Ряпата е зеленчук, който вирее добре в нашите географски ширини, както зелето и репичките. Тази нискокалорична култура притежава набор от полезни свойства и това я прави широко прилагана в хранителната индустрия. Много често в заведенията за здравословно хранене, може да срещнете салата с настъргана ряпа.
За първи път този зеленчук се появява в Афганистан и Южна Европа, а оттам и по целия свят. Foodpanda, разказва за полезните свойства на ряпата. Ряпата съдържа набор от микроклетки, органични киселини, въглехидрати, флавоноиди, протеини и стероли.
Семената на ряпа са наситени с есенциални и мазни масла, линоленова и линолова киселина. Ряпата е богата на витамин С, който е отговорен за целостта на стените на кръвоносните съдове и подобряване на процеса на храносмилане.
Кореноплодните култури притежават противовъзпалителни, антисептични и диуретични свойства, които позволяват да се премахнат инфекциите и да се укрепи защитната бариера на организма.
Сокът от ряпа се прилага като успокоително средство, способно да нормализира процесите на централната нервна система. Варената ряпа, е полезна за поставяне на компрес върху болни места на тялото. Растителността позволява да се нормализират сърдечно-съдовите функции, да се успокои сърцето, а също и да се укрепи имунната система на човека.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 hmhmhm
11:30 10.01.2022
3 Викат ми бонт, вагабонт
12:53 10.01.2022
4 Защото........
13:02 10.01.2022
5 Механик
Не яж ряпа- спаси атмосферата!
п.п.
И боб, леща, грах, не яж! Грета Тумбарлак ще те сочи гневно с пръстче и ще ти казва, че си и откраднал детството.
п.п.п.
Киселото зеле, враг номер едно на чистите небеса.
13:48 10.01.2022
6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
14:00 10.01.2022
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Тюрлю гювеч
19:15 10.01.2022