Last news in Fakti

11 Юли, 2021 19:00 9 047 42

Не се ваксинираш, оставаш без заплата

  • русия-
  • ваксинация-
  • процес-
  • работа-
  • заболели-
  • коронавирус-
  • пандемия

Броят на инфекциите в големите руски градове нараства, а ваксинациите напредват твърде бавно

Не се ваксинираш, оставаш без заплата - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

От началото на юли в най-големия ваксинационен център в Русия, открит в Москва, могат да се ваксинират до 6000 души дневно. И това е повече от необходимо, защото имунизационната кампания в Русия не върви хич добре. Делта мутацията на вируса изправя страната пред тежко изпитание. На ден има по над 20 хиляди нови случаи на Ковид-19, от които една четвърт са в столицата Москва. Няколкостотин души губят живота си ежедневно. По тази причина властите вече започнаха да задължават гражданите да се имунизират.

Много заразени футболни запалянковци

Освен Москва, Санкт Петербург е другото голямо огнище на зараза. На ден в пристанищния град се отчитат над 100 смъртни случая след заразяване с коронавирус. Експертите се опасяват, че след мачовете от Европейското първенство по футбол ще има много нови инфекции.

“Всички зависи от това как запалянковците спазват правилата”, казва епидемиологът Антон Барчук преди последната футболна среща, която се проведе в града. Въпреки разпространяващия се Делта вариант, във фен зоната почитателите на футбола се забавляваха без маски.

Последиците от това се видяха след двата мача на финландския отбор: 4500 запалянковци бяха дошли да ги гледат на живо, 400 от тях се заразиха и след завръщането им родината предадоха заразата на много други хора. Здравното министерство в Хелзинки междувременно свързва 40 процента от новите случаи с върналите се от мачовете в Русия.

Високо недоверие към ваксините

Русия е разработила четири ваксини срещу коронавирус като най-популярната е “Спутник V”. И макар страната да започна рано с имунизациите, според мнозина дори твърде рано, до момента едва 17 процента от руснаците са получили поне една доза.

Със сигурност проблемите с логистиката и транспорта допринасят за изоставането с ваксинациите. В Дагестан, например, едва 5 процента са ваксинираните с една доза, а в Москва - 24 на сто. Но основният проблем е скептичността на населението към ваксините. В Русия битуват всевъзможни конспиративни теории: ваксините разболявали от рак, водели до импотентност и увреждали репродуктивните способности. Много популярна в социалните мрежи е и теорията за наночипа, който ни били имплантирали заедно с ваксината.

Много по-отчетливо е обаче недоверието към препаратите, които правителството препоръчва. Проучване на института “Левада” сочи, че 54 процента от всички руснаци не искат да се ваксинират.

Задължителни ваксинации

Затова в някои региони руските власти започнаха да налагат задължителни ваксинации. В Москва например служителите в гастрономията, търговията и публичните услуги са длъжни да се ваксинират. Това важи и за 60 процента от работещите в предприятията. Който откаже – бива освобождаван. Във вътрешните помещения на ресторанти и кафенета бинат допускани само ваксинирани, преболедували или с негативен PCR тест. И това води до тежки загуби за бранша.

А в Черноморския регион на Краснодар, който включва и популярната туристическа дестинация Сочи, от август само ваксинирани и преболедували ще могат да почиват. Прибиращите се от чужбина, които имат ваксинационен сертификат, вече не се нуждаят от PCR тест при завръщането си в Русия.

Безопасна ваксина ли е “Спутник V”?

Според международните изследвания скептицизмът по отношение на “Спутник V” е неоправдан. Преди Делта варианта британски учени стигнаха до заключението, че ваксината има повече от 90 процента ефективност. “Спутник V” предпазва и от новата мутация, но вероятно ефектът е по-слаб. “Всички руски ваксини са ефективни срещу новия вариант”, казва Дмитрий Лисовец от здравната служба в Санкт Петербург. “Ефективността на руските ваксини се потвърждава от научните изследвания.” Те обаче все още не са публикувани.

По-добре, но далеч не достатъчно, са изследвани страничните ефекти от “Спутник V”. Подобно на AstraZeneca и Johnson&Johnson, руската ваксина също е векторна. Реномираното научно списание “Nature” цитира препринт на изследване в италианска болница в Буенос Айрес. При 683-те служители там, които са ваксинирани със “Спутник V”, не са отчетени странични ефекти, в това число тромбози. В Бразилия, допълва “Nature”, са поставени 2,8 милиона дози от “Спутник V” и до момента няма отчетен нито един смъртен случай.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    32 12 Отговор
    Нащо момче Вова след като го сменихме 6 пъти, попаднахме на най-точния избор.
  • 3 Госあ

    40 21 Отговор
    Каква изненада само, имало много заразени футболни запалянковци....на това европейско простолюдието от цяла Европа обменяше щамове.
  • 4 Бренди Катърова

    34 10 Отговор
    Ще чакам да пуснат "Скурник" може и да я внесат. А "Спутник V" в България не се предлага. Да гнетиш хората си в 21 в. така, както и пруско-австрийската принцеса - Императрица Екатерина Велика не го е правила, не зная как се нарича?!
  • 5 DW=пропаганда

    100 11 Отговор
    Такава яростна пропаганда, каквато прави DW за ваксинирането, едва ли друг може да направи. Ваксиниране на всяка цена с англосаксонска ваксина. В никакъв случай с руска, китайска или друга. Дали си преболедувал и имаш повече антитела от ваксиниран няма значение. Трябва да бъдеш инжектиран на всяка цена.

    Коментиран от #7, #10, #37

  • 6 тарикату

    42 3 Отговор
    няма да стане на сила, ще накарат личните лекари да изхвърлят ваксини, за да ударят печата.

    Коментиран от #31

  • 7 реалиста

    14 53 Отговор

    До коментар #5 от "DW=пропаганда":

    русифилистик смотан
    а когато дойче веле пише за корупцията боко и сие също ли лъжат ?

    Коментиран от #12, #35

  • 8 провинциалист от провинция Тракия

    56 8 Отговор
    Не се ваксинираш, оставаш без заплата... А бой де!
  • 9 Тъпа

    50 5 Отговор
    Пропаганда
  • 10 Механик

    61 10 Отговор

    До коментар #5 от "DW=пропаганда":

    Дойчевеле са ционсити мизантропи. Не ги слушай! Преди седмица Путин каза официално, че е против задължителните ваксинации. Каза го пред цялата Руска Федерация.
  • 11 Лейка

    45 8 Отговор
    Дойче Веле, пак ли Вие давате акъл? Зако не пишете за Индия, в Япония не се оправят от два месеца. Та все Русия Ви е в главата. Кажете кой измисли името Герб и се хвалихте преди няколко месеца. Да пусна ли линк ?
  • 12 Механик

    51 7 Отговор

    До коментар #7 от "реалиста":

    Сороститутка попарена! Когато дойчевеле запична да пише за корупцията на Боко, той, Боко вече бе свършил работата за която го назначиха САЩ. Сега са на ред другите НАЗНАЧЕНИ.
    Къде беше дойчевеле над 10 години? Само преди 5 месеца ли дойчевеле научи че боко краде?
    Ай не ми се прави на ударен! Научи се да мислиш с тая глава, а не само да повтаряш каквото са те научили в централата!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мутирал

    31 7 Отговор
    Засега наблюдавам самото мутирали внуците на Гьобелс трансформирани в DW..😁😁😁😁😁
  • 15 Гошо

    12 6 Отговор
    Колкото и да плямпотат ДВ до това решение ще стигнат всички
    То в природата демократковските правила не важат Там има само едно правило -правилото на по силния и по приспособления
  • 16 123

    23 4 Отговор
    Путин също е слуга на Сатанистите. Три пъти е ходил до Папата-дъртия Сатанист. Света се управлява от контролирани зомбита създадени от Сатанистите по проект Монарх.
  • 17 Доктор

    14 7 Отговор
    Без заплата няма да работя . Стискайте палци ваксините да работят и да не се разболеете от нещо друго, защото ще се лекувате с Гугъл
  • 18 Проблема в Русия

    34 3 Отговор
    Е идемтичен с този в България. Тотално недоверие към властимащите. Масово хората разсъждават, че щом масово власта ги лъже за всякакви неща, по същата логика лъже и за смисъла и безопасноста на ваксините! За жалост това е действителноста. Тотално отричане на авторитета. При това заслужено!
  • 19 Онзи

    18 4 Отговор
    ЛилиПутин ще се окаже същия като всички останали ваксинатори-фашисти в целия свят.
  • 20 Биби Парвенеца

    3 6 Отговор
    Зерплатата че се полочава у ваксаторскио центар? Добра идеа! Сега беше моменто у теа така масово посетени изборни секции на кой мо се гласува-парва ваксина ка премиа!
  • 21 Антиваксър

    44 4 Отговор
    Много повече хора ще умрат от ваксините от колкото от нормално преболедуване на ковид !
  • 22 †††

    35 4 Отговор
    Няма да си вкарам отровата. Това е насилие на държавата върху населението.
  • 23 Бандера

    5 25 Отговор
    То пък една заплата. Ватенките са бедни, като църковни мишки!

    Коментиран от #24, #36

  • 24 Ха ха ха

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Бандера":

    От каде знаеш ве
  • 25 Просто човек

    38 1 Отговор
    Нали мислите за здравето ми уж ограничете всички наркотици алкохол и цигари забранете ги със закон нали уж ни спасяват от коронавируса спасете ни от другия епидемии затлъстяване алкохолизъм наркомания тютюнопушене нали сте загрижени за хората нещо няма логика що не махнете тогава тия неща дето съм написал

    Коментиран от #33

  • 26 Фридрих

    32 6 Отговор
    "ФАКТИ", защо постоянно пускате материали на Дойче Веле? Имате договор ли?? ДВ се щаеимават само с Русия, православието и ни оплюват! Много тенденциозно! То не е Дойче Веле, а Юдише Веле..
  • 27 1111

    2 17 Отговор
    Да не гледаме другите. В 7 милионна България в пика на епидемията умираха по 130 човека дневно, заразените бяха хиляди. Тук беше ад, какво да коментираме други държави, които като процент от населението имат по-малка смъртност?

    Коментиран от #28, #41

  • 28 вбнм

    0 20 Отговор

    До коментар #27 от "1111":

    И българите пак отказват да се ваксинират - при този неограничен избор и свободен достъп до ваксини. Това какво е? Идиотизъм или мазохизъм? Или и двете заедно?

    Коментиран от #29

  • 29 провинциалист от провинция Тракия

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "вбнм":

    Това е вроденият инстинкт, че ако не кяриш в една далавера, кирията е за твоя сметка и по-добре да не участваш.
  • 30 Ленко Петканин

    4 13 Отговор
    Аууу,не може да бъде!В Путинският Рай.Нали първи почнаха масовата ваксинация,Спутника беше по-по-най и т.н.А то какво се оказа,чебурашките не вярват на "бащицата".Той е виновен.Първо половин година стоя неваксиниран,после половин година се стесняваше да каже с коя ваксина са го ваксинирали.Резултата е налице.
  • 31 Роки

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "тарикату":

    Ковид ваксините личните лекари ли ги слагат?
  • 32 Руснак

    1 6 Отговор
    Путин е б....к
  • 33 Меркел

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Просто човек":

    Сложете жълта звезда на този човек!
  • 34 Hoho Boho

    20 0 Отговор
    Има лесно решение.
    Ние, хората - хората по света да изметем фармацевтичната мафия.
    Те са малцинство, а си разпределят трилиони долари.
    Не сме овце...
  • 35 Само питам

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "реалиста":

    Че откога DW се загрижи за корупцията у нас?Не ми отговаряй.От месец насам.
  • 36 2365

    11 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бандера":

    Сметни една ватенка какво може да си купи с неговата малка заплата и ти с твойта голяма. Даже безплатни жилища раздават на бедните. Ти там просяци да си видял по улиците при лошите бедни ватенки. Да изключим че тока им е просто на символична цена ти с твойта голяма заплата тука плащай по 300 лева и се тупай в гърдите аз съм по богат от тях

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Петолъчки

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "2365":

    Да смениш Ушанката с Бомбето не те прави по богат или важен
  • 39 мародер

    12 0 Отговор
    Боже каква нагла лъжа! Кой и къде е наредил да не се дават заплати на не ваксинирани?? В цялата статия няма нищо конкретно а най от долу се мъдри със син шрифт Русия но пък се распространява от D. W. Боклуци!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #42

  • 40 Го4о

    7 0 Отговор
    Поздрави за "Дойче Зеле", които бетонираха ББ на първо място! Благодарим Ви!
  • 41 Тошко

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "1111":

    DW са неправителствени спонсорирани от вън български мисирки, угоени и излюпени на село.
  • 42 Дойче зеле

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "мародер":

    То е идея/ план / проект и е много невероятно, но целта е да всее страх в вежливите хора, който не вярват че вакса ще ги спаси от коронка но опре ли до парите...