Last news in Fakti

2 Декември, 2021 14:01 1 370 6

РЗИ-София: Чака се патоанатомична диагноза на починалото от менингит дете

  • рзи- софия-
  • патоанатомична-
  • диагноза-
  • дете-
  • починало-
  • менингит

От изследваните контактни деца, техните братя и сестри и персонала от групата, носителство на менингокок в носоглътката е установено при 23 лица. Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика

РЗИ-София: Чака се патоанатомична диагноза на починалото от менингит дете  - 1
Снимка: БГНЕС

След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза, веднага са предприети съответните противоепидемични мерки - действия по пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри и персонала на детското заведение. Това съобщават от РЗИ-София, цитирани от БНТ.

Проведени са разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на ДГ № 37 „Вълшебство“.

От изследваните в НЦЗПБ контактни деца, техните братя и сестри и персонала от групата, носителство на менингокок в носоглътката е установено при 23 лица. Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика.

Насочени са към ОПЛ за наблюдение и провеждане на антибиотична профилактика, съгласно Наредба № 6/09.07.2019 г. за реда и условията за диагностика, профилактика и контрол на отделни заразни болести на дихателната система.

След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане.

Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете.

В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално. Столичната РЗИ изказва съболезнования на близките на починалото дете!


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъъ

    5 1 Отговор
    Сега да не го изкарате и със КОВИД,горкото дете ,Бог да го прости .
  • 2 Рошко

    5 1 Отговор
    Рзи може ли да обясни, защо десета няма нито една аутопсия на починал от ковид или чипиран и починал, не само в бг ами и по света
  • 3 Перо

    3 0 Отговор
    Заради Ковида изоставиха прегледите и лечението на всички други болести! Пътеката за Ковид е добре платена!
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Менингитовия бацил е заразил първо някой на ,когото са му правили бъркане в носоглътката ,а после макар и слабо заразен...се е прехвърлил на дете..Ако ви напиша ...китайското наименование на заразен.. ще ме ...благославяте,като тези от щаба..Та някой възрастен го е предал на дете с отслабен имун....това е много страшно и опасно заболяване.Може да убие и инвалидизира...дано се справите....В момента във Фрейбург и целия регион има бум на Туберкулоза....дошла е от маските ,така прокламирани в ес...
  • 5 Смех

    3 1 Отговор
    Aбе нали бай Шиле каза, че това не е застрашава живота...

    А Кунчев къде в кома ли е жив ли е умрял ли е... И всички медийки се правят на ударени...
  • 6 Фермер

    0 0 Отговор
    А патоанатомична диагноза на 560 души починали от ваксини кога?