Last news in Fakti

23 Септември, 2021 10:41 3 492 45

Проф. Радка Аргирова: „Мю” вариантът на COVID-19 е по-заразен, с по-къс инкубационен период

  • радка аргирова-
  • коронавирус-
  • мерки

Всички видове частично заобикалят ваксините, обръща внимание вирусологът

Проф. Радка Аргирова: „Мю” вариантът на COVID-19 е по-заразен, с по-къс инкубационен период - 1
Снимка: Нова ТВ

В момента у нас доминира „Делта” вариантът на коронавируса. Свалихме английския вариант, сега „Делта” е над всички. Към момента „Мю“ вариантът не е влязъл в страната ни. Според класификацията и характеристиките на Европейското бюро на Световната здравна организация – в Европа все още е спорадичен, т.е. спорадичен е при пътуващи.

Това каза в интервю за БГНЕС вирусологът в Клинична лаборатория на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда проф. Радка Аргирова.

Тя обясни, че новият вариант попада в класификацията „от интерес” и се следи специално, защото в един момент може да стане „вариант за безпокойство” и поясни, че вече се знае неговата генетична характеристика.

„Той се оказва малко по-силно инфекциозен, което означава, че вирусът още по-добре може да се свързва с клетъчните рецептори, което от своя страна означава, че още по-лесно може да навлиза в клетките. С други думи е по-заразен“, каза вирусологът.

Попитана дали този вариант може да заобикаля ваксините, проф. Аргирова заяви, че това свойство не е присъщо само за „Мю“ варианта.

„Той може частично да заобикаля ваксините, всички варианти частично ги заобикалят. Важното е, че продължава действието на ваксините. То никога не е 100%. Примерно, вместо да е 90% може да стане 60-70%, което не е никак малко и е достатъчно да ни запази“, подчерта тя и уточни, че ваксинираните, ако се разболеят, то ще изкарат много леко вируса и със сигурност няма да се стигне до тежки последици или смърт.

„Хора, които са ваксинирани и след това са се заразили, около 4%, те много по-бързо оздравяват, много по-леко карат, за летален изход изобщо не става въпрос“, подчерта проф. Аргирова.

Симптомите при „Мю“ варианта са сходни с тези на „Делта".

„И при този не се говори за разстройства във вкуса, мириса, възприятията въобще. Инкубационният му период е малко по-къс. Твърди се, че при ваксинираните хора няма опасност. При неваксираните, защото сега говорим за епидемия сред неваксинираните, още не сме много наясно каква е тежестта, тъй като той е спорадичен. Все още не е характерен и не е доминиращ“, обясни експертът и добави, че в доклад се твърди, че има случаи на този вариант в Турция и Гърция.

От думите ѝ стана ясно още, че следят и останалите варианти от „интерес“ и това е изключително важно.

„Всичките ги следим – такива са още „Ламбда“, „Тета“, „Йота“. Знаем цялата им генетика. Стараем се да бъдем преди вируса. За първи път от няколко месеца може да кажем това. Защото в началото на пандемията не можехме да го кажем. Сега вече ние следим и чакаме как ще се проявят и сме готови. Науката върви напред и искаме да тръгнем преди вируса и вече го изследваме, преди той да е станал доминиращ“, каза тя.

Вирусологът подчерта, че близо две години след началото на пандемията нямаме нов щам, което е добра новина.

„Вирусът е изменчив, но не толкова колкото грипният и ХИВ“, посочи специалистът.

Проф. Радка Аргирова каза още, че чрез ваксината, ние на практика, на популационно равнище, убиваме този вариант, който в момента циркулира.

„Ваксинирането цели да не се разболявате тежко и да няма тежък и фатален изход от инфекцията. Има хора, които влизат не чак в толкова тежко състояние и след 2-3 дни толкова се влошават, че настъпва фатален край. Виждаме го всеки ден“, припомни тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Раданч Татлъту

    43 4 Отговор
    Да поздравим новият Мю вариант с песента "Радка Пиратка"!👧👍
    Мууууууууу!🐂🐂🐂👍
  • 3 5337

    41 2 Отговор
    Ай ся ново двайсе. мю фю сю. идиотията край няма
  • 4 математик

    38 1 Отговор
    Забрави да каже колко е смъртоносен !

