Last news in Fakti

3 Декември, 2021 08:07 5 353 15

Ето как да разпознаем коварния менингит

  • менингит-
  • заболяване-
  • дете

Коварно заболяване

Ето как да разпознаем коварния менингит - 1
Снимка: БГНЕС

Бактериални и вирусни, менингитите са добре познати на медицината. В миналото те са смятани сред най-коварните заразни болести. Макар и често да протичат като настинка, те крият рискове.

"Това е един причинител, който предимно се развива в горните дихателни пътища. За разлика от много други, може да причини увреждания в нервната система. В процентно отношение в 60-70% от случаите може да не се развие менингит. В един много висок процент може да се развие, но когато става дума за епидемия", обясни началникът на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Св. Анна" д-р Петър Петров.

"Проблемът с менигонкога, т.нар причинител на менингита, е, че през кръвта стига много бързо до мозъка и причинява щети на мозъчните обвивки", уточни ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

А достигайки до мозъка, менингитът може да бъде фатален.

"В случаите, когато очакваме най-лошото, е свръхменигококов сепсис, който се развива за часове. Никротични проблеми се проявяват по периферните части на тялото – пръсти, уши. Просто пред очите ви те почерняват. Ние сме се опитвали много пъти да го спрем успешно и не по-малко пъти неуспешно", заяви д-р Петров.

Заболяването много често протича тежко. Добрата новина е, че обикновено се разпространява в малки колективи. Сигнална лампа за опасно развитие на болестта обаче има.

"Има симптоми като гадене, повръщане – това показва, че централната нервна система реагира в момента. Следва агресивно лечение, няма чакане", категоричен е д-р Петров.

За менингита има ваксина, която обаче не е задължителна и може да се постави по всяко време, ако пациентът е здрав две седмици преди имунизацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А тоя Шаман

    17 2 Отговор
    КАЗА -Проф. Тодор Кантарджиев за децата с менингит: Това не застрашава живота
  • 2 оиуъгпоих

    20 3 Отговор
    Какъв "коварен" менингит? Това не е заболяване. .......... Виж Ковида, КОВИДА......... от него ще загине цялото човечество, заедно със животните.... барабар с насекомите, а може да мутира и да "зарази" със сополи и дърветата! Всичко да се ваксинира!
  • 3 попопо

    12 4 Отговор
    Кантарджиев - това дете тежи на твоята съвест!

    Коментиран от #11

  • 4 фдре

    14 1 Отговор
    "уточни ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев."


    Оф, пак ли тоя "българин"! Този виси само във Фейсбук, какъв "учен" е?!
  • 5 Д-р Хаус

    7 6 Отговор
    Сега с това ли ще плашим? Дайте списък на заразени и жертви иначе не се брои
  • 6 С тази сбъркана здравна система

    14 1 Отговор
    в България и чумата ще се върне.

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Дед

    19 1 Отговор
    Менингит е много по коварна от Ковид. Преди много години в България имаше такава епидемия. Предимно в казармите. Умряха много млади хора. Но тогава всичко се покри за разлика от сега.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Д-р Радева

    8 2 Отговор
    Верно ли има и други болести, освен ковид или и менингита е следствие от ковида. Скоро фармацефтичната мафия ще измисли универсални ваксини, които ще предпазват и от маясъл, но начина, по който ще се поставят е малко необичаен.
  • 10 Факти

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "С тази сбъркана здравна система":

    Аре бе а едно общество вече 8 месеца избира правителство е тва е объркващо и обърква и здравната система.
  • 11 Невен

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "попопо":

    Че той съвест има ли?Пари,пари и пак пари-това е неговата съвест!
  • 12 НикогаСДСЧума

    6 0 Отговор
    Кел файда,като преди четвърт век разпознахме СДС-Чумата. Бaктeриaлни и вируcни, СДС-бацилите ca дoбрe пoзнaти нa нас - българите.В момента се разхождат дори и в Европейския парламент.
  • 13 ОцелялОтЧумата

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "С тази сбъркана здравна система":

    Ами има индикации ,че СДС-Чумата се завръща.
    По време на изборите СДС-Чумата се появи в коалиция с ГРОБ-Баце(и)лите.
  • 14 И да

    1 0 Отговор
    Проверете си правописа. Наистина е жалко.
  • 15 По Мутафчийски

    2 0 Отговор
    Не че нещо, но докато го "разпознаете" и сте поумрели. Промените не са "никротични", а некротични и са по цялото тяло. Нарича се синдром на Уотърхаус и Фредериксен и е проява на менингококовия сепсис.