17 Октомври, 2021 22:27 2 453 24

"Пирогов" остана без легла за пациенти с коронавирус

  • професор генчо начев-
  • болница света екатерина-
  • пирогов-
  • места-
  • легла-
  • коронавирус

Свършиха местата за заразени и в "Света Екатерина"

"Пирогов" остана без легла за пациенти с коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС

„Места в COVID отделенията няма, особено трудно е с интензивните легла“.

Това обяви пред bTV директорът на столичната болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Според него при по-строги мерки и контрол за спазването им, нямаше да се стигне до тази тежка ситуация.

„Не може да се разчита на самосъзнание, никъде по света не разчитат на това. Затова са законите и правилата“, коментира професорът.

Той потвърди, че има подмладяване на заболеваемостта. По думите му то се дължи и на нови вариант на вируса от Великобритания, и на изчерпването на имунитета на по-младите.

"Има случаи на хора, които повторно карат вируса. Има колега, който го изкара леко, сега го кара тежко“, обяви още проф. Начев.

Лекарят препоръча на тези, които протестират срещу мерките, да изкарат няколко дни в COVID отделение, без да правят нищо – само да наблюдават какво се случва.

Той напомни, че хората в болниците са изтощени.

Към 20 часа на 17 октомври в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ има само две свободни легла за пациенти с коронавирус, съобщиха от лечебното заведение.

В спешната болница са настанени за лечение 207 пациенти с коронавирусна инфекция. Ситуацията е много динамична и в момента разполагаме само с 2 свободни легла за Covid-19 болни, като тези легла са без постоянен достъп до кислород. За тях е направена необходимата организация и са инсталирани кислородни бутилки, гласи прессъобщението.

Разходът на кислород на болницата е близо 9 тона на едно денонощие, което е почти осем пъти повече от обичайното потребление.

Всички пациенти, които са настанени в обособените COVID отделения на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, са потърсили помощ при нас в тежко състояние, съобщават от лечебното заведение, цитирани от Епицентър.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    20 16 Отговор
    Слушан по радиото директор обяснява: болницата е препълнена с ковид болни, няма свободни легла. Колко легла има болницата: - ми 10... Фалш
  • 2 34567890

    13 32 Отговор
    Който има между7000 и 10000 лв свободни да си позволява да не се ваксинира(безплатно) и да не спазва мерките!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ЗА ДА ИМА МИР АНТИВАКСЪРИТЕ😫

    11 16 Отговор
    КАРАНТИНИРАНИ С КАТИНАР НА„ ВЕРА СУ”
  • 5 Вземи

    7 14 Отговор
    ги у вас , бе другарьо професоре , милионер си на техен гръб !
  • 6 За овце

    5 13 Отговор
    Генчо, скрий се някъде и повече не изпълзявах.
  • 7 ЖИВОТЪТ НЕ Е РАДОСТ А ТЪГА😢

    15 8 Отговор
    ЛЯТОТО ХОТЕЛИТЕ ПЪЛНИ😁
    ЗИМАТА БОЛНИЦИТЕ ПРЕПЪЛНЕНИ😞

    Коментиран от #8, #10

  • 8 За овце

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "ЖИВОТЪТ НЕ Е РАДОСТ А ТЪГА😢":

    Що да няма радост? И в болниците хляб ядът.
  • 9 40000 болнични легла в България!

    7 9 Отговор
    Ако лекуват само нуждаещите, а не всеки, че пътеката е 4к.. ама уви
  • 10 Ваксър

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "ЖИВОТЪТ НЕ Е РАДОСТ А ТЪГА😢":

    Густото,нема цена,нъл тъй?Тъй,тъй. Цитат на Любо Пенев!Той и други работи е казвал.Ха,ха утре ,като идеш ти,жена ти или майка ти,ША викаш.КЪДЕ КЪДЕ СА ВАКСИНИТЕ?
  • 11 Кой разбрал, разбрал........