    Коментиран от #25

  • 5 др Гей Билтс

    12 4 Отговор
    Новичокът има много разновидности.
  • 6 Делю Хайдутин

    14 2 Отговор
    И на нейният дедо е вече Ню Ню.На шест и половина е.
  • 7 COVID1984

    24 2 Отговор
    Мутациите са само в лъжите.
  • 8 Директно:

    28 5 Отговор
    Дърта, алчна лъжкиня ! Ковчега те зове!
  • 9 торбалан

    26 4 Отговор
    Тоя грозен рунгел, докога ще ни го натрапвате? Освен заклинания и плашене друго от 2 г. не са направили всички като тая. Само статистики и общи приказки. Дано някои да се прежали и да и го на "мю" "мю" ка на тая грозотия.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 111555

    21 2 Отговор
    тея вадят нови модели по-бързо от самсунг :)
  • 12 Лост

    17 1 Отговор
    А ДюДю с какъв ще бъде? А 45% от българите изцялосно щели да заобиколят ваксините.
  • 13 Аргиров

    12 1 Отговор
    ......а па Ню варианта......
    .мани, мани.....Тези вече си правят "тестис" с нас.
  • 14 Раданч Татлъту

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "торбалан":

    Що ве?Радка има магнетично излъчване на кучи таралеж!👧🐵👍

    Коментиран от #26, #29

  • 15 аргиров

    13 0 Отговор
    мда а, тия платени "симлатяги" спазват стриктно ковид сценария !аз съм прост и чета the bulgarian times
  • 16 Скептик

    21 1 Отговор
    Реалният процент на НЕжелаещите да се вакЦинират е много по - голям. Отново ни манипулират. Но ние, българите сме крайно недоверчиви! Защо ли?!

    Коментиран от #19, #21

  • 17 Въпрос

    28 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Ваксинирането цели да не се разболявате тежко и да няма тежък и фатален изход"
    Това го знаем, че е така. Въпросът е защо четвъртата вълна взе толкова много ваксинирани жертви в Израел?
    И защо се избягва да се коментира това? (въпросът е риторичен)

    Коментиран от #22, #44

  • 18 животновъд

    6 0 Отговор
    Пропусна да каже,че най-новия "У" вариант започва със сърбеж преминаващ в болка в малешката на левия крак. А за двегодишната липса на нови щамове си отговаряме сами.
  • 19 опит за отговор

    6 9 Отговор

    До коментар #16 от "Скептик":

    българина е скептик и недоверчив не защото е умен,а защото е лъган от такива,които сам си избира по изборите!
  • 20 Гост

    10 2 Отговор
    Бъзиците на страна, НО НИ ГОТВЯТ НОВ"ЛОКДАУН"!!!! МОЖЕ БИ ВЕДНАГА СЛЕД ИЗБОРИТЕ, А ЗАЩО НЕ И ПРЕДИ ТОВА, НО НЕЩО СЕ МИСЛИ ПО ВЪПРОСА!
  • 21 чернобил

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Скептик":

    Имаме опит от 1986-а.
  • 22 фалсучи

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "Въпрос":

    Ваксинирането цели да се въведат навсякъде зелени паспорти, които са мощно средство за тотален контрол. Вижте само кои компании ги разработват.
  • 23 Хахаха

    15 0 Отговор
    Да позная ли: в началото на октомври мю вече ще е в България, в края на октомври вече ще е доминиращ, първата седмица на ноември Пфайзер ще изобрети нова пет дозова ваксина на 100% ефективна, в средата на ноември ще е преминала всички фази на изпитване и ще е одобрена от ЕМА, декември цяла Европа ще е в пълен локдаун докато 70% от населението не си сложи по пет дози от новата ваксина...следват два варианта: първия на всички им писва да бъдат роби и се надигат, следват процеси и смъртни присъди за геноцид, втория е робита са все така послушни, слагат си доза след доза и през август догодина отново могат да излизат по улиците, разбира се това ще трае само до септември когато ще се появи новия супер страшен мегащам.
  • 24 Интересно

    12 0 Отговор
    При 15% ваксинирани 10% от хоспитализираните са боцнати, за три седмици с ковид са починали 64 ваксинирани /не е ясно колко са умрелите дозирани от инфаркт, емболия и инсулт/, та от тези данни излиза, че единственото, което цели ваксинирането е увеличаването на банковите сметки на професори с купени дипломи!
  • 25 сигурно защото

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "математик":

    По този въпрос вие се изказвате постоянно.
  • 26 zxcv

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Раданч Татлъту":

    А ти имаш излъчване на депресиран мандрил.🐵👍 👍
  • 27 И аз да пробвам

    6 0 Отговор
    Я вярно всички да си дадеме по едно очакване и да гледаме после сеир кой ще познае XD

    Аз го виждам така:

    Мю-то или подобен няма що да става масов тука - то прескача ваксата, ама тука достатъчно ваксани - нЕма. Еволюционното му предимство тук роля не играе. Все едно по горите да се навъдят бели мечки, че се справяли по-добре със студа от местните.

