28 Октомври, 2021 10:37 1 692 0

Донорска ситуация спаси живота на млада жена и бебе

  • донорска ситуация-
  • спаси-
  • живота-
  • млада жена-
  • бебе

Черен дроб от пациент с мозъчна хеморагия е присаден на 26-годишна жена и 7-месечно дете във ВМА и в болница „Лозенец“

Донорска ситуация спаси живота на млада жена и бебе - 1
Снимка: ВМА

Млада жена и бебе получиха шанс за втори живот след сплит трансплантация (трансплантация на двама души с един орган) във Военномедицинска академия (ВМА) и в болница „Лозенец, съобщиха от двете лечебни заведения.

Донорът е жена на 24 години с мозъчна хеморагия, а реципиентите – 26-годишна жена и 7-месечно дете. Донорската ситуация е възникнала в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. „След като получихме съобщение за донорската ситуация в Пловдив, беше създадена необходимата организация. Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота“, коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Той поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти.

„Шестчасовата трансплантация бе извършена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в добро състояние, контактна и адекватна е“ добави още проф. Владов. Двете болници изказват благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА