Last news in Fakti

5 Август, 2021 12:46 3 950 34

Ламбда мутацията: какво се знае за нея и помагат ли ваксините?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Резултатите от японското проучване може би обясняват факта, че новата мутация се разпространява толкова бързо

Ламбда мутацията: какво се знае за нея и помагат ли ваксините? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нова тревога в пандемията: Ламбда мутацията, тръгнала от Южна Америка, се разпространява все по-бързо. По-опасна ли е тя и защитават ли ваксините от този вариант на коронавируса? Ново изследване хвърля светлина.

Мутацията на коронавируса Ламбда е известна още отпреди година, но въпреки това за нея се знае твърде малко. На този фон особено ценно е новото изследване на японски учени, според което спайк протеинът на варианта Ламбда сам е носител на три нови мутации, които будят тревога.

Ламбда: по-заразна и по-устойчива на ваксините

Една от тези мутации пречи на антителата да неутрализират достатъчно ефикасно коронавируса. С други думи: имунитетът на ваксинираните и на преболедувалите Ковид-19 е по-нисък срещу тази модификация, а ваксинацията дава по-слаба защита срещу инфекция.

Другите две мутации правят Ламбда по-заразна от досегашните варианти, пише още в предварителната публикация на изследването, което тепърва трябва да мине през независима проверка.

Резултатите от японското проучване може би обясняват факта, че новата мутация се разпространява толкова бързо. В момента Ламбда е регистрирана в поне 30 страни, най-вече в Южна Америка. Случаи има обаче и в Европа: в Испания, Великобритания, Италия и Германия.

Досега Световната здравна организация (СЗО) категоризира Ламбда като „мутация, която се наблюдава“. Японските учени смятат обаче, че СЗО трябва да я прехвърли в по-опасната категория: „мутация, която буди тревога“.

В тази категория беше поставена и Делта мутацията, открита най-напред в Индия. Засега не изглежда особено вероятна опасността Ламбда да се наложи над Делта, която в момента доминира сред новите зарази.

Кои ваксинирани са застрашени?

Както вече стана дума, имунната защита на ваксинираните срещу Ламбда е може би по-слаба, но въпреки това засега са относително редки „пробивите във ваксината“ - тоест, случаите на заразяване на хора с пълна ваксинация. Такива хора евентуално могат да заразят други, но при тях самите инфекцията протича леко или пък съвсем без симптоми.

Онези ваксинирани обаче, чиято имунна система е по-слаба - възрастни хора, болни от рак или пък хора с трансплантирани органи, все пак са изложени на опасност. При тях Ламбда може да предизвика тежко развитие на болестта. Ето защо може да се очаква, че през есента тъкмо тези хора първи ще трябва да получат „опресняване“ на ваксината.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    56 0 Отговор
    Да стигнем по-бързо до омега-мутацията и да приключваме! Без значение дали с болестта, дали с хората, че сегашното не може да продължава вечно.

    Коментиран от #3

  • 2 Грульо

    35 0 Отговор
    Ламбада мутацията. :D
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    49 2 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Споко, след гръцката азбука може да почнат българската ...

    Коментиран от #5

  • 4 Ицо

    17 0 Отговор
    Ти си роза ти си крем,всички ще...
  • 5 русенец

    44 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Ти остави българската, ама да не се сетят за китайската, че и те не знаят точно колко йероглифа имат. Казват, че са над 10 000.:(

    Коментиран от #26

  • 6 Скоро

    24 3 Отговор
    Ще има и българска мутация ИТН
  • 7 Само да питам

    45 3 Отговор
    Тази ЛАМБДА от кога е на пазара? Защото едва вчера чух за нея и колко е опасна! Вируса ще остане с години както птичия, свинския, лудата крава и всички които са на земята! Стига сте паникьосвали хората! Хората ще живеят с него и ще се разболяват както от грип! Най-опасен е страхът от него идват всички останали болести!
  • 8 Чичо

    29 4 Отговор
    Човечеството достатъчно страда от тоя вирус,като много хора загубиха живота си.Експеримента е успешен.Световните лидери да помолят създателите на отровата да пуснат вече противоотровата.
  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    29 3 Отговор
    Който може да събира 2 и 2 ::: "всички трябва да се ваксинират" / "вече направиха чип който минава през медицинска игла" / в САЩ разрешиха чипиране на първите човешки мозъци"!!! Аз нищо не казвам , това са само факти!!!
  • 10 Омега

    37 3 Отговор
    Ха ха ха ....... Хайде спрете се малко с тези мутации,че ставате смешни!!!!!!!!
  • 11 Имаше

    25 1 Отговор
    Снимка от събиране на СЗО и там бяха написали за кой месец от годината каква мутация ще има до 2023г.
  • 12 DW-пропаганден машинен

    20 1 Отговор
    Голямо надцакване с мутации разиграват DW-пропаганден машинен с една единствена цел да се пробута трета игла и да се отвори път за абонаментна ваксинация доживот! Дори наглеците си позваляват да вмъкнат уж случайно и откровено да излъжат, че и преболедувалите, ще се разболяват, колкото и "ваксинираните", нещо което абсолютно не е доказано и е измислица!
  • 13 провинциалист от провинция Тракия

    14 0 Отговор
    При мутацията "Ламбда" тест "PCR" показва 5 чертички.
  • 14 анонимен

    19 1 Отговор
    С ваксиниране по време на епидемия,какво друго освен мутации очакваха?Честито на ваксинираните!Понеже разчитат на имунитет зависим от антитела,сега си имат обилно количество не неутрализиращи такива към новите мутации,та да не се чудят,защо боледуват.