    Значи - ние чинно си караме делтата, а междувременно ще ни облъчват с колко страшно е по света, как нови щамове бродят по планетата, как трета игла не им стига, та скачат на четвъртата. И как, видите ли, в Пимбискай се наболи на 100% с 4 игли, вярно, имат по 40 хил случая на ден - ама нямат мерки, щото са отличници!

    И ще ни обясняват "ау, тия вапЦите пазят донякъде от делта, че и малко от МюМю даже, бодете се, всичко ще е наред!"

    И ще ридаят и ще се тръшкат като как, ау, светът се бил отървал от делтата, ние още не сме - пък като дойдат новите страшни щамове /дето няма какво да правят тук/, хептен ще измрем...
  • 28 Само си питам

    5 0 Отговор
    От година и половина само говорят. Ами, че покажете болните: искам да видим как те затруднено дишат, как ги лекуват, какво точно става? --- Ето този или подобен начин можете да използвате, за да ни накарате да се ваксинираме. А не само да ни говорите за разнообразието на вируса. Освен това, ама наистина ли в България всички са умрели именно от него. ------- Защото имам познати, които всяка есен се ваксинираха срещу обикновен грип, но през зимата се разболяваха от друг щам на грипа.
  • 29 Али Баба

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Раданч Татлъту":

    Не бе " Татлату"!! Прилича на кукумявка- таласъм!!!
  • 30 Гнусни

    5 0 Отговор
    Хайде и другата вeщица, остана козелът и мръсницитe са в пълен състав.
  • 31 МЮ-МЮ

    3 0 Отговор
    ТЕТА, ЙОТА, ЛАМБДА ! КОГА УСПЯТ ДА ИЗМИСЛЯТ ТЕЗИ ИМЕНА ? Ковида си е ковид какви са тези смешни варианти!

    Коментиран от #33

  • 32 Smooth Jazz

    6 0 Отговор
    Тази ваксърка вчера пропусна да се изкаже, бях се притеснил за нея. Вчера само дойчето зеле ми обясняваше колко е важно да се набоцкам с графенов оксид.

    Коментиран от #34

  • 33 Реалност

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "МЮ-МЮ":

    Абе той и грипа си е грип ама го кръстиха ковид
  • 34 Добре

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Smooth Jazz":

    че сме ние тука да се бориме със сичкото зло!
    Ма сме сал 10-20 ... па народо си бачка ... хич се не сеща за нищо ...
  • 35 Хобота

    0 0 Отговор
    А х.й и г.с вариантите кога?
  • 36 Госあ

    7 0 Отговор
    Имам чувството, ме нашите анализатори не четат реферирани научни публикации, а слушат урсулата и подобни.

    Коментиран от #37

  • 37 Така им е

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Така им е по-лесно.

    После ще се оправдаят като австрийците:

    "Вчeрa в Aвcтрия зaпoчнa прoцec, в кoйтo близки нa пoчинaли oт СОVID-19, зaрaзили ce в Ишгъл, иcкaт oбeзщeтeния oт aвcтрийcкитe влacти, кoитo cпoрeд тях нe ca взeли мeрки, зa дa прeдпaзят здрaвeтo нa хoрaтa тaм."

    "Държaвaтa нe приeмa тeзи oбвинeния и кaзвa, чe влacтитe ca дeйcтвaли прaвилнo, имaйки прeдвид кaквo тoгaвa ce e знaeлo зa инфeкциятa."

    https://fakti.bg/world/613775-samo-vaksinirani-v-ski-zavedeniata-ako-obstanovkata-se-vloshi

    Като почнат да валят и тука искове, ще има "Ами така казаха от ЕС, от СЗО, от... А. Ама вие и съгласие сте подписали. Пък вакс-пункта нямал и редовни документи... Ами... Честито. Търсете си правата от... себе си"...

    Коментиран от #38

  • 38 Съдят ги,

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Така им е":

    защото властите не са ги спрели навреме?
    Или защото не са ги ваксинирали навреме?