    13 10 Отговор
    Барем един човечец ли няма болен от стария грип, усложнения от грип и пневмония от грип???
  • 12 Паисий е жив

    17 26 Отговор
    Ваксинирайте се, това е оправията. На запад си заживяха спокойно и говорят за пост-пандемичните решения. Ние тук мрем като мухи, защото някои искат да могат да се напият на кръчма, ма ваксината ще ги повреди нещо... при над 3 млрд. ваксинирани в света да се говори за смъртността и последствията от ваксинирането е абсурдно.

    Коментиран от #13

  • 13 провинциалист

    12 12 Отговор

    До коментар #12 от "Паисий е жив":

    Кой живее спокойно, бе, тия дето се скъсаха от стачки ли? Набодените ги тресе вълна след вална ковито, тука разни тъпоъгълници като тебе обясняват еди-коя си държава колко успешно излизала от вълната... Я ми сравни смъртност от чума, едра шарка, туберкулоза и т.н. по държави и тогава говори колко сме назад. А защо намесвам тия болести - ще се сетиш и без жокерче.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Johansson

    9 7 Отговор
    Никой нормален не би се ваксинирал. Е.П.М.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гълъбченца таткови.

    3 3 Отговор
    С нарастването, случаите(страните) на протести, първо че тук не се обяснява нищо, сами можете да си направите извода за сайта. Второ, се повишават и случаите на ковид особено в страните без протичащи шествия. Там където протичат подобни (Като Франция, Австралия, Германия) им се обяснява как тука се вдигат случаите за да ги поузабтят! Само ми е чудно, защо в Австралия (Кралица намси ква беше, за областа ми е мисълта) няма вече от 1 седмица нито един случай на курона а те не спират да протестират. Дали не е защото, така ги узъптяват (виждате ли мерките работят) Така се промива мозък драги ми смехурко! 100 пъти като излъжеш ама лекичко тей(като се вдигнат на стачка, пусни им малко аванта, да мирясат, после пак каиша на врата) и така 100 пъти, протестиращите ще намаляват ли намаляват. Докато и последния идиот не се подчини!!!
  • 18 Доцент Мангъров

    8 4 Отговор
    Ковид19 в никакъв случай не е грипче.
    Това е една изключително коварна болест, която може да повали всеки един. Който го е прекарал средно тежко или е бил в ковид отделения ще ви каже за какво става въпрос. Истината е една, трябва да пазим себе си и околните,а въпросът за вакциниране е личен избор на всеки.
  • 19 Фаро

    4 5 Отговор
    Крайно време е да разберат че върлува грип,както всяка година тази дойде по-рано заради рязкото застудяване.Спрете да правите ковид тестове и всичко ще си дойде на мястото и без това не знаете,как да лекувате ковид
  • 20 Фаро

    1 4 Отговор
    Дори и медиите не смеят да попитат за грип
  • 21 Аре

    2 1 Отговор
    От тази есен се виждат и някои положителни страни на вируса - масиран естествен подбор на плоскоземци.
    Много от тези, които не умеят да живеят в общество, да спазва ред и правила, ще пострадат.
  • 22 До Фаро

    3 1 Отговор
    Какъв грип през маска? Откакто има Ковид и си нося маската няма нито хрема, нито грип, нито коронавирус. Тези, които са в болница са хора, имали контакт с други отблизо и без маски.
  • 23 И аз да кажа

    2 1 Отговор
    Господ да накаже тия Главанци, дето набъркаха политика в епидемията! Всичките изявени антиваксъри се прочуха и облажиха от политиката, а хората които се борят с болестта и предупреждават колко е опасна, ги съсипаха от хейт! Това показва колко ни е акълът на българите като цяло. Чета интервю на академик Петрунов и към него такива безумни , зли и невежи коментари! Ми мрете, бе- то насила не можеш да дадеш (ум, съвет, помощ), само можеш да вземеш. Както много хубаво обобщи един познат- защо да те чипират с ваксина, нали тя ще те убие?
  • 24 Серж

    0 0 Отговор
    Бегайте се ваксинирайте деца както хората тук в Париж направиха и сега са добре вече.