    Antibody-dependent Enhancement (ADE)
  • 15 Паразит

    19 0 Отговор
    ... dw мутацията... най страшната до сега. Пазете се!
  • 16 Ахим Детхим

    15 0 Отговор
    Ахаааа..ЛАМБДА,дами и господа!А за яштемихоя мутацията нищо не казвате!Как не ви писна бе,как не ви омръзна бе!??!Осррани сте до уши?!!
  • 17 Дедо Ковидо

    16 0 Отговор
    Сега какво ще правим, ще ходим да гледаме мача делта срещу ламбда... Айде направете вълната с делта па пуснете ламбда.... Срам и резил за 2 години не се ли научихте как да фалшифицирате пандемиии
  • 18 ЗНАЕЩ

    18 0 Отговор
    КОЙТО ИМА ЛАМБДА СОНДА НА КОЛАТА СИ ДА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВА!
  • 19 Omega

    12 0 Отговор
    А МУТАЦИИТЕ ТАНГО И ВАЛС ЗА КОГА СА ПЛАНИРАНИ ?

    Коментиран от #27

  • 20 СЛОНА

    13 0 Отговор
    От мутирали ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИЙ ....
  • 21 6Х6

    13 0 Отговор
    Остаряхме, вирус така и не видяхме.
  • 22 Япония

    7 0 Отговор
    Японците казаха, че тази мутация е заплаха за съществуването на човечеството.
  • 23 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Не остана буква от латинската азбука за определяне на новите мутации корона вирус. Ако това означава нови ваксини, браво на създателите от Пфайзер. Гнусни американски търговци-мошеници в съюз с психопатите от ЕС.
  • 24 Петя

    10 3 Отговор
    Ламбада мутация!... Какви са тия имена бе хора. Защо кръщавате този вирус с това име. Като деца танцувахме на една песен Ламбада беше толкова хубава и популярна. А вие ще използвате това. Нямам думи... След Ламбада, може Рок-мутация, Рап-мутация, може и Фоук -мутация... давайте смело, накрая хората така ще заиграят с някоя лопата...

    Коментиран от #28

  • 25 ГОСТ

    6 0 Отговор
    Проблема на тази Ламбда че се тества само със сонда в дивия .
    От там и имети Ламбда Сонда
  • 26 Споко,

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    китайската писменост не функционира на принципа на азбука, поне не и на тези, които познаваме.
  • 27 Тъй-тъй

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Omega":

    Някой май е прочел "ламбда", а е разбрал "ламбада". 😉😄
  • 28 Петя,

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Петя":

    сложи очилата, ако се налага, и прочети пак, какво пише.
  • 29 Алкохолик

    9 0 Отговор
    Да попитам само японските учени:

    Да сега ползвахме като дезинфектант и да се предпазваме срещу всичките мутации ракия (домашна) и действаше. Ще действа ли срещу "ламбда" варианта или трябва да почнем да пием саке. Да ни предупредят по-рано че докато ферментира оризът и после да си сварим саке ще мине време. До тогава може ли да продължим с ракията.
  • 30 miro

    3 0 Отговор
    добре че гръцката азбука не е като китайската,скоро ще свърши.

    Коментиран от #32

  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Не бъркайте имунитет от ваксина,и имунитет от преболедували!Приликата е в ИМунитет,а Разликата във всичко друго!ПРеболедувал не може да се разболее от никой вариант на Ковид 19"НЕЩОТО" не се завръща там където е било!

    Коментиран от #33

  • 32 Каква е

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "miro":

    китайската АЗБУКА. Осведоми се малко относно китайската писменост, че повтаряш грешките на тези, писали коментари преди теб.
  • 33 Тъй, тъй

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Та понеже го сравняват все с Грипа - та да питам - а някой преболедувал един тип грип, има ли имунитет към друг? Защото изследвания показват, че преболедувалите един тип имат (предполагаем) доживотен имунитет само към типа грип, от който са боледували, но не и към други. Та, ако си прав за Ковида, то смятай, че си открил една доста основна разлика между Грип и Ковид.
  • 34 Нормално

    2 0 Отговор
    Много нестабилно туй бацилче бре, само да го погледнеш накриво и се пръкват 3 нови щама. УжасТ.

    ХепатитЯТ по брой разновидности вече му диша праха, а я от колко време циркулира...

    Проектирайте ги маааалко по-стабилни бре, цяло чудо е, че не се е превърнал в пеперуда или пък в мушкато, щото пациент №1 решила да запали цигара точно преди да изпапка прилепа.

    При всички положения, СЗО спешно трябва да препоръча да се удвои гръцката азбука като брой букви, че иначе за по-догодина няма да останат... XD