Last news in Fakti

4 Януари, 2024 13:56 1 145 1

Безбройните полезни вещества в лещата я правят задължителна в менюто ни

  • леща-
  • храна-
  • варива-
  • полезни свойства-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене-
  • витамини-
  • антиоксиданти

Защо някои култури наричат лещата "месото на бедните"?

Безбройните полезни вещества в лещата я правят задължителна в менюто ни - 1
Снимки: Shutterstock

Лещата е една от най-любимите храни на българите. Това вкусно и удивително бобово растение съдържа фибри, витамин А, витамин В3, витамин В4, витамин С. И ако това не е достатъчно, лещата е източник още на желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, селен, фосфор и цинк. Същевременно лещата е бедна на калории, пише zdrave.to.

Среща се в различни цветове - кафяви, черни, червени, зелени, жълти. В някои култури са наричали лещата "месото на бедняците", тъй като е била по-евтина от месото, но наподобява неговия вкус. Лещата е с произход от Централна Азия.

Данните с които разполагаме в днешно време, сочат, че е присъствала в менюто на хората още преди около 9 500 до 13 000 години. Зрънца леща са намирани в гробниците на древните египтяни през 2400 г. пр. Хр. Така че е позната още на древните египтяни, гърци и римляни.

Лещата се използва по целия свят и е особено популярна в страните от Близкия изток, Балканите, Франция и Индия.

Френската леща е известна с деликатния си вкус. Тя е по-лесна за приготвяне от боба, защото не се нуждае от накисване.

Ползите от лещата

В една порция леща се съдържат до 90% от дневната нужда на човек от фолиева киселина, затова растението е полезно за консумация от бременни жени.

Каша от варивото стабилизира имунитета, нормализира работата на пикочно-половата система и обмяната на веществата, укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Лещата влияе благоприятно при язви на стомаха и дванадесетопръстника, при колити. Консумацията на леща намалява риска от развитие на сърдечни заболявания.

След термична обработка повечето ценни вещества в бобовата култура се съхраняват непроменени. Лещата се бори с възпалението в тялото, защото е богата на полифеноли.

Внимавайте с лещата

Също така лещата съдържа антинутриенти, които могат да повлияят на усвояването на други хранителни вещества. В растението има и лектини, които не се абсорбират в човешкия организъм. Те се свързват с други хранителни вещества, предотвратявайки тяхното усвояване. Ако се консумират в прекомерни количества, лектините могат да нарушат чревната бариера и да увеличат чревната пропускливост.

Лещата съдържа и танини, които могат да се свържат с протеините и да попречат на усвояването на някои хранителни вещества. Фитиновата киселина или фитатите в лещата са в състояние да свързват минерали като желязо, цинк и калций, намалявайки тяхната абсорбция. Съобщава се обаче, че фитиновата киселина има силни антиоксидантни и противоракови свойства.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    0 1 Отговор
    Какво витамин С в лещата? Какви глупости пишете.