    Коментиран от #41

  • 39 неистини

    5 0 Отговор
    В Израел пандемия на неваксинираните ли е и не само там? При тях и болните и починалите са напълно "ваксинирани". А новозаразените са много повече. Говорите неистини, затова хората не ви вярват. Прикриват се и данните за страничните действия на "ваксините". Признават се едва ли не, ако се случи нещо по време на боденето. Това, че сте професор, не означава, че другите са прости и може да ги манипулирате.

    Коментиран от #40

  • 40 Чудя се

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "неистини":

    защо го правят тия в Израел? Уж не са прости ...
    Или пък неистините са истини?

    Коментиран от #43

  • 41 Съдят ги

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Съдят ги,":

    Тук май няма статия посветена на самия процес. Ето откъси от "Близки на починали от Covid искат 100 хил. евро от австрийската държава" от медияяпуул:

    "В изявлението си пред съда представител на австрийското правителство каза, че властите са действали напълно правилно, съобразно онова, което са знаели на коронавируса към онзи момент, затова и искът следва да бъде признат за неоснователен."

    "Ищците на свой ред смятат, че властите са реагирали твърде късно на първите случаи на зараза и не са предприели необходимите мерки да защитят здравето на хората. Освен това карантината в Ишгъл, обявена на 13 март 2020 г. от федералния канцлер Себастиан Курц без каквото и да е предупреждение, е довела до паника и хаотично отпътуване на туристите от курорта. "Онези, които седмица по-рано още не били заразени с коронавирус, са се заразили в препълнените автомобили и автобуси, извозващи хората", заяви пред журналисти адвокатът на ищците Александър Клаузер."

    "Медиите нарекоха Ишгъл "тайния развъдник на коронавирус". Над 6 000 души, сред които и множество германци, карали ски ваканция в Тирол, после разнесоха заразата из цяла Европа.
    На местните власти им трябваха близо две седмици, за да закрият курорта, след като са получили от здравните органи на Исландия информация за заразени туристи. На хората бе предложено незабавно да напуснат курорта, което доведе до разпространението на вируса в много европейски страни."

    "По данни на германския седмичник "Шпигел" избухва

    Коментиран от #42

  • 42 Продължението

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Съдят ги":

    "По данни на германския седмичник "Шпигел" избухването за заразата в Ишгъл е довело до инфектиране на 11 хиляди души с вируса SARS-CoV-2. Около 30 от тях са починали вследствие на възникнали усложнения."

    Отделно, има подозрения, че всъщност Кромида плъзва из Европа не от Италия, а баш от Ишгъл.

    Съответно, сега същия тоя Курц казва следното /преразказ на линка в пост 37/: Тая година сме много набодени, таргетът от 70% е достигнат. Няма да има мерки, ако се закучи положението - само ваксани, преболедували и с тестове ще допускаме на закрито. В ски курортите. Тоест, слушкаме и папкаме.

    Оправданието обаче е епично - "Ами така ги разбирахме нещата"...
  • 43 Инерция

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Чудя се":

    Инерция и съответстващата й липса на поемане на отговорност.

    Някой да спре вакханлията... вакСанлията?

    Все едно някой да вземе, та да отмени "мерките за безопасност" по летищата. Сваляй колана и минавай през скенера. 20 години по-късно... Дали ще го отменят някога? Примерно... 2360-а година?
  • 44 Средната възраст на "многото" починали

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Въпрос":

    ваксинирани преди повече от 10 месеца в Израел е 85 г. Виж колко е средната продължителност на живота в БГ и се запитай дали на 85+ не е доста нормално да умреш(ваксиниран или не е без особено, в случая значение). В масово ваксиниран Израел определено доста по-малко се мре отколкото в неваксинирана България. Но не изключвам възможността и там да има фалшиви серификати за ваксинация.

    Коментиран от #45

  • 45 Интересно

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Средната възраст на "многото" починали":

    Интересно - а в ненабодена Албания, където не са спрели и да боледуват... Защо имат толкова малко смъртни случаи спрямо нашите...?

    7 починали оня ден, 8 починали вчера, население почти наполовина на нашето - 2.8 млн. Набодени напълно - 25.9%. Случаи - 820.

    Върти го, сучи го - до 40 дневно не можеш ги екстраполира, камо ли до 140 оня ден. Там какво, да не се бодат тайно с отварата на Астерикс?