 3 Отговор
    Добре де, но какво значи "здравен сертификат"???

    Тези, които са се ваксинирали, ДОКАЗАНО след това голяма част от тях имат положителен ПСР тест, т.е. те ся могат ли да заразяват след ваксинация, или не???

    Тези, дето са го боледували, те могат ли да заразяват и, ако не за колко време и на база на какво изследване???

    Тези с отрицателен ПСР при пътуване, сигурно ли е на 100%, че не са носители и не могат да заразяват, след като ДОКАЗАНО пср тестът не е много надежден?????

    С други думи, ЕС искат да издадат сертификат за нещо, което е абсолютно несигурно и има голяма вероятност сертифициран човек да може да заразява, но пък по този начин правата на човека за свободно движение ги хвърлят право в коша???!!!

    От друга страна, някоя от казионните медии поинтересува ли се, че в България има процедура по доказване съществуването на съответното епидемично/пандемично заболяване?! Знаете ли, че има запитване към правителството на тиквата през м март за налични изследвания от бг лаборатории, за съществуването на ковид, и о чудо правителството не разполага с подобна информация?????!!!!!!!

    А знаете ли, че в Ирландия са доказали абсолютно същото, че никой не може да докаже съществуването на ковид???!!!
    Дори са обявили награда от 1мил долара за, който успее!!! Е все още никой не я е взел!!!

    Сега ще кажат някои индивиди, е добре ама виж колко болни със симптоми има по света, а у?!
    Знаете ли от колко вида външни фактори може да получите респираторно забол

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Коментар

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    Продължение:

    Крайно време е истината за ковид да излезе на яве, а виновните организагори да си получат заслуженото!!!

    Пример: Б. Гейтс излиза на пресконференция през 2018 и заявява, че в света има реална опасност от коронавирусна пандемия, и о чудо такава е факт през 2019????
    И съвсеееем случайно първи производител на ваксина се оказва Пфайцер, която е кажи речи компания на чичо ви Бил Гейтс???!!!
    В нормалните страни на това му викат - могив и престъпление!!!!!!!!
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    Нaблюдaвaм, чe мoи рoднини и пoзнaти cлeд "вaкcинирaнeтo" ca cтaнaли злoбни, студени и рaздрaзнитeлни, a бяхa cърдeчни и дoбри хoрa...Нe знaм кaквo ce cлучвa, нo тoвa cи e aнтичoвeшки зaгoвoр.
    ..Този ефект от „ваксинирането“ е много ясен, когато се наблюдават "ваксинираните" и другите в една роднинска група и живеещи при сходни условия...