Last news in Fakti

27 Август, 2021 20:55 7 450 17

7 ползи от киселото мляко

  • йогурт-
  • кисело мляко-
  • полезно-
  • здравословно хранене-
  • мляко-
  • млечни продукти

Киселото мляко е неразделна част от нашия бит и култура, ето няколко причини защо е толкова полезно то

7 ползи от киселото мляко  - 1
Снимка: Shutterstock

Отдавна е доказано, че млечните продукти от рода на киселото мляко помагат за намаляване на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечните заболявания.

Киселото мляко е популярен млечен продукт, получен чрез бактериална ферментация на млякото. Бактериите, използвани за производството на кисело мляко, се наричат „млечнокисели бактерии“, които ферментират лактозата - естествената захар, която се съдържа в млякото. Този процес произвежда млечна киселина - вещество, което придава на киселото мляко уникален вкус и текстура, пише БГНЕС.

Обикновеното кисело мляко без добавени цветове е бяла, гъста течност. Някои търговски марки съдържат допълнителни съставки, като захар и изкуствени аромати. Тези кисели млека не са никак полезни за вашето здраве. Ето седем доказани ползи от чистото кисело мляко:

7 ползи от киселото мляко



Богато на важни хранителни вещества

Киселото мляко съдържа почти всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Киселото мляко съдържа много калций - минерал, който е от съществено значение за здравите зъби и кости. Само една чаша осигурява 49% от дневните нужди от калций.

Киселото мляко е богато и на витамини от група В, особено витамин В12 и рибофлавин, които предпазват от сърдечни заболявания и някои вродени дефекти на невралната тръба. Една чаша кисело мляко осигурява 38% от дневната нужда от фосфор, 12% от магнезий и 18% от калий. Тези минерали са необходими за няколко биологични процеса, като регулирането на кръвното налягане, метаболизма и здравето на костите.

Високо съдържание на протеин

Киселото мляко съдържа впечатляващо количество протеин - около 12 грама на 200 грама кисело мляко. Доказано е, че протеинът стимулира метаболизма, като увеличава разхода на енергия или броя на калориите, които изгаряте през деня.

Набавянето на достатъчно протеини е важно и за регулирането на апетита, тъй като увеличава производството на хормони, които сигнализират за чувството на ситост. Това може автоматично да намали общия брой калории, които приемате, което пък е полезно за контрола на теглото.

Тези ефекти са още по-засилени, ако ядете кисело мляко с по-високо съдържание на протеини. По този начин влияете върху контрола на апетита и забавяте чувството на глад повече, отколкото ако консумирате обикновено кисело мляко.

Има положителен ефект върху здравето на храносмилателния тракт

Някои видове кисело мляко съдържат живи бактерии или пробиотици, които или са били част от първоначалната култура, или са добавени след пастьоризацията. Пастьоризацията е термична обработка, която убива полезните бактерии, които киселото мляко съдържа.

За да сте сигурни, че вашето кисело мляко съдържа ефективни пробиотици, потърсете такова, което съдържа живи, активни култури, които трябва да бъдат посочени на етикета. Доказано е, че някои видове пробиотици, открити в киселото мляко, като бифидобактерии и лактобацили, намаляват неприятните симптоми на синдрома на раздразнените черва (IBS). В допълнение, няколко проучвания са установили, че пробиотиците могат да предпазят от появата на диария, свързана с употребата на пробиотици, както и от запек.

Укрепва имунната система



Консумацията на кисело мляко, особено ако съдържа пробиотици, може да укрепи имунната ви система. Доказано е, че пробиотиците намаляват възпалението, което е свързано с редица здравословни състояния - от вирусни инфекции до чревни разстройства.
Ефектът на киселото мляко върху подобряването на имунитета се дължи отчасти на наличието на магнезий, селен и цинк в киселото мляко - минерали, важни за здравето на имунната система. Обогатените с витамин D кисели млека могат допълнително да допринесат за укрепването на имунната система.

Предпазва от остеопороза

Киселото мляко съдържа някои ключови хранителни вещества за поддържане на здравето на костите, включително калций, протеини, калий, фосфор, а понякога и витамин D. Всички тези витамини и минерали са особено полезни за предотвратяване на остеопороза - състояние, характеризиращо се с отслабване на костите.

Изследванията показват, че консумацията на поне три порции кисело мляко може да помогне за поддържане на костната маса и здравина.

Може да подобри състоянието на сърцето

Киселото мляко съдържа предимно наситени мазнини, с малко количество мононенаситени мастни киселини. Преди това се смяташе, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания, но последните изследвания показват, че това не е така. Няма ясни доказателства, че мазнините в киселото мляко са вредни за вашето здраве. Всъщност те може да има благоприятен ефект. Някои изследвания показват, че приемът на наситени мазнини от пълномаслени продукти увеличава "добрия" HDL холестерол, който може да защити здравето на сърцето.

Доказано е също, че млечни продукти като кисело мляко помагат за намаляване на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

7 ползи от киселото мляко



Помага за контролиране на телесното тегло

Няколко проучвания са установили, че консумацията на кисело мляко е свързана с по-ниско телесно тегло и обиколка на талията. Високите нива на протеин и калций повишават нивата на хормоните, отговорни за намаляване на апетита, като пептиди YY и GLP-1.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    22 1 Отговор
    Ако е домашно...
  • 2 Ползи

    17 2 Отговор
    Ползи има, но ако е домашно. Тези от магазина са изкуственяци със сухо и растително мляко. В Япония и Китай има дори истинско кисело мляко със 100% мляко. Даже и за Тайван съм чувал, че има вкус, като нашето домашно.
  • 3 до 1 и 2

    2 8 Отговор
    Вие сте за Нобелова награда

    Коментиран от #4

  • 4 Нобелов лауреат

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "до 1 и 2":

    А твоето невежество за каква награда е? Какво въобще си искал да кажеш, обоснови се, дай опорни точки.
  • 5 Санди

    3 8 Отговор
    Това не е вярно ! След навършване на 1 година майката Природа е решила, че човек няма нужда повече да се храни с мляко и прекратява функцията на жлезата, която неутрализира млечната киселина. Така след консумация на млечни продукти тази киселина вече прави беля. При постоянно консумация на млечни продукти, белята може да стане и голяма. Още: Пропушва се филтрацията на бъбреците, образуват се камъни, заради калцият. Образуват се кисти. Стомашно чревни проблеми, киселини, болки. Затова, по полека с всички млечни продукти.

    Коментиран от #12

  • 6 Рошко

    9 2 Отговор
    Оня ден четохме за 5 вреди от киселото мляко днес 7 ползи, браво това тъпотията взе да се приема за нещо нормално в този сайт, досущ като драсканиците за ковида
  • 7 Димов

    7 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изследванията показват, че консумацията на поне три порции кисело мляко може да помогне за поддържане на костната маса и здравина. --------- ТРИ ПОРЦИИ ЗА КОЛКО ВРЕМЕ? За ден, за седмица, месец, година......?
  • 8 Димов

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Някои видове кисело мляко съдържат живи бактерии или пробиотици ------ Ха, туй то! А другите?

    Коментиран от #13

  • 9 ЛВ булгарикус

    11 3 Отговор
    Няма вече кисело мляко.От години това,което се води кисело мляко си е най обикновен йогорт с трайност поне 14 дни. При киселото мляко процеса на ферментация е не повече от 3 дни.Вината за това е в големите вериги,които държат на трайноста а не на качеството.
  • 10 Двете бактерии

    3 2 Отговор
    Едната триизмерна единица 1 и другата сфера триизмерна 0 дигитализират прясното мляко и то става кисело мляко или както е известно на запад Yogurt но трябва да се изписва IOgurt например и по този начин хората да виждат двете форми на бактериите 1 и 0 и да правят връзка с компютърната техника и за да разберат защо американеца с български и ирландски корени е измислил принципите на електронния компютър работещ с 1 и 0
  • 11 djemmil

    3 1 Отговор
    ако погледнем с какви пласмасови бидони достига до предприятието нема даго вкусите
  • 12 Сахиб

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Санди":

    Ехее, а ти с каква лъжица го ядеш и с коя ръка я държиш или ти за "прясно мляко" говориш?! Виж Луната в каква фаза е, че скъпоценни камъни ще ти заработят бъбреците! СТАВА ДУМА ЗА КИСЕЛО МЛЯКО! Разликата е голяма!
  • 13 Рошко

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Димов":

    Китайско сухо мляко и палмово масло
  • 14 мамун

    0 1 Отговор
    и в стъклен съд
    не в пластмасова фъшкия

    ама вие и кайма ли слагате?
  • 15 Питам аз

    1 0 Отговор
    Събино, да си писала случайно статия със заглавие- 8 заболявания, причинени от млечните продукти, ай?
  • 16 МОШЕНИЦИ

    0 0 Отговор
    ДА ДЕ АМА В МАГАЗИНА КИСЕЛО МЛЯКО НЯМА ИМА САМО МЕНТЕТА !

    Коментиран от #17

  • 17 0808

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "МОШЕНИЦИ":

    Така е, колега от пост № 1.
    Аз изяждам на седмица около 7-8 кг. домашно кис. мляко. Купувам от една стара туркиня прясно краве млеко с 5% масленост за 1.5 лв килото. Сам си го подквасвам. Правя си и кашкавал. От 3 литра правя около 450 грама кашкавал. Правя си и сирене Крема - от 3 литра вадя около 800 грама. Все още ми се опира маслото, но въпрос на време е. Също и бърканица трябва да правя. 2 думи за суроватката: Не я хвърляйте. Изключително ценен продукт е. 2 факта: 2-а фермери, шотландски, семейство цял живот пили цвик, доживели да 166 години. Майка кърмачка, ако и спре кърмата спокойно може да дава на бебето цвик. Цвик=суроватка. Но странно, изварата въобще не ми харесва.